واکنش به ضرر ۶۵۰۰ میلیاردی خودروسازان
به دنبال انتشار نامه انجمن خودروسازان ایران به وزیر صنعت، در خصوص ضرر ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی خودروسازان از محل دخالت شورای رقابت در قیمتگذاری، جمشید پژویان بنیانگذار و اولین رئیس شورای رقابت به این نامه واکنش نشان داد.
به گزارش پارس به نقل از اقتصاد نیوز، جمشید پژویان با اشاره به نامه انجمن خودروسازان به وزیر صنعت و ربط ضرر ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی خودروسازان به شورای رقابت افزود: نمی دانم چرا دوستان علاقه دارند هر اتفاقی که در اقتصاد این کشور میافتد را به گردن من بیاندازند.
این اقتصاددان گفت: افزایش بالای قیمت خودرو به نوسانات ارزی در سال ۹۰ و ناکارآمدی خودروسازان ارتباط دارد و بهتر است به جای متهم کردن این و آن، وزارت صنعت و شورای سیاستگذاری خودرو به فکر تهیه نقشه راهی برای صنعت خودرو باشند.
او گفت: خودروسازان به جای اینکه در دوران وفور درآمدهای ارزی به دنبال سرمایه گذاری در ساخت قطعات و داخلیسازی باشند به دنبال واردات از چین رفتند که این کار سبب شد صنعت قطعه سازی ما از بین برود و و در دورهای که درآمدهای ارزی بالا رفت نتواند خود را احیا کند.
این اقتصاددان افزود: معمولا در صنعت خودرو جهان رسم بر این است که خودروسازان با هم تهاتر قطعه داشته باشند و بخشی از قطعات در یک کشور و بخشی دیگر در کشور ثانی و یا ثالث به تولید برسد که این اتفاق در صنعت خودرو ایران رخ نداده و سبب شده رابطه صنعت قطعه سازی ما با دنیا یکطرفه بوده و همیشه وابسته به قطعات باشیم تا جایی که حتی مجبور شویم قطعات مورد نیاز را از چین تامین کنیم.
پژویان افزود: صنعت خودرو را کسانی متضرر کردند که در دوران وفور درآمدهای ارزی و دلار هزار تومانی به سمت واردات قطعه رفتند نه شورای رقابت که با فرمولی علمی ثابت کرد صنعت خودرو در ایران انحصاری است و دولت بهتر است روی قیمت آن نظارت داشته باشد.
اولین رئیس شورای رقابت در ادامه گفتوگوی خود با اقتصادنیوز افزود: بررسی عملکرد خودروسازان نشان می دهد که آنها خودشان به افزایش قیمتها دامن زدهاند. به عنوان مثال چند سال پیش که تقاضا در بازار بالا بود سعی میکردند با عرضه کم قیمتها را بالا نگه دارند که این موضوع سبب شد سطح انحصار و قیمت آنان افزایش یابد.
پژویان گفت: در چنین شرایطی شورای رقابت به وجود آمد و اجازه نداد که سطح انحصار آنان بر متقاضیان خودرو فشار وارد کند و سعی کرد با ارائه فرمولی علمی، قیمتی منطقی را برای خودروهای ساخت داخل تعیین کند و نگذاشت تا خودروسازان فقط منافع خودشان را در نظر بگیرند.
او افزود: شورای رقابت منافع کل اقتصاد و مردم را در نظر گرفت و شبههای در این خصوص وجود ندارد بنابراین اینکه چنین نهادی را مسوول بیکفایتی خود بدانند فرافکنی است و بهنظرم بهتر است رویهای در کشور به وجود آید که خودروسازان ناکارآمد را تعطیل کنیم و به دنبال بهبود کیفیت و تولید رقابتپذیر باشیم.
دبیر انجمن خودروسازان چندی پیش در نامهای به وزیر صنعت عنوان کرده بود که شورای رقابت از بدو تاسیس خود تا کنون حدود ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به خاطر فرمولی که برای محاسبه قیمت خودرو ارائه داده به خودروسازان زیان وارد کرده است.
داوود میرخانی رشتی ،مشاور انجمن خودروسازان هم چندی پیش به اقتصادنیوز گفته بود که ما با دلیل و مدرک ثابت میکنیم صنعت خودرو در ایران انحصاری نیست و لزومی ندارد که شورای رقابت در قیمتگذاری این کالا دخالت کند. بنابراین پیشنهاد میکنیم تا قیمتگذاری خودرو در حاشیه بازار صورت گیرد و دولت از دور بر آن نظارت کند.
درمناظره ها همیشه مدیرعامل ایران خود رو تاکید داشتند که قیمت ها باید درحاشیه بازار رقم بخورد اما امروزه خبری ازحاشیه بازارنیست وقیمت هابابازخیلی فرق دارد گرانتره
سال 91 دیماه سمند و 405 بین 14 تا 15 میلیون تومان بود و دقیقا یک ماه بعد به 25 و حتی 29 میلیون رسید و پراید هم 8400 میلیون تومان بود که به 20 میلیون رسید البته با کیفیت پایین تر حالا چطور خودرو سازان ضرر کردند جای تعجب است