روابط عمومی برنامه چوب خط اطلاع داد، با توجه به قرارگیری در آستانه روز 21 مردادماه روز ملی صنایع کوچک و متوسط برنامه این میزبان مسئول شهرک های صنعتی تهران و یک کارآفرین فعال در این شهرک ها بود، تا از نزدیک مسائل و مشکلات صنایع کوچک و متوسط مورد بررسی قرار گیرند.

محمدرضا قاهری مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی استان تهران در پاسخ به این سوال که تا کی باید روند گرفتن مجوزها اینقدر دشوار باشد، گفت: این سوال کلی مملکت است و باید بپرسیم تا چه زمانی باید در کشور این حجم از بروکراسی وجود داشته باشد، البته این صحبت من به دوره خاصی بر نمی گردد بلکه در همه دولت ها چنین مسائلی را داشته ایم.

وی افزود: به دنبال تسهیلات بیشتر برای واحد ها و تسریع در فرآیند عملیاتی شدن پنجره واحد دولت هستیم، در ستاد پشتیبانی که در شرکت شهرک ها فعالیت خویش را آغاز کرده نیز نمایندگان ادارات مختلف استان، بویژه دارایی و استانداری حضور دارند و در حل مشکلات صنعتگران تسریع می شود.

قاهری ادامه داد: صدور مجوز ساخت کارخانه در شهرک های صنعتی بدون اخذ هزینه اولیه بابت پروانه ساخت انجام می گیرد و شبیه به شهرداری ها نیست، در حوزه اخذ پایان کار این مورد نیز در اختیار خود شهرک ها بود که چون مشکلاتی پیش آمد از شهرک ها گرفته شد ولی پیگیر هستیم مجدد در اختیار شهرک ها قرار گیرد.

از جمله تسهیلاتی که شهرک ها مدعی ارائه آن به مجموعه های صنعتی هستند، معافیت مالیاتی پنج ساله است، این درحالیست که صنعتگران به تیم اعزامی چوب خط اظهار کردند از همان روز اول مالیات را تمام و کمال پرداخت کرده اند، مدیر عامل شهرک های صنعتی تهران در پاسخ گفت: ما هم ناراضی هستیم و در صورتی که دفاتر مالی مجموعه ها درست باشد برای احیا مبلغ های پرداخت شده پیگیری خواهیم کرد، شرکت ها به دفتر من مراجعه کنند.

مجری برنامه افزود: تولید کننده ای پیامک زده که دو سال است زیان دهه هستم مالیات هفتاد میلیونی برای من تعیین کرده اند، آیا این معنای حمایت است، همچنین صاحب یکی از کارگاه هایی که هفته پیش از مشکلات آنها فیلم برداری کردیم و دقایقی قبل پخش شد نیز پیامک زده که کارگاه ما پلمب شد و سی چهل  نفر کارگر بیکار شدند.

مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی تهران پاسخ داد: مسئله اخذ مالیات به شرکت شهرک های صنعتی ارتباطی ندارد مسائل مربوط به ما را مورد پرسش قرار دهید.

مجری برنامه نیز با بیان مشکل یکی دیگر از مجموعه های مستقر در شهرک های صنعتی یادآور شد که در ابتدا به مجموعه مربوطه قول داده شده بود چنانچه یکساله کار را به مرحله تولید برسانند از تخفیف 30 درصدی در قیمت زمین برخوردار خواهند شد، اما هیچ تخفیفی منظور نگردید.

قاهری در این خصوص توضیح داد: تنها این مورد نیست موارد دیگری از تسهیلات و مشوق ها نیز برای مجموعه های صنعتی در نظر گرفته شده است، شما بجای مطرح کردن مسائل کلی شهرک ها موارد خاص را مطرح می کنید، بگویید به شرکت شهرک ها مراجعه کنند درب دفتر من همیشه باز است.

وی پیرامون نقش و هدف تاسیس شرکت شهرک ها یادآور شد: شرکت شهرک های صنعتی ایجاد شده تا چتر حمایتی باشد بر سر صنایع کوچک، این حمایت نیز تنها ارائه زیرساخت های فیزیکی  مثل راه، برق و گاز نیست بخش دوم این حمایت ها که مغفول مانده حمایت های معنوی است که این دولت نسبت به آن توجه بیشتری داشته است.

مدیر عامل شهرک های صنعتی تهران با توضیح بیشتر در این خصوص افزود: زیر ساخت های معنوی حمایت از صنایع شامل ایجاد شبکه های بازار، حمایت های تکنولوژیکی و ایجاد بازار برای واحد ها با حمایت خود آنها می باشد، راهکار عملی آن نیز خوشه ای شدن مجموعه ها و استقرار مراکز فناوری است که هم اکنون در چهار شهرک استان تهران استقرار دارند ولی هنوز به ظرفیت نرسیده اند و باید حمایت شوند.

