تهران ايران نيست
50 هزار واحد غير مقاوم روستايي چشم انتظار تسهيلات بانکي
متقاضيان دريافت تسهيلات با مشکلاتي از جمله معرفي ضامن مواجه هستند. برابر قانون افرادي که زير 10 ميليون تومان تسهيلات دريافت مي کنند يک ضامن معتبر نياز است
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- علي نيا- طرح مقاومسازي مسکن روستايي با هدف بهبود کيفيت مسکن و بافت روستايي و افزايش امنيت، بهداشت و رفاه و آسايش در دستور کار قرار دارد که طي اجراي اين طرح ساختمانهاي کم دوام به بناهاي بادوام و مقاوم تبديل ميشود اما در اين بين مقاومت برخي بانک ها در پرداخت تسهيلات سبب شده است متقاضياني که با اميد براي دريافت تسهيلات مقاوم سازي گام برداشته اند توان ادامه راه در اين بخش را نداشته باشند. با وجود اين که تا کنون بيش از 50 هزار واحد مسکوني روستايي در خراسان شمالي مقاوم سازي شده اما هنوز 50 هزار واحد مسکوني در اين استان به مقاوم سازي نيازدارد که البته اندر خم يک کوچه مانده است.
توان ندارم
يکي از روستانشينان با نارضايتي از شرايط دريافت تسهيلات مقاوم سازي مي گويد: براي دريافت تسهيلات مقاوم سازي بايد هر ماه مبلغي را پرداخت کنم اما توان مالي ندارم .«محمدزاده» مي افزايد: مسئولان براي روستانشيناني که منبع درآمدي براي پرداخت اقساط ندارند چاره اي بينديشند.
دغدغه ضامن کارمند
يکي ديگر از متقاضيان دريافت تسهيلات مقاوم سازي مي گويد: از اقدام خوب مسئولان براي پرداخت تسهيلات کم بهره براي روستانشينان محروم تشکر مي کنم اما اي کاش روند دريافت تسهيلات و شرايط پرداخت را با توجه به وضعيت روستاييان هماهنگ مي کردند.
«براتي» تصريح مي کند: درحال حاضر براي دريافت تسهيلات بايد 2 ضامن کارمند معرفي کنم، اما بايد پرسيد در يک روستا چند ضامن کارمند مي توان يافت؟
انتظار طولاني
يکي ديگر از متقاضيان مي گويد: توان مالي و هم چنين شرايط دريافت تسهيلات را دارم اما هم چنان در انتظاردريافت تسهيلات هستم.
وي که تمايلي به ذکر نام خود ندارد، مي افزايد: تا کنون به اختصاص سهميه ويژه براي متقاضياني که توان مالي و شرايط لازم را دارند توجهي نشده است.
مشکلات پرپيچ و خم
در همين ارتباط، معاون مسکن روستايي اداره کل بنياد مسکن روستايي خراسان شمالي که به گفته خود، دغدغه متقاضيان دريافت تسهيلات را دارد مي گويد: برخي از بانک ها براي پرداخت تسهيلات به متقاضيان سخت گيري مي کنند که اين موضوع باعث بي انگيزگي برخي از روستا نشينان نيازمند به دريافت تسهيلات مقاوم سازي شده است.«روحاني» مي افزايد: متقاضيان دريافت تسهيلات با مشکلاتي از جمله معرفي ضامن مواجه هستند که در اين بين برخي از بانک ها به شکل زنجيره اي ضامن قبول مي کنند و روستاييان با همکاري يکديگر مي توانند از اين تسهيلات بهره مند شوند اما بانک هاي ديگر فقط 2 ضامن کارمند مي خواهند و اين شرايط براي بسياري از روستا نشينان بسيار مشکل است.
