کارگزاری اردیبهشت ایرانیان : بازار سهام کم رونق ایران ولی پر نوسان تهران همچنان در روند خنثی بسر می برد و مدتها است که شاهد سیر شاخص کل در محدود 63 هزار واحدی فعلی و عدم تحرک نماگر بازار هستیم. با توجه به اینکه خبر یا تحول مهمی طی روزهای اخیر در بستر بازار سرمایه رخ نداده لذا نتیجتأ شاهد تغییر خاصی نیز در این بخش از فعالیتهای اقتصادی نیستیم هر چند که عده ای از فعالان حرفه ای بازار با مقاصدی چون نوسانگیری و سفته بازی ... همچنان حضوری فعال و حداکثری در بازار دارند و با بر هم زدن عرضه و تقاضا در برخی از نمادهای کوچک و دارای شناوری پایین، تور خود را برای صید سرمایه های سهامداران آماتور و ناآگاه، پهن کرده اند. از دیگر طرفی، با بحرانهای دیگری در عرصه بین المللی از حیث کاهش شدید بهای نفت و انرژی، افت سنگین مواد معدنی و کالاها و محصولات مختلف ... مواجهیم که عرصه را بر تولیدکنندگان وطنی و حتی صادرکنندگان مواد و کالا تنگ کرده و سال 94 را یکی از بدترین سالهای بعد از انقلاب برای فعالان بازار و سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار،مبدل ساخته است.

و اما در پایان معاملات امروز شاخص کل توانست ضمن حفظ کانال مهم 63 هزار واحدی، بیش از 24.98 واحد دیگر نیز بر ارتفاع خود بیفزاید و با غلبه بر طرف عرضه و فروشندگان سهام – روزی مثبت را در کارنامه پاییزی خود به ثبت رساند.

و اما در بازار امروز ارزش معاملات صورت گرفته بیش از 215.50 میلیارد تومان بود که بالغ بر 110.75 میلیارد تومان از آن در بخش بورس و مابقی به ارزش 104.75 میلیارد تومان در فرابورس صورت گرفت. بیشترین تاثیر مثبت در شاخص را نمادهایی چون جم، فولاد، تاپیکو... بر جای گذاشتند در حالیکه بیشترین تاثیر منفی در شاخص را نمادهایی چون وپاسار، وغدیر، همراه ... موجب شدند. بیشترین ارزش معاملات(میلیارد ریال) مربوط به نمادهای مبین2(184)، وبملت(69)، خودرو(51) بود. نمادهای کدما، ولغدر... متوقف شده و خریختح، سصفها،ثنوسا، وگردش... بازگشایی شدند.

ارائه راهکار برای بهبود اوضاع بورس: علی صالح آبادی که از آذر سال گذشته به عنوان مدیرعامل بانک توسعه صادرات فعالیت می کند در خصوص علت روند نزولی بورس تهران گفته: درحال حاضر برخی عوامل کلان مانند رکود اقتصادی، کاهش قیمت جهانی نفت، کالا و تاثیر آن در بودجه دولت و تصمیماتی که در خصوص خوراک پتروشیمی‌ها و بهره مالکانه معادن اتخاذ می‌شود در بورس اثر گذار است. در این شرایط حتما باید دوره ای از اعتمادسازی در بازار سرمایه اتفاق بیفتد تا بتوانیم با اتخاذ راهکارهایی اعتمادها رابه سمت بازار سرمایه جلب کنیم. در این شرایط حداقل انجام 3 اقدام ضرورت دارد. یکی از اقدامات اساسی که باید هرچه زودتر عملیاتی شود، سهام خزانه اسلامی است که در قانون ارتقای نظام تامین مالی دیده و تصویب شده است. زیرا در این سهام، خود شرکت‌ها می توانند سهام خود را خرید و فروش کرده و آن را بازارگردانی کنند. اقدام دوم ایجاد صندوق های بازارگردانی است که در آن زمان شروع و راه اندازی شد زیرا به اعتقاد من سهامداران عمده شرکتها باید از طریق صندوق های بازارگردانی منابعی را به بازار تزریق کنند و در شرایط سختی که عوامل کلان در بازار اثرگذار است،از قیمت سهام خود مراقبت کنند. وی اقدام سوم را راه‌اندازی صندوق تثبیت ریالی دانسته و عنوان کرده: منابع صندوق تثبیت ریالی از محل منابع صندوق توسعه ملی بوده که در قانون ارتقای نظام تامین مالی هم دیده شده است که اخیرا آیین نامه آن در دولت تصویب شده است و باید هرچه زودتر عملیاتی شود که منابع جدیدی وارد بازار سرمایه کند. وی با این کار بازار سرمایه دیگر نگرانی از پایین آمدن قیمت سهم نداشته و کم کم اعتمادها به بازار جذب می شود تا شرایط کلان بهبود پیدا کند و ترس بازار کم شود و به تدریح قیمت ها رو به بالا حرکت کند. رئیس سابق سازمان بورس با تاکید بر اینکه باید منابع جدیدی وارد بازار شود، تصریح کرده: بهبود وضعیت بورس به شرایط کلان داخلی و بین المللی بستگی دارد به طوری که قیمت نفت و کالاها در این وضعیت موثر است. بنابراین نمی توان زمان دقیقی برای آغاز روند صعودی بورس ارائه داد.

