خانم پارک با دست پر به ایران می آید
رییس جمهورخانم پارک همه قول و قراردادهای لازم برای عقد قراردادهاى متعددباطرفهای ایرانی را برای شرکتهای کره ای آماده کرده است و تا ساعتهایی دیگر به تهران می آید تا آنها را امضا کند.
تحریمهای بینالمللی بر ایران در ماه ژانویه برداشته شدند و شرکتهای کرهای برای بازگشت به بازارهای ایران هیچ فرصتی را از دست ندادهاند.
بر اساس گزارشهای رسیده از منابع دولتی، پیشبینی میشود که تا هفتۀ آینده شرکت پیمانکار صنعتی دِلیم قراردادی 9/4 میلیارد دلاری را برای ساخت راه آهنی از اصفهان به علویجه، و همچینین قراردادی برای ساخت نیروگاه برق سد آبی بختیاری امضا کند. این قراردادها از جمله اولین قراردادهای بزرگ با یک شرکت کرهای از زمانی است که در اکتبر 2009 شرکت مهندسی و ساخت GS قرارداد توسعۀ میدان گاز پارس جنوبی را برنده شد که البته قبل از وضع تحریمها در سال 2010 بود.
نقطۀ قوت دلیم ارتباط قوی این شرکت با ایران بود. این پیمانکار حتی پس از شروع اجرای تحریمهای اقتصادی 4 نفر از کارمندان خود را در ایران نگه داشت و همین باعث شد که شبکۀ این شرکت فعال بماند و امتیازانی در رابطه با مقامات دولتی و تجار ایرانی کسب کند.
معروف است که شرکت دلیم توانسته است پروژه پالایشگاه گاز کنگان را در طول جنگ ایران و عراق با موفقیت به پایان برساند. در سال 1998، سالی که جنگ ایران و عراق پایان یافت، 10 نفر از کارمندانش در جریان بمباران هوایی عراق کشته شدند. این شرکت پیمانکاری در چهل سال گذشته 26 پروژه به ارزش 55/4 میلیارد دلار را در ایران به انجام رسانده است.
یکی از سخنگویان شرکت دلیم میگوید: "جلب و نگه داشتن اعتماد مشتری حائز اهمیت بسیار است. علیرغم همۀ اتفاقات، برای ما آنچه اهمیت داشت تکمیل کارها بود. ما با دقت تغییرات ایران را زیر نظر داشتهایم و خشحالیم که همکاری دوباره را با این کشور از سر میگیریم."
دلیم تنها شرکتی نیست که چنین سابقهای دارد. پیمانکارانی نظیر شرکت مهندسی و ساخت هیواندایی، شرکت مهندسی و ساخت دوو، شرکت سامسونگ و شرکت مهندسی و ساخت GS نیز تجربیات مشابهی دارند. این شرکتها نیز دفاتر خود را در ایران و در طول تحریمها نگه داشتند هرچند نمیتوانستند هیچ معاملۀ تجاریای انجام دهند. هم اکنون آنها آمادۀ قراردادهای جدیدند.
کشور کره از سال 1970 روابط نزدیکی با ایران داشته است. درصد بینندههای سریال کرهای "جواهری در قصر" (سال 2003-2004) اخیرا به نود درصد رسیده است.
اوائل سال جاری، دولت ایران شروع پروژههای ساخت و ساز بزرگی به ارزش کلی 214 بیلیون وان (186 میلیون دلار) تا سال 2020 را اعلام کرد. بیشترین فرصتها در ساخت و ساز، اتومبیل، فناوری اطلاعات و کالاهای مصرفی است. ایران به کمک توافق هستهای با جامعۀ جهانی و با تکیه بر ذخایر عظیم گاز و نفت خود آماده است سریعتر از کشورهای دیگر خاورمیانه رشد کند.
