شرط و شروط یکسانسازی نرخ ارز
معاون اسبق ارزی بانک مرکزی با اشاره به ابزارها و مؤلفههای مورد نیاز برای یکسانسازی نرخ ارز، گفت: همانند سال ۸۱، باید قیمت ارز در بازار مبنای نرخ واحد ارز قرار گیرد.
به گزارش پارس به نقل از فارس، سید کمال سید علی درخصوص سیاست دولت برای یکسان سازی نرخ ارز در سال آینده، اظهارداشت: بحث هایی که راجع به یکسان سازی نرخ ارز مطرح می شود هدفی است که بانک مرکزی باید در کنار سایر مسائل پولی آن را دنبال کند.
وی افزود: پیش شرط هایی برای این کار وجود دارد که مسئولان بانک مرکزی به آن واقف هستند؛ عمده ترین شروط این است که با اعلام یکسان سازی بانک مرکزی بتواند پاسخگوی تمام نیازهای ارزی با یک نرخ واحد باشد و آن نرخ تعادلی تعیین شود.
این کارشناس ارزی با بیان اینکه این نرخ به گونه ای باید تعیین شود که عوامل بازار و بازار سیاه نتوانند به آن حمله کنند، گفت: البته شرایط فعلی کشور به گونه ای است که سرمایه گذاری در بازار ارز منتفی است.
وی تصریح کرد: در زمان اجرای سیاست یکسان سازی نرخ ارز باید منابع کافی در اختیار بانک مرکزی باشد که به نظر می رسد در ماه های آینده ورودی های ارزی کشور بیشتر شود و ارز صادرات غیرنفتی که به منابع بانک مرکزی هم کمک می کند به ۳۵ میلیارد دلار برسد.
* مشکلی بابت منابع ارزی برای یکسان سازی نرخ ارز وجود ندارد
سیدعلی با اشاره به توافقات ایران با ۱+۵ گفت: اگر بخشی منابع ارزی بلوکه شده در خارج از کشور به داخل منتقل شده و ارتباط اقتصادی با کشورهایی مثل چین و روسیه و هند بیشتر شود، منابع ارزی ایران که در آن کشورها امکان انتقال به ایران را نداشت هم به منابع بانک مرکزی اضافه خواهد شد.
وی اظهارداشت: بنابراین ورود بخشی از منابع ارزی کشور به داخل و ارز حاصل از صادرات غیر نفتی، به نظر می رسد مشکلی بابت اجرای این طرح از منظر منابع ارزی برای بانک مرکزی وجود نداشته باشد.
*ضرورت تسهیل نقل و انتقال وجوه برای موفقت تک نرخی شدن ارز
معاون اسبق ارزی بانک مرکزی تصریح کرد: آخرین مولفه مورد نیاز برای اجرای این سیاست، سهولت نقل و انتقال وجوه است، یعنی اگر نقل و انتقال وجوه هم تسهیل شود و یا سوئیفت آزاد شود و یا ابزارهای جایگزین آن بتواند نقل و انتقال را به خوبی انجام دهد کار یکسان سازی نرخ ارز فراهم است.
وی افزود: در این شرایط تنها مقررات و بخشنامه هایی برای اجرایی کردن این سیاست باید تدوین و به تصویب برسد؛ باید با حوصله بیشتر طرح تک نرخی کردن ارز اجرا شود.
سیدعلی تاکید کرد: تعیین نرخ در بودجه تنها یک علامت است و عدد مشخص شده به این معنا نیست که بانک مرکزی با همان نرخ باید ارز بفروشد بلکه قیمت ارز در بودجه، کف قیمت است.
به گفته وی بانک مرکزی باید به نرخ روز ارز بفروشد که نرخ آن متناسب با شرایط اقتصادی تعیین می شود.
*مبنای ارز در طرح یکسان سازی نرخ بازار باشد
وی در پاسخ به این سوال که به نظر شما باید قیمت بازار به سمت نرخ های فعلی بانک مرکزی کاهش یابد یا نرخ های بانک مرکزی باید به قیمت های بازار نزدیک شود، گفت: اگر قیمتی را بانک مرکزی کمتر از قیمت بازار تعیین کند، در واقع نرخ دوم به وجود می آید.
این کارشناس ارزی افزود: در سال ۸۱ هم که یکسان سازی نرخ ارز انجام شد، نرخ بازار مبنا قرار گرفت و در دو سال گذشته هم وقتی بانک مرکزی نرخ ارز را ابتدا به ۱۱۸۰ تومان و سپس به ۱۰۸۰ تومان کاهش داد، اشتباه بود و امکان داشت در صورت ثابت نگه داشتن نرخ، حداقل ۶ ماه بازار ارز با تلاطم مواجه نشود.
معاون اسبق ارزی بانک مرکزی با اشاره به افزایش نرخ ارز و تعیین نرخ ارز ۱۲۲۶ تومانی توسط بانک مرکزی، گفت: اگر همان زمان نرخ را به ۱۴۰۰ تومان می رساندند، امکان حمله به نرخ دوم کمتر بود و همان نرخ مبنا قرار می گرفت.
وی با بیان اینکه نرخ ارز بازار آزاد با نرخ رسمی فاصله چندانی ندارد، گفت: اگر بانک مرکزی بخواهد نرخ ارز را در قیمت های رسمی فعلی یکسان سازی کند معنای آن این است که باید همه تقاضاهای ارز کشور در این نرخ پاسخ داده شود.
سیدعلی ادامه داد: با توجه به حجم صادرات و واردات، خوشبختانه بخش عمده نیازهای ارزی کشور با ارز حاصل از صادرات قابل تامین است، بنابراین اگر هر نرخی زیر قیمت بازار تعیین شود، هیچ تضمینی برای تک نرخی شدن ارز و حذف نرخ دوم وجود ندارد.
وی تاکید کرد: بانک مرکزی باید نرخی را تعیین کند که دیگر رانت از محل تفاوت قیمت آن با نرخ واقعی وجود نداشته باشد.
ارسال نظر