قطعات یدکی بنجل چینی؛ سرازیری مرگ مسافران ایرانی
وجود قطعات بی کیفیت و تقلبی در بازار خودروهای ناوگان عمومی نشانگر عدم نظارت دقیق سیستم نظارتی است که نتوانسته به خوبی وظیفهاش را انجام دهد باید در این زمینه برنامههایی در سیستم گمرکات کشور طراحی و توسط کارشناسان آموزش دیده اجرا شود.
به گزارش پارس، وجود قطعات بی کیفیت و تقلبی در بازار خودروهای ناوگان عمومی نشانگر عدم نظارت دقیق سیستم نظارتی است که نتوانسته به خوبی وظیفهاش را انجام دهد لذا میطلبد در این زمینه برنامه هایی در سیستم گمرکات کشور طراحی و توسط کارشناسان آموزش دیده اجرا شود. بنابراین نیاز است این سیستم مورد اصلاح قرار گیرد و سازمان گمرک، سازمان استاندارد، وزارتخانه مطبوع و مدیر کنترل مرزها نیز می بایست برای جلوگیری از ورود قطعات قاچاق و بی کیفیت اقدامات لازم را انجام دهند.
جولان قطعات بنجل چینی در بازار قطعات یدکی
بازار لوازم و قطعات یدکی خودرو از جمله بازارهایی است که از ورود کالاهای چینی در امان نمانده است؛ چنانکه یکی از فروشندگان در این صنف میگوید: واردکنندگان قطعات چینی را با هشت برابر سود در بازار لوازم و قطعات یدکی خودرو میفروشد .
این در حالی است که ساسان قربانی سخنگوی شورای سیاست گذاری خودرو با انتقاد از نحوه عملکرد سیستم نظارتی واردات قطعات خودرو گفت: وجود قطعات بی کیفیت و تقلبی در بازار نشانگر عدم نظارت دقیق سیستم نظارتی است که نتوانسته به خوبی وظیفهاش را انجام دهد.
قربانی اظهار داشت: برخی سودجویان به دلیل کیفیت بالای قطعات ایرانی، محصولات چینی را در بسته بندیهای ایرانی به بازار ورود میکنند و همین موجب بی اعتمادی مصرف کنندگان میشود لذا به نظر می رسد باید در این زمینه برنامه هایی در سیستم گمرکات کشور طراحی و اجرا شود.
وی با اشاره به اینکه می توان با بستن منافذ مرزی، جلوی ورود کالاهای بی کیفیت چینی را گرفت، عنوان کرد: وجود کالاهای بی کیفیت و تقلبی در کشور باعث منفی شدن ذهن مصرف کننده شده و آینده خوبی را در این حوزه رقم نخواهد زد به همین خاطر اقدامات جدی تری در این زمینه در حال پی گیری است.
وی درباره جلوگیری از سردرگمی مصرف کننده برای خرید کالای اصیل گفت: بهترین کار این است که مصرف کننده قطعه مورد نظر را از مراکز معتبر توزیع و فروش که از جانب خودروسازان معرفی می شود، تهیه کند.
قوانین قدیمی در سایه عدم تخصص کارشناسان گمرک
درهمین حال رئیس اتحادیه قطعات یدکی خودرو با بیان اینکه قرار است برندی با عنوان شناسا ایجاد شود تا با استفاده از آن، عرضه قطعات با کیفیت و دارای گارانتی انجام شود، گفت: در حال حاضر برخی قوانین موجود به قدری قدیمی هستند که کارایی لازم را برای کنترل بازار قطعات یدکی خودرو ندارند و نظارت کافی بر کیفیت قطعات وجود ندارد.
محمدباقر رجال عضو انجمن قطعهسازان نیز با بیان اینکه مقدار قابل توجهی قطعه به کشور وارد میشود، گفت: هیچگونه کنترلی بر روی کیفیت این قطعات وارداتی وجود ندارد و قطعات نامرغوب که قیمت تمام شده آنها مشخص نیست، به مردم عرضه میشود.
اگر سازمان استاندارد در نامه به گمرک، کیفیت قطعه وارداتی را نامرغوب اعلام کند،چون هیچ کارشناسی در سازمان گمرک برای درک این مطلب وجود ندارد، هیچ بررسی دقیق صورت نمیگیرد و هر نوع محصول وارداتی از گمرک ترخیص میشود. زیرا کارشناس با سوادی برای بررسی نامه استاندارد و کیفیت قطعه وجود ندارد.