وي اضافه مي کند: طبق دستور العمل هيئت وزيران براي ضمانت سند زمين در رهن بانک قرار داده مي شود اما برخي از بانک ها اين شرايط را هم قبول نمي کنند اين در حالي است که با اين وجود اين شيوه نيز براي متقاضيان هزينه هايي را در بردارد.وي به اقبال مردم روستا نشين استان براي دريافت تسهيلات اشاره مي کند و مي گويد: با وجود موانع و سخت گيري هايي که مي شود متقاضيان ناراضي و دلسرد مي شوند. وي اضافه مي کند: با اين وجود تاکنون 5 هزار و500 نفر نيز در نوبت دريافت تسهيلات هستند تا بتوانند از اين تسهيلات بهره مند شوند.معاون مسکن روستايي اداره کل بنياد مسکن روستايي خراسان شمالي به آمار خانوار روستايي در استان طبق سرشماري سال90 اشاره مي کند و مي افزايد: طبق آمار ارائه شده 112 هزار و 454 خانوار روستايي با 103 واحد مسکوني روستايي در استان وجود دارد.«روحاني» يادآور مي شود: 9 هزار خانوار روستايي بدون مسکن در استان شناسايي شده اند که براي اين افراد بايدواحد مسکوني مقاوم ساخته شود. وي ادامه مي دهد: مقرر شده است براساس تصويب نامه هيئت وزيران سالانه 200 هزار واحد مسکوني در روستاها احداث شود.وي اضافه مي کند: از سال 85 تا کنون متقاضيان 46 هزار و 300 واحد مسکوني روستايي در استان براي مقاوم سازي به بانک هاي مربوطه براي انعقاد قرار داد معرفي شدند که از اين تعداد 37 هزار واحد مسکوني تا آخر خرداد ماه ساخته شده و پايان کار گرفته است.وي خاطر نشان مي کند: 17 هزار و 500 واحد مسکوني نيز قبل از سال 85 در استان بهسازي و براساس مقررات ملي ساختمان ساخته شده است.«روحاني» تصريح مي کند: در مجموع بيش از 50 در صد از واحدهاي مسکوني روستايي استان به صورت مقاوم و براساس آيين نامه مقررات ملي ساختمان ساخته شده است.وي هم چنين بر نظارت ها ي انجام شده بر مقاوم سازي واحد هاي مسکوني روستايي نيز اشاره مي کند و مي گويد: براي نظارت بر ساخت و مقاوم سازي واحدهاي مسکوني روستايي نيز تدابيري انديشيده شده است که در اين راستا 120 مهندس ناظر نظارت هاي لازم بر ساخت و سازها را انجام مي دهند.وي ادامه مي دهد: 30 دفتر طراحي مهندسي نيز در استان وجود دارد که نقش هاي واحدهاي روستايي را طراحي مي کنند. در اين بين نيز مشاوراني به کار گرفته ايم که طراحي هايي را به صورت تخصصي با توجه به اقليم هر منطقه انجام مي دهند و متقاضيان مي توانند به صورت رايگان از اين خدمات بهره ببرند و افرادي که تمايلي به استفاده از اين نقشه ها ندارند مي توانند به دفاتر طراحي مهندسي مراجعه کنند.
وي با اشاره به تسهيلاتي که به اين افراد اختصاص مي دهند،مي گويد: به متقاضيان روستانشين براي مقاوم سازي 150 ميليون ريال تسهيلات با کارمزد 5 درصد اختصاص داده مي شود. وي ادامه مي دهد: سال گذشته براي 4 هزار و 550 فقره تسهيلات اختصاص داده شده است که اين سهميه امسال اختصاص داده شد و تا کنون 2 هزار و 755 متقاضي براي دريافت تسهيلات به بانک معرفي شده اند.
واحدهايي که ويران مي شود
وي مي گويد: مقاوم سازي واحد هاي مسکوني يکي از ضروريات برخي مناطق روستايي است زيرا با کوچکترين زلزله شاهد بروز حوادث در برخي مناطق روستايي استان خواهيم بود؛ به عنوان نمونه در زلزله سال 75 چند روستاي استان ويران شد و اين حادثه در صورت مقاوم سازي نکردن واحدهاي مسکوني تکرار خواهد شد.
