به گزارش پارس به نقل از تسنیم، به گفته دولتی ها امروز حدود ۸۰۰ هزار واحد مسکن مهر نیمه تمام چشم انتظار تزریق منابع مالی برای تکمیل و واگذاری به متقاضیان هستند.
دولت با استناد به وضع اقتصادی کشور می گوید پولی برای این کار ندارد و در تلاش است با افزایش سقف تسهیلات مسکن مهر کمبود منابع مالی برای تکمیل پروژه ها را از طریق متقاضیان جبران کند. تلاشی که وزیر راه و شهرسازی آنرا از اساس تکذیب کرده است.

عباس آخوندی از مسکن اجتماعی و حمایتی به عنوان ۲ برنامه دولت برای مسکن سازی نام می برد، اما سازندگان مسکن با تاکید بر این که دولت یازدهم پرداخت تسهیلات به انبوه سازان را متوقف کرده می گویند دولت هیچ برنامه ای برای بخش مسکن ندارد.

این گونه شده که مسکن چند ماهی است در بلاتکیلفی به سر می برد؛ نه خبر امیدوارکننده ای در رابطه با تامین منابع مالی پروژه های مسکن مهر به گوش می رسد و نه این که برنامه های وزارت راه برای این بخش رونمایی شده است. مسئولان و دست اندرکاران این بخش تنها به اعلام کلیات مسکن اجتماعی بسنده کرده اند.

*بخش مسکن تعطیل شد

رئیس انجمن انبوه سازان با بیان این که دولت برنامه ای برای بخش مسکن کشور ندارد و همه چیز را تعطیل کرده است، گفت: چرا وام ساخت و خرید مسکن تعطیل شده است. چرا در چهار ماه اخیر بانک ها یک ریال هم به انبوه سازان وام نداده اند. دولت نمی خواهد در بازار دخالت کند ولی چرا به بخش خصوصی انگیزه نمی دهد، چرا مشوق نمی دهد.

مجتبی بیگدلی با اشاره به بی برنامگی دولت در بخش مسکن، اظهار کرد: ۵،۱۰ و ۲۰ روز بی برنامگی دولت در بخش مسکن اشکالی ندارد، اما چهار ماه است که دولت هیچ برنامه ای ندارد، ضمن آن که همه چیز را تعطیل کرده اند.

وی تاکید کرد: وزارت راه مدت هاست که برنامه مسکن اجتماعی را مطرح کرده و بر مزیت های آن تاکید دارد اما این در حالی است که رسانه ها هم اطلاعات چندانی از این پروژه ندارند علی رغم آن که لشگر ۳۰ تا ۴۰ هزار نفری از کارشناس تا مدیرکل در وزارت راه و شهرسازی وجود دارد.

وی گفت: « فردای» رکود که تقاضاها روی هم انباشته شد همه سدها شکسته می شود و شاهد یک سونامی قیمتی در بازار مسکن خواهیم بود که همه چیز را با خودش خواهد برد.
وی افزود: دو سال در کشور مسکن سازی نداشته ایم، علاوه بر این به تقاضا هم پاسخ داده نشده و مشکلات کنونی به وجود آمده است.

بیگدلی با اشاره به این که دولت دهم در اواخر عمر درگیر کارهای حاشیه ای شد، افزود: به همین دلیل مسکن در کشور ساخته نشد و چنانچه بی برنامگی دولت یازدهم نیز در این زمینه ادامه داشته باشد سال آینده شاهد سونامی افزایش قیمت ها در بازار مسکن خواهیم بود، سونامی که همه چیز را با خودش می برد.

*درایت و تفکر دولت بیشتر شده است

این در حالی است که یک کارشناس مسکن بر این باور است که توقف طرح مسکن مهر هیچ تاثیری در روند ساخت وساز مسکن بخش خصوصی نداشته است.

