قرارداد بوئینگ با ایران در گرداب تردید
تنشزایی ترامپ با ایران در امضای قانون مهاجرت و اعمال تحریمهای جدید، قرارداد بوئینگ با ایران را در گردابی از تردید فرو برده و بدتر شدن شرایط تامین مالی جتها به تنهایی نابودکننده قرداد ایرباس با ایران است.
به نقل از سیانان، قرارداد 8 میلیارد دلاری بوئینگ با ایران برای فروش 80 جت به ایرانایر پیش از ریاست جمهوری دونالد ترامپ با مشکلاتی روبرو بود اما اکنون با تردیدهای بیشتری همراه شده است.
به نوشته این گزارش، حالا این مشکل به معنای ایجاد مشکل برای کارگرانی است که شغلشان وابسته به این قرارداد است.
ترامپ همواره از توافق هستهای با ایران انتقاد میکرد که به دولت اوباما اجازه داد تا به بوئینگ مجوز فروش هواپیما به ایران را بدهد.
ترامپ پس از ورود به کاخ سفید، قانون ممنوعیت مهاجرت را امضا کرد که افراد از 7 کشور مسلمان نظیر ایران را برای ورود به آمریکا محدود میکند. همچنین پس از آزمایش موشکی ایران، وی فرمان دور جدید تحریمهای علیه ایران را روز جمعه صادر کرد.
این تحریمهای جدید به طور مشخص مانع از اجرای قرارداد بوئینگ با ایران نمیشود اما در صورتیکه ایران اقدام به تلافی و قرارداد را لغو کند، میتواند شرایط اجرای این قرارداد را دشوارتر سازد. قرارداد مشابه با رقیب اروپایی بوئینگ یعنی ایرباس برای فروش 100 جت به ایران به ارزش 10 میلیارد دلار نیز میتواند در خطر قرار بگیرد. از آنجاییکه بیشتر قطعات جتهای ایرباس در آمریکا تولید میشود، فروش این شرکت نیز به موافقت آمریکا نیاز دارد.
ریچارد ابولافیا، تحلیلگر صنعت هوانوردی در این رابطه گفت: «این اتفاقات برای قراردادهای فروش هواپیما به خوبی به پایان نمیرسد.»
شرکت بوئینگ از اظهارنظر مستقیم در مورد چشمانداز قرارداد با ایران خودداری کرد. بوئینگ روز جمعه اعلام کرد: «ما بر اساس مجوزهای کنونی مان فعالیت میکنیم... درصورتیکه دستورالعمل جدیدی از وزارت خزانه داری دریافت کنیم، بر اساس آن عمل میکنیم.»
مشکل ترامپ این است که مواضع سختگیرانه در قبال ایران میتواند، به مشاغل تولیدی در آمریکا صدمه بزند. ایجاد شغل از موضوعاتی است که به گفته وی در اولویتهای دولتش قرار دارد. بوئینگ و قطعهسازان آن نظیر جنرال الکتریک (سازنده موتور جت) و یونایتد تکنولوژیز، از بزرگترین کارفرمایان آمریکایی هستند. بوئینگ در زمان اعلام قرارداد با ایران گفته بود که این قرارداد از 100 هزار فرصت شغلی در این شرکت و قطعهسازان تابعهاش حمایت خواهد کرد.
آدام پیلارسکی، معاون موسسه مشاوراتی آویتاس معتقد است درصورتی که ترامپ مانع از فروش ایرباس شود، این امر میتواند مشکلاتی برای قطعه سازان هواپیمایی آمریکا ایجاد کند.
وی گفت: «این امر واقعا اروپاییها را ناراحت خواهد کرد و میتواند به مشکلاتی برای آمریکا منجر شود چراکه این امر میتواند اروپاییها را بر آن دارد که تا میتوانند از اتکا به قطعات ساخت آمریکا بکاهند.»
ابولافیا گفت دولت ترامپ لزوما قرارداد با ایران را برای اروپایی ها ممنوع نمیکند اما موضع سختتر وی در قبال ایران به توانایی آنها در تامین مالی خریدهای ایران از طریق بانکهای غربی صدمه میزند از اینرو ممکن است آنها تمایلی برای امضای قراردادهای ریسکی با ایران نداشته باشند.
وی افزود: «به غیر از این، شرایط تامین مالی برای جتها در حال بدتر و بدتر شدن است و اینها میتواند به تنهایی قرارداد را از بین ببرد.»
ارسال نظر