پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- حبیب نیکجو- هنوز ماجرای موسسه میزان در مشهد تمام نشده است که سیف از اقدامات جدید بانک مرکزی برای کنترل موسسات غیرمجاز سخن می گوید. هنوز اعتصاب و تحصن سپرده گذاران میزان پایان نیافته است که رئیس کل بانک مرکزی جو روانی جدید علیه غیرمجازهای بانکی به راه انداخته است. هنوز دردسرهای سپرده گذاران میزان به اتمام نرسیده است که آقای رئیس کل می گوید: «مالیات 25درصدی از سپرده گذاران موسسات غیرمجاز اخذ می شود.»

سیف در حالی سعی دارد مالیات 25 درصدی از سپرده های این موسسات اخذ کند که پیش از این مسئولان بانک مرکزی دست تسلیم خود را برای نظارت بر موسسات غیر مجاز بالا گرفته بودند. لذا اینگونه به نظر می رسد که این گونه صحبت ها بیش از آنکه عملیاتی باشد، برای مصرف سپرده گذاران این موسسات بیان می شود. سیف و همکارانش قصد دارند که با بی اعتماد کردن مردم بساط موسسات غیر مجاز را برچینند. به واقع مسئولان بانک مرکزی برای برخورد با موسسات غیر مجاز دو راه پیش رویشان است: راه اول، مذاکره با موسسات غیرمجاز و تلاش برای انحلال یا مجاز اعلام کردن آن هاست. این روش از این جهت عملیاتی به نظر می رسد که در شرایط موجود تمامی موسسات مالی و اعتباری بدون مجوز، خود را در معرض خطر می بینند و قصد و آمادگی دارند به هر قیمتی که شده است، مجاز شوند و مسیر این مجاز شدن از بانک مرکزی می گذرد. بانک مرکزی می تواند با این اهرم قدرت سعی در کنترل رفتارهای این موسسات داشته باشد. بماند که این موسسات سرمایه و ذخیره قانونی قابل توجهی نزد بانک مرکزی دارند.

اما روش دوم که بانک مرکزی می تواند در برخورد با این موسسات در پیش بگیرد، نااطمینان کردن مردم نسبت به آن هاست. بانک مرکزی می تواند بدون اینکه اقدام عملیاتی انجام دهد، به مصاحبه و گفت و گو بسنده کند و فقط بگوید این ها نا امن هستند و سرمایه های مردم در معرض خطر است و مالیات بر این حساب ها وضع می کنیم و از این سنخ مواضع اگرچه این روش برای بانک مرکزی آسان ترین روش است و بار مسئولیت خود را به دوش نیروی انتظامی و دستگاه قضا می اندازد، اما این روش برای سپرده گذاران این موسسات شکنجه وار است. چراکه به دنبال صحبت های اینگونه مسئولان، مردم برای برداشت سپرده هایشان هجوم می آورند و موسسات نقدینگی کافی برای پاسخگویی نخواهند داشت و آنچه بر سر میزان آمد بر سر این موسسات خواهد آمد. البته این سخن به معنای تبرئه مدیران میزان از اشتباهات و تخلفات آن ها نیست و آن ها باید پاسخگوی سوء مدیریت خود باشند. اما نکته این است که چرا بانک مرکزی زمانی که لازم بود جلوی این موسسات را نگرفت.

متاسفانه مسیری که بانک مرکزی برای کنترل موسسات غیرمجاز در پیش گرفته است، روش دوم است. بانک مرکزی بی تفاوت نسبت به سپرده گذاران این موسسات که 20 درصد نقدینگی کشور را به خود اختصاص داده اند، می گوید بر این حساب ها مالیات اخذ می کند. پایان راه این مسیر برای موسسات غیرمجاز، شبیه اتفاقات میزان است. متاسفانه گویا مسئولان بانک مرکزی از وقایع میزان در مشهد درس نگرفته اند. متاسفانه رئیس کل بانک مرکزی تبعات اجتماعی و امنیتی تجمعات میزان را نادیده گرفته و مشکلات سپرده گذاران بیمار، نیازمند و... را ندیده است.

لذا به نظر می رسد رئیس کل بانک مرکزی به جای تکیه بر آسان ترین روش ساماندهی موسسات غیرمجاز، به راه کم هزینه تر و حتی شاید معقول تر روی بیاورد که پایان این مسیر ایجاد هزینه های بی مورد برای کشور و مردم است.