تغییرات بورس انرژی در سال ۹۴
مراحل راه اندازی بازار برق ایران از سال ۸۲ شروع شد و تاکنون نیز ادامه داشته است. بازار برق و فراهم آوردن زیر ساخت های لازم برای شکل گیری آن باید در نهایت منتج به معامله آزاد برق در بازار شود. بورس انرژی آخرین مرحله راه اندازی یک بازار برق واقعی است که امکان خرید و فروش مستقیم برق در بازار را فراهم می کند.
به گزارش پارس به نقل از برق نیوز، مراحل راه اندازی بازار برق ایران از سال ۸۲ شروع شد و تاکنون نیز ادامه داشته است. بازار برق و فراهم آوردن زیر ساخت های لازم برای شکل گیری آن باید در نهایت منتج به معامله آزاد برق در بازار شود. بورس انرژی آخرین مرحله راه اندازی یک بازار برق واقعی است که امکان خرید و فروش مستقیم برق در بازار را فراهم می کند.
بورس انرژی به عنوان محل اجرای معاملات برقی نیز در حال گسترش خدمات و برنامه های خود است تا بتواند نقش اصلی خود در شکل گیری بازاری شفاف و واقعی را ایفا نماید. برق بعنوان کالایی لوکس به دلیل ماهیت تولید و مصرف آن در لحظه شرایط خاص خود را دارد. بورس انرژی در آینده نزدیک به توسعه و تکمیل انجام معاملات برقی در کشور می پردازد.
بورس انرژي به عنوان چهارمين بورس كشور در چهار حوزه ،اوراق سلف برق، اوراق قراردادمحوركالاهاي انرژي مانند زغال سنگ، نفت و انرژي هاي سبز مانند انرژي هاي خورشيدي پس از موافقت شورایعالی بورس و اوراق بهادار در برنامه کاری سال ۱۳۹۰ بازار سرمایه ایران قرار گرفت ، که در فاز اول آن قرار بودبرق به صورت سلف موازی معامله شودو در فازهای بعدی، بازار مشتقه شامل قرارداد آتی، قرارداد اختیار خرید و معاملات در حوزه بین المللی فعال شود.
فعالان بورس انرژی در بخش معاملات برق عبارتنداز: شرکت بورس انرژی، سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت مدیریت فناوری، شركت سپرده گذاري مركزي، شركت هاي كارگزاري، شركت مديريت شبكه، شركت توانير، مصرف كنندگان برق و تولید کنندگان برق.
کد عام عامل افزایش درآمد در بورس انرژی
از اهداف تشکیل بورس انرژی کشف قیمت برق و ایجاد فضای رقابتی برای معاملات برق مثل هر نوع کالای قابل معامله در بورس های کالایی بود اما با راه اندازی کد عام شرکتهای توزیع که پیش از این فقط خریدار برق در بورس انرژی و نیروگاه ها که فقط فروشنده برق بودند از طریق کد عام می توانند روی کالای برق معامله تجاری انجام دهند.
نخستین معامله کد عام توسط شرکت توزیع برق استان تهران انجام گرفت تا از این پس شرکت های توزیع و نیروگاه ها از طریق کد عام بتوانند نسبت به خرید و فروش برق در بورس انرژی اقدام و از این طریق سود مناسبی را برای خود شناسایی کنند.
از این طریق شرکت های توزیع در راستای خصوصی سازی آرام آرام به ماهیت بنگاه های اقتصادی نزدیک می شوند و به عنوان یک بنگاه اقتصادی علاوه بر اینکه کمافی سابق فعالیت خدمات رسانی در حوزه برق را انجام می دهند، می توانند در کنار آن به عنوان بخش خصوصی فعالیت تجاری و درنتیجه خدمات خود را با کیفیت بهتر ارائه کنند.
توزیع گواهی ظرفیت برق از سال ۹۴
در قانون برنامه پنجم توسعه گواهی ظرفیت دیده شده و قابل خرید و فروش است؛ تولیدکنندگان بزرگ صنعتی می توانند با مراجعه به بورس، میزان برقی را که در آینده نیاز دارند با این اوراق خریداری کنند.
علیرضا دائمی معاون وزیر نیرو درمورد تضمین این اوراق با تاکید بر این که در قراردادهای گواهی ظرفیت تضامین لازم به صورت کامل دیده شده است، گفت: اگر فروشنده اوراق نتواند تعهدات خود را انجام دهد، بورس این کار را انجام خواهد داد.
دائمی با اشاره به این که گواهی ظرفیت در اختیار بورس است و اگر مبلغ و سود خریدار پرداخت نشود، می توان آن را از بورس دریافت کرد، گفت: تولیدکننده بخش خصوصی ارائه کننده ظرفیت است اما بورس آن را تعهد می کند بنابراین بورس باید اسناد لازم را مثل وثیقه بانکی و ملکی از فروشنده برق بگیرد لذا خریدار تضمین دارد.
وی افزود: گواهی ظرفیت مانند سهام است و به عنوان مثال فردی به میزان یک کیلووات گواهی ظرفیت می گیرد، می تواند این اوراق را در بازار بفروشد یا به متقاضی برق خانگی یا صنعتی دهد.
شتاب گرفتن بورس انرژی از ابتدای سال
پیش از این مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران با اشاره به اینکه فعالیت بورس انرژی از ابتدای سال جاری شتاب بیشتری گرفته است، گفته بود که زمانی بورس متحول می شود که هر خریدار و مصرفکننده بزرگی بتواند بدون دغدغه و به راحتی از بورس برق بخرد.
میرفتاح قره باغ با اشاره به اینکه فعلا فقط فروشندگان و نیروگاه های خصوصی در بورس انرژی فعال هستند گفت: شرکتهایی فعالیت دارند که از طریق سازمان خصوصی سازی سهامش واگذار شده است.
وی تصریح کرد: فعلا فقط شرکت های توزیع خریدار هستند و جز این شرکتها، شرکتهای دیگری وارد بورس نشدهاند.
مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران با اشاره به اینکه در گام بعدی می خواهیم شرایطی را ایجاد کنیم که سایر مصرفکنندگان مانند مصرفکنندگان سنگین و صنایع بزرگ نیز داخل بورس شوند، گفت:در حال حاضر در پی تعریف راهکارهای عملی هستیم.
فتاح با اشاره به لزوم تنظیم قوانین و مقررات برای فعالیت بیشتر بورس در حوزه برق گفت: وقتی که مقررات تنظیم شده تایید شوند وارد عمل میشویم.
ارسال نظر