پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- بهاره آقایی- معادل ۱۰میلیارددلار بودجه برایش کنار گذاشته‌اند؛ برای بسته‌ای که قرار است یک مسکن ۶ماهه برای اقتصاد کم‌رونق کشور باشد؛ بسته‌ای که قرار است به جای تزریق به جامعه به‌صورت یارانه و پول نقد، صرفا برای خرید کالای ایرانی و رونق به بازار استفاده شود.

 آن هم در قالب وام‌های هدفمند. دولت بنا دارد از ظرفیت بودجه سال ۹۴ بهترین استفاده را بکند و در ۶ ماهه آتی تا پایان سال، معادل ریالی ۱۰میلیارد دلار را برای رونق تولید و خرید کالای داخلی سرمایه‌گذاری کند. مروری کرده‌ایم به 3زمینه‌ای که وام‌های این بسته اقتصادی به مردم پرداخت خواهد شد. شاید شما هم خواستار این وام‌ها باشید که راحت‌تر و ارزان‌تر از معمول هستند؛ وام‌هایی که البته هنوز پرداختشان عملیاتی نشده است.

خودرو: پراید، فقط 4میلیون!

بانک‎ها قرار است از 15آبان برای خرید خودروهای داخلی به مردم وام ارزان بدهند. بر این اساس، شما می‌توانید تا 80درصد قیمت‎ خودروهای تولید داخل را حداکثر تا سقف 25میلیون تومان به شکل وام دریافت کنید. به‌طور طبیعی، این وام باعث رونق خرید خودروهای نو می‌شود و بازار ماشین‌های دست دوم را وارد رکود می‌کند. پایین بودن بهره وام که فقط 16درصد است و بازپرداخت 7ساله، وام جدید خودرو را وام جذابی کرده است. البته در جریان باشید که این وام فقط در 6‌ماه و با بودجه محدودی پرداخت می‌شود و ممکن است به همه نرسد. مدیرعامل لیزینگ یکی از شرکت‌های فروشنده خودرو، در این مورد خبر داده است:«قرار است مجموع تسهیلات اعتباری در این بخش، 2هزار میلیارد تومان باشد درحالی‌که میزان پیش‌بینی فروش 2 شرکت بزرگ خودروساز ایران یعنی ایران‌خودرو و سایپا تا پایان سال‌جاری 30هزار میلیارد تومان است.» اما سؤال کاربردی این است: با وام 25میلیونی با توجه به قیمت‌های فروش خودرو در نمایندگی‌ها، چه خودرویی را با چه آورده‌ای می‌توان خرید؟ جواب این است که 25میلیون تومان، سقف وام است و برای خرید خودرویی مثل 206با قیمت 32و نیم میلیون پرداخت می‌شود و برای خرید گزینه‌ای مانند پراید، این وام 16میلیون تومان خواهد بود. چندنمونه از شرایط خریدرا می‌بینید، البته نرخ مورد نظر برای فروش اقساطی خودرو، تنها از طریق نمایندگان مجاز شرکت‌های خودروسازی است.

پژو 206تیپ 2؛ با آورده 7و نیم میلیون تومان

پژو 405؛ با آورده 5میلیون و 900هزار تومان

سمند؛ با آورده 6و نیم میلیون تومان

پراید 132؛ با آورده 4میلیون تومان

تیبا؛ با آورده 4میلیون و 800هزار تومان

کالا: یک کارت ببر، 10میلیون بخر

برای رونق خرید کالاهای داخلی بادوام، بانک‌ها به مشتری‌های خوش‌حساب، ازجمله کارمندهای دولت، بخش خصوصی و افراد با درآمد ثابت، کارت‌های اعتباری خواهند داد. این کارت‌ها تا حداکثر 10میلیون‌تومان شارژ برای خرید خواهند داشت. با این کارت‌ها می‌توانید به فروشگاه‌های معتبر مراجعه و کالای ایرانی خرید کنید. نکته مهم اینکه، نرخ استفاده از این کارت‌های اعتباری فقط 12درصد است. پیشنهاد می‌کنیم، قبل از اینکه به استفاده از این تسهیلات برای خرید بیشتر فکر کنید، خرید بهینه را در برنامه‌تان بگنجانید و حتی کالای ایرانی را هم به اندازه و براساس نیاز بخرید. ضمن اینکه یادتان باشد این خرید و این امکان جدید خرید، قبل از اینکه برای رونق مصرف باشد، برای رونق تولید است. این وام‌ها باعث می‌شود که رونق اقتصادی افزایش پیدا کند و تولیدکننده‌ها محصولات در انبار مانده خود را عرضه کنند تا دوباره تولید کنند و اشتغال رونق بگیرد.

مسکن: بافت فرسوده با زوج جوان

در بسته اقتصادی خروج از رکود دولت، رونق بازار مسکن با محوریت بازسازی بافت فرسوده و بهینه‌سازی‌ مصرف سوخت انجام می‌شود. در واقع، وام مسکن با نرخ 10درصد، فقط برای خرید یا پروژه‌های بهینه‌سازی‌ پرداخت می‌شود. نکته مهم اینکه، این وام با اولویت زنان سرپرست خانوار و زوج‌های جوان پرداخت می‌شود. در بسته خروج از رکود، بانک مرکزی برای رونق ساخت‌وساز، از وزارت راه و شهرسازی درخواست کرده‌ بافت‌های فرسوده را اعلام تا منابع لازم برای ساخت آنها تأمین شود. ضمن اینکه از وزارت نفت هم درخواست کرده تا پروژه‌هایی که مربوط به صرفه‌جویی در انرژی هستند را به شبکه بانکی برای اعطای تسهیلات و تأمین مالی معرفی کند. این نکته را هم از طرف وزیر مسکن داشته باشید که «مردم باید برای خرید خانه پس‌انداز کنند و افزایش قدرت خرید، مبتنی بر پس‌انداز باشد نه وام. چراکه پرداخت تسهیلات لحظه‌ای و خرید خانه، بدون پس‌انداز، می‌تواند به جای رونق اقتصادی، زمینه‌ساز تورم باشد».

بودجه بسته اقتصادی دولت از کجا تأمین شده است؟

همانطور که گفتیم، ارزش این بسته، معادل 10میلیارد دلار است که قرار است در مدت 6‌ماه به اقتصاد در حال رکود ایران تزریق شود. براساس اعلام سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، حداقل ۷میلیارد دلار از منابع دولتی تأمین می‌شود. ضمن اینکه اجازه استفاده از 2 میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی هم گرفته شده است. ۵۰۰میلیون دلار هم از بودجه سال ۹۴ کل کشور تأمین شده است. براساس این بسته، برای رونق تولید، 7500میلیارد تومان صرف پرداخت به طرح‌های عمرانی می‌شود و در مجموع، 200میلیارد تومان به‌عنوان یارانه تولید، در اختیار بخش‌های صنعت، کشاورزی و صادرات قرار می‌گیرد. برای رونق تولید کالای بادوام ایرانی هم، بانک مرکزی منابعی را با نرخ 14درصد در اختیار بانک‌ها قرار می‌دهد تا آنها با نرخ 16درصد به شرکت‌های تولیدی وام بدهند.