عضو کمیته مواد مخدر مجمع تشخیص در گفتگو با پارس:
آمار دقیق گردش مالی مواد مخدر را نداریم/ درآمد دانه درشت ها کجا می رود؟
هیچ یک از دانه درشت های موامخدر در تهران زندگی نمیکنند، اینها حتی در شرق کشور هم مستقر نیستند، بلکه بیرون از مرزها به سر می برند، چون باید پول هایشان را جابهجا کنند و این امکان در ایران برایشان مهیا نیست.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- عضو کمیته مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: در کشورمان آمار دقیق گردش مالی مواد مخدر در کشور را نداریم و وضعیت بازار را نمیدانیم، بنا بر این هرچه میگوییم تخمینی است.
دکتر سعید صفاتیان، عضو کمیته مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «پارس» اظهار داشت: در کشورمان به پژوهشهای وسیع اقتصادی در حوزه مواد مخدر نیاز داریم. به ستاد مبارزه با مواد مخدر پیشنهاد داده ایم یک کمیته تنظیم بازار داشته باشیم که شامل نیروهای کاهش تقاضا، درمان، پیشگیری، مقابله و کارشناسان اقتصادی و اجتماعی باشد که همه دور یک میز بنشینند نه این که مثل الان جدا از هم عمل کنند و جزیرهای تصمیم بگیرند.
وی افزود: مطمئن باشید تا این هماهنگی به وجود نیاید در حوزه مواد مخدر اتفاق خاصی رخ نمی دهد چون ما هم اکنون نمی توانیم درآمد قاچاقچیان را محاسبه کنیم، رقم پولشویی را استخراج کنیم یا مثلا وضع بازار سال آینده را پیشبینی کنیم.
وی اضافه کرد: هیچ یک از دانه درشت های موامخدر در تهران زندگی نمیکنند، اینها حتی در شرق کشور هم مستقر نیستند، بلکه بیرون از مرزها به سر می برند، چون باید پول هایشان را جابهجا کنند و این امکان در ایران برایشان مهیا نیست.
عضو کمیته مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام درخصوص جابه جایی درآمد مواد مخدر از ایران گفت: عمده این پول ها از طریق کراچی، بمبئی یا دبی جا به جا میشود یا به طورغیرمستقیم تبدیل به کارخانه و زمین میشود که بعد ازمدتی قاچاقچیان آن را میفروشند و پول کثیف قبلی را با پولشویی به پول تمیز تبدیل میکنند که کل این چرخه خارج از کنترل ماست.
صفاتیان افزود: راههای زیادی برای نقل و انتقال درآمد موادمخدر وجود دارد، مثل تبدیل درآمد حاصل از فروش مواد مخدر به کالا یا معاوضه مواد با یک مجتمع تجاری. پس یک دانه درشت برای انتقال پولش به ایران باید نفر دوم و سوم و چندمی در ایران داشته باشد تا کارهایش را سروسامان دهد و میبینید که با ردیابی این افراد هم باز دستمان به مهره اصلی نمی رسد.
وی اضافه کرد: این هم فقط مشکل کشور ما نیست بلکه همه کشورهای دنیا با آن دست به گریبانند و دقیقا به همین علت است که در بسیاری از کشورها سیستمهای بانکی و مالیاتی با قدرت عمل میکنند. مثلا در آمریکا سیستم پرداخت نقدی را از معاملات برداشتهاند، دراروپا هم همین طورچون به این طریق میتوان جابهجاییهای پول را رصد کرد و بابت هر پرداختی، مالیات از افراد گرفت.
وی با اشاره به میزان چرخش مالی مواد مخدر در دنیا گفت: چرخش پول مواد مخدر، کلان و هنگفت است، چیزی حدود 1400 میلیارد دلار که نزدیک به 400 میلیارد دلار آن سود خالص سالانه است یعنی معادل یک درصد اقتصاد جهان.
صفاتیان افزود: از این سود فقط حدود 2 یا 3 میلیارد دلار عاید قاچاقچیان ایرانی میشود و بقیه اش متعلق به کشورهای مختلف دنیا از جمله کشورهایی است که سیستم های نظارتی قوی دارند.
عضو کمیته مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به تحقیقی در سال 75 گفت: سال 75 یک کار تحقیقاتی انجام می دادم و با قاچاقچیان زندانی در قزلحصار مصاحبه میکردم. آنها آن زمان میگفتند ما نمیتوانیم همه سرمایه مان را از طریق بانک جابه جا کنیم و مجبوریم پولها را به اشخاص دیگر بسپاریم تا از کشور خارج کنند.
صفاتیان افزود: منظورم این است که داخل کشور نیز عرصه چندان برای قاچاقچیان باز نیست ضمن این که قاچاقچیانی که در ایران هستند و ما دستگیر می کنیم چندان دانه درشت نیستند و رده پنجم و ششم محسوب میشوند.
وی اضافه کرد: البته این را هم بگویم که سیستم بانکی ما خیلی بهتر از قبل شده است والان خیلی بیشتر از 10 سال پیش به استناد گزارشهای نیروی انتظامی میتوانیم رد قاچاقچیان و باندهای بزرگ را بزنیم که این حاصل پرهیز از تک رویها، تقویت ماموریت های اطلاعاتی و سامان گرفتن سیاستهای مقابله ای است.
عضو کمیته مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: با این حال نمی شود کتمان کرد تا رسیدن به نقطه مطلوب، هم در حوزه مقابله و هم در سیستم بانکی و مالیاتی، فاصله زیادی داریم.
وی خاطرنشان ساخت: معتقدم ما نیاز به دادگاههایی ویژه داریم که به پروندههای اقتصاد مواد مخدر رسیدگی کند یا این که پلیس اقتصاد مواد مخدر داشته باشیم، اما ما چون این تشکیلات را نداریم فعلا نمیتوانیم در این حوزه کاری از پیش ببریم.
عضو کمیته مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام درخصوص گرانی موادمخدرصنعتی شیشه گفت: متاسفانه در چند هفته اخیر قیمت شیشه در کشور تقریبا دو برابر شده است. چرا
صفاتیان افزود: این سوال ماست، آیا علت داخلی دارد یا علتش خارجی است، آیا قاچاقچیان فهمیدهاند که بازار ایران را به دست گرفته اند و اگر قیمتها را نیز بالا ببرند مشتریانشان ریزش قابل توجهی نخواهند داشت؟ کسی پاسخ قطعی این پرسشها را نمیداند.
وی اضافه کرد: وقتی میگوییم باید کارشناسانی به بررسی وضع بازار بپردازند و بتوانند آینده را پیشبینی کنند از این بابت است. وقتی شیشه گران میشود یک اتفاق مهم را میتوان حدس زد و آن این که مشتریان شیشه متوجه هروئین شوند و چون دود کردن هروئین نیز مطلوب آنها نیست به سمت هروئین تزریقی بروند که این یعنی افزایش ابتلا به اچ آی وی و در نتیجه فشار بیشتر به سیستم درمانی کشور.
ارسال نظر