موافقت دولت با گرانی عوارض آزادراهها
دولت در ابتدای امسال با افزایش عوارض آزادراهها موافقت کرده است که براین اساس، پس از افزایش عوارض آزادراه تهران - پردیس، دیگر آزادراهها هم با افزایش قیمت عوارض روبرو میشوند.
به گزارش پارس به نقل از مهر؛ افزایش نرخ آزادراه ها با تعیین عوارض ۲۵۰۰ تومانی برای آزادراه تهران - پردیس از سوی دولت در سال جدید شروع شد و در نوبت های بعدی دیگر آزادراه ها هم به این لیست اضافه می شوند و نرخ عوارض تمامی آنها افزایش پیدا می کند.
براین اساس به جز آزادراه تهران - قم که از سوی دولت ساخته شده و عوارض کنونی آن ۳۰۰ تومان است، مابقی آزادراه ها با مشارکت بخش خصوصی ساخته شده است و هزینه نگهداری از آنها با تورم هرساله افزایش پیدا می کند بنابراین عوارض سایر آزادراه ها هم در سال جدید با افزایش روبرو می شود.
در واقع افزایش دوبرابری قیمت قیر در سال های گذشته موجب شده است که هزینه آسفالت افزایش زیادی پیدا کند و همین امر، هزینه نگهداری را با افزایش چند برابری مواجه کرده است، بنابراین بخش خصوصی که بنابر توافق با دولت باید بازگشت سرمایه داشته باشد، این هزینه ها را از محل عوارض تامین می کند.
براین اساس؛ اصلی ترین و گران ترین ماده در راهسازی کشور قیر است که در احداث آزادراه ها، جاده های جدید و بهسازی و نگهداری از جاده های قدیمی به کار می رود اما از سال گذشته به دلیل پرش قیمتی بیش از دو برابر قیر، ۳۵ تا ۴۰ درصد از اعتبارات تخصیصی وزارت راه در احداث جاده های جدید یا بهسازی جاده های قدیمی صرف خرید قیر می شود که این موضوع باعث شده راندمان جاده سازی در کشور کاهش پیدا کند.
وزارت راه و شهرسازی نیاز سالانه به قیر را ۱.۵ میلیون تن اعلام کرده است که این میزان قیر برای احداث آزادراه، بزرگراه، راه اصلی، راه فرعی و بهسازی راه های روستایی و بین شهری صرف می شود و با احتساب قیمت روز، سالانه باید ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بابت آن پرداخت شود. در حال حاضر قیمت هر تن قیر یک میلیون و ۴۵۰ هزار تومان است که این رقم ۵۰ درصد از تخصیصی های وزارت راه در برمی گیرد.
به همین جهت دولت در اوایل امسال با افزایش قیمت عوارض آزادراه ها موافقت کرد که به این ترتیب افزایش قیمت از اسفندماه شروع شده و احتمالا تاپایان سال و اوایل سال آینده مابقی آزادراه ها هم با افزایش قیمت مواجه می شوند.
دریافت چندین عوارض در یک آزادراه
بنابر اعلام وزارت راه و شهرسازی آزادراه ها با مشارکت ۵۰ درصدی دولت و ۵۰ درصدی بخش خصوصی ساخته می شود و دولت برای همکاری بیشتر بخش خصوصی باید مشوق هایی را بکار گیرد که یکی از این مشوق ها دریافت عوارض است، بنابراین بخش خصوصی باید مطمئن شود که وزارت راه و شهرسازی و دولت به تفاهم نامه ها و وعده های خود برای ساخت آزادراه ها پایبند هستند و بخش خصوصی از سود سرمایه گذاری خود و بازگشت اصل سرمایه مطمئن باشد.
در حال حاضر آزادراه تهران - کرج، آزادراه کرج - قزوین، قزوین - زنجان، آزادراه کمربندی مشهد، قطعه ۴ آزادراه تهران - شمال، آزادراه خرم آباد - پل زال، تهران - ساوه، ساوه - سلفچگان، اهواز - بندرامام خمینی، ساوه - همدان، قم - کاشان - اصفهان، اصفهان - شاهین شهر، کنار گذر اصفهان از جمله آزادراه هایی هستند که با مشارکت بخش خصوصی ساخته شده اند و افزایش قیمت تمامی این آزادراه ها در دستور کار دولت قرار دارد.
اما مشکلی که به جز افزایش هزینه برای مسافران وجود دارد این است که در برخی از آزادراه ها چندین ایستگاه عوارضی وجود دارد که همین موضوع موجب ترافیک در عوارضی ها می شود و حتی هزینه مسافران را چند برابر می کند که دلیل این موضوع تعدد سازنده های بخش خصوصی برای یک آزادراه است و موجب می شود که هر شرکتی برای خود عوارض دریافت کند.
این در حالی است که دریافت عوارض از سوی چند شرکت در یک مسیر، نارضایتی مسافران را به دنبال داشته است و همواره این موضوع مطرح می شود که چرا باید چندین بار برای یک آزادراه، عوارض پرداخت کنند. با وجودیکه وزارت راه و شهرسازی بارها اعلام کرده که سیستم هوشمند پرداخت عوارض را برای مسافران ایجاد می کند اما هنوز زیرساخت های این طرح پیاده سازی نشده و مسافران با مشکلاتی در پرداخت این عوارض روبرو هستند.
ارسال نظر