طبقاتی که روحانی فاصلهشان را بیشتر کرد
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، فاصله طبقاتی و شکاف درآمدی طی سه سال دولت یازدهم علیرغم روند نزولی آن در سالهای گذشته، بهطور مداوم افزایش پیدا کرده است.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، فاصله طبقاتی و شکاف درآمدی طی سه سال دولت یازدهم علیرغم روند نزولی آن در سالهای گذشته، بهطور مداوم افزایش پیدا کرده است.
مرکز آمار ایران در جدیدترین گزارش خود ضریب جینی در سال 1394 را 0/39 اعلام کرد که بر این اساس فاصله طبقاتی در کشور در سال 1394 نسبت به سال قبل (که بالغ بر 0/38 اعلام شده بود) به میزان0/01 بیشتر شده است.
ضرب جینی مهمترین شاخص ارزیابی فاصله طبقاتی و توزیع درآمد است که هر چه بیشتر باشد دلالت بر شکاف بیشتر درآمدی و طبقاتی دارد.
بر اساس این گزارش شکاف درآمدی در مناطق شهری کشور بیشتر از مناطق روستایی است به طوری که ضریب جینی در مناطق شهری در سال 1394 بالغ بر 0/37 بوده است، شکاف درآمدی در شهرها دراین سال نسبت به سال قبل افزایش داشته است، ضریب جینی مناطق شهری در سال 1393 بالغ بر 0/36 اعلام شده بود.
اما شکاف درآمدی درمناطق روستایی تغییری نداشته است و در سال 1394 همچون سال پیش از آن 0/34 بوده است.
در میان استانهای کشور تهران و گلستان بیشترین شکاف درآمدی در مناطق شهری را داشتهاند، ضریب جینی در این دو استان در سال 1394 بالغ به0/38 بوده است،
روند ضریب جینی طی 6 سال اخیر نمایانگر این واقعیت است که روند بهبودی فاصله فقرا و ثروتمندان در دولت یازدهم قطع شده است، به عبارت دیگر ضریب جینی کل کشور در سال 1389، معادل 0/41 بوده است که در سالهای 90 و 91 به 0/37 (که برای اولین بار در دهه 1380 به زیر 0/4 رسید) کاهش پیدا میکند، به دیگر سخن فاصله طبقاتی در این بازه (3 ساله منتهی به دولت یازدهم) روند نزولی طی کرده و شکاف درآمدی میان ثروتمندان و فقرا کمتر شده است.
اما نگاهی به عملکرد دولت یازدهم در این زمینه نشان میدهد، با آغاز فعالیت دولت روحانی در سال 1392 و با توجه به اینکه ضریب جینی در این سال نیز 0/37 بوده است، شکاف طبقاتی رو به افزایش گذاشته و فاصله طبقاتی در کل کشور بیشتر شده است، چنانکه در سال دوم کاری دولت میبینیم که ضریب جینی به 0/38 و در سال سوم کاری این دولت نیز طبق آخرین آمار منتشر شده توسط مرکز آمار به 0/39 افزایش پیدا کرده است، شاخص دومی که در زمینه نشان دادن فاصله طبقاتی به کار میرود، نسبت ثروتمندترین به فقیرترین افراد جامعه میباشد که هر چقدر این نسبت کاهش پیدا کند نشان دهنده کاهش فاصله میان ثروتمندان و فقرا میباشد.
توجه به آمار رسمی مرکز آمار در این خصوص نشان میدهد، سهم ده درصد ثروتمندترین به فقیرترین جمعیت در سال 1389 معادل 14/71 بوده است که در دو سال پایانی دولت قبل به ارقام فوقالعاده 10/79 و 10/68 کاهش پیدا میکند ولی هر چند این شاخص هم با روند نزولی و قابل دفاع خود به دولت یازدهم رسید اما در این دولت از 10/68 در سال 1392، به 12/33 و 12/65 در سالهای 93 و 94 افزایش پیدا کرد.
متأسفانه در سایه اقدامات سیاسی و غیر کارشناسی دولت یازدهم، طبق آمارهای رسمی مرکز آمار، هر دو شاخصی که نشان دهنده وضعیت شکاف درآمدی و فاصله طبقاتی میباشند (ضریب جینی و نسبت ثروتمندان به فقرا) بدتر شده و عجیبتر اینکه در شرایطی این موضوع رخ داده است که روند بهبود فاصله طبقاتی در دوره 3 ساله قبل از روی کار آمدن دولت یازدهم به سمت بهبودی حرکت میکرد ولی در بازه 3 ساله روی کار آمدن دولت فعلی با قطع شدن این روند بهبودی، شکاف طبقاتی رو به افزایش گذاشت.
ارسال نظر