پايگاه خبري تحليلي «پارس»- زهراحاجيان-وعده انتقال فيبرنوري به منازل که از حدود 5 سال پيش با هدف وقوع انقلاب اطلاعاتي در شبکه هاي مخابراتي و دنياي ديجيتالي در کشور مطرح شد، هنوز عملياتي نشده است . با مطرح شدن اين پروژه در سال 89 هيئت وزيران مجوز صدور پروانه براي انتقال فيبر نوري به منازل، کارگاه ها و مراکز کسب و کار را صادر کرد. 2 سال بعد و پس از طي مراحل بررسي کليات و تصويب طرح در سازمان تنظيم مقررات ، پروانه ايجاد و بهره برداري از شبکه هاي انتقال و دسترسي به فيبر نوري به شرکت ايرانيان نت تعلق گرفت .براساس بند ۱۵ ماده يک اين پروانه که از دي ۹۱ لازم الاجرا شد، اپراتور چهارم ارتباطي کشور متعهد شد طي 18 ماه اين پروژه را به مرحله اجرا در آورد، در واقع اين اپراتور بايد از ۹ تير سال ۹۳ شبکه فيبر نوري را به بهره برداري مي رساند و تا 9 دي ۹۳ حداقل يک ميليون پورت فيبر نوري در کشورو با اولويت شهر هاي تهران، کرج، مشهد، قم، اصفهان، شيراز و تبريز نصب مي کرد، حال آن که اجراي اين پروژه مهم و ملي در طول سال هاي گذشته وبا وجودتذکرهاو تهديدهاي وزير ارتباطات وسازمان تنظيم مقررات ، هيچ گاه مطابق برنامه زمان بندي پيش نرفته است .

کندي پيشرفت پروژه اتصال فيبر نوري به منازل در طول اين سال ها تا اندازه اي بود که سال گذشته وزير ارتباطات در جمع اعضاي اتاق بازرگاني نيز اعلام کرد: به اپراتور چهارم تذکر داده ايم اگر فعاليت نکند پروژه اتصال فيبرنوري منازل را به شرکت هاي اينترنتي - PAP - مي دهيم .

اگر چه وزير ارتباطات هنوز اين تهديد خود مبني بر واگذاري اين پروژه به شرکت هاي اينترنتي را عملي نکرده است، اما همچنان برآن پافشاري مي کند .واعظي گفت : طبق پروانه ، اپراتور فيبر نوري بايد در مدت زمان مشخصي فعاليت خود را انجام مي داد و پروژه را به بهره برداري مي رساند. بديهي است اگر اجراي اين پروژه بيش از زمان تعيين شده به طول بينجامد، ما عملا پروانه آن ها را تمديد نخواهيم کرد و پروژه را به بخش ديگري واگذار خواهيم کرد.

وزير ارتباطات اضافه کرد: به تازگي جلسه اي بين يکي از معاونان من، با هيئت مديره و معاونان شرکت ايرانيان نت تشکيل شد و آن ها تعهد کردند که مکانيسم کارشان را تغير دهند لذا اميدوارم ظرف ماه هاي آينده شاهد تسريع اجراي اين پروژه باشيم . ناکامي پروژه اتصال فيبر نوري به منازل تا جايي پيش رفته است که کمتر از يک ماه قبل نيز معاون سازمان تنظيم مقررات بحث تعليق پروانه اپراتور چهارم را مطرح کرد . داداش زاده با اعلام اين که پروژه اتصال فيبر نوري به منازل تاکنون صفر درصد پيشرفت داشته است، گفت : تاکنون هيچ شبکه دسترسي فيبر نوري در کشور توسط اين اپراتور ايجاد نشده است.وي با اعلام اين که تاکنون اخطارهاي زيادي در اين زمينه به اپراتور چهارم داده شده است،تصريح کرد: با وجود اخطار هاي متعدد ،اين پروژه کاملا از تعهدات عقب است.

