از آنجایی که ۱۳ استان درگیر آنفلونزای حاد پرندگان شده اند قیمت تخم مرغ و مرغ کاهش پیدا کرده است کارشناسان و مسئولان ذی ربط معتقدند که عدم تمایل مردم به مصرف تخم مرغ موجب ارزان شدن این محصول شده است.

 

ناصر نبی‌پور رئیس اتحادیه مرغ تخم‌گذار استان تهران از کاهش ۲۰۰ تومانی قیمت تخم مرغ نسبت به هفته گذشته خبر داد و اظهارداشت: نرخ هرکیلوگرم تخم مرغ درب مرغداری حدود ۲۰۰ تومان نسبت به هفته گذشته کاهش یافته است. او دلیل این امر را تبلیغات منفی در پی شیوع آنفلوانزا و ترس مردم از مصرف تخم مرغ عنوان کرد. 

 

از سوی دیگر صادرات روزانه ۲۰۰ تا ۴۰۰ تنی تخم‌مرغ متوقف شده است. اکنون به دلیل مازاد تولید میانگین قیمت هر کیلو تخم‌مرغ درب مرغداری‌ها ۳۷۰۰ تومان یعنی دانه‌ای ۲۳۵ تومان به فروش می‌رسد. قبل از شیوع آنفلوآنزا روزانه ۲۰۰ تا ۴۰۰ تن تخم‌مرغ به کشورهای همچون عراق و افغانستان صادر می‌شد، اما با این وضعیت صادرات متوقف شده است.  

 

 طبق آمار سازمان دامپزشکی با اینکه ۳ تا ۴ میلیون مرغ به دلیل آنفلوآنزا معدم شده و چندین مرغداری هم در استان تهران از بین رفته است.   استان تهران ۲۰ درصد از ۹۵۰ هزار تن تخم‌مرغ تولیدی کشور را تولید می‌کند که بیشترین سهم را در استان‌های کشور دارد. در عین حال،‌ با وجود کاهش قیمت تخم‌مرغ در مرغداری‌ها هم اکنون هر عدد تخم‌مرغ شانه‌ای در سوپرمارکت‌ها ۴۰۰ تومان و تخم‌مرغ‌های بسته‌بندی تا هر عدد ۶۵۰ تومان به فروش می‌رسد. 

 

از سوی دیگر برخی از کالاهای اساسی نیز افزایش قیمت را طی یکسال گذشته تجربه کرده اند. از جمله، برنج ۴۶ درصد، حبوب ۲۲.۲ درصد، میوه های تازه ۷.۲ درصد، گوشت قرمز ۹.۲ درصد، گوشت مرغ ۲۹.۱ درصد، قند و شکر ۲۷.۲ درصد، چای ۱۳.۳ درصد و روغن نباتی ۸.۲ درصد افزایش قیمت داشته اند.

 

بانک مرکزی در هفته پایانی دی ماه، جزئیات گرانی و ارزانی ۴۲ قلم کالای اساسی در یک سال گذشته را اعلام کرد. برهمین اساس، قیمت گروه لبنیات در یکسال منتهی به هفته مورد گزارش (یکسال اخیر) ۷,۵ درصد، برنج ۴۶ درصد، حبوب ۲۲.۲ درصد، میوه های تازه ۷.۲ درصد، گوشت قرمز ۹.۲ درصد، گوشت مرغ ۲۹.۱ درصد، قند و شکر ۲۷.۲ درصد، چای ۱۳.۳ درصد و روغن نباتی ۸.۲ درصد افزایش و  نرخ گروه سبزی های تازه ۱۶.۱ درصد و تخم مرغ با ۰.۱ درصد کاهش یافته است.

 

در هفته ای که گذشت، نرخ ۵ گروه مواد خوراکی افزایش و قیمت ۴ گروه دیگر کاهش داشته است البته ۴ گروه مواد خوراکی تغییر قیمت نداشتند. بنابراین نرخ لبنیات، تخم مرغ، برنج، میوه های تازه و سبزی های تازه افزایش و نرخ گروه هایی نظیر گوشت قرمز و گوشت مرغ کاهش داشته است البته نرخ حبوب، چای، روغن نباتی و قند و شکر نسبت به هفته قبل از آن تغییری نداشت.

 

دلیل افزایش قیمت برنج 

در خصوص افزایش قیمت برنج نیز براساس تصمیم قبلی باید واردت برنج با پایان فصل برداشت رفع و واردات از سر گرفته می شد، اما با گذشت نزدیک دو ماه از پایان فصل برداشت، همچنان ممنوعیت واردات برنج به جای خود باقی است. بنابراین طولانی شدن ممنوعیت موجب از بین رفتن توازن بین عرضه و تقاضا را شده و این اتفاق باعث افزایش قیمت این محصول می‌شود. ضمن اینکه هم اکنون شاهد افزایش قیمت این محصول در بازار هستیم. 

 

به گزارش بانک مرکزی، در این هفته در گروه برنج قیمت برنج وارداتی غیر تایلندی ثابت بود و بهای برنج داخله درجه یک و درجه دو هریک معادل ۰,۲ درصد افزایش یافت. در گروه حبوب بهای لوبیا قرمز معادل ۰.۲ درصد کاهش داشت و قیمت سایر اقلام این گروه بدون تغییر بود.

 

 لبنیات و تخم مرغ 

 

در هفته مورد گزارش، در گروه لبنیات قیمت کره پاستوریزه نسبت به هفته قبل معادل ۱ درصد و شیر پاستوریزه ۰,۹ درصد افزایش یافت. بهای سایر اقلام این گروه بدون تغییر بود. قیمت تخم مرغ معادل ۰.۸ درصد افزایش داشت و شانه ای ۱۰۰۰۰۰ الی ۱۱۵۰۰۰ ریال فروش رفت.

 

 
 میوه ها و سبزی های تازه

 

در هفته مورد بررسی، در میادین زیر نظر شهرداری انگور عرضه کمی داشت. سایر اقلام میوه و سبزی تازه که تعدادی از آنها از نظر کیفی در مقایسه با سایر میوه فروشی ها متفاوت بودند، به نرخ مصوب سازمان میادین میوه و تره بار عرضه می شد.

 

میوه فروشی های سطح شهر اقلام میوه و سبزی تازه را عرضه می کردند که در گروه میوه های تازه بهای سیب زرد معادل ۰,۸ درصد، لیمو شیرین ۱.۰ درصد، انار ۲.۲ درصد کاهش داشت ولی قیمت سایر اقلام این گروه بین ۰.۲ درصد تا ۱۴.۳ درصد افزایش یافت.

 

گوشت قرمز و گوشت مرغ

 

در هفته مورد گزارش قیمت گوشت گوسفند معادل ۳,۸ درصد و گوشت تازه گاو و گوساله ۱.۶ درصد و گوشت مرغ ۰.۸ درصد کاهش یافت.

 

 قند، شکر، چای و روغن نباتی

 

در این هفته قیمت قند و شکر، چای و روغن نباتی ثابت اعلام شد.