بهترین تست های روانشناسی 1402
تستهای روانشناسی مختلفی وجود دارند که برای تفهیم و تجزیه و تحلیل ویژگیهای شخصیتی و رفتاری افراد استفاده میشوند. این تستها به عنوان ابزارهایی برای درک بهتر خود و دیگران، توسعه شخصی، مشکلات روانشناختی و شغلی، انتخاب حرفه، و بسیاری از مسائل دیگر مورد استفاده قرار میگیرند. در زیر به برخی از بهترین تستهای روانشناسی معروف اشاره میکنم:
مهم ترین تست های روانشناسی
تست نئو
تست کتل
تست کهن الگو
تست میلون
تست mbti
تست mmpi
تست طرحواره
تست انیاگرام
تست هوش گاردنر
تست هوش هیجانی
تست نئو
تست شخصیت نئو، یکی از مشهورترین تستهای روانشناسی است که اطلاعات بسیاری از شخصیت شما در اختیارتان قرار می دهد. این تست که با نام تست شخصیت Big Five یا تست 5 بزرگ نیز شناخته می شود، موارد مختلفی مانند افسردگی، شایستگی، نظم و ترتیب را در شما بررسی می کند. آزمون نئو یا پنج عامل بزرگ شخصیت می تواند ۵ فاکتور اصلی شخصیت انسان که شامل برون گرایی، روان رنجوری یا عصبانیت، با وجدان بودن، گشودگی به تجربه و توافق پذیری (دلپذیر بودن) می شود را در شما بررسی کند. در این مقاله اطلاعات جامعی در مورد تست نئو neo ارائه می کنیم.
تست Neo کاربرد های بسیار گسترده ای دارد و تمامی افراد برای شناخت فردی و شناخت اختلالات روانشناسی می توانند از این تست کاربردی استفاده کنند . همچنین انجام تست Neo پیش از ازدواج ، به داشتن ازدواج موفق بسیار کمک می کند . زیرا زوجین با اخلاقیات و نقاط ضعف و قوت یکدیگر به خوبی آشنا می شوند و می توانند راحت تر با یکدیگر ارتباط برقرار کند . به علاوه کارفرمایان شرکت های مختلف نیز می توانند از این تست برای استخدام نیروی کار استفاده کنند . با انجام این تست می تواند به راحتی با شخصیت کارمندان خود آشنا شوند و با توجه به شخصیت آنها سمت های متناسب با شخصیت شان را به آن ها واگذار کنند
یکی از مشهورترین تست هایی که در دنیا برای سنجش روانی مورد استفاده قرار می گیرد آزمون آنلاین NEO است. این تست کاربردهای مختلفی در زمینه ازدواج، استخدام و تشخیص اختلالات روانشناسی دارد. فرم استاندارد مدل شخصیت شناسی NEO پنج عامل اصلی شخصیت بزرگسالان را بررسی میکند که همان BIGE FIVE است و علاوه بر ۵ صفت اصلی در هرکدام، شش ویژگی را نیز برمیشمرد.
پرسشنامه طراحی شده این مدل شخصیت شناسی قدرت زیادی داشته و میتواند گوشه و کنارهای مختلفی از شخصیت افراد را نمایش بدهد. با تحلیل عوامل پنجگانهی خروجی تست، میتوان به شناخت کاملی نسبت به وضع عاطفی، اجتماعی، تجربی، نگرشی و انگیزشی فرد دست یافت و این به وضوح به شما بعنوان مدیر یا مشاور منابع انسانی هر مجموعهای کمک خواهد کرد.
تست نئو در ۲ مدل متفاوت وجود دارد. یکی NEO-PIR نامیده می شود و ۲۴۰ سوال دارد که علاوه بر ۵ عامل اصلی شخصیت شما ۵۵ عامل دیگر که زیرمجموعه این ۵ عامل هستند را نیز ارزیابی می کند. دیگری NEO-FFI نامیده می شود و ۶۰ سوال دارد که تنها ۵ عامل اصلی را ارزیابی می کند.
در واقع تست نئو یک تست خودشناسی بسیار دقیق و کامل است. این آزمون به منظور روان درمانی و سنجش شایستگی های شغلی نیز استفاده می شود.
تاریخچه تست نئو
در سال ۱۹۶۱، دو محقق نیروی هوایی آمریکا به نام های ارنست توپز و ریموند کریستال به منظور ارزیابی کاندیداهای شغلی یک ایده مطرح کردند. ایده آن ها تا دو دهه بعد مورد توجه زیاد قرار نگرفت. تا اینکه در سال ۱۹۸۰ دو محقق دیگر به نام های پال کاستا جونیو و رابرت آر مک کری یک تست روان شناسی به نام NEO-I طراحی کردند که تنها می توانست ۳ عامل بزرگ شخصیت افراد را بسنجد. در سال ۱۹۹۰، آن ها آزمون های گذشته را ویرایش کرده و نسخه نهایی تست شخصیت شناسی نئو را به نام NEO-PIR منتشر کردند. در نسخه نهایی، پنج عامل اصلی و بزرگ شخصیت انسانی که بیانگر دلیل رفتار افراد در خانه، اجتماع یا محیط کار است، بررسی می شود.
