ماجرای استفاده از روغن پالم در لبنیات تولید داخل در حالی هر روز با اظهارنظرهای مختلف مسئولان ادامه دارد که در این بین سازمان ملی استاندارد ایران به عنوان متولی اصلی حوزه استاندارد و کیفیت کالاها در کشور اصلی‌ترین اولویت خود را تجدیدنظر در استانداردهای محصولات لبنی و برخی از روغن‌های وارداتی اعلام کرده است.

به گزارش پارس به نقل از  ایسنا، شوک وارد شده به صنایع لبنی و رغن نباتی کشور به دلیل اظهارات اخیر وزارت بهداشت همچنان ادامه داشته و در این بین مشخص نیست که چرا وزیر بهداشت به جای برخورد با متخلفان با اظهارات خود دو بخش مهم از صنعت غذای کشور را زیر سوال برده است.

تازه‌ترین خبر منتشر شده نشان می‌دهد که سازمان استاندارد برنامه اصلی خود را تجدیدنظر در استاندارد برخی از محصولات لبنی و روغن نباتی اعلام کرده و به گفته مجید قاسمپور، مشاور رئیس سازمان استاندارد این سازمان به سمتی پیش می‌رود که به زودی استفاده از روغن پالم در تولید کل محصولات لبنی متوقف خواهد شد.

قاسمپور در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه در چند هفته اخیر شلوغی زیادی درباره استفاده از روغن پالم در تولید لبنیات مطرح شده که متاسفانه در بین شاهد اظهارنظرهای غیرکارشناسی و غیرعلمی هم بوده‌ایم، گفت:‌ سعی ما بر این است که در این فضا یا اظهارنظر نکنیم و یا اینکه براساس مباحث علمی بحث کنیم. باید بپذیریم که رژیم غذایی موجود در روستا با شهر فرق دارد و اگر در روستا لازم است برای کار سنگین‌تر غذاهای با کالری و چربی بالا مصرف کرد اما در شهر قضیه کاملا متفاوت است و به همین دلیل نباید درباره موضوعاتی از این دست حکم کلی صادر کنیم.

وی با تاکید بر اینکه این هفته تجدیدنظر در استاندارد محصولات لبنی و چند مدل روغن نباتی در دستور کار سازمان استاندارد قرار گرفته است، اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود به زودی استفاده از روغن پالم در تولید کل محصولات لبنی به زودی متوقف شود. انتظار ما نیز این است که رفته رفته تکنولوژی تولید روغن نباتی پیشرفت کرده و بتوانیم روغن نباتی با سلامت بیشتر تولید کنیم.

اما در حالی انتظار می‌رود وزیر بهداشت هرچه زودتر درباره اظهارات قبلی خود شفاف سازی کرده و مردم را از بلاتکلیفی محض درآورد که در این بین دو تشکل درگیر در ماجرای استفاده از روغن پالم در تولید لبنیات یعنی انجمن صنایع لبنی و انجمن صنایع روغن نباتی نیز در اظهارنظرهای جداگانه‌ای به سخنان اخیر وزیر بهداشت واکنش نشان دادند.

از جمله اینکه دبیر انجمن صنایع روغن نباتی با اشاره به اینکه روغن پالم براساس استاندارد و مجوزهای لازم وارد کشور شده است، عنوان کرد:‌ اینکه در صنعتی احتمالا به صورت غیرمجاز از روغن پالم استفاده می‌شود به ما ربطی ندارد و باید با متخلف احتمالی برخورد شود. وقتی محموله‌ای از گمرک ترخیص شده و وارد کشور می‌شود یعنی مجوزهای لازم را دارد.

قبله با جوسازی خواندن اظهارات اخیر درباره مضر بودن روغن پالم و هجمه‌های وارده به صنعت روغن نباتی عنوان کرد: میانگین واردات روغن پالم به کشور از سال 87 تا 91 تغییر یکسان بوده است. به گفته قرار است امسال ترکیب روغن وارداتی به کشور شامل 50 درصد روغن سویا،‌30 درصد پالم و 20 درصد نیز روغن ذرت باشد.

دبیر انجمن صنایع روغن نباتی اظهار کرد: اظهارات اخیر وزیر بهداشت درباره استفاده از روغن پالم در تولید محصولات به جز اینکه باعث کاهش هرچه بیشتر مصرف لبنیات در کشور شده سود دیگری نداشته است.

به گفته وی کل تولید روغن در دنیا 170 میلیون تن بوده که 35 درصد از آن یعنی حدود 60 میلیون تن مربوط به روغن پالم می‌شود. همچنین سال قبل حدود 760 هزار تن روغن پالم وارد کشور شد.

پیش از این رئیس سازمان ملی استاندارد در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه تاکنون تنها یک مورد تخلف استفاده از روغن پالم در تولید لبنیات کشف شده است، گفت: به نظر من می‌شد در این باره بهتر اطلاع رسانی کرد و اینقدر مردم را نگران نمی‌کردیم.

تنها مورد تخلفی که سازمان استاندارد موفق به کشف آن شده مربوط به سال قبل بوده و این سازمان در سال جاری نیز نمونه‌برداری از بازار محصولات لبنی انجام داده که پیش‌بینی می‌شود ظرف روزهای آینده نتایج آن مشخص شود. در این بین هر نتیجه‌ای که بدست بیاید، مشخص نیست چه کسی مسئول زیان میلیاردی که به کل صنعت غذای کشو به ویژه صنعت لبنیات وارد شده و مشخص نیست چه کسی پاسخگوی این زیان خواهد بود. قطعا متخلفانی در همه صنایع از جمله صنعت غذا وجود دارند اما اینکه یک مقام ارشد کشور در اظهاراتی دو بخش مهم از صنعت غذای کشور را زیر سوال ببرد اتفاقی است که باید دید چه سودی برای کشور داشته است.