به گزارش پارس به نقل از ایسنا، محمدرضا بهرامن، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران خطاب به عراقچی با بیان این که به عنوان یک شهروند و یک عضو اتاق بازرگانی از تیم مذاکره کننده قدردانی می کنم، گفت: در هشت سال گذشته سیاست های تهاجمی ما باعث شد هزینه های زیادی را پرداخت کنیم که یکی از آنها همان تورم ۳۵ درصدی است. به طور قطع تاریخ نشان می دهد که چه اتفاقی در جامعه ما افتاد.

علی نقی خاموشی نیز با پیشنهاد تشکیل کنسرسیومی از کشور های گروه ۵+۱ بیان کرد: باید کنسرسیومی از کشور های درگیر نظیر آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و ایران تشکیل و غنی سازی را به طور مشترک انجام دهد.

این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر این که این موضوع بهترین راه برای حل مشکلات است، بیان کرد: باید برای یکبار برای همیشه به این مذاکرات خاتمه دهیم. این موضوع نهایت اطمینان در غنی سازی بین طرفین است.

مجتبی خسروتاج، معاون توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت و تجارت و عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران نیز با بیان با بیان این که آنقدر که توافقات بعد روانی داشت، در اقتصاد تاثیر نداشت افزود: امروزه صادرات پتروشیمی با بازگشایی اعتبار اسنادی بی فایده است. از یک سو تجارت با ایران را تحریم می کنند و در بخش آزاد سازی تحریم ها نیز هنوز گیر هایی وجود دارد.

مجتبی پورقاضی، دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با بیان این که ما به عنوان فعالان اقتصادی ارزش زحمات را درک می کنیم، بیان کرد: شما به عنوان نمایندگانی از دولت پای میز مذاکره نشستید و توافقاتی کردید، اما شما با موافقت هایی در داخل و آنها با مخالفت هایی در خارج مواجه شدند.

وی با تاکید بر این موضوع این سوال را از عراقچی پرسید که جزییات این مخالفت ها را اعلام کنید و بگویید چه طور باید با آن مواجه شد.

عسگراولادی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران نیز خطاب به عراقچی با بیان این که کار شما در سراسر کشور و بین کارآفرینان آرامش را به وجود آورد، خاطرنشان کرد: از ۵۰۰ میلیون دلار که قرار است به ایران بازگردانده شود جزییات بیشتری درباره ی چگونگی آن ارائه کنید.

وی با طرح این درخواست که در توافقات ترتیبی دهید که نقل و انتقال پول ها قابل لمس باشد، گفت: این که به جای نفت کالا بیاوریم باید کم شود. باید ترتیبی دهیم که بخشی از پول بازگشته تا بتوانیم آن را در اختیار داشته باشیم.

فریال مستوفی، یکی دیگر از اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با اشاره به تحریم های داخلی اظهار کرد: همان طور که یک تیم توانمند در برابر تحریم های خارجی داریم، باید یک تیم قوی برای برداشتن تحریم ها در داخل کشور به وجود آید.

محمدمهدی رییس زاده نیز با اشاره به کانال های مالی براساس توافقات انجام شده گفت: اطلاع پیدا کردیم که برای صنایع هواپیمایی و خودروسازی بانکی در اروپا معرفی شده و شش بانک نیز برای غذا و دارو.

این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران افزود: آیا کل بانک های غیرتحریمی در ایران که بیشتر بانک های خصوصی هستند جزو این کانال قرار می گیرند و آیا دو بانک دولتی مشخص شده نیز وجود دارد یا خیر.

جمشید عدالتیان نیز با بیان این که پس از ۱۰۰ سال که مردم ما برای کسب استقلال مبارزه کردند، احساس کردیم که تیم مذاکره با قدرت پای میز مذاکره نشسته است گفت: اما هنوز مشکلاتی در داخل وجود دارد که ناشی از خودتحریمی هاست.

وی ادامه داد: دو روز گذشته دو سرمایه گذار سوئیسی و اتریشی برای سرمایه گذاری به ایران آمدند ولی وزارت امور خارجه به آنها ویزا نداده و با برخورد بدی آنها را به امارات بازگرداندند و این دو نفر با هزینه های زیادی به کشور های خود بازگشتند.

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد: آیا نباید فضای خودتحریمی از بین برود؟

بازگشت ۴.۲ میلیارد دلار حاکی از عملکرد ۱+۵ از تحریم ها است

پس از اظهار نظرها سید عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه با اشاره به توافق با ۱+۵ بر سر برنامه ی اقدام مشترک گفت: وقت، وقت مذاکره و معامله بود. چرا که دستمان پر بود و باید جلوی هزینه های بیشتر را می گرفتیم.