قاهری در پاسخ به پیامک ارسالی صنعتگری مستقر در شهرک عباس اباد که گفته بود یک سال طول کشید تا انشعاب گاز دریافت کند، بیان کرد: در شهرک صنعتی عباس آباد حدود هزار واحد وجود دارند که از گاز استفاده می کنند، چگونه است که فقط این مورد موفق به استفاده از گاز نشده است، باید دید مشکل خاص این مجموعه صنعتی چه بوده بگویید به دفتر من مراجعه کنند.

وی در بخش پایانی صحبت های خویش نیز گفت: باید سهم صنایع کوچک در اقتصاد ملی مشخص شود و نه تنها دولت بلکه حاکمیت بخواهد که به آنها میدان داده و از حضورشان استقبال کند.

وام نمی دهیم تضمین بانک ها را فراهم می کنیم

مهمان تلفنی این هفته برنامه چوب خط نیز مدیر عامل یک مجموعه کمتر شناخته شده یعنی صندوق ضمانت سرمایه گذاری واحد های کوچک و متوسط بود، که در ابتدای صحبت خویش عنوان کرد: با توجه به مشکل سرمایه در گردش صنایع کوچک در سال 83 بر اساس ماده واحده مجلس با هدف فراهم شدن ضمانت های لازم برای این دسته از صنایع جهت فراهم شدن امکان اخذ تسهیلات و کوتاه شدن این روند این صندوق فعالیت خویش را آغاز کرد.

علیرضا مقیسه افزود: کمکی که این صندوق به صنایع کوچک می کند ارائه تضامین لازم برای اخذ تسهیلات بانکی از سوی صنایع کوچک به صورت ضمانت نامه های اعتباری می باشد تا موفق به تهیه وثیقه مورد نیاز بانک ها بشوند.

در ادامه مجری برنامه با اعلام آمار استفاده تنها 400 مجموعه صنعتی از خدمات این مجموعه در سال 2013 برابر با 10 میلیون دلار این عدد را بسیار اندک دانست، مقیسه نیز بیان کرد: با نظر مثبت دولت این میزان در سال 94 مبلغ 25 میلیون دلار افزایش یافت و پوشش ها به عدد یک هزار میلیارد ریال رسید.

وی تاکید کرد: ما به صنایع کوچک و متوسط وام نمی دهیم، وام توسط بانک ها پرداخت می شود، صندوق ضمانت سرمایه گذاری حلقه واسط میان بانک و صنایع کوچک است که ضمانت لازم را به عنوان وثیقه تعیین شده از سوی بانک در اختیار آنها قرار می دهد تا صنعتگر موفق به اخذ وام شود. 

به گزارش روابط عمومی برنامه چوب خط این صحبت های مدیر عامل صندوق ضمانت سرمایه گذاری واحد های کوچک و متوسط در حالی مطرح شد که مشاهدات میدانی فشار ناشی از هزینه های تولید را بسیار زیاد نشان می دهد که در سه سال اخیر افزایش چشمگیری نیز داشته است.

این در حالیست که صندوق یاده شده نتوانسته اقدامات لازم را در این خصوص انجام دهد و همچنان مشکلات اجرایی میان بانک ها و تولید کنندگان از اصلی ترین دغدغه های اقتصاد کشور است، گویا صندوق ضمانت تولید کنندگان کوچک و متوسط تنها روی کاغذ فعالیت داشته است، هر چند که مدیر عامل صندوق یاد شده آمار روشنی از مصارف این مبلغ 25 میلیون دلاری نیز ارائه نکرد.

 

شهرک های صنعتی به گورستان سوله ها تبدیل شده اند

دیگری مهمان حاضر در استدویوی پخش زنده این هفته چوب خط امیر حسین شقاقی مدیر عامل شرکت شیرین نوین از مجموعه های تولیدی مستقر در شهرک های صنعتی استان تهران بود که در پاسخ به صحبت های قبلی مجری برنامه گفت: مطرح می کنید که چرا مراحل اخذ مجوزها زمان بر است، اتفاقا من این سوال را می پرسم که چرا جواز گرفتن باید اینقدر ساده باشد، چرا باید 90 هزار واحد صنعتی در کشور داشته باشیم، همین سهولت در اخذ مجوزها باعث شده شهرک های صنعتی به گورستان سوله ها تبدیل شوند.

