به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد, این قیمت از اولین روزهای مهرماه در بازار دیده نشده بود. کاهش شدید قیمت دلار باعث شد که مبادلات واقعی در صبح دیروز به حداقل برسد و مردم به پرسیدن قیمت اکتفا کنند، تا اینکه پس از گذشت ساعاتی از روز کاری صرافان خریدو فروش دلار را متوقف کردند تا راجع به موقعیت جدید اطمینان بیشتری کسب کنند. البته قیمت سکه در آخرین ساعات کاری دیروز به ۸۴۵۰۰۰ تومان نیز رسید.

کاهش ۴۰ هزار تومانی قیمت سکه

سکه بازار داخلی نیز با تاخیری چند ساعته نسبت به دلار ۴۰ هزار تومان افت کرد و روی ۸۵۰ هزار تومان ایستاد. کاهش ۴۰ هزارتومانی طی یک روز برای سکه طی هفته های اخیر بی سابقه بوده است و موجب نگرانی بیشتر سرمایه گذاران بازار طلا شد.

موضع گیری ها در مقابل افت قیمت دلار

قیمت دلار در بازار داخلی دیروز به مقدار قابل توجهی کاهش یافت و کار خود را با ۲ هزار و ۹۵۰ تومان شروع کرد. دلار صبح دیروز نرخی را تجربه کرد که در اولین روزهای مهرماه از آن گذشته بود و تا دیروز تنها در محدوده بالای آن نوسان داشت. بازار تهران در روز یکشنبه، سوم آذر ماه در حالی کار خود را شروع کرد که تقریبا همه صرافی ها در مورد نرخ دلار توافق داشتند. به رغم روزهای معمولی که صرافی ها در مورد قیمت روی تابلوهای شان توافق کاملی ندارند واختلافات حدود ۵ تومانی بین نرخ های صرافی های مختلف امری معمول است، در دومین روز هفته جاری، عمده صرافی ها به گونه ای هماهنگ روز کاری خود را با دلار ۲ هزار و ۹۵۰ تومانی شروع کردند. البته خرید و فروش دلار در بازار بسیار محدود بود و مردم فقط قیمت دلار را از صرافی ها جویا می شدند. به اعتقاد صراف ها این امر از آن جا نشات می گیرد که هیچ کس راجع به باقی ماندن دلار در حدود این نرخ یا بازگشت آن به کانال ۳هزار تومانی اطلاع دقیقی ندارد. کارشناسان علت افت قیمتی را که دلار متحمل شده، توافقاتی می دانند که بامداد دیروز، پیرامون مسائل هسته ای ایران با کشورهای ۱+۵ حاصل شد. صرافان و کارشناسان اقتصادی راجع به رابطه علّی ذکر شده توافق نظر دارند، اما سفته بازان به طرق مختلفی از خود واکنش نشان می دهند.

راسته بازار دیروز سایه مذاکرات ژنو را بر خود احساس می کرد. همه روزنامه ها راجع به نتایج مثبت مذاکرات هسته ای تیتر زده بودند. عمده عابرین راسته بازار ارتباط بین نرخ جدید دلار بر تابلوها و عکس های دوستانه صفحات اول روزنامه ها را درک می کردند. البته دلار تنها ارزی نبود که افت شدیدی را تجربه کرد و برخی از ارزهای اروپایی نیز تغییرات وسیعی رامتحمل شده بودند. از نظر کارشناسان اقتصادی واکنش سایر ارزها نه با نتیجه مذاکرات، بلکه با تحول قیمتی دلار در ارتباط بوده است.

در واقع دلار به همراه خود، بعضی از ارزهای دیگر را نیز پایین کشید و امکان اتخاذ مواضع متنوع را از سوی دلالان فراهم آورد. دیروز دلالان در گوشه ای از بازار گرد هم آمده بودند و با پیش بینی هایی که در اذهان خود از آینده ارز داشتند تلاش داشتند به بازار، گرمی دهند. گروه دلالان دیروز بسیار پر شور تر گرد هم آمده بودند وحتی تعدادی از پرسنل نیروی انتظامی نیز در نزدیکی آنها مشاهده می شدند. از فریادها و پیشنهادهای خرید و فروش دلالان، می شد به دو موضع کلی در مقابل تغییرات نرخ ارز پی برد. گروهی از آنها تمایل زیادی به خرید دلار داشتند. این گروه قیمت ۲ هزار و ۹۵۰ تومان را به منزله یک سطح حمایتی برای دلار می دیدند و معتقد بودند که این نرخ از قیمت واقعی دلار کمتر است. بنابراین، مبادله دلار با این نرخ خیلی دوام نمی آورد و قیمت آن به زودی به مقادیر واقعی خود باز خواهد گشت. این گروه پیش بینی های شان را درست انگاشته و تمایل داشتند که دلار بیشتری خریداری کنند و از افزایش قیمتی که به اعتقاد آنها دلار به زودی تجربه خواهد کرد سودی به دست آورند.