وی گفت: اول این که هر دو طرف توافق کردیم همان جایی که هستیم بایستیم و جلوتر نرویم. یعنی آنها تحریم جدید دیگری علیه ایران تصویب نکنند و در مقابل ما هم برنامه هسته ای مان را گسترش کمی ندهیم در عین حال که گسترش کیفی برنامه هسته ای مان در بخش تحقیق و توسعه ادامه می یابد. هیچ چیز در برنامه هسته ای ایران متوقف و یا برچیده نمی شود و هر چیزی و هر فعالیتی در همان حالت و وضعیتی که هست به کار خود ادامه می دهد؛ فقط گسترش پیدا نمی کند. از نظر ما در صنعت هسته ای مان و در قسمت حساس آن یعنی چرخه سوخت به آنچه می خواستیم رسیده بودیم و دستمان برای مذاکره پر بود. ما دانش و تکنولوژی صنعت صلح آمیز هسته ای را در اختیار داریم و وقت وقت مذاکره و معامله بود و باید جلوی هزینه های بیشتر را می گرفتیم.

عراقچی تاکید کرد: کاهش تحریم ها برای دولت راهگشا است. در شش ماه آینده دولت می تواند از فروش نفت و درآمدهای حاصل از آن ۱۸ میلیارد دلار درآمد داشته باشد که از این مبلغ ۷۵ درصد آن در این مدت زمان قابل حصول است. ما برای اطمینان دادن به ۱+۵ به برنامه صلح آمیز هسته یی مان به سمت سلاح هسته ای حرکت نمی کند، مشکلی نداریم.

وی در خصوص اقدامات ۱+۵ در کاهش تحریم ها علیه ایران، گفت: قرار است آنها از اعمال فشار بر خریداران نفت ایران دست بردارند. همچنین صادرات پتروشیمی ما آزاد می شود. آنها مدعی اند در زمینه واردات پتروشیمی تحریمی اعمال نکرده اند. اگر کسی در این زمینه با ایران همکاری نمی کند به اختیار خودش است و ما معتقدیم متاسفانه تحریم ها آثار روانی داشته است که باعث شده خود به خود برخی تعاملات اقتصادی و تجاری در زمینه های مختلف صورت نگیرد.

این عضو تیم مذاکره کننده هسته ای ادامه داد: عمده صادرات پتروشیمی ما توسط بخش خصوصی انجام می شود که حدود هشت میلیارد دلار در سال است که شش میلیارد آن توسط بخش خصوصی انجام می شود. البته ما می توانیم تا بیست میلیارد دلار صادرات داشته باشیم چرا که در سال های گذشته تا هفده میلیارد دلار هم صادرات انجام شده است.

عراقچی درباره چگونگی در اختیار گرفتن درآمدهای ارزی ناشی از تعاملات تجاری در چارچوب توافق ژنو، گفت: ظاهرا بانک مرکزی تمهیداتی را در این زمینه اندیشیده است و حتی دستوراتش هم صادر شده تا ارز حاصل از صادرات در زمینه های مختلف بتواند به راحتی در اختیار صادرکنندگان قرار گیرد و در چارچوب های بانکی قرار نگیرد.

معاون وزیر خارجه تاکید کرد: تمامی کشورهایی که از ایران نفت خریداری می کنند و درآمدهای ارزی ناشی از صادرات نفت مان در بانک های این کشورها است، می توانند کشورهای مقصد برای تعاملات تجاری قرار گیرند. مثلا در زمینه خودرو ما با ژاپن و یا کره جنوبی به راحتی می توانیم این تبادلات را داشته باشیم اما با کشور فرانسه باید از محل های دیگر پرداخت هایمان صورت گیرد چرا که خریدار نفت ایران نیست.

عراقچی همچنین با اشاره به بازگرداندن ۴.۲ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی به ایران به طور نقد، اظهار کرد: این مبلغ به طور کامل به بانک مرکزی منتقل می شود و بانک مرکزی مجاز است با این پول هر کاری که می خواهد غیر از خرید اقلام تحریمی انجام دهد. این مبلغ می تواند از طریق حساب های ارزی مان به کشور منتقل شود و یا به طور نقد به ایران بازگردانده شود. همچنین این مبلغ در هشت نوبت پرداخت می شود.

معاون وزیر خارجه تاکید کرد: به این شکل تا قبل از پایان سال یک میلیارد و ۵۵۰ میلیون دلار پول نقد به حساب دولت می آید که دست دولت را در شب عید باز می کند.

به گفته وی به زودی هیاتی ۱۲۰ نفره از سرمایه گذاران و تجار فرانسوی به ایران بیایند که این امر بسیار حائز اهمیت و کم سابقه است. کشورهای شرقی که از قبل با ایران مراوده داشتند تعاملات شان بیشتر خواهد شد. در این میان غربی ها با احتیاط بیشتری برخورد می کنند اما آنها هم دیر یا زود وارد تعامل با ایران خواهند شد. در حال حاضر ژاپنی ها بیمه نفتکش ها را برمی گردانند که امر قابل توجهی است.

عراقچی تاکید کرد: بخش خصوصی می تواند در خارج کردن کاسبان تحریم از این مسیر نقش بسزایی ایفا کند.

در حاشیه…

محسن بهرامی ارض اقدس، مشاور معاون اجرایی رییس جمهور با تاکید بر این که آقای روحانی از مدت ها پیش از دریافت یارانه نقدی انصراف داده است افزود: رییس جمهور شب گذشته در کمپین انصراف داوطلبانه از دریافت یارانه شرکت کرد ولی انصراف ایشان از دریافت یارانه مربوط به قبل بوده و دیشب به صورت نمادین این کار را انجام دادند.