به گزارش پارس، شب گذشته ۸ تیرماه، قانون پیش فروش ساختمان محور برنامه گفتگوی ویژه خبری بود که با حضور محمدرضا دشتی رئیس کانون سردفتران کشور و حسام عقبایی رئیس مشاوران املاک تهران مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
 
در ابتدا محمدرضا دشتی در پاسخ به سؤال اول مجری برنامه پیرامون قانون پیش فروش ساختمان، گفت: از روز شنبه قرارداد پیش فروش را در سامانه ثبت الکترونیک اسناد بارگذاری کرده‌ایم به طوری که دفاتر اسناد رسمی آمادگی دارند تا سند پیش فروش ساختمان را تنظیم کنند.
 
رئیس کانون سردفتران کشور با اشاره به این که در سال ۸۹ این قانون در مجلس به تصویب رسید افزود: متاسفانه این قانون تا به امروز انجام نشد این در حالی است که آیین نامه آن باید توسط دولت نوشته می‌شد. وی با بیان این که ما موظف هستیم زمانی که آیین نامه اجرایی نوشته می‌شود آن را طبق قانون اجرا کنیم خاطر نشان کرد: از نظر الکترونیک اسناد تمام بسترهای لازم برای ثبت مهیا است.
 
دشتی با بیان اینکه این قرارداد در سامانه ثبت اسناد بارگذاری شده است، خاطر نشان کرد: بستر کار فراهم شده است لذا از سوی دیگر هم کاداس (طرحی برای حفاظت و تحت حمایت قراردادن زمین‌های شهری) در کشور اجرا می‌شود. رئیس کانون سردفتران کشور با بیان اینکه اکثر املاک در کشور سند دار هستند، گفت: باید مشکلات مردم را در این رابطه لحاظ کرد.
 
وی با اشاره به اینکه اکثر پرونده‌ها در حوزه حقوق مربوط به ملک می‌شود، بیان کرد: متاسفانه مردم به مشکلات پیش خرید دچار شده‌اند. دشتی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر این که آیا شهرداری با شما همراه است گفت: برای نصف استان‌های کشور شناسنامه فنی ساختمان صادر شده است بنابراین ما مجری قانون هستیم و برای نوشتن سند پیش فروش ساختمان از آمادگی لازم برخورداریم.
 
ساختمان‌های مدرن شمال تهران هم شناسنامه فنی ندارند
 
عقبایی در ادامه برنامه با اشاره به اینکه ۱۲۰ هزار عضو در کشور داریم گفت: برای ۶۰۰ هزار نفر اشتغال ایجاد کرده‌ایم بنابراین حق داریم تا جایگاه واقعی را بر مبنای کاری تشدید کنیم. وی با اشاره به این که باید جایگاه و حق و حقوق مشاوران املاک مشخص شود خاطر نشان کرد: ایرادات اساسی به قانون پیش فروش مسکن وجود دارد لذا این قانون چهار سال پیش از سوی مجلس به تصویب رسید اما آیین‌نامه اجرایی آن نوشته نشده است.
 
رئیس مشاوران املاک تهران با بیان اینکه زیرساخت‌های لازم برای اجرای این قانون باید فراهم شود، گفت: زیرساخت‌های لازم برای عملیاتی شدن این قانون در کشور وجود ندارد. عقبایی افزود: پیش فروش مسکن از یک سو می‌تواند برای مردم تهدید به حساب آید و از سوی دیگر هم نیز فرصتی برای خانه دار شدن محسوب شود.
 
وی با اشاره به ماده ۲۴ این قانون ادامه داد: انجام مذاکرات مقدماتی از سوی مشاوران املاک می‌تواند به صورت مکتوب باشد بنابراین باید حق و حقوق مشاوران املاک محفوظ باشد. رئیس مشاوران املاک تهران با اشاره به این که باید رویکرد های صنفی را کنار بگذاریم خاطر نشان کرد: برخی از مناطق شهر تهران مانند مراد آباد پونک و یا خیابان سئول سند ندارد.
 
