پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- محمد حقگو- از کار افتادن پالایشگاه شازند در ادامه یک سریال چندین قسمتی از حوادث و تلفات طی چند سال، موضوع قدیمی نوع مواجهه معمول در کشور ما در مقابله با نقاط آسیب زای اقتصادی را به یاد می آورد و شاید بتوان همین موضوع را یکی از دلایل تشکیل کارگروهی با ماموریت بررسی حوادث صنعت نفت، با نگاهی آموزنده از آن ها در راستای پیشگیری از حوادث آتی طبق آن چه معاون ایمنی و آتش نشانی اداره کل ایمنی و بهداشت این وزارت گفته است، تلقی نمود.

با نگاهی کلان به آن چه در نظام مدیریت اقتصادی کشور رخ می دهد، می توان ضعف نگاه پیشگیرانه در برخورد با حوادث و حتی قبل از بروز مسائل در نظام تولید کشور را مشاهده نمود. موضوعی که سبب ایجاد انواع اتلاف منابع انسانی، فیزیکی و معنوی در کشور می شود.به عنوان مثال، ایران هم اینک جزو 10 کشور حادثه خیز دنیا به شمار می رود. سال گذشته بلایای طبیعی، حدود 7 هزار میلیارد تومان معادل یارانه سالانه حدود 10 میلیون ایرانی به کشور خسارت زده است. 

این در حالی است که زمین لرزه اخیر تهران، عمق کم آمادگی کشور آن هم در پایتخت، برای مواجهه و پیشگیری از بحران را نشان داد.از سوی دیگر در سال گذشته حدود 156 هزار تصادف در کشور ثبت شده که عامل بروز حدود یک سوم از آن ها، مربوط به جاده ها بوده است. تصادفاتی که در مجموع، سالانه به میزان 8 درصد کل تولید ناخالص داخلی به اقتصاد کشور زیان وارد می کنند.یا هم اینک عنوان می شود که در نتیجه عدم در نظر گرفتن برداشت صیانتی از میدان های نفت و گاز که عمده آن نیز به تعریف نحوه همکاری با شرکت های بهره بردار و توسعه دهنده میادین داخلی و خارجی بر می گردد، میزان ضریب برداشت از این میادین، فاصله قابل توجهی با کشورهای پیشرو مانند نروژ دارد.

این ها و موارد بسیار دیگر، بیانگر ضعف نظام مدیریتی کشور در حوزه پیشگیری، در لایه های مختلف است که سبب اتلاف منابع گسترده در اقتصاد کشور شده است. موضوعی که بطور کلی عمده عوامل شکل دهنده آن را می توان در مواردی همچون فضاهای غیر رقابتی در اقتصاد، عدم شفافیت و تعریف مسئول پاسخگو به تناسب اختیارات در فرآیندهای تولیدی و همچنین عدم گره زدن منافع و مضرات کار تولیدی به عایدی عوامل تولید در کشور جست وجو نمود.