اهميت پروژه اتصال فيبر نوري به منازل
فيبر نوري در اصطلاح به شاهراه هاي بسيار بزرگ اطلاعاتي معروف است که توان انتقال انبوهي از اطلاعات را به شکل بسيار کارآمدتري نسبت به شيوه سنتي کابل‌هاي مسي داراست. به گفته کارشناسان ، با اجراي اين پروژه در کشور، سرعت و قابليت انتقال اطلاعات در مقايسه با ADSL ميليون ها بار افزايش مي يابد و خانواده‌هاي ايراني مي توانند به حجم نامحدود اطلاعات ظرف تنها چند ثانيه دسترسي يابند به طوري که به عنوان مثال امکان ارسال محتواي ميليون ها کتاب در چند ثانيه و يا دسترسي به حجم بالايي از تصاوير و اطلاعات و يا امکان حضور زنده در همايش ها و سمينارهايي که در اقصي نقاط جهان در حال برگزاري است، براي افراد فراهم مي شود. با اتصال فيبر نوري به منازل، يک آپارتمان معمولي در واقع به يک شرکت مخابراتي کوچک تبديل مي شود.

دلايل تاخير پروژه از زبان مدير عامل اپراتور چهارم
پس ازکش و قوس هاي فراوان و اخطارهاي متعددي که شرکت ايرانيان نت به واسطه اجرا نکردن پروژه اتصال فيبر نوري به منازل دريافت کرد و در شرايطي که هم اکنون بايد اين پروژه در 7شهر بزرگ کشور به بهره برداري رسيده باشد،سرانجام عمليات اجرايي شبکه فيبر نوري (FTTX) هفته گذشته در نمايشگاه بين المللي تهران آغاز شد. وقتي دلايل تاخير در اجراي اين پروژه  و عدم پيشرفت آن را از مدير عامل اپراتور چهارم جويا شديم ، باقري چناري اين گونه پاسخ داد که " در هيچ کجاي دنيا و حتي در کشور هاي پيشرفته اين پروژه در کمتر از 3 سال اجرايي نشده، در صورتي که در پروانه اپراتور چهارم به دليل اهميتي که دولت براي اين طرح قائل شده ، زماني 18 ماهه در نظر گرفته شده است.در حالي که بايد حداقل يک فرصت 3 ساله براي اجراي اين مراحل در نظر گرفته شود."

وي همچنين با طرح اين وعده که تا پايان سال 95سرويس دهي به شهر ها آغاز مي شود ،درخصوص اظهارات معاونان سازمان تنظيم مقررات ارتباطات مبني بر تعليق پروانه اپراتور چهارم گفت: بحث تعليق ما تاکنون نه در دستور کار سازمان مذکور قرار داشته و نه در دستور کار کميسيون تنظيم مقررات ارتباطات بلکه تنها هشداري از سوي سازمان تنظيم مقررات بوده و ما هم تمام تلاش خود را خواهيم کرد که تا پايان سال 95 ، سرويس دهي به شهرها را آغاز کنيم.فناوري اتصال فيبرنوري به منازل به صورت چشمگيري در دنيا در حال گسترش است و بديهي است چنان چه روند اجراي اين طرح در کشور تسريع شود، به طور قطع با بازده فني و اقتصادي بالايي که ايجادمي کند بسياري از مشکلات کنوني کشور را در حوزه ICTبه حداقل مي رساند .

سرمايه گذاري گسترده کشورهاي جهان در زمينه فيبر نوري
پارسا-دکترجواد صالحي عضو هيئت علمي دانشگاه صنعتي شريف با بيان اين که پروژه اتصال فيبر نوري به منازل از حدود 10 سال پيش در کشورهاي پيشرفته آغاز شده است،گفت:با توجه به اهميت بسيار شبکه فيبر نوري، در حال حاضر بسياري ازکشورهاي جهان از جمله کره،آمريکا،ژاپن ،سوئيس ،آلمان و ... سرمايه گذاري هاي عظيمي درزمينه اتصال فيبر نوري به منازل انجام داده اند.

