بازگشت ارز مرجع پس از قیمتگذاری جدید کالاها!
روز گذشته رسما اعلام شد که ارز مرجع حذف نمیشود. این در حالی است که پیش از آن و در پی اعلام عدم اختصاص ارز مرجع برای واردات کالاهای اساسی، قیمت این دسته از اقلام به صورت رسمی و غیر رسمی افزایش یافته بود.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، طی دو هفته پیش از سوی حسن رادمرد، معاون توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شد که بر اساس مصوبه بانک مرکزی ارز مرجع کلیه کالاهای اساس به جز چهار قلم کالا شامل گندم، جو، ذرت و سویا حذف می شود.
علی پورکاوه، مدیرکل تامین و توزیع کالای وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز با تایید این خبر اعلام کرده بود که از این پس ارز مرجع فقط به واردات گندم، جو، ذرت و سویا تعلق می گیرد و بر اساس بخشنامه بانک مرکزی به غیر از این چهار قلم کالا بقیه کالاهای اساسی برای واردات ارز مبادله ای دریافت می کنند.
از سوی دیگر وزیر صنعت، معدن و تجارت با تایید خبر حذف ارز مرجع واردات برخی کالاها مانند روغن خام و کره اعلام کرد که برخی کالاهای اساسی به وی ژه گندم و نهاده های دامی همچنان ارز مرجع دریافت می کنند.
سازمان توسعه تجارت در نیمه دوم سال گذشته کالاهای وارداتی را به ۱۰ اولویت تقسیم کرد که بر این اساس قرار شد اولویت های اول و دوم شامل اقلام اساسی و دارو برای واردات ارز مرجع و اولویت های سوم تا نهم نیز ارز مبادله ای بگیرند. ثبت سفارش اولویت ۱۰ نیز متوقف شد.
از جمله کالاهایی که در سال قبل برای واردات ارز مرجع می گرفتند می توان به اقلامی مانند شکر، برنج، گوشت، نهاده های دامی، گندم، جو، ذرت، سویا، دارو و برخی تجهیزات پزشکی اشاره کرد.
در بند اول بخشنامه بانک مرکزی که از سوی اداره نظارت این بانک به ۲۲ بانک ابلاغ شده بود مطرح شد که با توجه به اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت واردات کالاهای کره، شکر، گوشت قرمز و دام زنده طبق تعرفه های پیوست، دارو، مواد اولیه دارویی، شیر خشک و تجهیزات و ملزومات پزشکی در سال ۱۳۹۲ به نرخ مبادله ای بوده و ارائه درخواست گواهی ثبت آماری بر مبنای نرخ مزبور (مبادله ای) بلامانع خواهد بود.
به گزارش ایسنا، در همین میان از سوی معاون توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت افزایش ۳۰درصدی قیمت روغن خوراکی اعلام شد که به تبع آن بازار با هجوم مردم برای خرید این کالا و کاهش عرضه آن مواجه شد.
سازمان حمایت هم در این زمان وارد عمل شد و قیمت های مصوب جدیدی را برای این کالا اعلام کرد. هرچند که قیمت کالاها در بازار در اکثر موارد بالاتر از نرخ مصوب آنها در سازمان حمایت است.
برای کنترل بازار روغن، معاون توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد که در راستای تصمیمات کارگروه تنظیم بازار قرار شده از روز پنج شنبه پنج اردیبهشت ۱۰۰ هزار تن روغن نباتی در بازار توزیع شود.
هرچند بازار با نبود روغن مواجه بود ولی رادمرد با بیان مطلب بالا تاکید می کرد که قبل از اتخاذ تصمیم حذف ارز مرجع به اندازه کافی روغن در بازار توزیع شده است.
به گزارش ایسنا، در همین شرایط بود که ناگهان از سوی معاون اول رییس جمهور صراحتا اعلام شد که ارز مرجع حذف نمی شود.
در این باره به جز صافدل، رییس سازمان توسعه تجارت مبنی بر این که حرف آخر را معاون اول رییس جمهور زده است هیچ واکنش دیگری در این زمینه از سوی مسوولان وزارت صنعت و معدن و تجارت دیده نشد.
صافدل در اظهارات روز گذشته خود از عدم حذف ارز مرجع کالاهای اساسی خبر داد و گفت: سیاست های کلان دولت را دولت اعلام می کند و ما هم سیاست های کلان دولت را اجرا می کنیم.
وی ادامه داد: معاون اول رییس جمهور درباره عدم حذف ارز مرجع صراحتا اظهارنظر کرده و به نظر من رحیمی حرف آخر را در این زمینه زده است.
صافدل در پاسخ به این سوال که پس چرا در حالی که قرار نبوده ارز مرجع حذف شود قیمت کالاهای موجود در این اولویت مثل روغن و گوشت افزایش بیش از ۴۰ درصدی را به خود دیده اند خاطرنشان کرد: سازمان حمایت سازمانی است که در جهت نظارت و کنترل قیمت های تمام شده کالاها و قیمت عرضه آن ها اظهارنظر می کند و باید در مورد دلیل افزایش قیمت این کالاها نیز پاسخگو باشد.
در این باره مجیدرضا حریری، رییس کمیسیون واردات اتاق ایران اظهار کرد: باید اظهارنظر درباره این قبیل مسائل بر عهده سازمان توسعه تجارت باشد ولی گویا در حال حاضر همه متولی امر تجارت در کشور هستند به غیر از این سازمان!
وی با بیان این که به نظر می رسد این قبیل تصمیمات مبتنی بر بهره بردن یکسری افراد است، خاطرنشان کرد: ابتدا می گویند ارز مرجع حذف می شود و در پی آن قیمت کالاهای اساسی افزایش می یابد ولی نه تنها ارز مرجع حذف نمی شود بلکه قیمت ها نیز کاهش نمی یابد.
رییس کمیسیون واردات اتاق ایران گفت: از بالا و پایین رفتن قیمت ها منافع یکسری تامین می شود وگرنه نمی شود که یکسری پیشنهادها از درون دولت مطرح شود و سپس خود دولت اقدام به رد همین پیشنهادها کند.
وی اظهار کرد: همه در مورد مسائل تجاری کشور اظهارنظر می کنند ولی خود رییس سازمان توسعه تجارت در این زمینه سکوت کرده و حرفی نمی زند.
به نظر می رسد این بار نیز تصمیمات ارزی شتابزده گرفته شده و بخش نامه ی بانک مرکزی در دقیقه ۹۰ متوقف شده است.
به گفته محمدمهدی رییس زاده، رییس کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق تهران در این مقطع زمانی بازار بسیار حساس شده است بنابراین مسوولان دولتی باید در انتشار اخبار روش های خود را عوض کرده و تا قطعیت کامل تصمیمات از اعلام آن خودداری کنند زیرا همین قدر که راجع به مسائل افزایش قیمت ها و حذف ارز مرجع صحبت می شود به لحاظ روانی تاثیر عمیقی در بازار گذاشته می شود.
حال بزرگ ترین سوالی که مطرح می شود این است که اگر قرار نباشد ارز مرجع کالاهای اساسی حذف شود تکلیف افزایش رسمی قیمت اقلامی مثل روغن و گوشت توسط سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان چه می شود و برنامه دولت برای اجرای نظام شناور ارزی و حرکت به سمت تک نرخی شدن ارز چه سرانجامی خواهد داشت؟
ارسال نظر