در گروه قندی: جریان شفاف سازی خنثی و تکراری شرکت های قندی امروز هم با توضیحات دو شرکت قند شیروان و قند ثابث خراسان ادامه یافت که موجب کاهش 5 قیمت سهام این دو سهم در روز جاری شد. محسن طیبی مدیرعامل قند شیروان با سرمایه بیش از 10 میلیارد تومانی امروز اعلام کرده هیچ گونه تغییری در فرایند عملیات شرکت صورت نگرفته و پیش بینی قبلی به قوت خود باقی است. با این رویداد سهام "قشیر" که طی سه ماه اخیر و به رغم زیان 221 ریالی هر سهم با رشد 114 درصدی همراه شده بود، امروز با کاهش 5 درصدی قیمت و صف فروش داد و ستد شد. این وضعیت برای قند ثابت خراسان هم رخ داد و سهام آن بعد از رشد 34 درصدی طی سه ماه ، با افت 5 درصدی قیمت و صف فروش روبرو شد. مدیرعامل "قثابت" هم 29 مهر درباره تصویب افزایش 9 درصدی قیمت شکر اعلام کرده بود با توجه به پیش بینی قیمت فروش کل محصولات، این شرکت تعدیل با اهمیتی در اولین پیش بینی سود هر سهم سال مالی 31 تیر 95 نخواهد داشت اما طی این مدت سهام این شرکت از 95 به 108 تومان افزایش یافت. براساس این گزارش، جواد توکل هرندی مدیرعامل این شرکت 51 میلیارد تومانی در دومین شفاف سازی طی یک ماه اخیر تاکید کرده هیچ گونه تغییری در فرآیند عملیات شرکت صورت نگرفته و پیش بینی قبلی (زیان 73 ریالی هر سهم) تا به این لحظه به قوت خود باقی است و در صورت هر گونه تغییر، در اسرع وقت اطلاع رسانی صورت خواهد گرفت.

در گروه خودرویی: شرکت ایران خودرو که در روزهای اخیر به دلیل فروش محصولات با وام 25 میلیون تومانی خبرساز شده ، در آینده ای نزدیک افزایش سرمایه 27 درصدی را نهایی خواهد کرد. چرا که سازمان بورس به درخواست این شرکت پاسخ مثبت داد و مجوز لازم را صادر کرد. به این ترتیب با برگزاری جلسه هیات مدیره در شنبه آینده 30 آبان ، سرمایه این شرکت از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران با 330 میلیارد تومان افزایش به 1.53 هزار میلیارد تومان خواهد رسید. امری که انتظار می رود تأثیراتی منفی بر قیمت سهم بر جای گذاشته و منجر به کاهش قیمت سهم در آینده ای نزدیک شود چون این شرکت قادر به تحصیل سودی بیشتر از سود بانکی با جذب منابع جدید ندارد و شرکت کنندگان در این افزایش سرمایه مجبور به تن دادن به سود تحصیلی کمتری نسبت به شبکه بانکی از محل اجرای این افزایش سرمایه و اثرات آن خواهند بود. این در حالیست که اهداف این افزایش سرمایه و تأمین مالی به منظور بهبود سرمایه در گردش به منظور پشتیبانی خطوط تولید ، بهبود جریان سود آوری ، بهبود نسبت مالکانه و رقابت پذیری شرکت در صنعت و بازار سرمایه اعلام شده است.