پايان دوره انحصار اپراتورچهارم در تابستان سال 95
دوره انحصار اپراتور فيبر نوري تابستان 95 به پايان مي رسد .

مهندس عباسي شاهکوه معاون بررسي هاي فني و صدور پروانه سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي با اعلام اين مطلب افزود: پس از پايان دوره انحصار اپراتور فيبر نوري، ساير اپراتورهاي داراي پروانه ارتباطات ثابت باند پهن مي توانند شبکه فيبر نوري ايجاد کنند. وي خاطر نشان کرد : اين درحالي است که اين اپراتور تاکنون کار جدي براي اجراي اين پروژه انجام نداده است.

امکان دسترسي به شبکه با سرعت 100 مگابيت با فيبر نوري
زهرايي-سرمايه گذاري هاي گسترده اي براي توسعه فناوري فيبر نوري در دنيا در حال انجام است و ايران نيز با اجراي اين پروژه در آستانه تحول عظيم از حيث انتقال و دسترسي به اطلاعات قرار خواهد گرفت و همچنين در زمره معدود کشورهايي قرار مي گيرد که به تکنيک هاي نوين در زمينه دسترسي چندگانه بر اساس تقسيم کد يا CDMM نوري دست يافته اند. با دسترسي به اين شبکه ، امکان دسترسي به شبکه پهن باند با سرعت 20 تا 100 مگابيت بر ثانيه فراهم مي شود.

توسعه فناوري اطلاعات زمينه ساز اقتصاد پايدار
رمضانعلي سبحاني فر(سخنگوي کميسيون صنايع و معادن مجلس)- توسعه کشور در بخش ارتباطات و فناوري اطلاعات امروزه يک ضرورت است،چرا که فناوري اطلاعات و ارتباطات يک فناوري توانمند ساز و زمينه ساز توسعه پايدار به شمار مي رود و يکي از راهکارهاي مهم براي بهبود کيفيت زندگي مردم است.

بديهي است باافزايش ضريب نفوذ فناوري اطلاعات و ارتباطات ، نياز به توسعه زيرساخت­ هاي ارتباطي و اطلاعاتي نظير پهناي باند وفيبر نوري بيش از پيش احساس مي شود. براين اساس ؛ طبق برنامه پنجم ؛يکي از تکاليفي که برعهده وزارت ارتباطات گذاشته شده، توسعه ارتباطات و فناوري اطلاعات و تامين زير ساخت هاي مورد نياز در اين حوزه است .

به اين مفهوم که وزارت ارتباطات مکلف است نسبت به ايجاد و توسعه شبکه ملي اطلاعات و مراکز داده داخلي امن و پايدار با پهناي باند مناسب با رعايت موازين شرعي و امنيتي کشور اقدام و با استفاده از توان و ظرفيت بخش هاي عمومي غيردولتي، خصوصي و تعاوني، امکان دسترسي پرسرعت مبتني بر توافقنامه سطح خدمات را به صورتي فراهم کند که تا پايان برنامه، 60 درصد خانوارها و کليه کسب و کارها بتوانند به شبکه اينترنت متصل شوند. از سوي ديگر امکان دسترسي به حدي ارتقا پيدا کند که بخش زيادي از تحقيقات نيز بر بستر اينترنت انجام شود . بديهي است وزارت ارتباطات براي تحقق اين موارد نيازمند اجراي پروژه هاي متعدد زير ساختي است،پروژه هايي که بتواند گام به گام ما را به اهداف ترسيم شده برساند .حال آن که متاسفانه با وجود صرف هزينه هاي بسياردر اين زمينه هنوز شاهد تحقق اهداف تعيين شده نيستيم که يکي از دلايل آن مي تواندانجام فعاليت ها به صورت پراکنده و جزيره اي باشد. اتصال فيبر نوري به منازل يکي ازاين پروژه هاست که سال هاست قرار داد آن منعقد شده اما متاسفانه پيشرفتي نداشته است . از سوي ديگر بايد تا پايان برنامه توسعه 17 هزار کيلومتر فيبر نوري براي ايجاد ارتباطات سريع در داخل کشور داشته باشيم ،در حالي که اين مسئله هنوز عملي نشده است.