در مقابل این گروه، دسته دیگری بودند که اعتقادی به بازگشت قابل توجه قیمت دلار نداشتند، اما نسبت به تغییر قیمت سایر ارزها خوش بین بودند. این گروه مبادلاتشان را بر اساس این فرض تنظیم می کردند: کاهش نرخ دلار، قیمت برخی از ارزهای دیگر را همراه خود پایین کشید، این ارزها دلیلی برای باقی ماندن روی این قیمت های جدید ندارند و بعد از اینکه تاثیر اتفاق مزبور بر بازار تمام شد، به نرخ های قبلی خود بازخواهند گشت. این گروه با تعویض دلارهایی که در دست داشتند با ارزهایی مانند پوند انگلیس و یورو، که به مقدار قابل توجهی افت قیمت داشتند راهی برای سوداندوزی یافته بودند.

مذاکرات بازار سکه را نیز تکان داد

به هر حال مذاکرات ۱+۵ که معمولا فقط دلار را به طور جدی تحت تاثیر قرار می داد، این بار سکه را نیز با ضربه خود پایین کشید. سکه در بازار تهران دیروز مجددا ۴۰ هزار تومان کاهش قیمت را تجربه کرد و با قیمت ۸۵۰ هزار تومان به فروش رسید. این در حالی است که قیمت هر اونس طلای جهانی به خاطر تعطیلی بازارهای جهانی در روز یکشنبه هیچ تغییری نکرد و همچنان روی ۱۲۴۴ دلار باقی ماند. محمد کشتی آرای رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران در خصوص اوضاع بازار طلاو سکه اظهار کرد: طی چند روز گذشته قیمت جهانی طلا کاهش داشته و این کاهش در بازار داخل کشور ایران نیز تاثیر گذاشته و قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی به کمتر از ۹۰۰ هزار تومان رسیده است. وی افزود: با توجه به توافق صورت گرفته بین ایران و گروه ۱+۵ احتمالا تغییرات قیمتی را در بهای طلا و سکه خواهیم داشت. او که در ابتدای کار بازار ها با خبرگزاری ها گفت وگو کرده بود تحلیل دقیق روند آتی بازار را نیازمند گذشت زمان دانسته بود. روند معاملات تا ساعت ۱۴ می توانست تصویر بهتری از موقعیت قیمت ها نشان دهد، اما گذشت زمان نیز موقعیت بازار را تغییر نداد.

قیمت سکه بعد از ساعت ۱۴ نیز کاهشی را که متحمل شده بود جبران نکرد و در حوالی ۹۸۵ هزار تومان نوسان خود را ادامه داد.

سکه معمولا تاثیرات عمده قیمتی خود را از طلای جهانی می گرفت و صرافان نیز تاثیراتی را که سکه از رویدادهای سیاسی از قبیل توافقات هسته ای می گیرد برای بازار این فلز گرانبها مضر می دانند. به اعتقاد آنها افت قیمت سکه در حالی که قیمت طلای جهانی ثابت است، می تواند حباب قیمتی منفی سکه را بزرگ کند و مشکلات بیشتر سرمایه گذاران داخلی طلا را موجب شود. آنها اظهار امیدواری کردند که کاهش هایی مانند این در نرخ سکه هرچه زودتر بازگشت کنند. در مقابل تاثیراتی که نتایج مثبت مذاکرات بر سکه گذاشت، انتظار می رود تحقق وعده های کشورهای ۱+۵ به بهبود وضعیت بازار داخل کمک کند. از جمله توافقات به عمل آمده در صبح دیروز برداشته شدن محدودیت هایی است که به واسطه تحریم، ایران را در برگرفته بود. بر این اساس قرار است که بخشی از تحریم های مربوط به واردات بعضی فلزات از جمله طلا برداشته شود. در صورت محقق شدن این وعده ایران راه دیگری پیدا خواهد کرد تا دارایی های خود در کشورهای دیگر را بازپس گیرد و به علاوه تضعیف ذخایر طلای خود راجبران کند. ایران پیش از این به خاطر پیش فروش سکه ذخایر طلای خود را تضعیف کرده بود و این فرصتی خواهد بود تا تضعیف حادث شده جبران شود.

تاثیر مذاکرات بر بازار

به اعتقاد کارشناسان توافقات حاصل شده در ژنو احتمالا تاثیرات مثبتی بر عملکرد بازار ایران نیز خواهد داشت. با شروع سال جدید و فرا رسیدن جشن نوروز نیازهای مردم به برخی از کالاهای ضروری و نیمه ضروری افزایش می یابد. پوشش دادن این افزایش تقاضا افزایش واردات را در هفته های پایانی سال طلب می کند. وعده هایی که در خصوص آزاد شدن ۲/۴ میلیارد دلار از دارایی های ایران داده شده است، چنانچه تحقق یابند، بخشی از ارز مورد نیاز برای انجام واردات مورد نیاز ذکرشده را فراهم خواهد آورد و کمکی برای گسترش واردات محسوب می شود. بعضی از کارشناسان معتقدند آزاد شدن این دارایی ها و کمکی که به اقتصاد ایران می کند، می تواند در حکم گشایشی برای اقتصاد داخلی باشد.

به هر حال نگاه کلی بازار و فعالان اقتصادی به نتایج مذاکرات مثبت است و کارشناسان اقتصادی اظهار امیدواری کردند که تعدیل تحریم ها و گسترش روابط خارجی ایران، اوضاع اقتصادی کشور را بهبود بخشد.