به گزارش ایسنا، بهره‌برداری از میدان‌های مشترک نفتی و به ثمر رسیدن طرح توسعه آنها در حالی از سوی وزیر نفت دولت یازدهم در اولویت پروژه‌های در دست اجرا قرار گرفته که رد پای چینی در برخی از این میادین موجب تاخیر در بهره‌برداری از آنها شده است و درواقع بیش از سود، موجب ضرر کشور شده است.

چگونه پای چینی‌ها به یادآوران باز شد؟
میدان یادآوران یکی از میادین مشترک نفتی ایران با عراق است که از ترکیب دو میدان حسینیه و کوشک ایجاد شده است و پس از ساعت‌ها مطالعه وکار کارشناسی، قرارداد توسعه فاز اول این میدان نفتی آذرماه سال 1386 بین شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران (متن) به عنوان کارفرما و شرکت ساینوپک چین با ارزش حدود 2 میلیارد دلار برای تولید روزانه ‌85 هزار بشکه در فاز اول و همچنین تولید 100 هزار بشکه در فاز د وم به صورت بیع متقابل منعقد شد، اما چینی‌ها در این پروژه باز هم به وعده خود عمل نکرده و آنطور که باید پروژه را پیش نبردند.

چینی ها کار در این پروژه را در مرداد ماه 87 آغاز کردند و در حالی که بنا بود فاز اول 17 تیر ماه سال 92 (59 ماهه) به‌طور کامل به بهره برداری برسد این امر محقق نشد و تاکنون چینی ها تاخیری 12 ماهه در بهره برداری از این فاز داشته اند.

البته آنطور که گفته می‌شود در سال 89 با موافقت دولت، رقم اعتبارات توسعه فاز اول این میدان با افزایش یک میلیارد و 633 میلیون دلاری از مرز 3.6 میلیارد دلار عبورکرد.

وقت خریدن مداوم چینی‌ها
بر این اساس آبان ماه سال گذشته بود که پس از تاکید بیژن زنگنه، وزیر نفت بر توسعه هر چه سریعتر میدان های مشترک بخش خشکی بویژه میدان یادآوران و همچنین انتقاد شرکت ملی نفت از عملکرد پیمانکار چینی در این پروژه، در حالی که روزانه 25 هزار بشکه نفت در قالب تولید زودهنگام (از بهمن ماه 90) از این میدان مشترک تولید می‌شد، ساینوپک وعده داد که میزان تولید را تا بهمن سال 92 به روزانه ۵۰ هزار بشکه برساند.

اما این وعده باز هم عملی نشد، تا اینکه اواخر اسفند ماه سال گذشته، عبدالرضا حاجی حسین نژاد، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران(متن) گفت که احتمال دارد که تولید نفت تا پایان سال 92 به 50 هزار بشکه در روز برسد.

این شرکت چینی به رغم دیگر پیمانکار چینی فعال در میدانی نفتی آزادگان جنوبی که نتوانست به وعده های خود عمل کند و از این پروژه عظیم نفتی اخراج شد، ظاهرا پس از چند هفته تاخیر توانست ظرفیت تولید در این میدان مشترک را به روزانه حدود 50 هزار بشکه برساند.

البته ساینوپک پیشنهادی به شرکت ملی نفت مبنی بر افزایش مجدد مدت زمان اجرای طرح ارائه داده بود که با مخالفت شرکت ملی نفت روبرو شد. بر اساس این گزارش پیمانکار چینی تاخیرهای قابل توجهی در اجرای این طرح داشته و اگرچه حفاری چاه ها تمام شده اما در بخش احداث تاسیسات سطح الارضی عقب ماندگی وجود دارد و طبق آخرین اعلام مدیرعامل شرکت متن، تکمیل فاز اول، یعنی تولید روزانه 85 هزار بشکه نفت از این میدان مشترک، حدود 5 ماه دیگر و در آذرماه سال جاری با 17 ماه تاخیر محقق خواهد شد.

براین اساس، با محاسبه عد مالنفع تاخیر ایجاد شده در بهره‌برداری از این میدان با ظرفیت توافق شده، مشخص می‌شود از دست دادن فرصت تولید بشکه‌های نفت توافق شده تا زمان بهره‌برداری، ضرری 2.7 میلیارد دلاری را متوجه ایران می‌کند.