تا اسم قاچاق و متعلقات آن می آید همه تصورات به سوی مسیرهای غیرقانونی آن هم از طریق مرزهای کشور سوق پیدا می‌کند اما شاید جالب توجه و البته قابل تامل باشد که بگوییم در چند سال اخیر قاچاق کالا به صورت رسمی و از مجاری قانونی صورت می‌گیرد آن هم بدون هیچ نظارتی از سوی دستگاه های نظارتی مرتبط!

براساس این گزارش؛ منابع خبری از کارت های بازرگانی سخن می گویند که بدون اطلاع برای اشخاص حقیقی که حتی خودشان هم خبر ندارند صادر می شود تا قاچاق کالا با رنگ و بوی رسمی انجام شود.

برهمین اساس رئیس مجمع کارآفرینان کشور در نشست خبری خود با خبرنگاران با این ادعا گفت:60 درصد قاچاق به صورت رسمی انجام می‌شود.

محمدرضا دیانی در آن نشست خبری مطرح کرد که ساماندهی کارت بازرگانی و شناسایی صاحبان آنها ضروری است چرا که در حال حاضر خیلی‌ها کارت بازرگانی دارند و خودشان خبر ندارند!

هرآنچه که بر صدور کارت‌ بازرگانی تا به امروز گذشته، موجب شده تا یکی از فعالیت‌ها و چالش‌های مهم اتاق بازرگانی این روزها با موافقان و مخالفانی برای ادامه مسیرش برخورد کند بطوریکه حدود یک سال است زمزمه های حذف این کارت پردردسر به گوش می رسید و اخیرا نعمت زاده وزیر صنعت معدن و تجارت هم نسبت به حذف آن موافقت خود را اعلام کرده است.

 

*** دیگر نیازی به کارت بازرگانی نیست

مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،گفت: اگر شرکت هایی که در کار بازرگانی، صنعت، معدن و تجارت هستند در یک تشکل بزرگ عضو شوند شاید دیگری نیازی به کارت بازرگانی وجود نداشته باشد و قابل ذکر است که عملی شدن این طرح زمان خواهد برد.

وی افزود: مهم ترین پیشنهادی که برای حذف کارت های بازرگانی داریم، ایجاد عضویت فراگیر در اتاق های بازرگانی است.

 

***ایران تنها کشوری که کارت بازرگانی را حفظ کرده

فرهاد فزونی عضو اتاق بازرگانی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص حذف کارت بازرگانی گفت: ایران تنها کشوری است که در حال حاضر کارت بازرگانی صادر می کند لذا برای ایجاد آزادی اقتصادی باید اقدام به حذف آن کنیم.

وی با اشاره به اینکه حذف کارت بازرگانی خواسته بخش خصوصی و صاحبان صنایع است، افزود: حذف کارت بازرگانی نه تنها هیچ معایبی ندارد بلکه منجر به ایجاد فضایی برای تجارت صحیح و اصولی در کشور می‌شود.

 

***کارت بازرگانی مسیر فرار مالیاتی را هموار می‌کند

در این راستا حبیب‌الله محمودان عضو هیئت مدیره سندیکای قطعه‌سازان نیز بیان کرد: بروکراسی‌های کشور فقط ظاهری منطقی دارند و در عمل بین ظاهر و باطن آن تضاد وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از کارت‌های بازرگانی یکبار مصرف هستند، گفت:کارت های بازرگانی فقط ظاهری کارگشا داشته اما در عمل فقط فسادانگیز بوده و منجر به مفقود شدن صاحب کالای اصلی و راه‌های فرار مالیاتی شده اند.

***شفافیت اقتصادی با حذف کارت بازرگانی

محمدرضا پورابراهیمی دورانی - نایب رئیس کمیسیون اقتصاد مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص گفت: بعضی از قوانین و مقررات داخل کشور محدودیت‌هایی را برای فعالان اقتصاد ایجاد کرده است که رفع آنها منجر به بهبود اوضاع و شرایط اقتصادی خواهد شد.

وی همچنین افزود: حذف کارت بازرگانی عملا محدودیت‌هایی از جمله عدم تسویه حساب‌های مالیاتی و تعدد حساب‌های بانکی را ایجاد کرده است که به واسطه این نگاه کارت بازرگانی باید کنار گذاشته شود.

پورابراهیمی ادامه داد: حذف کارت بازرگانی درآمد اتاق بازرگانی را کاهش می‌دهد و از طرف دیگر شناسه هویت افرادی که در حوزه اقتصادی کار می‌کنند را کمرنگ می‌کند.

این نماینده مجلس عنوان کرد: حذف کارت بازرگانی می‌تواند زمینه را برای عدم انضباط ملی و شفافیت اقتصادی فراهم کند.

اغلب منتقدان کارت بازرگانی بر این باورند که ساز و کار درستی برای صدور و استفاده از این کارت‌ها تعریف نشده و برای همین زمینه برای سوء استفاده و تخلفات از  این کارت‌ها فراهم است.

از سوی دیگر هم موافقان معتقدند باوجود برخی تخلفاتی که از کارت‌های بازرگانی می‌شود نباید اصل آن را زیر سوال برد بلکه باید راهکار‌های نظارتی را تقویت کرد تا سوء استفاده‌ها به حداقل برسد.