اخذ حق پارکینگ، هفت دست ساخت پارکینگ، هیچی پارک متر و هی حق پارک!!
روزنامه شاخه سبز در شماره روز چهارشنبه چهارم شهریور ماه مطلبی با عنوان اخذ حق پارکینگ، هفت دست ساخت پارکینگ، هیچی پارک متر و هی حق پارک!! را منتشر کرد.
به گزارش پارس به نقل از ایرنادر این مطلب می خوانیم:
یکی از علت های ایجاد و احداث شهرداریها ، شهر داری است . یعنی با گرفتن عوارضاتی از همه ملت (بجز از ما بهتران که همیشه معاف اند!) امورات شهری را اداره کنند. اما وقتی کسی به کسی نباشد ممکن است خیلی از اهداف و آرمان ها!! ناگهان پایمال شود و از جمله آن ها هدف از حق پارکینگ گرفتن است!! تا جایی که علم و عقل من قد می دهد این مبلغ با این هدف اخذ می گردد که برای سهولت در رفت و آمد مردم با خودرو و کاهش ترافیک خیابان های شهر ( هسته مرکزی) در هر خیابان یک توقفگاه عمومی خودرو احداث شود تا تردد در شهر راحت شود و خودروی کمتری در سطح شهر دیده شود.
لکن مسیر این هدف والا طوری منحرف شده که نه تنها نیاز مردم به تامین محل توقف خودرو مرتفع نشد ، بلکه با توجه به افزایش روز افزون خودروها (که تقصیر خانم هاست با خودروهای گرانشان) و نیاز بیشتر به جای پارک ، شهرداری ها به این فکر افتادند که منبع درآمد جدیدی برای خویش ایجاد کنند و ازین راه درآمد مضاعفی کسب نمایند .
بدین جهت بود که پارک مترها ایجاد شدند و هر خیابانی که تقاضای پارک خودرو در آن بیشتر بود توسط شهرداری خط کشی شد و حالا نگیر کی بگیر. (عوارض توقف را عرض می کنم.) حالا شما بگو، آیا کسی هست که از این حق تضییع شده عمومی شهروندان دفاع کند، همین الان مدعی العموم (وکیل الرعایا) کجاست؟ این حق شهروندی است که هر روز تضییع می شود و از بین می رود. فریادرس کجاست؟ چرا حقوق معنوی شهروندان فقط ضایع و پایمال می شود؟
البته از این طرف برخی همشهریان نیز بی مبالاتند ، ماشین خود را از خروس خون جلوی مغازشان می گذارند تا آخر شب که می خواهند بروند سر بر بالش نرم ! بگذارند.
اینها نیز حقوق مردم را ضایع می کنند و یک حق پارک را اشغال می نمایند. جای پارکی که اگر اشغال نمی شد هر ساعت چند شهروند برای توقف از آن بهره می بردند و در یک روز بیش از 20 ، 30 نفر از آن استفاده می کردند و باعث توقف دوبل و سوبل و چوبل ! نمی شدند در بعض خیابان های تنگ شهرمان. از جنبه دیگر چون وسایل نقلیه عمومی روی حساب و کتاب معقولی حرکت نمی کنند. درهمه جای شهر نیستند. قابل نظارت و پیگیری از جانب مردم نمی باشند.
در این خصوص از مردم نظرسنجی نمی شود (هر کسی کارشناس بود سخن پخته نمی گوید) مثلا من به عنوان یک شهروند پیشنهاد می دهم هسته مرکزی شهر که قرار است در آن طرح ترافیک اجرا بشود دارای وسایل حمل و نقل عمومی مخصوص باشد اعم از تاکسی و ون و وانت و موتور مسافرکش (البته با نظارت مستمر) در این صورت ضرورتی برای حمل خودروی شخصی به داخل این حریم دیده نمی شود. شما خواننده محترم هم نظر خویش را در این مورد ابراز بفرمایید تا با همفکری هم شهری منظم و آرام داشته باشیم.
ارسال نظر