کارشناس سازمان استاندارد برای واردات یک محموله شامل 100 قطعه خودرو، 3 قطعه را انتخاب کرده و بابت آزمایش هر قطعه 600 هزار تومان دریافت میکند. در آخر نیز این سه قطعه را برای آزمایش منهدم میکند. ضمن اینکه کارشناسان سازمان استاندارد در شرایط فعلی توانایی تشخیص کیفیت قطعات را ندارند و به همین دلیل قطعات نمونه برداری شده را منهدم میکنند که ضرر مالی زیادی را به وارد کننده، میزند.
ارزانی قطعات یدکی عامل تصادفات از دید پلیس
همچنین رییس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ گفت: به طور قطع درصدی از تصادفات به دلیل نامرغوب بودن قطعات یدکی رخ میدهد بنابراین برای کاهش آن پلیس راهنمایی و رانندگی نیز میتواند برنامه هایی در این زمینه اجرا کند.
سردار سید تیمور حسینی با اشاره به عدم وجود آمار تصادفات خودرویی به علت بی کیفیتی و غیر استاندارد بودن قطعات یدکی آن، اظهار کرد: متاسفانه در زمینه وجود آمار مختص به این نوع تصادفات، اطلاعاتی در حوزه تخصصی ما ثبت نشده است و نمی توان به درستی آمار و پاسخی برای این علت تصادفات خودرویی عنوان کرد.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ با تاکید بر فروش و توزیع لوازم یدکی نامرغوب در بازار، عنوان کرد: برخی مصرف کنندگان به علت ارزانی قطعات یدکی غیر استاندارد آن را خریداری کرده و توجهی به کیفیت کالاها ندارند، همین موضوع سبب برخی تصادفات در حین رانندگی می شود.
وی تصریح کرد: بی توجهی به استاندارد بودن لوازم یدکی و قطعات خودرو میتواند جان انسان ها را با خطر مواجه کند، بنابراین مسئولان امر باید به این مسئله توجه کرده و برای کاهش تصادفات، پس از بررسی موضوع راه حل ها و برنامه های مختلفی را پیش بینی و عملیاتی کنند که میتوان برای کاهش تصادفات ناشی از بی کیفیتی و نامرغوب بودن قطعات خودرو برنامه های مختلفی انجام داد.
رشد 34 درصدی در سال 93 نسبت به 92 در واردات قطعات یدکی از چین
آخرین آمار رسمی اعلام شده درباره واردات قطعات و لوازم یدکی خودرو نشان میدهد که تا بهمنماه سال 93، 3میلیارد و 196 میلیون دلار خودرو و قطعات به کشور وارد شده است؛ رقمی که نسبت به کل سال 92 بیش از 34 درصد رشد نشان میدهد و گفته میشود که سهم زیادی از آن مربوط به کشور چین است. کارشناسان معتقدند واردات قطعات خودرو از چین باعث شده تا تولیدکنندگان داخلی نتوانند توان واقعی خود را نشان دهند و همین مسئله راه را برای واردات بیشتر کالاهای بیکیفیت وارداتی باز کرده است.
محمد باقر رجال، رییس انجمن قطعهسازان خودرو در گفتوگو با صمت معتقد است اگرچه بخش زیادی از قطعات خودرو و لوازم یدکی درحالحاضر به صورت قاچاق وارد کشور میشوند اما بخش بیشتری از کالاهای بیکیفیت این حوزه، از مبادی قانونی و از طریق سهمیههای در نظر گرفته شده برای برخی تاجران وارد کشور میشود. رجال توضیح میدهد: برخی تاجران با سهمیههایی که دارند احساس میکنند در وارد کردن هر قطعهای آزاد هستند که این خطر بزرگی است.
به گفته این فعال قطعهسازی، برخی واردکنندگان برای کسب سود بیشتر، قطعات مشابه یا تقلبی با قیمتهای نازل از چین وارد میکنند و همین قیمت پایین، باعث جلب مشتری میشود.
رییس انجمن قطعه سازان تاکید میکند که آمار دقیقی از میزان واردات لوازم یدکی و قطعات خودرو در دست نیست اما آنچه مسلم است این واقعیت است که حجم بسیار بالایی از این اجناس هر سال از چین وارد کشورمان میشود، مسئلهای که وی آن را بزرگترین آفت بازار لوازم یدکی و قطعات خودروی ایران میداند.
آنطور که رییس انجمن قطعهسازان توضیح میدهد با وجود کیفیت بالای قطعهسازی در کشورمان که به تایید شرکتهای اروپایی نیز رسیده است، قطعات وارداتی همچنان بازار بهتری نسبت به ایرانیها دارند. رجال معتقد است این دیدگاه از یک مسئله فرهنگی آب میخورد؛ تفکری که مشتری ایرانی را مجاب کرده که کالای خارجی بهتر از ایرانی است و این مسئله درباره همه کالاها صدق میکند. به باور رجال، این فرهنگ باید با همکاری رسانهها اصلاح شود.
ارسال نظر