تابستان زودرس برای بازار خودرو
هرچند این انتظار وجود داشت که با آغاز سیاستهای حمایتی دولت از خودروسازان برای ثابت نگاه داشتن قیمتها و همچنین افزایش تولید خودرو بازار روی آرامش به خود ببیند، اما بهنظر میرسد بازار خودرو در جهت عکس این اتفاقها حرکت میکند.
به گزارش پارس، طی هفته ای که حالا رو به اتمام است، دولت اعلام کرد زنجیره خودروسازی کشور از این پس می تواند برای خرید قطعات و مواد اولیه مورد نیاز برای تولید خودرو، از ارز دولتی استفاده کند. اعلام آمادگی دولت برای در اختیار گذاشتن ارز مورد نیاز خودروسازان این پیش بینی کارشناسان را به همراه داشت که اقدام دولت ثبات قیمت خودرو را در پی خواهد داشت. رشد تولید خودرو از ماه های پایانی سال گذشته نیز به این پیش بینی کارشناسان قوت بخشید.
بر این اساس روز گذشته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفت وگو با خبرگزاری مهر عنوان کرده که هم اکنون تولید خودرو با تیراژ خوبی در حال افزایش است و تولید یک گروه خودروسازی به تنهایی به ۱۸۰۰ دستگاه در روز رسیده است.
در این زمینه برخی از فعالان بازار عقیده دارند مراجعه مشتریان به بازار برای خرید خودرو، با این نگرانی که خودروسازان همچنان قصد افزایش قیمت دارند، در حالی ادامه دارد که عرضه خودرو به بازار کافی نیست و هماهنگ نبودن عرضه و تقاضا باعث دامن زدن به رشد قیمت ها شده است. اما شافعی عدم عرضه از سوی خودروسازان را رد می کند و می گوید: تلاطمات قیمتی ربطی به عدم عرضه ندارد، ضمن اینکه اکنون تولید مناسب است و قرار است تا خردادماه، همه تعهدات از سوی خودروسازان پاسخ داده شود و تمامی افرادی که ثبت نام خودرو و پیش خرید کرده اند، می توانند خودرو خود را تحویل بگیرند. به گفته مدیرعامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، تولید خودرو یکی از خودروسازان به ۲۵۰۰ دستگاه در روز خواهد رسید و خودروسازان به هیچ عنوان کاهش عرضه نخواهند داد.
حال با وجود رشد تولیدات خودروسازان و درحالی که طبق اعلام دولت و بانک مرکزی ارز مورد نیاز خودروسازان تا اوایل هفته آینده به دست آنها خواهد رسید، به نظر می رسد نگرانی مشتریان بابت افزایش قیمت خودرو توجیهی نداشته باشد.
هرچند خودروسازان طبق روال همیشگی درخواست افزایش قیمت خود را به شورای رقابت تقدیم کرده اند، اما به عقیده کارشناسان؛ رشد تولید به واسطه تزریق ارزی که برای خودروسازان گران تمام نمی شود، اتفاقی است که می تواند قیمت خودرو را به ثبات برساند. با ادامه پیدا کردن رشد تولید؛ عرضه خودروسازان به بازار نیز افزایش پیدا خواهد کرد و همین موضوع نیز تعادل را به بازار باز می گرداند. به عقیده کارشناسان بازگشت تعادل به بازار به مشتریان نیز بستگی دارد، به این ترتیب که تحمل مشتریان برای عبور از شرایط فعلی می تواند تلاطم قیمت ها را در بازار کاهش داده و عرصه را برای سوءاستفاده دلال هایی که به نظر می رسد بار دیگر راه ورود به بازار را باز دیده اند، تنگ کند.
در این بین، رشد قیمت ها در بازار در حالی است که هم تولیدات خودروسازان با رشد همراه بوده است و هم به واسطه آغاز شماره گذاری خودروهای وارداتی، افزایش عرضه آنها به بازار قابل پیش بینی است.
