بازرسی ادواری از" جایگاههای CNG"
تا ۲۰ اسفندماه مجوزها برای بازرسی ادواری از جایگاههای CNG تکمیل میشود تا شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران بتواند این بازرسیها را انجام دهد.
به گزارش پارس به نقل از باشگاه خبرنگاران، غلامرضا بنی بید هندی مدیرعامل شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران امروز در نشستی خبری با بیان اینکه در ارتباط با بحث CNG و آزمون های جایگاه های کشور به عنوان بمب سیار مطرح می کنیم اظهار داشت: امیدواریم تا ۲۰ اسفندماه مجوزهای این مسئله تکمیل شود تا بتوانیم از همین امسال این بازرسی ادواری از جایگاه های CNG را انجام دهیم.
وی همچنین در خصوص تست آلایندگی خودروهای وارداتی گفت: تست های لازم را برای خودروهای وارداتی انجام می دهیم و تعاملی را با سازمان محیط زیست انجام داده ایم تا ملاک اسناد استاندارد بودن خودروهای وارداتی فقط به مبدأ خلاصه نشود بلکه تست هایی نیز در ایران انجام شود.
بید هندی به بازرسی کالا در مبدأ نیز اشاره کرد و افزود: هم اکنون در حال توسعه این موضوع در کشورهای اروپایی، ترکیه و چین و ژاپن هستیم تا هم بازرسی در مبدأ و هم در مقصد به طور کامل انجام شود.
به گفته وی سازمان ملی استاندارد باید برای بازرسی آسانسور و تجهیزات شرکت هایی را انتخاب کند که در این زمینه با جدیت کار کنند چرا که مسئله استاندارد آسانسور از اهمیت بالایی برخوردار است.
**سوخت آلاینده ی اصلی محسوب نمی شود
مدیرعامل شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران با بیان اینکه سوخت آلاینده اصلی محسوب نمی شود گفت: سوخت تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد در آلایندگی تأثیر دارد و باقی موارد مربوط به استاندارد خودروهای موجود در کشور است که این خودروها گازهای گلخانه ای تولید می کنند.
وی با اشاره به اینکه ممکن است خودروهای وارداتی نیز در رده خودروهای آلاینده قرار گیرند افزود: زمانی که خودرو از حالت استاندارد خارج شود حتی سوخت هواپیما نیز نمی تواند از بروز آلایندگی جلوگیری کند.
**بسیاری از شرکت های وارد کننده خودرو با شرکت مادر ارتباط ندارند
در ادامه سعید تاجیک مدیر مهندسی بازرسی خدمات این شرکت اظهار داشت: هم اکنون در حال اصلاح مدت زمان گارانتی خودروهای تولیدی و وارداتی هستیم چرا که میزان مدت زمان گارانتی برخی از این خودروها مطابق با قانون حمایت از حقوق قانون مصرف کنندگان نیست.
وی به عدم تأمین قطعات یدکی نیز اشاره کرد و گفت: در سال ۹۲ به دلیل بروز برخی مشکلات همچون تحریم مکانیزم تأمین قطعات یدکی با موانعی همراه بود.
وی افزود: از این رو برخی شرکت های عرضه کننده در تأمین قطعات یدکی مشکل داشتند که این مسئله موجب عدم رضایتمندی مشتریان شده بود.
تاجیک همچنین به یکی از معضلات خودروهای وارداتی اشاره کرد و گفت: بسیاری از شرکت های وارد کننده برندهای معتبر با نمایندگی های استاندارد و تولید کننده اصلی خودرو ارتباط مستقیم ندارند.
وی ادامه داد: به عنوان مثال شرکت هوندا با شرکت مادر ارتباط مستقیمی ندارد.
مدیر مهندسی بازرسی خدمات تصریح کرد: از این رو به وزارت صنعت پیشنهادی مبنی بر بررسی ارتباط وارد کننده ها با شرکت مادر و شرکت استاندارد ارائه کردیم که این موضوع در سال ۹۳ در دستور کار قرار می گیرد.
**افزایش قیمت خودرو بالاترین دلیل نارضایتی مشتریان بود
در ادامه این نشست بابک اسماعیلیان مدیر تحقیقات مشتری و بازار این شرکت در ۵ سال اخیر مشتریان به سمت ناراضی تر شدن حرکت می کنند که در همین راستا میزان رضایت از وضعیت فروش بیشترین افت را داشت.
وی ادامه داد: از شاخص هزار در شش ماهه دوم سال ۹۰،۶۴۴، در شش ماهه اول سال ۹۱،۵۹۲ و در شش ماهه اول سال ۹۲، این عدد به ۵۹۰ رسید که در ۵ سال اخیر پایین ترین میزان رضایت بود.
به گفته اسماعیلیان بالاترین دلیل نارضایتی مشتریان (۲۱.۴) درصد بالا بودن قیمت خودرو بود.
**تشکیل کارگروه های کارشناسی برای بررسی اسکانیا
در ادامه اشکان گلپایگانی معاون مهندسی خدمات و خودرو این شرکت با بیان اینکه سطح انتظار مشتریان افزایش یافته است گفت: تنوع خودروهای وارداتی و خروج برخی از خودروهای با کیفیت از چرخه تولید به این مسئله دامن زده است.
وی در خصوص خودرو اسکانیا با بیان اینکه شرکت عقاب افشان ملزم به عبور از تمامی استانداردهای ملی- اجباری است افزود: تاکنون موردی در خصوص عدم انطباق استاندارد و خودرو اسکانیا اعلام نشده است.
وی ادامه داد: هم اکنون کارگروه های کارشناسی متعددی برای بررسی این مسئله از ابعاد مختلف در وزارت صنعت، دادستانی کل کشور، بازرسی کل کشور و سایر ارگان ها تشکیل شده است.
در ادامه این نشست مدیرعامل شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران در خصوص عدم قرارگیری خودرو ۲۰۶ در لیست بررسی میزان کیفیت گفت: شرکت ما تنها به بررسی خودروهایی می پردازد که تولید کننده آمار تولید آن را در اختیار ما بگذارد.
ارسال نظر