فردین یزدانی در گفت وگو با تسنیم معتقد است که برنامه های دولت از جمله ایجاد صندوق های پس انداز اقدام مثبتی برای خانه دار کردن مردم است.

وی با اشاره به این که تکمیل پروژه های مسکن مهر ۴ سال زمان می برد برنامه های دولت یازدهم در بخش مسکن را این گونه ارزیابی کرد: در حدود چهار ماه اخیر خوشبختانه مقداری درایت و تفکر بیشتری در دولت دیده شده و تأکیداتی در خصوص مسکن کم درآمدها و مسکن اجتماعی می شود، هرچند باید دید که این طرح به چه صورت و مکانیسمی تعریف خواهد شد.

وی با تاکید بر این که مسکن اجتماعی بحث بسیار خوبی است که به دقت آن بستگی است، گفت: به نظر می رسد دوباره تأکیداتی برای فعال شدن سیاست های شهرسازی می شود که این موضوع گام مثبتی در بخش مسکن به شمار می آید.

کارشناس مسکن ادامه داد: اگر دولت بتواند سیاست زمین شهری را با توسعه صندوق های پس انداز مانند صندوق های فرهنگیان، کارگران و… پیوند بزند این موضوع برای این بخش بسیار حیات بخش خواهد بود.

با وجود آن که اقدامات دولت در بخش مسکن مخالفان و موافقانی دارد، اما واقعیت آن است که در حال حاضر طرح مهر به عنوان بزرگترین برنامه مسکن سازی ایران با مشکلی به نام کمبود منابع مالی مواجه است. برای آن که بتوان حدود ۸۰۰ هزار واحد نیمه تمام این طرح را تکمیل کرد به حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

اگر هزینه های انشعاب آب، برق و فاضلاب را نیز محاسبه کنیم (هزینه انشعاب گاز را فاکتور می گیریم) حدود ۶۰۰۰ میلیارد تومان برای قابل سکونت این واحدها نیاز است. به عبارت دیگر حداقل ۲۶ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است تا واحدهای این طرح از یک « ساختمان» تبدیل به مکانی برای « سکونت» تبدیل شوند.

اما آیا دولت قادر به تامین این میزان اعتبار است. عضو کمیسیون عمران مجلس راهکار حل مشکلات مالی مسکن مهر را تشکیل کمیته ای سه جانبه با حضور نمایندگان مجلس، نمایندگان دولت و بانک مرکزی می داند.

علی نعمت چهاردولی با تاکید بر این که عدم امکان تأمین مالی برای اتمام واحدهای مسکونی مهر به شدت مشکل آفرین است وبرای رفع این معضل لازم است که دولت وارد عمل شود. در حال حاضر بسیاری از واحدهای مسکونی مهر شهرهای مختلف، از جمله شهرهای اطراف پایتخت مانند پردیس و هشتگرد به دلیل عدم تکمیل زیرساخت ها بدون استفاده مانده است.

عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: با توجه به این که سیستم بانکی اعلام کرده منابعی برای تزریق اعتبار به پروژه های مسکن مهر ندارد و وزیر نیرو نیز تأکید کرده که توان تأمین اعتبار برای تکمیل زیرساخت های این پروژه را ندارد بنابراین لازم است که دولت وارد عمل شود و برای حل این مسئله چاره اندیشی کند.

چهاردولی خواستار تشکیل کمیته ای مشترک بین نهادهای مرتبط برای حل این مسئله شد و افزود: لازم است کمیته ای مشترک بین مجلس با حضور اعضای کمیسیون های عمران، بودجه، انرژی، نمایندگان دولت و بانک مرکزی تشکیل تا راهکار جایگزینی برای حل بحران تأمین مالی پروژه های مسکن مهر اندیشیده شود.

این عضو کمیسیون عمران مجلس تأکید کرد: روش هایی نظیر استقراض، فاینانس، استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و… از جمله موضوعاتی است که باید توسط این کمیته مورد بررسی قرار گیرد.