هرچند در حال حاضر با توجه به اظهارات خودروسازان مبنی بر درخواست افزایش ۱۰ درصدی قیمت خودرو، حالت انتظار تورمی در میان مشتریان ایجاد شده است، اما به نظر می رسد سیاست دولت تثبیت قیمت ها است و با وجود این سیاست؛ مشتری ها می توانند برای حفظ تعادل قیمت ها در بازار نقش تعیین کننده ای داشته باشند.
بازار خودرو باز هم گرفتار حباب
به نظر می رسد در بازار حبابی خودرو امکان رخ دادن هر اتفاقی وجود دارد، زیرا نگاهی به بازار خودروهای داخلی نشان می دهد به رغم پیش بینی هفته گذشته فعالان بازار مبنی بر اینکه قیمت داخلی ها بیش از این کشش رشد قیمت ندارد؛ زیاد درست از آب در نیامده است.
رشد قیمت ها در بازاری که راکد است به قدری زیاد بوده که قیمت ۲۰۶ را به ۳۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسانده است؛ خودرویی که در شب عید با قیمت ۳۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان عرضه می شد. مدل V۸ این خودرو نیز هم اکنون قیمتی برابر با ۳۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان دارد.
خودرو تندر۹۰ که مدل ۹۳ آن هنوز به بازار عرضه نشده است، در مدل تولید ایران خودرو با ۵۰۰ هزار تومان افزایش قیمت همراه بوده و به ۳۹ میلیون تومان رسیده است درحالی که مدل تولید پارس خودرو همچنان روی ۴۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان ثابت مانده است. تندر۹۰ دنده اتومات هم که این روزها توسط یکی از دو خودروساز در حال تولید است، در بازار قیمتی برابر با ۵۰ میلیون تومان دارد.
اما خودرو ۴۰۵ بنزینی در مدل یورو۴ قیمتی برابر با ۳۱ میلیون تومان دارد و یورو۲ آن نیز ۲۹ میلیون تومان است. مدل دوگانه سوز این خودرو نیز بدون تغییر بوده و روی ۲۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان باقی مانده است.
پارس سال مدل ۹۳ در مدل یورو۴ خود قیمتی معادل ۴۴ میلیون دارد و مدل یورو۲ آن نیز ۳۷ میلیون تومان است. پارس دوگانه سوز هم ۳۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد.
سمند ال. ایکس مدل ۹۳ طی هفته جاری با ۲۰۰ هزار تومان افزایش قیمت به ۳۲ میلیون تومان رسید و دومین خودرو ملی ایران خودرو، یعنی رانا نیز با رشدی ۷۰۰ هزار تومانی به ۳۳ میلیون تومان رسید.
خانواده پراید نیز طی هفته جاری تحت تاثیر حباب بازار خودرو قرار گرفت و با رشد قیمت همراه بود. سایپا۱۱۱ با ۵۰۰ هزار تومان رشد تا ۲۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بالا آمد.
مدل های دیگر این خانواده؛ یعنی ۱۳۱ و ۱۳۲ نیز هر کدام با ۵۰۰ و ۲۰۰ هزار تومان با قیمت ۱۹میلیون و ۵۰۰ و ۱۸ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان معامله می شوند.
تیبا نیز از هفته گذشته تغییری نداشته و روی سقف قیمت خود یعنی ۲۴ میلیون تومان باقی مانده است.
رشد قیمت ها در بازار خودرو در حالی همچنان ادامه دارد که سکوت سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان از این اتفاقات عجیب به نظر می رسد. به گزارش خبرگزاری مهر در روزهایی که این سازمان باید وارد عمل شده و با سوداگری در بازار خودرو برخورد کند، چند ماهی است که این سازمان هیچ واکنشی نسبت به تغییر و تحولات بازار نشان نمی دهد. در این میان مردم متضرران اصلی حضور دلال ها در بازار خودرو هستند، چراکه سازمان حامی وجود ندارد و این سازمان به طور کلی از فرآیند تاثیرگذاری خارج شده است.
ارسال نظر