رحیم میدانی در نشست خبری امروز گفت: در پایان سال آبی 95-94 میزان بارشها به حجم 241 میلیمتر رسید که این میزان نسبت به سال قبل 22 درصد افزایش و نسبت به آمار بلند مدت دو درصد کاهش داشته است.

وی در ادامه افزود: با وجود افزایش بارشها همچنان دوازده استان نسبت به درازمدت و هشت استان نسبت به سال گذشته در شرایط بحران آبی قرار دارند.

میدانی تصریح کرد: استانهای پرآبی همچون کهکیلویه و بویر احمد نسبت به درازمدت 29 درصد کاهش دربارندگی ، استان چهار محال و بختیاری به عنوان مرکز تولید آب فلات مرکزی 17 درصد کاهش در بارندگی واستان اصفهان 30 درصد کاهش در بارندگی را تجربه کرده است.

معاون وزیر نیرودر خصوص بحران کم آبی استان اصفهان گفت: این استان سال آبی سختی را پشت سرگذاشته اما به لطف خدا تا پایان شهریورماه 190 میلیون متر مکعب آب برای پائیز 95 ذخیره کرده است.

گفتنی است امسال هیچ  گونه کشت پائیزه در این استان صورت نمی گیرد.

وی به ورودی آب به سدها درسال آبی پشت گذاشته شده، اشاره و بیان کرد: کل ورودی به سدهادر سال گذشته  28.5 میلیارد متر مکعب بوده که در سال جاری با افزایش 16.5 میلیارد متر مکعبی به رقم 45 میلیارد مترمکعب رسیده است که عمده این افزایش در حوزه های کارون بزرگ، مارون و کرخه صورت گرفته است.

میدانی با اشاره به تأثیرپذیری کشور از تغییراقلیم گفت: کماکان کشور ما تحت تأثیر این شرایط ، افزایش 1.1 دهم درجه سانتیگراد داشته وپیش بینی ها تا افزایش دودرجه سانتیگرادی هوا است که این افزایش دما افزایش تبخیر 27میلیارد مترمکعبی آب، تغییر الگوی بارش و افزایش آفات نباتی  را به دنبال خواهد داشت.

معاون وزیر نیرو به مدیریت آب با توجه به شرایط حال حاضر اشاره و بیان کرد: با تغییر شرایط طبیعی باید به دنبال مدیریت صحیح آب باشیم بر همین اساس در برنامه ششم توسعه تصمیم بر کاهش 11 میلیارد متر مکعبی از مصرف بویژه در بخش آبهای زیر زمینی گرفته  شده است.

میدانی عنوان کرد: پیش بینی ها از رشد جمعیت برای سال 1420 رسیدن به جمعیت 106 میلیون نفری که در حدود 50 میلیون نفر از آن در فلات مرکزی مستقر خواهند شد و وزارت نیرو از هم اکنون به فکر تأمین آب این افراد است.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه در کشور طرح آمایش سرزمین در خصوص جمعیت و صنایع وجود ندارد، گفت: هم اکنون نیز در فلات مرکزی از جمله شهر یزد، کرمان، خراسان رضوی و جنوبی در تامین آب با مشکل رو به رو هستیم.

معاون وزیر نیرو افزود: صنایع پرمصرف آب نباید در فلات مرکزی مستقر شوند و این صنایع را باید به سمت دریا هدایت کنیم همچنین برای تامین آب صنایع کم مصرف در فلات مرکزی انتقال آب از حوزه آبریز به حوزه دیگر نباید به صورت کامل رد شود.

میدانی به آخرین سند سیاستهای کلی نظام در بخش آب که در سال 79 ابلاغ شد اشاره و بیان کرد: این سند در حال به روزرسانی است تا نسخه تکمیل شده آن پس از تصویب در شورای عالی آب و مراحل دیگر اداری ابلاغ و اجرا شود.

وی در خصوص احیای رودخانه کارون گفت: در برنامه ششم در نظر گرفتیم هدایت الکتریکی این رودخانه را به دو هزار میکروموس در ثانیه کاهش دهیم.

گفتنی است در حال حاضر در شرایط بحران این رقم 4 هزار و 600میکروموس محاسبه شده است.

معاون وزیر نیرو در خصوص مصرف آب در بخش کشاورزی گفت: شورای عالی آب مصوبه ای به وزارت جهاد کشاورزی در شهریور ماه سال 93 ابلاغ کرده بود که بنابر آن این وزارتخانه دو سال زمان داشت تا در دشتهای مختلف کشور الگوی کشت مناسب با اقلیم آن منطقه را پیاده سازی کند که حال باید پیگیری کرد این اتفاق در وزارت جهاد کشاورزی افتاده است یا خیر.