در تحولی دیگر، رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مجلس با اعلام اینکه این هفته وزیر صنعت و رئیس کل بانک مرکزی گزارشی از اجرای بسته خروج از رکود ارائه می دهند، گفته: بانک مرکزی باید محل تأمین اعتبار طرح فروش خودرو و کالا را اعلام کند تا مبادا استقراض تکرار شود. حمیدرضا فولادگر با اشاره به اینکه کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مجلس سه شنبه این هفته ( 26 آبان ماه ) برای بررسی نتایج اجرای بسته پیشنهادی دولت برای خروج از رکود تشکیل جلسه خواهد داد، اظهارداشته: قرار است در این جلسه وزیر صنعت و رئیس کل بانک مرکزی گزارش اقدامات خود در اجرای بسته خروج از رکود اعلام کنند. وی با اشاره به اینکه بانک مرکزی باید درباره محل تأمین اعتبار طرح فروش خودرو و کالاهای مصرفی و واسطه‌ای به نمایندگان توضیح دهد، گفته: ما نمی‌خواهیم استقراض از بانک مرکزی دوباره تکرار شود. رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مجلس تصریح کرده: خوشبختانه مردم ازطرح فروش خودرو با وام 25 میلیون تومانی استقبال خوبی کردند، اما در کنار این، وزارت صنعت باید گزارشی از وضعیت پرداخت کارت های اعتباری برای خرید کالاهای مصرفی ایرانی را هم به کمیسیون حمایت از تولید مجلس ارائه کند. وی در مورد وضعیت پرداخت یارانه 200 میلیاردی بخش صنعت هم گفته: این منابع قرار بود از محل اجرای قانون هدفمند سازی یارانه ها در اختیار صنایع قرار گیرد اما متأسفانه هنوز گزارشی از سوی سازمان مدیریت برای پرداخت این یارانه دریافت نکرده ایم که درصددیم این موضوع را هم در اسرع مورد بررسی قرار دهیم. وی با اعلام اینکه ظاهراً منابع بسته خروج از رکود از محل اعتبارات بانک مرکزی تأمین می‌شود، گفته: دولت باید در کنار پرداخت منابع بانکی برای تحریک تقاضا، فکر اساسی هم بابت یارانه بخش تولید کند . البته تخصیص همین منابع بانکی تا حدودی تقاضا را در بخش تولید تحریک می‌کند اما باید این را بدانیم که این سیاست ها فقط در حد مسکّن بوده و نیازمند چاره اندیشی اساسی هستیم. و اما با پایان یافتن مهلت وام خرید خودرو و پیدا شدن تقاضا برای 100 هزار دستگاه خودرو انباری خودروسازان این سوال پیش می آید که خودروسازان کشور روزگار پساوام را چگونه طی می‌کنند و در سال آینده باید برای خروج از رکود کدام استراتژی را در پیش گیرند.

اظهار نظر کارشناسان اقتصادی: سعید لیلاز در تحلیل بازار خودرو در دوران پساوام اظهار کرده: سال 95 سال تولید محصولات جدید است و به نظر می‌رسد خودروسازان نیز بخش عظیمی از بدهی‌ انباشته و تاریخی خود را به مردم ادا خواهند کرد. اینکه بازار خودرو در دوران پساوام چگونه می‌شود، بدین صورت است که این طرح سه نکته را نشان می‌دهد. در این مدت پیش‌بینی یا فرضیه اینکه مردم قدرت خرید ندارند ثابت شد، چرا که به محض ایجاد قدرت خرید مردم به سمت خرید رفتند. به گفته لیلاز، اینکه کمپین نخریدن خودرو اصالت ندارد، باز هم ثابت شد و اگر به جای خودرو طناب هم فروخته می‌شد باز هم مردم می‌خریدند؛ زیرا مردم هنوز هم به به آینده اقتصاد ایران امیدوارند. رئیس کمیته اقتصادی حزب کارگزاران تصریح کرده: البته من بارها اعلام کردم که از این کار نگران هستم، چرا که تقاصای عادی مردم هم درمیان حجم زیاد تقاضا وارد شده است. وی در پاسخ به اینکه سرنوشت خودروسازان پس ازاین طرح چه می‌شود؟ گفته: فرض بسته خروج رکود از دولت میانگین پنج تا هفت ماه است که این بسته باید بتواند مساله اقتصاد ایران را در این مدت برطرف کند. وی با بیان مثالی در زمینه اعطای وام خودرو گفته: در حال حاضر به چاه آب ریخته می‌شود تا بوسیله آن، بتوان بازهم آب از چاه بیرون کشید حال اگر خود چاه آب نداشته باشد، این طرح بی‌فایده خواهد بود. وی تاکید کرده: باید بتوان از دی و بهمن برای خروج رکود اقدام کرد تا در اردیبهشت و خرداد نخستین نشانه‌های خروج از رکود دیده شود، چرا که دیگر بیش از این فرصتی باقی نمانده‌است. او همچنین با اشاره به آینده بازار در سال آینده گفته: در صورت ادامه عملکرد امسال در سال آینده، ممکن است تولید خودرو رشدی حدود شش درصدی را تجربه کند، چرا که خودروسازی بدون تقاضا نمی‌تواند تولیدی داشته باشد. البته در حال حاضر توانایی تولید روزانه پنج هزار دستگاه خودرو وجود دارد، اما هنگامی‌که نتوان راجع به سقف بازار صحبت کرد، نباید راجع به کف بازار هم صحبت کرداز این رو باید متوسط تولیدی در نظر گرفته شود. لذا به نظر می‌رسد تولید فعلی سالانه 900 هزار دستگاه خودرو، تقاضای عادی بوده است و از سال آینده این تولید رو به افزایش خواهد بود.