عقبایی با اشاره به اینکه در مناطق شمالی تهران ساختمان‌هایی به سبک مدرن ساخته می‌شود که شناسنامه فنی ندارد، گفت: برای اجرایی شدن این قانون باید زیرساخت‌های لازم وجود داشته باشد. وی با بیان این که ۵ سال از تصویب این قانون می‌گذرد، افزود: ۵۹ هزار و ۸۹۳ قرارداد پیش فروش در سال ۹۳ در کشور نوشته شده است.
 
در ادامه دشتی افزود: وقتی قانون نوشته شد و آیین نامه آن ابلاغ شد باید برابر قانون عمل کنید در غیر این صورت خلاف کرده‌اید. وی ادامه داد: بر اساس ماده ۲۴ این قانون مشاورین املاک نمی‌توانند راسا مبادرت به تنظیم پیش فروش کنند؛ چرا که در غیر این صورت برای بار اول تا یک سال و برای بار دوم تا دو سال تعلیق پروانه و برای بار سوم به ابطال پروانه کسب محکوم می‌شود.
 
قانون پیش فروش تضمینی برای معاملات مسکن نیست
 
در ادامه گفتگو عقبایی رئیس مشاوران املاک تهران با بیان این که این قانون گره از کار مردم باز نمی‌کند، گفت: این قانون نمی‌تواند تضمینی برای معاملات مسکن باشد. وی اضافه کرد: امکان اجرایی شدن قانون پیش فروش ساختمان در کشور وجود ندارد و باید در آن بازنگری صورت گیرد.
 
رئیس مشاوران املاک تهران اظهار کرد: مجموعه‌هایی مانند سازمان نظام مهندسی، وزارت راه و شهرسازی، سازمان نظام کاردانی، انبوه‌سازان و مشاوران املاک در تدوین این قانون نظر دادند اما دوستان نگذاشتند که نظرات این مجموعه‌ها در مجلس شورای اسلامی مطرح شود.
 
عقبایی با بیان اینکه بر اساس قانون نظام صنفی، ما ساماندهی مشاوران املاک در سطح کشور انجام داده‌ایم در سطح شهر تهران حدود ۱۱ هزار و ۶۰۰ مشاور املاک دارای پروانه کسب و در کل کشور نیز حدود ۱۱۹ هزار و ۴۷۰ مشاور املاک دارای پروانه کسب داریم. وی یادآور شد: در سطح شهر تهران ما کمتر از ۳۵۰ واحد فاقد پروانه کسب داریم و آن هم افرادی هستند که مشکلات ثبتی دارند و نمی‌توانند تغییر کاربری دهند تا پروانه کسب بگیرند.
 
در ادامه دشتی نیز اظهار داشت: این قانون را مجلس تصویب، شورای نگهبان تایید و آیین نامه اجرایی ان توسط رئیس قوه قضاییه تایید و به دولت ابلاغ شده است لذا این قانون باید اجرا شود.
 
عقبایی دوباره تایید کرد: قانون پیش فروش ساختمان سراسر ایراد است و نظر بخش خصوصی در آن لحاظ نشده و باید مورد بازنگری قرار گیرد، این قانون تضمینی در بحث  پیش فروش  ساختمان نخواهد بود و راندمان این کار را شما می‌توانید ۶ ماه دیگر مورد ارزیابی قرار دهید.
 
براین اساس، در پایان گفتگوی ویژه خبری دشتی تاکید کرد: این قانون کاملاً قابلیت اجرا دارد و در جاهایی هم که شناسنامه فنی ساختمان صادر نشده می‌شود تعهد به بیع نوشت. وی ادامه داد: دفاتر اسناد رسمی از قبل از انقلاب تا الآن تعهد به بیع می‌نویسند  و از نظر ما نیز قانون قابل اجرا است و هیچ مشکلی ندارد.