میدانی اظهار کرد: در حال حاضر آب زیرزمینی به تفکیک 609 محدوده مختلف و آب سطحی به تفکیک حوزه‌های آبریز در اختیار جهاد کشاورزی برای الگوی کشت قرار گرفته است.

وی در ادامه به دوازدهمین نمایشگاه صنعت آب و تأسیسات آب و فاضلاب اشاره و بیان کرد: این نمایشگاه با حضور 140 شرکت خارجی از 25 کشور و 259 شرکت داخلی به ارائه توانمندی ها پرداخته اند، که نسبت به سال گذشته حضور شرکتها رشد چشمگیری داشته است.

معاون وزیر نیرو در پاسخ به این سوال مبنی بر پیشنهاد واگذاری توزیع آب به شهرداری ها گفت: این موضوع از سوی وزارت کشور ارائه شده است که وزارت نیرو مخالفت صریح خود را با این موضوع اعلام می کند که از دلایل آن می توان به تفکیک ناپذیر بودن تامین آب با توزیع آب  و ایجاد اختلاف در مدیریت آب اشاره کرد.

میدانی افزود: برای اتخاذ تصمیمی جدید باید مطلع شویم این تصمیم در جهت ارتقای خدمات رسانی به کشور صورت می گیرد و با تو جه به شرایط نامناسب توزیع آب در کشور و مشکلات فرسودگی تجهیزات تغییر متولی امر در این زمان مناسب نیست.

وی با اشاره به اینکه سهم آب شرب و صنعت در آب تجدید پذیر تنها هشت درصد است، گفت: به دنبال این هستیم که آب بخش صنایع را به حجم چهار میلیارد متر مکعب برسانیم.

معاون وزیر نیرو عنوان کرد: بنا بر محاسبات صورت رفته سالانه هشتاد میلیارد متر مکعب در کشور مصرف می شود که باید بر روی این میزان مصرف برنامه ریزی و مدیریت شود. شایان ذکر است از این رقم 64 میلیارد متر مکعب آن به وزارت جهاد کشاورزی اختصاص دارد از همین رو در برنامه ششم توسعه به دنبال ممنوع کردن توسعه سطح زیر کشت در مناطق محدود هستیم.

میدانی در خصوص کشت برنج در فلات مرکزی گفت: جهاد کشاورزی به صورت مستقیم کشت برنج در فلات مرکزی را ممنوع نکرده و تنها دست از حمایت از کشاورزان این محصول برداشته است. از همین رو کشت برخی محصولات آب بر در استان اصفهان از 20 هزار متر مربع به 5 هزار متر مربع کاهش یافته است.

وی به اعتبارات طرح تعادل بخشی آبهای زیرزمینی اشاره کرد و گفت: برای این طرح 401 میلیارد تومان اعتبارات تخصیص یافته بود که تاکنون رقمی وصول نشده است.

معاون وزیر نیرو در خصوص انسداد چاه های غیرمجاز گفت: بنا بر برنامه ریزی های صورت گرفته امسال 20 هزار حلقه چاه باید مسدود شود که تا پایان شهریور ماه 7 هزار و 153  حلقه از چاه های غیر مجاز مسدود شده اند.

میدانی در خصوص چاه های حفاری نیز گفت: براساس تعهدات باید 40 هزار متر چاه حفاری حفر و نصب می شد که متاسفانه تاکنون تنها 20 درصد از این برنامه پیش رفته است.

وی به فرونشستهای اخیر تهران اشاره و اظهار کرد: فرونشستهای سطح شهر تهران ارتباطی با افت سطح آب زیر زمینی ندارد و دلایل این فرونشستها را می توان در فعالیت های زیرزمینی در شهر پیگیری کرد.

معاون وزیر نیرو بیان کرد: فرونشستهایی که به دلیل کاهش افت سطح آب صورت می گیرد به صورت آرام در دشتها شروع می شود و پس از مدتی در یک گستره وسیع اتفاق می افتد.

میدانی در خصوص برخورد با متخلفان برداشت غیر مجاز از آبهای زیر زمینی گفت: به دنبال اصلاح ماده 45 با هدف تشدید مجازات هستیم که در پی آن مجازاتها بازدارنده شود.

وی با اشاره به اینکه بارشهای سطح کشور 70 درصد از کل بارشها تبخیر می شود، گفت: اقدامات فیزیکی برای کاهش تبخیر آب پشت سدها به هیچ عنوان ا قتصادی نیست و جنبه عملیاتی ندارد.

معاون وزیر نیرو در خصوص باروری ابرها بیان کرد: در حال حاضر آمادگی کامل برای باروری ابرها را داریم و تنها مشکل پیش روی ما تامین اعتبار مالی ده میلیارد تومانی در این زمینه است که در صورت اجرای موفق  این طرح شاهد افزایش ده درصدی بارندگی ها خواهیم بود.