وی افزود: هر کجای دنیا کارخانه ای را با هزینه یک میلیون دلار بسازند دو سال بعد 10 میلیون دلار ارزش دارد، در ایران کارخانه ای که به قیمت یک میلیارد تومان می سازند را سال بعد کسی 100 میلیون تومان هم خریداری نمی کند، عده ای خیابان فرمانیه تهران را ساخته اند و اکنون قیمت زمین هایش متری 20 میلیون تومان شده ولی یک کوچه پایین تر از آن متری پنج میلیون تومان است، خوب حتما تفاوت هایی وجود دارد وگرنه زمین که همان زمین است.

این کارآفرین صنایع غذایی تصریح کرد: به هر میزان که اخذ جواز سخت تر شد هرکسی وارد این عرصه نمی شود، الان در مدت دو روز می توان از سازمان صنایع و معادن جواز گرفت، آیا کشور ما پتانسیل حضور 90 هزار واحد صنعتی را دارد یا باید 10 هزار واحد سرپا داشته باشیم.

وی با بیان این مطلب ادامه داد: چهل هزار شرکت کوچک و متوسط کره ای مشغول فعالیت برای پنج برند این کشور هستند، 95 هزار شرکت کوچک و متوسط آلمانی شش برند بزرگ این کشور را پشتیبانی می کنند، این در حالی است که مجموعه های تولیدی ما همه مشکل بازار مصرف دارند، ما کدام برند بزرگ را ساخته ایم که با شرکت های کوچک سیستم حمایت زنجیره ای را ایجاد کند.

 شقاقی با اشاره به مشکلات مالیاتی تولید کنندگان که در برنامه این هفته چوب خط مطرح شد، بیان کرد: وقتی یک شبه تصمیم می گیریم کشور را بر مبنای مالیات اداره کنیم این مشکلات پیش می آید، دولت های هفتم و هشتم کشور را با شش هزار میلیارد مالیات تحویل دولت بعدی دادند، دولت های نهم و دهم نیز با مبلغ 84 هزار میلیار مالیات کشور را به دولت یازدهم تحویل دادند، این رقم در دولت یازدهم بسیار بیشتر شده است.

این تولید کننده صنایع غذایی افزود: مگر در این 12 سال چقدر درآمد مردم بالارفته که این مقدار دریافت مالیات افزایش یافته، مالیاتی که شرعا باید از سود افراد پرداخت گردد، 45 میلیون نفر از مردم ما حقوق بگیرهایی هستند که ماهی یک میلیون و دویست هزار تومان درآمد دارند، چند سال قبل یک شبه دلار را از 850 تومان 3500 تومان کردند بدون آنکه به فکر این بخش وسیع از جامعه باشند.

وی با بیان این مطلب یادآور شد: مالیات بر ارزش افزوده را مطرح کردند که در کشورهای دنیا نامش مالیات بر مصرف است، بعد هم چون زورشان نرسید برای دو میلیون اصناف صندوق نصب کنند به صنعت زور می گویند که باید جنس خود را که فروختی 9 درصد هم مالیات بر ارزش افزوده بگیری و تحویل دهی، ما را به زور مامور وصول مالیات خویش کرده اند، اصناف هم به ما می گویند اگر 9 درصد را اخذ کنید از رغیب شما خرید می کنیم.     

شقاقی در بخش دیگری از صحبت های خویش گفت: از صنعت انتظار ایجاد شغل نداشته باشید، کسی که می گوید هشت ماهه دو میلیون شغل ایجاد می کنم در توهم است، این در حالیست که با یک تغییر کوچک قانونی می توان میزان قابل توجهی شغل ایجاد کرد.

این کار آفرین عنوان کرد: هم اکنون قانون کار به گونه ای است که مغازه دار جرات استخدام کارگر را ندارد زیرا فردا شکایت می کند و مغازه اش را پلمب می کنند، لذا بارهایش را خودش از ماشین پیاده می کند دنبال دردسر هم نمی رود، ولی اگر قانون کار اصلاح شود کافیست هر کدام از اصناف تنها یک نفر را به کار گیرند تا حجم قابل توجهی از افراد مشغول به کار شوند.

به گزارش روابط عمومی برنامه چوب خط این کارآفرین با نقد درون ساختاری تولید کنندگان سه موضوع بی ضابطه بودن مجوزها، سنگ اندازی بانک ها و سازمان امور مالیاتی  و قانون کار را موانع اصلی اشتغال در کشور عنوان کرد و اعتقاد داشته که قانون کار سبب شده اصناف حاضر به استخدام نیروی کار نشوند، لذا بار اشتغال روی دوش صنعت افتاده که دیر بازده تر است.

چوب خط برنامه ای ترکیبی با موضوع اقتصاد ایران از شبکه افق است که در هر قسمت به موضوعات مختلفی پیرامون فرصت ها، آسیب ها و موانع پیش روی اقتصاد ایران با حضور کارشناسان، نمایندگان مجلس و مسئولان سابق و فعلی می پردازد.