دلایل بانکمرکزی در «نه» گفتن به وام خریدمسکن چیست؟
واممسکن در مسیر تقویت
کارشناسان و مدیران بانکمرکزی و دولت در نشست ۴جانبهای که عصر شنبه برای بررسی سه مورد از طرحهای مالی وزارت راهوشهرسازی برگزار شد، به توافق قابل توجهی در ارتباط با افزایش سقف تسهیلات مسکن نرسیدند، به طوری که مقرر شد امروز در جلسه نهایی البته با حضور مقامات ارشد - وزیر و رییسکل- راهحل میانه برای رفع اختلافات تعریف شود.
به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد، دو روز پیش تنها چند ساعت بعد از مصاحبه معاون اقتصادی بانک مرکزی که از عدم خوش بینی به قضیه افزایش وام مسکن سخن گفته بود، جلسه ای با حضور نمایندگان وزارت اقتصاد، وزارت راه وشهرسازی، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور و همچنین بانک مرکزی برگزار شد تا درباره سه طرح شامل « راه اندازی صندوق های سپرده گذاری مسکن» ، « افزایش سقف وام خرید مسکن» و همچنین « تشکیل حساب امانی در بانک ها برای امنیت بخشی به بازار پیش فروش» جمع بندی صورت بگیرد.
گزارش « دنیای اقتصاد» از نتیجه این جلسه حاکی است: در حالی که طرف های مذاکره با نمایندگان وزارت راه وشهرسازی در این نشست، در ایجاد صندوق های سپرده گذاری و بازار رهن تقریبا متفق القول بودند، اما برسر « تامین اعتبار و منبع» تسهیلات مسکن، حرف هایی داشتند که اهمیت آن مانع حصول نتیجه شد.
کارشناسان بانک مرکزی معتقدند: پیشنهاد وزارت راه وشهرسازی مبنی بر امکان ۵برابر شدن سپرده گذاری های مردم در صندوق ها توسط بانک ها در مقطع کنونی وجود ندارد، چون که بخش تولید فعلا توان به کارگیری سپرده ها و ایجاد ارزش افزوده در مبالغ دریافتی را ندارد؛ بنابراین نسبت مدنظر بابت میزان سپرده گذاری متقاضیان مسکن و میزان دریافت تسهیلات باید در طرح تغییر کند.
وضعیت قرمز منابع
از طرف دیگر اگرچه گفته می شود بانک مرکزی نگران تورم زا بودن طرح افزایش وام خرید مسکن است، اما آنچه از درون این سیستم به گوش می رسد، حکایت از قرارداشتن موجودی بانک ها در وضعیت قرمز دارد که این نبود منابع، احتمال استقراض بانک های راه انداز صندوق ها از بانک مرکزی را افزایش می دهد و همین گمانه، به عامل مخالفت با این طرح مبدل شده است.
از طرف دیگر، وزارت راه وشهرسازی بنا دارد با استفاده از منابع ناشی از بازپرداخت تسهیلات مسکن مهر، یارانه نرخ سود به وام خرید مسکن اعطا کند که این موضوع نیز در جلسه دو روز پیش، مناقشه برانگیز شده و با آن موافقت نشده است.
در طرح پیشنهادی بنا بود بدهی بانک مسکن در خط اعتباری مسکن مهر به عنوان بدهی دولت به بانک مرکزی محسوب شود و در نتیجه از آن به عنوان اهرم در صندوق سپرده گذاری استفاده شود، اما فعلا این پیشنهاد مورد قبول بانک مرکزی قرار نگرفته است.
این در حالی است که گفته می شود بانک مرکزی مشکلی با کلیت شکل گیری بازار رهن (پرداخت وام خرید مسکن به متقاضیان) ندارد، اما در نحوه تشکیل این بازار و از همه مهم تر منابعی که قرار است اعتبار مالی بازار رهن را به وجود بیاورد، مباحث حل نشده زیادی وجود دارد که زمان توافق را شاید به درازا بکشاند.
ارسال نظر