پژوهشگری در شرکت سرمایهگذاری و امنیت NH میگوید:«انتظار میرود که شرکتهای ایرانی و کرهای معاملات جدیدی را در نیمۀ دوم سال جاری میلادی شروع کنند. پیمانکارانی که تجربۀ کار در ایران را دارند تلاش خواهند کرد تا در بخشهایی که در آنها تخصص دارند شروع به کار کنند. دلیم درهای شرکتهای پالایشی نفتی و گازی را به صدا در خواهند آورد و هیوندایی به دنبال پروژههای نیروگاههای برق خواهند بود و دوو نیز به سمت زیرساختهای صنعتی خواهد رفت.»
ساخت و ساز امیدبخشترین قسمت است. بر اساس اعلام انجمن بینالمللی پیمانکاران کره، شرکتهای کرهای در سال 2009 توانستند 91 پروژه به ارزش 2/1 میلیارد دلار را به انجام برسانند و شرکتهای ساخت و ساز کرهای در سالهای بعد از آن توانستهاند برندۀ پروژههایی با ارزش تقریبی 20 میلیارد ریال را شوند یعنی چیزی بیشتر از ارزش سفارشات پیمانکاران با خارج از مرزهای کره در سال جاری که تا ماه گذشته با 44 درصد کاهش به 8/11 میلیارد دلار رسیده است. سال گذشته کشور کره پروژههایی تنها به ارزش 1/46 میلیارد دلار را برعهده گرفت که از سال 2007 کمترین میزان محسوب میشود و این بیشتر به دلیل کم شدن تقاضا در خاورمیانه بوده است.
شرکت مهندسی هیوندایی احتمال دارد که پیشنویس تفاهمنامهای به ارزش 6/3 میلیون دلار برای اجرای فاز 12 میدان گازی پارس جنوبی را امضا کند. شرکت مهندسی و ساخت هیوندایی و شرکت پوسکو دوو در تلاشند که به پروژه 500 میلیون دلاری ساخت یک بیمارستان 100 تختخوابی برای دانشگاه علوم پزشکی شیراز بپیوندند.
اکنون که تحریمها برداشته شدهاند، ایران آماده میشود تا نفت خام بیشتری صادر کند. بر اساس دادههای صنعتی ایران هم انون بین 30 تا 50 بشکۀ نفت آماده ارسال دارد. در ماه آپریل دولت ایران اعلام کرد که صادرات نفت خانم روزانۀ خود را تا ماه مارس آینده تا سقف چهار میلیون بشکه افزایش خواهد داد. این سیساستگذاری تاثیر مثبتی بر شرکتهای پالایشی کرهای خواهد گذاشت، چرا که انتظار میرود میانگین قیمت جهانی نفت سقوط کند.
در ماههای ژانویه و فوریه کره نسبت به سال گذشته دو برابر بیشتر نفت خام از ایران وارد کرده است و این امر کمک بزرگی برای سوددهی شرکتهای پالایش نفت بوده است. پالایشگاه نفت شمارۀ 1 کره، پالایشگاه اینوویشن SK، در فصل اول سال جاری سود عملیاتی 8/844 میلیارد را گزارش کرده است که 2/153 درصد افزایش نسبت به سال قبل را نشان میدهد. نفت خام ایران به ازای هر بشکه حدود دو و نیم میلیون دلار ارزانتر از نفت خام عربستان سعودی است.
شرکت خودرو سازی کرهای هیوندایی موتور انتظار دارد که روابط خود را با ایران از سر بگیرد. رییس این شرکت، چونگ جین-هانگ نیز از جمله افرادی است در سفر هیئت اقتصادی ریاست جمهوری کره به ایران وی را همراهی خواهد کرد.
هوانگ کوان-سیک، یکی از سخنگویان این شرکت خودرو سازی گفته است: «فروش خودرو در ایران از 7/1 میلیون در سال 2011 به 1/1 میلیون واحد در سال 2014 کاهش یافته است ولی ما معتقدیم که در آینده این بازار رونق خواهد گرفت، چرا که اقتصاد کشور در حال شکوفایی است.»
پژوهشگر دیگری در موسسۀ هیوندایی گفته است: «انتظار میرود فرصت در بازار کالاهای مصرفی در ایران نظیر لوازم آرایش، لوازم الکترونیک و خدمات هوایی نیز افزایش ناگهانی داشته باشد.»
ارسال نظر