بنزین چینی در پالایشگاهها تخلیه شد
با وجود خودکفایی اکثر پالایشگاههای نفت به مواد اکتانافزا و وجود ظرفیت مازاد تولید MTBEدر داخل کشور، یک محموله ۱۰۰ تنی ماده شیمیایی MMT به عنوان ماده اکتان افزای بنزین پس از واردات از چین در پالایشگاه نفت شیراز تخلیه شد.
به گزارش پارس به نقل از مهر، با وجود بهره برداری از هفت طرح از مجموع ۱۰ پروژه توسعه، بهینه سازی و بهبود کیفیت تولید فرآورده های نفتی در پالایشگاه های موجود نفت، تراز تولید و مصرف بنزین کشور کماکان منفی است.
از ابتدای سالجاری تاکنون متوسط مصرف بنزین ایران در حالی بالای ۷۰ میلیون لیتر در روز بوده است که در این مدت به طور میانگین روزانه حدو ۶۵ میلیون لیتر از این فرآورده استراتژیک نفتی در کشور تولید و عرضه شده است.
از سوی دیگر مطابق با برنامه زمان بندی تعیین شده توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی مقرر شده بود که از اواسط سالجاری کل بنزین عرضه شده در جایگاه ها با استاندارد یورو ۴ و ۵ اتحادیه اروپا عرضه و توزیع شود که هم اکنون به جای ۶۰ میلیون لیتر تنها حدود ۱۲ تا ۱۳ میلیون لیتر بنزین اروپایی در کشور توزیع می شود.
رشد افسار گسیخته مصرف بنزین در کشور که در برخی از روزها حتی رکوردهای ۹۰ تا ۱۰۰ میلیون لیتر در روز هم به ثبت رسیده موجب شد که تولید بنزین در مجتمع های پتروشیمی ادامه یابد به طوری که هم اکنون به طور متوسط روزانه حدود ۷ میلیون لیتر بنزین در مجتمع های پتروشیمی تولید شده است.
در این بین هر چند تاکنون در هیچ یک از کشورهای پیشرفته جهان بنزین تولیدی در واحدهای پتروشیمی به عنوان سوخت در جایگاه ها عرضه نشده است اما شاهرخ خسروانی معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی بنزین پتروشیمی را استاندارد اعلام می کند.
همزمان با تولید بنزین در مجتمع های پتروشیمی بنا بر اظهارات بیژن زنگنه وزیر نفت از مهر ماه سالجاری تاکنون به طور متوسط روزانه ۴ تا ۷ میلیون لیتر بنزین وارد کشور شده است.
تخلیه بنزین چینی در پالایشگاه های ایران
پس از اجرا و بهره برداری از طرح های توسعه ای در پالایشگاه های نفت تهران، تبریز، آبادان، لاوان، اصفهان و شازند اراک، عملا استفاده از مواد اکتان افزا در این پالایشگاه ها متوقف و تولید بنزین در این پالایشگاه های نفت با اکتان بالای ۹۰ انجام می شد.
از این رو عملا" MTBE" از ترکیب بنزین تولیدی تمامی این پالایشگاه ها متوقف شد و با توجه به تولید روزانه حدود ۲ میلیون لیتر MTBE در پتروشیمی بندر امام یک ظرفیت مازاد از تولید این ماده شیمیایی و مخرب محیط زیست به وجود آمد.
مهمترین ماموریت MTBE در پالایشگاه های نفت کشور افزایش عدد اکتان بنزین تولیدی بود و عملا با بهره برداری از طرح های توسعه ای، پالایشگاه های نفت تهران، آبادان، تبریز، اصفهان، آبادان و شازند اراک از واردات مواد اکتان افزای MTBE خودکفا شدند.
با این وجود از نیمه دوم سالجاری یک محموله بزرگ مواد اکتان افزا" MMT" از یکی از ایالت های چین در پالایشگاه نفت شیراز تخلیه شده است که پیش بینی می شود از این محموله که حجم آن حدود یکصد تن تخمین زده شده در تعدادی دیگر از پالایشگاه های نفت مورد استفاده قرار گیرد.
MMT یا" متیل سیکلو پنادین منگنز تریبونیل" یک اکتان افزا است که این روزها برخی از پالایشگاه های نفت کشور مشتری آن شده اند، یک ماده شیمیایی حاوی منگنز و با ترکیبات گوگردی و فسفری هستند که در افزایش آلایندگی ها به ویژه در کلانشهرها تاثیرگذار است.
تماس خبرنگار مهر با برخی از مدیران و مسئولان پالایشگاه نفت شیراز حاکی از آن است که هم اکنون محموله بزرگ MMT وارداتی از چین با ترکیب بنزین مخلوط شده و یکی از مسئولان این پالایشگاه حتی از بررسی پرونده واردات MMT در شورای رقابت خبر داد.
در این بین، خبرگزاری مهر مکاتبات رسمی با شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران درباره دلایل واردات MMT از چین انجام داده که این شرکت نفتی تاکنون پاسخی نداده است.
ارسال نظر