جزییات تورم آبان در سبد مصرفی خانوار
تورم در حالی بعد از ۱۳ ماه طی روند صعودی شیب نزولی را در چهاردهمین ماه تجربه کرد که کاهش آن از مهمترین وعدهها و تاکیدات دولت یازدهم بود؛ اما اهمیت معکوس شدن حرکت تورم زمانی بیشتر می شود که" مسعود نیلی" که تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری اولویت اول دولت را اشتغال عنوان میکرد اکنون معتقد است که در شرایط فعلی کاهش تورم بر ایجاد اشتغال مقدم خواهد بود.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، پس از کاهش کمتر از یک درصدی نرخ تورم از ۲۵.۱ در مرداد ۹۱ به ۲۴.۷ در شهریور همان سال، شیب تورم تا مهرماه ۹۲ همواره افزایشی بود تا جایی که طبق آمارهای مرکز آمار در این ۱۳ ماه به طور متوسط بیش از ۱۱ درصد بر سطح قیمت ها افزوده شد.
با این وجود تورم که از ابتدای سال جاری از ۲۹.۸ آغاز شده بود در اردیبهشت از مرز ۳۰ درصد گذشته و به ۳۶.۲ در مهر رسید تا اینکه هرچند نامحسوس اما بر خلاف ماه های گذشته با کاهش ۰.۳ درصدی به ۳۵.۹ در آبان ماه کاهش یافت تا شروعی برای نزولی شدن روند تورم باشد.
در عین حال نزول تورم نقطه به نقطه یعنی تغییرات قیمتی نسبت به ماه مشابه سال گذشته که از حدود شش ماه قبل آغاز شده بود و با کاهش بیش از ۱۱ درصدی از ۴۱ در خرداد سال جاری به ۲۹.۸ در آبان ماه رسید.
این درحالی است که رییس جمهور در گزارش عملکرد ۱۰۰ روزه دولت از اهمیت کنترل و کاهش تورم سخن برد.
به گفته وی با وجود اینکه اکنون تورم در سطح بالایی قرار دارد اما از سرعت آن کاسته شده و تلاش دولت بر این خواهد بود تا نرخ تورم تا پایان سال به ۳۵ درصد کاهش یابد.
البته منظور رییس جمهور روحانی کاهش تورم ۴۰ درصدی اعلامی بانک مرکزی به ۳۵ درصد بود.
از سویی دیگر محمد باقر نوبخت معاون برنامه ریزی نیز هدف دولت تا پایان سال را تورم ۳۵ تا ۳۶ درصدی عنوان و پیش بینی کرد که تورم تا پایان سال ۹۳ تا ۲۵ درصد کاهش یافته و نرخ رشد اقتصادی نیز تا سه درصد رشد داشته باشد.
اما پیش بینی های رییس جمهور و معاونش در جایی تکمیل می شود که نیلی- مشاور ارشد اقتصادی رییس جمهور - نیز با منحصر به فرد دانستن شرایط کنونی اقتصاد همچنین تعبیر اقتصاد ۹۱ به تلفیقی از اقتصاد سال های ۶۵ و ۷۴ مهمترین اولویت و برنامه اقتصادی دولت را کاهش تورم عنوان می کند.
نیلی معتقد است که رکود تورمی مهمترین مسله فعلی و اشتغال چالش جدی پیش روی اقتصاد ایران در کوتاه مدت خواهد بود از این رو کاهش تورم بر ایجاد اشتغال مقدم است.
به گفته مشاور اقتصادی رییس جمهور با وجود تورم بالای کنونی، افزایش سطح قیمت ها در ادامه کند تر خواهد بود.
در عین حال در کنار اظهارات مسوولین در مورد متوقف شدن سرعت افزایش تورم، نگاهی به تغییرات سطح قیمت ها در سبد کالای مصرفی خانوارها در چند ماه اخیر نیز این موضوع را تا حدی تایید کرده و امیدواری برای فروکش کردن تورم را افزایش می دهد.
