بی‌کیفیتی خودرو‌ها سال هاست که مطرح می‌شود اما در حد انتشار یک خبر باقی می‌ماند و بعد از عنوان شدن انتقادات به خودروسازان و ارائه چند راه حل، کاری انجام نمی‌شود و کیفیت خودرو‌ها نه تنها بهتر نمی‌شود بلکه نسبت به سال گذشته نیز از کیفیت آن‌ها کاسته می‌شود. 

 

از سوی دیگر حمایت‌های زیر پوستی وزارت صنعت از خودروسازان نیز کار را برای خودروسازان داخلی راحت‌تر کرده تا جایی که مردم مجبور هستند برای خرید خودرویی که از لحاظ کیفیت ۹ میلیون تومان هم نمی‌ارزد ۲۰ میلیون تومان هزینه کنند. 

 

این در حالی است که هر روز آمار تصادفات شهری و جاده‌ای با تردد این خودروهای بی‌کیفتیت بالا‌تر می‌رود. هرچند گفته می‌شود نعمت‌زاده نیز نسبت به بی‌کیفیتی خودروهای داخلی اعتراض داشته اما در عمل، کاری از جانب او در این زمینه رسانه‌ای نشده است. 

 

بی‌کیفیت‌ترین خودروهای داخلی معرفی شدند

 

رده‌بندی کیفی خودروهای داخلی تولیدی در ماه گذشته منتشر شد. بر این اساس در گروه خودروهای سواری با سطح قیمتی پایین‌تر از ۲۵ میلیون تومان، خودروهای سایپا ۱۳۱، سایپا ۱۳۲، تیبا و سایپا ۱۱۱ تنها یک ستاره از پنج ستاره کیفی را دریافت کرده و در پایین‌ترین سطوح کیفی قرار گرفتند. 

 

خودروهای تندر۹۰ اتوماتیک، تندر ۹۰ ایران ‌خودرو، پارس تندر، تندر ۹۰ پارس خودرو، رانا، پژو ۲۰۶ صندوق‌دار و پژو ۲۰۶ نیز سه ستاره از پنج ستاره کیفی را کسب کردند. 

دو خودروی نیو ام‌وی‌ام ۳۱۵ و دنا نیز دو ستاره کیفی کسب کردند. باقی خودروهای قرار گرفته در این سطح قیمتی شامل پژو ۴۰۵، سمند، پژو پارس، تیبا هاچ‌بک و ام‌وی‌ام ۱۱۰ اس نیز تنها یک ستاره از پنج ستاره کیفی را کسب کردند. 

 

اما در گروه خودروهای با سطح قیمتی ۵۰ تا ۷۵ میلیون تومان سه خودروی جک J۵، برلیانس H۳۳۰ و آریو دو ستاره و خودروهای ام‌وی‌ام ۵۵۰ و لیفان X۶۰ یک ستاره از پنج ستاره کیفی را کسب کردند. 

 

نماینده مجلس: ‌مردم با تقاضای خود، باعث تولید خودروهای بی‌کیفیت می‌شوند

 

چند روز پیش بود که محسن کوهکن، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، مخالفت خود را با تولید خودروهای بی‌کیفیت و ناایمن اعلام کرد. 

 

کوهکن در خصوص از رده خارج کردن خودروهای بی‌کیفیت همچون پراید و پژو ۴۰۵ گفت: تا زمانی که تقاضا برای خرید پراید و پژو ۴۰۵ وجود داشته باشد، تولید این محصولات ادامه پیدا خواهد کرد. بنابراین برای توقف تولید خودروهای بی‌کیفیت به عزم جدی دولت و مردم نیاز داریم. 

 

وی ضمن تاکید بر مخالفت با تولید خودروهای بی‌کیفیت و ناایمن، به این نکته اشاره کرد که محبوبیت پراید در بین مردم به دلیل ارزان بودن قطعات و خدمات آن است. 

 

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ادامه داد: باید از شرکت‌ها بخواهیم تا در انجام فعالیت‌های تحقیقاتی و پژوهشی در ساخت خودرو مشارکت کنند. زیرا که برخی از شرکت‌های بزرگ خودروسازی با انجام تحقیقات مشارکتی موفق شدند تا کیفیت محصولات خود را ارتقا دهند و اکنون نیز اگر سطح ایمنی و استاندارد خودروهایی مانند پراید و پژو پیشرفت کنند، می‌توان در مدت‌زمان بیشتری از آن‌ها استفاده کرد. 

 

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در پایان نیز به مسئلهٔ خصوصی‌سازی در صنعت خودروسازی اشاره کرد و بهبود کیفیت محصولات و ایجاد تغییر و تحول در این صنعت را در گرو خصوصی شدن سیستم مدیریتی آن دانست. 

 

باید راجع به بی‌کیفیتی خودرو‌ها از خودروسازان سوال شود

 

به تازگی اما نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفته: در این سال‌ها به قدر کافی به صنعت خودرو کشور فرصت داده شده و حال زمان آن رسیده که نسبت به استانداردهای تولیدی در شرکتهای خودروسازی برخورد‌های سختگیرانه‌ای صورت گیرد. 

 

فریدون احمدی اظهار داشته: اینکه تا چه میزان شرکت‌ها از فرصت موجود در سنوات گذشته استفاده نمودند و چرا همچنان کیفیت‌ها چندان مورد انتظار نیست مطمئنا مصرف کنندگان مقصر نبوده و باید از خودروسازان سوال شود. 

 

وی با اشاره به اینکه یکی از ابزارهای قانونی برای ارتقاء کیفی خودرو‌ها، افزایش استانداردهای خودرویی است، افزوده: باید از اقدام اخیر در افزایش استانداردهای تولید استقبال شود و نسبت به اجرای آن‌ها در شرکتهای خودروساز، الزامات سختگیرانه‌ای تدوین شود تا خودروسازان ناگزیر به ارتقاء استاندارد‌ها شوند. 

 

کمیت تولیدات خودروی داخلی زیاد و کیفیت آن کم 

 

مدت هاست که خودروسازان داخلی با حمایت‌های دولت و تزریق منابع مالی در صنعت خودروسازی جا پایشان را محکم کرده‌اند و به جای ارتقای کیفیت محصولات خود به دنبال ارتقای کیفیت تولیداتشان بوده‌اند. این در حالی است که دو شرکت مطرح خودروسازی سایپا و ایران خودرو که سال‌ها به صورت انحصاری اداره می‌شوند، به رشد و شکوفایی نرسیده و توانایی رقابت با برندهای مطرح جهان را پیدا نکرده‌اند. 

 

به عقیده بسیاری از کار‌شناسان اقتصادی، خصوصی سازی صنعت خودروسازی ایران و فاصله از بنگاه داری‌های دولتی بر اساس رویکرد اقتصاد مقاومتی و اصل ۴۴ قانون اساسی و توجه به اصول چهار گانه توسعه جهانی از عوامل مهم برای ارتقای خودروسازی ایران و دست یابی به جایگاه‌های بر‌تر در سطح بین الملل است. تا جایی که تمام اختیارات صنعت خودرو سازی به بخش خصوصی سپرده شود و دولت تنها نقش نظارتی و حمایتی را ایفا کند.