واردات قانوني مارلبرو بهتراست يا قاچاق 500 ميليارد توماني آن ؟ مسئله قاچاقچيان اين است. آمارهاي غيررسمي‌مي‌گويند سالانه حدود چهار ميليارد نخ سيگار، يعني  200ميليون پاكت مارلبرو به كشور وارد مي‌شود.

به گزارش پارس به نقل از قانون، حدود يك سال پيش كه محمدرضا نعمت‌زاده، وزير صنعت، معدن و تجارت براي اولين بار پس از مدت‌ها صحبت ازتاسيس نمايندگي فيليپ‌موريس در ايران به ميان آورد با خشم بسياري از جمله نادرقاضي‌پور، عضو كميسيون صنايع مجلس كه گفته بود: اگر وزير بر واردات مارلبرو پافشاري كند او را استيضاح مي‌كنيم   رو به رو شد. حالا چرا؟ چون مي‌گويند كارخانه فيليپ‌موريس صهيونيستي است. از طرفي حسين طلا كه پيش از اين مدير عامل شركت دخانيات بوده است  از دلايل مخالفت با واردات قانوني مارلبرو به كشور چيزهايي مي‌داند كه به گفته خودش نمي‌تواند بگويد. فقط همين‌قدر توضيح مي‌دهد كه  صهيونيستي بودن دليل جلوگيري از واردات قانوني مارلبرو نيست.

حسين طلا كه اكنون عضو كميسيون اجتماعي و نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي‌است در گفت‌گو با «قانون»مي‌گويد: موضوع واردات قانوني مارلبرو مربوط به سا‌ل‌ها پيش است.

  موضوع قاچاق سيگارمارلبرو در ايران به معضلي بزرگ تبديل شده است. چه اتفاقي افتاده است؟ 

به واردات سيگار دو نگاه وجود دارد . يك نگاه ايده‌آليستي و يك نگاه رئاليستي؛ نگاه آرمان‌گرايانه مي‌گويد اي كاش كسي سيگار نكشد تا  شاهد بيماري‌هاي تنفسي و سرطان‌‌هاي ناشي از مصرف سيگاردر ايران نباشيم . اما نگاه رئاليستي و واقع‌گرايانه اين است كه به هر حال تقاضا براي اين كالا در كشور وجود دارد و  علي رغم اطلاع افراد تحصيلكرده و حتي پزشكان از مضرات آن مصرف كاهش نيافته است.  واقعيت اين است قاچاق كالاي سيگار ضررش بيشتر است . چهار نوع قاچاق سيگار داريم . در نوع اول،  كالاي برند اصلي و تاريخ مصرف‌دار است ولي عوارض قانوني آن پرداخت نمي‌شود كه به اقتصاد آسيب مي‌زند. در قاچاق نوع دوم،  برند اصلي است اما تاريخ مصرف آن كالا  گذشته و چون از مبادي قانوني نمي‌آيد بنابر اين كيفيت كالا هم بررسي نمي‌شود، مضاف بر اينكه عوارض مالياتي و قانوني هم پرداخت نخواهد شد . نوع سوم اينكه برند تقلبي سيگار وارد كشورمي‌شود. نكته آخر اينكه نگاه تروريستي وجود داشته باشد كه دشمنان از طريق واردات غير قانوني سيگار آلوده به كشور  دست به اعمال غير انساني خود بزنند.

  با علم به همه آسيب‌هايي كه قاچاق سيگار براي كشور و مردم دارد، چه بايد كرد؟

عقل سليم مي‌گويد بايد كالا را به صورت قانوني وارد كرد تا بتوان جلوي آسيب‌هاي چند برابر ناشي از قاچاق آن را گرفت. براي اينكه اين كار انجام شود بايد با شركت‌هاي دخانيات تعامل صورت گيرد تا بتوان اين كالا را به صورت رسمي‌به كشور وارد كرد. شركت  دخانيات هم اين كار را مي‌‌كند، مي‌گويد هر شركتي كه مي‌خواهد سيگار وارد كند بيايد از اين نهاد مجوز بگيرد،  اگر كيفيت مورد تاييد بود واردات مي‌تواند انجام شود.

  اما سيگار مارلبرو نه در داخل توليد و نه به صورت قانوني وارد مي‌شود. بر اساس آمار اعلام شده سالانه 4 ميليارد نخ سيگار مارلبرو به كشور قاچاق مي‌شود...

من اين آمار 4 ميليارد نخ را  نه رد مي‌كنم نه تاييد چرا كه  شايد تعداد بيشتر و شايد كمتر از اين آمار باشد،  اما من معتقدم ما در اين زمينه اصلا آمار نداريم و اين‌ها آمارهاي غير قابل اطمينان است. ولي خب من هم فكر مي‌كنم كه حداقل برآورد 4ميليارد نخ سيگار باشد. پس سيگاري را كه به صورت رسمي‌وارد نمي‌شود چه گروهي از آن سود مي‌برند؟ قاچاقچيان . ضرر به چه كسي مي‌رسد؟ اول اقتصاد كشور و بعد مصرف‌كننده چرا كه ممكن است كالا با كيفيت لازم به كشور وارد نشود. حالا دوستان ما معتقدند مارلبرو برند صهيونيستي است ما هم مي‌گوييم قبول، البته  تشخيص اين مورد در صلاحيت ما نيست و دستگاه امنيت ملي بايد در اين باره اعلام نظر كند،  اما حرف‌مان هم اين است اگر مارلبرو صهيونيستي است نبايد اجازه دهند كه حتي يك نخ از اين سيگار قاچاق به كشور وارد شود.
 