بر این اساس بررسی و مقایسه جزئیات تورم در سبد کالای شهری بیانگر آن است که در شرایطی که حتی تا اواخر تابستان نیز اغلب کالاهای مصرفی همواره با افزایش تورم مواجه بودند در یکی دو ماه گذشته این روند تغییر جهت داده و در بسیاری از کالاها تورم متوقف و یا کاهشی شده است هرچند اقلامی که رشد داشته اند نیز از سرعت رو به افزایش آنها کاسته شده است.
جزییات نرخ تورم در سبد کالای آبان ماه بر پایه سال ۱۳۹۰
خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات
نرخ تورم این گروه در سبد کالای مصرفی با کاهش ۱.۵ درصدی به ۵۲.۵ درصد در آبان ماه رسید این در حالی است که تورم نقطه به نقطه خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات در این ماه از ۴۶.۷ درصد با کاهش بیش از شش درصدی به ۴۱ رسید.
شاخص کل قیمت ها نیز در این گروه با افزایش نسبت به ماه قبل از آن به ۲۱۶.۶ رسید.
خوراکی ها و آشامیدنی ها
۲۱۵.۲ شاخص کاهش یافته این گروه در ماه گذشته است.
تورم دوازده ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل در کالاهای خوراکی و آشامیدنی همچنین تورم نقطه به نقطه در آبان ماه کاهش یافته و به ترتیب به ۵۱.۷ و ۴۱.۱ تنزل کرد.
خوراکی ها
رشد سطح قیمت ها در گروه خوراکی ها از ۵۲ در مهر به ۵۱ در ماه قبل رسید.
همچنین تغییرات قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش۱۱ درصدی به ۴۱ و شاخص کل قیمت ها برای این گروه ۲۱۴.۳ بوده است.
دخانیات
دخانیات متورم ترین قلم از سبد کالای مصرفی مردم است که روندی رو به رشد را در چند ماه اخیر به تورم ۹۹.۷ درصدی در مهرماه رسیده بود در ماقبل نیز به کاهش خود ادامه داده و به ۹۱ درصد کاهش یافت. این در حالی است که تورم نقطه به نقطه این گروه با یکباره ۳۰ درصدی نسبت به ماه قبل به ۵۴.۶ در مهر و با کاهش حدود ۱۶ درصدی به ۳۸ در آبان رسید همچنین شاخص کل برای این گروه۲۹۱.۸ بوده است.
نان و غلات
تورم نان و غلات با کاهش بیش از یک درصدی به ۴۲.۵ درصد رسید که تورم نقطه به نقطه در این گروه نیز با کاهش حدود چهار درصدی ۲۷.۹ گزارش شده است.
شاخص کلی نیز برای نان و غلات با رشد کمی به۱۸۱.۹ افزایش یافت.
گوشت قرمز و سفید و فرآورده های آن
شاخص کل برای گروه گوشتی با افزایش از ۲۰۷.۸ در مهر به ۲۰۹.۱ رسید.
اما همانطوری که افزایش سطح قیمت ها نسبت به ماه مشابه سال قبل با رشد بیش از ۲.۵ درصدی در شهریور به ۳۶.۹ افزایش یافته بود و در مهر ماه نیز با افزایش حدود سه درصدی به۳۹.۷ رسید. در آبان نیز این روند ادامه دار شد و تورم نقطه به نقطه این گروه به ۳۷.۲ کاهش یافت.
این در حالی است که تورم دوازده ماه منتهی به ماه جاری با کاهش کمتر از یک درصدی به ۴۴.۳ درصد رسید.
گوشت قرمز و گوشت ماکیان
۲۰۴.۸ شاخص کل قیمت در این گروه گوشتی در دومین ماه پاییز است.
همچنین تورم شهری و تورم نقطه به نقطه گوشت قرمز و ماکیان نیز به ترتیب به ۴۱.۸ و ۳۷.۱درصد است. که نشان دهنده کاهش در هر دو بخش نسبت به ماه قبل از آن است.