در گروه بانکی: وزیر امور اقتصادی و دارایی گفته هرچند کاهش نرخ سود به صورت جدی دنبال می شود اما ابتدا قرار است مصوبه قبلی شورای پول و اعتبار درباره نرخ سود 20 درصدی که هنوز به صورت کامل محقق نشده را اجرایی کنیم. علی طیب نیا در حاشیه همایش استحکام ساخت درونی قدرت ملی جمهوری اسلامی ایران تصریح کرده: بر همین اساس قرار است بانک مرکزی نظارت خود بر بانک ها را افزایش دهد. همچنین بانک مرکزی حضور خود در بازار بین بانکی را ارتقا داده به نحوی که نرخ سود حدود 9.5 درصد در بازار بین بانکی امروز به حدود 25 یا 26 درصد رسیده است. این امر به دلیل حضور جدی بانک مرکزی در بازار بین بانکی بوده و انتظار داریم که این روند کاهش ادامه یابد. همزمان با اعمال نظارت بیشتر و اتخاذ سیاست های مجموعه قبلی بسته کاهش نرخ سود شورای پول و اعتبار، قرار است کاهش نرخ سود در دستور کار این شورا قرار گیرد. وی تصریح کرده نرخ سودی که اکنون در اقتصاد کشور حاکم است به هیچ وجه با مقتضیات بخش واقعی اقتصاد تناسب و هماهنگی ندارد؛ بنابراین باتوجه به کاهش نرخ تورم، باید شاهد کاهش نرخ سود در آینده باشیم.

پیش بینی بازار سه شنبه 26 آبان ماه 94: بسیاری از فعالان بازار و سرمایه گذاران همچنان منتظر آینده هستند و چشم انداز بازار را روشن ترسیم می کنند اما مشخص نیست چرا کسی حاضر نیست قید سود بانکی را بزند و از فرصت به وجود آمده برای سرمایه گذاری استفاده کند!. متاسفانه نرخ بالای سود بانکی همه نوع فعالیت اقتصادی را در کشور به حالت تعلیق در آورده و مشخص نیست این وضع تا کی ادامه خواهد داشت. ولی آنچه مسلم است، سالجاری سال خوبی برای دولت و ملت ایران نیست و بازدهی مطلوبی در هیچیک از بخشهای اقتصادی کشور به جز بازار پول، نصیب سرمایه گذاران و دارندگان نقدینگی ... نخواهد شد. البته برخی از افراد حرفه ای و دارای دانش بالای مدیریت مالی، پیش از این و از دو سال پیش ( یعنی 15 دی ماه 92) قادر به درک اوضاع و وضعیت نابسامان اقتصادی کشور بودند و با فروش کلیه داراییهای سرمایه ای خود،اقدام به خروج از بازار سهام و املاک و مستغلات کرده و منابع و ثروت خود را بصورت سپرده های بانکی در آورده بودند. اینک پس از گذشت دو سال از آغاز بحران در اقتصاد بالاخص بحران در بورس اوراق بهادار کشور، شاهد بازدهی مرکب بیش از 50 درصدی این افراد خردمند و مسلط به علوم اقتصادی هستیم. این در حالیست که بسیاری از مالباختگان عرصه اقتصادی کشور را اشخاص حقیقی و حقوقی ناآگاه و ناشیئی تشکیل می دهند که با درک و تحلیل نادرست از اوضاع سیاسی/اقتصادی کشور و عدم درک بحران در عرصه فعالیتهای اقتصادی – سرمایه و ثروت خود و سهامداران خود را بر باد دادند و طَرفی از این رهگذر رمزآلود، نبستند.