  واقعا مارلبرو صهيونيستي است؟

گفتم تشخيص اين مورد تنها با دستگاه امنيتي است، اما اگر غير قانوني است پس چرا اين حجم قاچاق انجام مي‌شود؟  جلوگيري از ورود قانوني يك كالاي پر تقاضا براي چه كساني مي‌تواند نفع داشته باشد؟ با اين تفاسير ما حرف‌مان اين است چرا اجازه مي‌دهيد حدود 400 تريلي سيگار به كشور وارد شود. هر تريلي اگر 20 متر هم باشد مي‌شود 8 كيلومتر، يعني هشت كيلومتر تريلي دارد قاچاق سيگار مارلبرو انجام مي‌شود؛ همه هم مي‌گويند غير قانوني است و همه هم مي‌گويند « كي بود كي بود،  من نبودم».

  براي اين حجم از واردات مي‌توان اسم قاچاق  گذاشت؟ بگوييم واردات سازمان‌يافته بهتر نيست؟
 
خير. به دليل اينكه قاچاق به مفهوم عدم پرداخت عوارض و ماليات دولت در جريان ورود كالا به كشور است. اما مي‌توان نام «قاچاق سازمان يافته»  براي اين معضل گذاشت. پس با اين شكل است قاچاق سيگار مارلبرو اين است كه همه در آن ذي‌نفع هستند به غير از نظام  و دولت.

  سال گذشته خبرها مبني بر اعطاي مجوز به يك شركت براي واردات مارلبرو بود كه با جنجال ايجاد شده در نطفه خفه شد. داستان از چه قرار بود؟

بالاخره اتفاق‌هايي هم در پشت پرده افتاد كه جريانات مسئول بايد هر زمان صلاح مي‌دانند در اين باره اطلاع رساني كنند. من نمي‌خواهم وارد اين قضايا بشوم . من اخباري دارم كه نمي‌توانم آن را بيان كنم.

  با همه نگراني‌هايي كه شما از مضرات قاچاق سيگار و مارلبرو به كشور داريد چرا آن زمان كه خودتان مديرعامل دخانيات بوديد فكري براي واردات قانوني مارلبرو در ايران نكرديد؟ مگر نظرتان اين نيست از اين قاچاق همه منتفع شده‌اند به غير از نظام؟

از سال‌هاي گذشته اين موضوع مورد بحث است. من همان زمان هم كه رئيس سازمان دخانيات بودم همين نظر را داشتم اما در آن مقطع هم بين دستگاه‌ها اختلاف نظر وجود داشت‌. كميته‌اي در مجموعه كميسيون امنيت ملي مجلس به اين موضوع پرداخت و اين كميسيون متشكل از چند دستگاه است. قرار بر اين بود ليست شركت‌هايي كه صهيونيستي بودن آن محرز است به دستگاه‌ها ابلاغ شود. اما شركت فيليپ موريس در اين ليست نبود. اما صراحتا به من گفته مي‌شد شما اجازه نداريد وارد كنيد.

  به دليل سود سرشار قاچاق مارلبرو بود كه اجازه ندادند قانوني وارد كنيد؟

نمي‌توانم بگويم.

  آقاي طلا، تكليف مارلبرودر ايران چه خواهد شد؟

بينيد بر اساس قانون هر شركتي كه مي‌خواهد سيگار وارد كند بر اساس قانون مجلس بايد شرايط واردات را داشته باشد. اگر قرار است مارلبرو مجوز واردات بگيرد از اين قاعده مستثنا نيست. يعني اگر قرار است مجوزي داده شود برابر قانون بودجه آنها بايد تاسيسات و كارخانه خود را در ايران احداث كرده و توليد كنند.

  اصلا مجلس اجازه اين بررسي را نداد. آقاي نعمت‌زاده به محض اينكه حرف از تاسيس نمايندگي فيليپ‌موريس در ايران زد تا پاي استيضاح هم پيش رفت ...

البته تا پاي استيضاح نرفت فقط قراربود چندتا سوال از او بشود. حالا استيضاح هم كه نشد. دليل توقف اين موضوع چيزديگري بود كه نمي‌توانم آن را بيان كنم.

  مارلبرو در ايران واردات قانوني خواهد داشت يا خير؟

به اين راحتي خير. چرا كه كساني كه سود سرشار از قاچاق اين سيگار عايدشان مي‌شود حاضر نيستند  به اين سادگي‌ها به واردات قانوني آن رضايت دهند.