شرايط ويژه پرداخت اقساط
وي با اشاره به افرادي که توانايي باز پرداخت اقساط را ندارند، مي گويد: شرايطي براي پرداخت تسهيلات وجود دارد که متقاضيان مي توانند اقساط خود را سالانه، هر 3 ماه و... پرداخت کنند.وي با اشاره به معوقات بانکي در اين بخش ادامه مي دهد: براي پرداخت معوقات بانکي توسط روستاييان جلساتي در روستاها برگزار مي کنيم .
استاندار و بازرسي وارد کار شوند
نماينده مردم 5 شهرستان خراسان شمالي درمجلس شوراي اسلامي در همين ارتباط مي گويد: برابر قانون افرادي که زير 10 ميليون تومان تسهيلات دريافت مي کنند به يک ضامن معتبر نياز دارند و حتماً نبايد ضامن کارمند باشد.دکتر «قاسم جعفري»مي افزايد: افرادي که بالاي 10 ميليون تومان تسهيلات دريافت مي کنند هم به ضامن معتبر نياز دارند.وي تصريح مي کند: با اين شرايطي که بانک ها گرفته اند ملت ايران بدهکار بانک ها هستند.وي ادامه مي دهد: استاندار و بازرسي براي پرداخت تسهيلات بايد وارد کار شوند و نمايندگان مي توانند نظارت و پيگيري هاي لازم را براي برطرف شدن اين مشکل انجام دهند.
تأخير در اجراي طرح بهسازي مسکن روستايي
«مهديان» معاون مسکن روستايي کشور با اشاره به اين که تسهيلات طرح بهسازي مسکن روستايي در نيمه دوم سال پرداخت مي شود، گفت: پس از پايان کار دولت دهم و روي کار آمدن دولت يازدهم، اعتبارات سال 92 در اين زمينه مصوب نشد و در نتيجه در اجراي اين طرح نيز وقفه اي ايجاد کرد.
چالش هاي مقاوم سازي مسکن روستايي
حميدرضا سهرابي(مديرکل مسکن روستايي بنياد مسکن کشور)- در چند سال اخير مسئولان تلاش کردند تا مسکن روستايي نيز به مانند مسکن هاي شهري، بهسازي و مقاوم سازي شود و به اين طريق به اقتصاد روستا نيز کمک کنند با اين توجيه که اغلب روستانشينان از نظر مالي ضعيف هستند و براي توسعه و اجراي اين طرح بايد تسهيلاتي در اختيارشان قرار گيرد. بر همين اساس طرح بهسازي مسکن روستايي که از سال 74 تا 84 در کشور اجرا مي شد، به طرح ويژه بهسازي مسکن روستايي تغيير کرد و از آن پس سالانه 200مقاوم سازي و بهسازي هزار واحد مسکن روستايي در برنامه قرار گرفت که تاکنون حدود يک ميليون و 470 هزار واحد مسکوني در کشور به بهره برداري رسيده است. هر چند پرداخت تسهيلات در اين بخش مي تواند برطرف کننده بسياري از مشکلات باشد، اما تأخير در پرداخت ها، تضامين بانکي و معوقه هاي ايجاد شده، چالش هايي را در زمينه عمليات اجرايي اين طرح، در برخي از سال هاي خاص که مشکلات مالي وجود دارد، ايجادکرده است.