ماهی ها و صدف داران
ادامه کاهش شش رقمی تورم نقطه به نقطه و رسیدن به ۳۷.۸ درصد همچنین کاهش دو درصدی تورم شهری به ۶۱.۲ درصد نتیجه بررسی افزایش سطح قیمت ها در این کالاهای دریایی است.
شاخص کل برای ماهی ها و صدف داران نیز۲۳۹.۶ در آبان ماه گزارش شده است.
شیر، پنیر و تخم مرغ
تورم در این گروه نیز روند کاهشی داشته است. بر این اساس تورم در هر دو بخش شهری و نقطه به نقطه با کاهش نسبت به ماه قبل به ترتیب با چهار درصد کاهش از ۴۸.۶ به ۴۴.۵و از ۲۴.۴ به ۱۹.۳ کاهش یافت.
اما شاخص کل در این قلم از سبد کالا با رشد نسبت به مهرماه ۲۰۵ افزایش یافته است.
روغن ها و چربی ها
۴۳.۸تورم نقطه به نقطه و ۲۲۸.۸ شاخص قیمت در روغن و چربی در ماه ابتدایی پاییز است. این در حالی است که نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به این ماه در این گروه ۵۷.۱ بوده که بیانگر کاهش نسبت به ماه قبل است.
میوه و خشکبار
سطح قیمت ها در این بخش از کالاها با رشد یک درصدی مواجه بوده و به ۶۱.۱افزایش یافته است.
این در حالی است که با تفاوت حدود ۱۰درصدی بین تورم شهری و نقطه به نقطه، سطح قیمت ها نسبت به ماه مشابه سال گذشته با کاهش۲۰ درصدی به ۵۳.۸ کاهش یافته است.
همچنین شاخص قیمت در گروه میوه و خشکبار برای آبان حدود ۲۲۵.۳ بود.
سبزیجات (سبزی و حبوبات)
تورم بیش از ۷۹ درصدی برای این گروه حاکی از ادامه روند رو به رشد نسبت به ماه قبل است اما در مقابل تورم نقطه به نقطه با کاهش به ۸۴.۴ رسید.
شاخص کل نیز با افزایش به ۳۱۲.۶ در ماه گذشته رسید.
قند، شکر و شیرینی ها (شکر، مربا، عسل، شکلات و شیرینی)
تورم شهری و نقطه به نقطه در این گروه نسبت به ماه قبل از ماه مورد بررسی به ترتیب به ۳۸.۵ و ۳۵.۴ کاهش یافت.
چای، قهوه، کاکائو، نوشابه و آب میوه (نوشابه های غیرالکلی)
۲۳۷.۲ شاخص افزایش یافته قیمت در این بخش در ماه قبل است.
در حالی که تورم نقطه به نقطه در این گروه با کاهش ۱۲ درصدی به ۴۳ رسید نرخ تورم شهری با کاهش ۷۱ درصد شد.
کالاهای غیر خوراکی و خدمات
نرخ تورم برای این بخش در ماه گذشته ۲۹.۵ و شاخص حدود ۱۶۱.۲ بوده است، همچنین تورم نقطه به نقطه در کالاهای غیر خوراکی و خدمات نسبت به ماه قبل در ۲۵.۳ ثابت مانده است.
پوشاک و کفش
سطح قیمت ها در پوشاک و کفش با رشد نسبت به ماه قبل به ۴۷.۹ در آبان ماه کاهش یافت. این در حالی است که تورم نقطه به نقطه این گروه نیز با کاهش مواجه بوده و به ۳۸.۸رسیده است. همچنین شاخص کل در این بخش ۱۹۸.۲است.
مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت ها
اما تورم این گروه در مجموع نسبت به ماه قبل کاهش یافته و ۱۹.۲ بوده است.
تورم نقطه به نقطه و شاخص کل برای مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت ها نیز در ماه گذشته به ترتیب ۱۹.۲ و ۱۴۷.۲ بوده است.