به هرحال درشرايط کنوني کشورها قادر نخواهند بود صرفاً با تکيه بر مواد اوليه يا حتي صنعت، از اقتصاد پايداري برخوردار شوند، بنابراين تمام تلاش خود را در جهت توسعه فناوري اطلاعات به کار بسته ­اند به نحوي که اين فناوري امروز با سرعتي فوق تصور ما رشد مي کند و ناگفته پيداست که هرچه پيشرفت ما در اين عرصه کندتر باشد، بدون شک دستيابي به برنامه هاي توسعه اي نيز کندتر خواهد شد.

احتمال بازنگري در تعهدات اپراتور فيبرنوري
اپراتور فيبرنوري درخواست خود مبني بر بازنگري در تعهدات پروانه را به سازمان تنظيم مقررات اعلام کرده است و اين سازمان در صورت ضرورت اين درخواست را بررسي و درباره آن تصميم گيري خواهد کرد . اسدي سخنگوي سازمان تنظيم مقررات با اعلام اين مطلب افزود : مطابق بررسي هاي سازمان تنظيم مقررات،پروژه اتصال فيبر نوري به منازل تاکنون هيچ پيشرفتي نداشته، اما با توجه به حجم سرمايه گذاري که در اين بخش انجام شده ،وزارت ارتباطات علاقه مند است تا حد امکان مشکلات اين اپراتور را برطرف کند تا اين پروژه هرچه سريع تر اجرايي شود .وي تصريح کرد :طبق پروانه اپراتور چهارم که از دي 91 لازم الاجرا شده است، قرار بود اين اپراتور براي ايجاد و بهره برداري از شبکه هاي انتقال و دسترسي به فيبر نوري اقدام کند و مطابق بند ۱۵ ماده يک اين پروانه، بايد تعهدات اجرا و توسعه آن پس از ۱۸ ماه اجرايي مي شد و از ۹ تير ۹۳ نيز شبکه به صورت تجاري مورد بهره برداري قرار مي گرفت به نحوي که حداقل يک ميليون پورت فيبر نوري در کشور براي مشترکان نصب مي کرد درحالي که هيچ يک ازاين تعهدات تاکنون عملي نشده است . وي ادامه داد:در حال حاضر دنبال آن هستيم که نشست هايي را با فعالان اين بخش برگزار کنيم . ضمن آن که مسئولان پروژه فيبر نوري (FTTX) نيز درخواستي را مطرح کرده و خواستار بازنگري در تعهدات اين اپراتور از جمله دريافت مهلت بيشترشده اند که هنوز بررسي اين موضوع در دستور کار سازمان تنظيم مقررات قرار ندارد اما اين امکان وجود دارد که سازمان بر حسب ضرورت و با استدلال منطقي موضوع را بررسي کند تاپروژه زودتر به نتيجه برسد چرا که براي سازمان هم نتيجه کار مهم است.

وي اظهار داشت : تا کنون سرمايه گذاري زيادي براي اجرايي شدن اين پروژه انجام شده ورويکرد سازمان تنظيم مقررات آن است که جلوي هدر رفت اين سرمايه ها را بگيرد از اين رو در صدد حمايت از اين پروژه هستيم اما اگر بازهم اين اپراتور در اجراي پروژه تعلل کند ، مطابق آنچه که معاونت نظارت سازمان تنظيم مقررات تکليف دارد از ظرفيت هاي پروانه براي جريمه و لغو و يا تعليق پروانه استفاده خواهد شد .