با توجه به اين که سقف تسهيلات در هر سال متغير است، گاهي احتمال دارد، با توجه به شرايط اقتصادي سقف تسهيلات کم باشد که در اين سال ها با مشکل واحدهاي نيمه کاره مواجه مي شويم.از آن جايي که مقاوم سازي مسکن روستايي، با مشارکت مردم انجام مي شود، سعي داريم، با اختصاص وام هاي قرض الحسنه، مسکن هايي را که به دليل مشکلات مالي بلاتکليف مانده از اين شرايط خارج کنيم.در حال حاضر براي 30 هزار واحد مسکن روستايي، ابلاغيه تسهيلات از بانک ها دريافت کرده ايم که کمک خوبي براي تکميل واحدهاي نيمه کاره خواهد بود. همه مي دانيم اختصاص اعتبارات بلاعوض براي افرادي که تصميم به تخريب واحد فرسوده دارند، سرعت اجراي طرح را افزايش مي دهد، اما در حال حاضر اختصاص اعتبارات بلاعوض هنوز مصوب نشده. بديهي است، بازپرداخت تسهيلات در برخي از بخش ها معوقه هايي دارد که علاوه بر افراد اجراي طرح و همکاري بانک ها را نيز تحت الشعاع قرار مي دهد، بنابراين براي اين که آمار معوقه هاي بانکي در اين بخش به حداقل برسد، مقرر شده است، کميته وصول مطالبات در استان ها تشکيل شود. با توجه به اين که دولت همه ساله مابه التفاوت يارانه سود تسهيلات را تضمين مي کرد، امسال فقط مابه التفاوت سود تضمين شده است که بايد تضمين نامه اصل مطالبات هم از دولت اخذ شود تا مشکل مسکن هاي روستايي برطرف شود، زيرا تاکنون با تخصيص هر اعتباري فعاليت هاي خوبي در بخش مسکن روستايي انجام شده است.تاکنون براي 25 هزار فقره تسهيلات انعقاد قرار داد شده و عمليات اجرايي 20 هزار واحد ديگر نيز آغاز شده است. در مجموع بايد 2 ميليون و 400 هزار واحد مسکن روستايي در کشور ايجاد شود.
حرکت بسيار کند اجراي طرح مقاوم سازي مسکن روستايي
شيري- روند اجراي طرح بهسازي و مقاوم سازي مسکن روستايي طي يکي دو سال اخير به دلايل نا مشخصي، بسيار کند شده است و تسهيلات پرداختي در اين بخش نيز کافي نيست.بخشدار مرکزي بجنورد با بيان اين که مقاوم سازي از جمله نيازهاي اصلي روستاهاست، گفت: روستاهاي خراسان شمالي به دليل قدمت بالا و ضعف مالي مردم، به کمک دست اندرکاران در اين بخش نياز دارند.به گفته «نودهي»، سخت گيري ها براي ضمانت هاي بانکي از مواردي است که روستائيان را براي دريافت تسهيلات با مشکل مواجه کرده و اين مسئله کندي اجراي اين طرح را موجب شده است.وي خشکسالي هاي پياپي در سال هاي اخير را از ديگر موانع اجرايي اين طرح ذکر و خاطرنشان کرد: علاوه بر اين ها، در سال هاي گذشته هزينه اي که براي صدور پروانه ساختماني دريافت مي شد، به قدري سنگين بود که يک سوم مبلغ ساخت مسکن در اين بخش هزينه مي شد.وي تصريح کرد: اگرچه در حال حاضر بنياد مسکن اعلام کرده مردم مراجعه و تسهيلات دريافت کنند و استقبال مردمي هم خوب است، اما به دليل شرايط سخت پرداخت تسهيلات، سرعت کار بسيار کند شده است.وي ادامه داد: براي مقاوم سازي يک واحد 85 متري، حدود 45 ميليون تومان اعتبار نياز است، در حالي که تنها 15 ميليون تومان تسهيلات ويژه پرداخت مي شود و مردم هم به دليل خشکسالي ها، توان مالي کافي براي شروع کار ندارند و همين مسئله اجراي طرح را کند کرده است.
تسهيلات مقاوم سازي مسکن روستايي مشکل ساختاري دارد
شيري- تسهيلات مقاوم سازي مسکن روستايي، مشکل ساختاري دارد و بايد بنياد مسکن براي تسهيل امور براي روستائيان وارد عمل شود.عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس با بيان اين مطلب به خبرنگار ما گفت: بنياد مسکن با توجه به شناختي که از وضعيت معيشتي روستائيان دارد، بايد ساختاري را پيش بيني و مشکل روستائيان را برطرف کند، چون روستائيان امکان دسترسي به ضامن کارمند را ندارند.«جعفر قادري» با اشاره به اين که در حال حاضر معرفي 2 ضامن کارمند به يکي از مشکلات متقاضيان تبديل شده است، افزود: اگر بنياد مسکن وارد عمل شود، شايد بتواند زمين هاي روستايي را به عنوان ضمانت بانکي براي بانک معرفي کند.
ارسال نظر