مسکن
شاخص قیمت برای مسکن به ۱۴۹.۳ در ماه قبل افزایش یافت. این در حالی است که نرخ تورم در این گروه با رشد به ۲۱ و تورم نقطه به نقطه نیز با افزایش به ۲۲.۳ رسیده است.
اجاره
درآبان ماه تورم اجاره بها به ۲۰.۷ درصد افزایش یافته در حالی که تورم نقطه به نقطه نیز با افزایش به ۲۲.۲ و شاخص کل نیز به ۱۴۸.۸ رسیده است.
آب، برق و سوخت
۱۳۴.۸ شاخص کل برای این بخش از سبد مصرفی خانوارها در ماه قبل است، اما تورم در این گروه با کاهش حدود یک و نیم درصدی به۹.۷ درصد نزول یافته و تورم نقطه به نقطه ۱.۸ بود.
مبلمان و لوازم خانوادگی
نرخ تورم در این گروه با کاهش نسبت به مهر ماه به ۵۷.۸ درصد رسید همین طور در حالی که تورم نقطه به نقطه برای آن در مهرماه با کاهش بیش از ۱۳ درصدی به درصدی ۴۸.۳ رسیده بود در ماه قبل نیز با افت ۱۰ درصدی به ۳۷.۲ کاهش یافت.
این در حالی است که شاخص این قلم از کالا نیز به ۲۰۵.۱ افزایش یافته است.
بهداشت و درمان
۳۶ درصد سهم بهداشت و درمان از تورم افزایش یافته برای مردم کشور درآبان ماه است.
تورم نقطه به نقطه همچنین شاخص کل قیمت ها نیز برای بهداشت و درمان درماه قبل ماه به ترتیب ۳۹.۷ و ۱۷۸.۷ است.
حمل ونقل
سطح قیمت ها برای حمل و نقل در آبان ماه به۳۹.۷ درصد افزایش یافت.
همچنین تورم نقطه به نقطه این گروه با افزایش چهار درصدی به ۳۹.۷ و شاخص کل به ۱۶۷.۹ افزایش یافت.
ارتباطات
۱۲۲ شاخص ثابت مانده ارتباطات برای ماه قبل است. این در حالی است که تورم نقطه به نقطه این گروه با کاهش از ۱۲.۹ به ۱۲.۳ و تورم شهری نیز با افزایش از ۱۳.۲ به ۱۳.۴صعود کرده است.
تفریح و فرهنگ
تورم در گروه تفریح و فرهنگ با کاهش ۰.۱ درصدی به ۵۰.۱ و شاخص کل به ۱۸۹.۴ رسید.
افزایش سطح قیمت ها در این گروه نسبت به ماه مشابه سال گذشته به ۳۸ درصد کاهش یافت.
آموزش
آموزش که از ابتدای مهرماه با افزایش تورم مواجه بود در آبان ماه نیز با رشد اندکی به ۱۱.۵ درصد رسید.
اما تورم نقطه به نقطه این گروه بر خلاف ماه قبل به ۱۵ درصد کاهش یافت.
هتل و رستوران
۱۸۲.۲ شاخص قیمت ها و۳۸.۵ نرخ تورم در گروه هتل ها و رستوران ها در آبان ماه ماه بوده است که بیانگر کاهش تورم هر چند نامحسوس در این گروه است.
کالاها و خدمات متفرقه
نرخ تورم در این گروه در هشتمین ماه سال کاهش یافت و از۴۴.۶ به ۴۰.۶ درصد رسید. تورم نقطه به نقطه و شاخص کل در این گروه نیز ۱۳.۸ و ۱۸۲.۳ است.
کالاها
تورم در گروه کالاها و خدمات بدون در نظر گرفتن تورم خدمات با کاهش به ۴۷ رسید این در حالی است که نرخ تورم در خدمات نیز با رشد اندک نسبت به ماه قبل به ۲۳.۶ درصد بوده است.
تورم نقطه به نقطه برای این دو قلم نیز شامل ۳۴.۵ برای کالا و ۲۴ برای خدمات بوده است.
ارسال نظر