کاربرد تست نئو چیست؟
این آزمون کاربردهای فراوانی دارد و به ویژه در دو جنبه روان شناسی و منابع انسانی شرکت ها بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
بسیاری از افراد به دنبال تست افسردگی نئو رایگان هستند. در این آزمون می توان میزان افسردگی را هم پیدا کرد.
تست نئو در روان شناسی: این آزمون گزارش کامل و دقیقی از جنبه های مختلف شما در اختیار روان درمانگر شما قرار می دهد.
تست نئو در منابع انسانی سازمان ها: این آزمون به عنوان یکی از پرکاربردترین آزمون های استخدام در سال های اخیر مورد توجه شرکت ها و سازمان های بزرگ و کوچک قرار گرفته است. همچنین این تست می تواند پیش بینی عملکرد شغلی به این معنی که آیا او می تواند خروجی مورد انتظار را برای شرکت به دست آورد یا خیر؟ و ویژگی های روان شناسی افراد از افسردگی، توانایی های مدیریتی تا هوش هیجانی را انجام دهد.
کاربرد تست نئو
تست نئو neo کلا پنج جنبه از شخصیت شما را می سنجد. پایداری هیجانی تان، برون گرایی یا درون گرایی تان، اشتیاقتان به تجربه های تازه، توافق پذیریتان و مسئولیت پذیریتان. به همین علت یک نمره کلی از این تست به دست نمی آید. ۵ نمره به دست می آید که هر کدامشان مربوط به یک عامل شخصیتی شماست.
تست کتل
تست 16 عامل شخصیت توسط ریموند کتل طراحی شده است. 16 عامل این آزمون با تست MBTI که توسط مایرز و بریگز تهیه شده است، متفاوت می باشد. ریموند کتل، روانشناس انگلیسی، در تحقیقات خود متوجه شد که تغییرات در شخصیت انسان را می توان با استفاده از یک روش آماری شناخته شده به عنوان تحلیل عاملی با مدلی که دارای شانزده متغیر (ویژگیهای شخصیتی) است، توضیح داد. پس از این کشف، وی به ساخت و ترویج پرسشنامه 16PF پرداخت. تست شخصیت شناسی کتل شامل 178جمله در مورد فرد است که باید به صورت 5 گزینه ای به آن پاسخ دهد.
تست کتل به علت مطالعات علمی کتل و نظریه 16 عاملی آن در بسیاری از مراکز استفاده می شود؛ مانند محیط های صنعتی، سازمانی، تحقیقاتی ، آموزشی و پزشکی و همچنین روانشناسان زیادی از این تست برای شناخت مراجعه کننده های خود استفاده می کنند .
در این قسمت از مقاله کاربرد های تست کتل را برای شما بیان می کنیم:
1. زمانی که فردی تصمیم به انتخاب رشته و انتخاب شغل مورد نظر می کند این آزمون می تواند کمک کننده باشد.
2.مدیرانی که قصد انتخاب پرسنل و ارتقا سمت آن ها را دارند از این تست استفاده می کنند
3.مشاوران و روانشناسان، برای شناخت بیشتر مراجعه کننده ی خود و برنامه های تشخیصی بالینی پیش آگهی و درمان این تست را انتخاب میکنند
4.برای افرادی که قصد ازدواج دارند، مشاوران این تست را پیشنهاد می دهند تا پیش بینی سازگاری و رضایت از ازدواج را تشخیص دهد.
5.این تست در مشاوره های تحصیلی هم کاربرد دارد؛ برای شناسایی مشکلات تحصیلی ،عاطفی و اجتماعی مورد استفاده قرار می گیرد.
تست شخصیت کتل دارای 16 بعد اصلی است که می تواند ابعاد گسترده ای از شخصیت را نشان دهد.
نظریه 16 عاملی شخصیت کتل
کتل معتقد بود که شخصیت هر انسانی یک شخصیت ناشناخته و غیر قابل آزمایش نبود . کتل با مطالعه علمی اساس و ویژگی های اساسی شخصیت را کشف کرد و شناخت.
اسپیرمن یک روانشناس بود که با کتل همکاری داشتند. اسپیرمن تکنیک های تحلیل عاملی را برای طبقه بندی شخصیت استفاده می کرد . کتل نیز از این تکنیک ها استفاده کرد .
از نظر کتل، در صفات شخصیتی یک پیوستگی خاصی دیده می شود. به عبارت دیگر، هر فرد تا حدی شامل همه این 16 ویژگی است، اما ممکن است در برخی صفات زیادتر و در برخی دیگر کمتر باشد.
تست کهن الگو
تست شخصیت شناسی زنان بر اساس آرکتایپ ها و تست شخصیت شناسی مردان بر اساس آرکتایپ ها، به افراد کمک می کند تا خودشناسی کاملی از خود داشته باشند. تست آرکی تایپ ها تغییرات ضمیر ناخودآگاه افراد را از زمان کودکی تا بزرگسالی ارزیابی می کند. تست کهن الگو یا آرکی تایپ ها به نحوی طراحی شده که افراد را در شرایط و موقعیت های مختلف در نظر می گیرد و از این طریق الگوی زندگی او را تشخیص می دهد.
آرکتایپ ها در این تست نمادهای اسطورهای برگرفته از الهه های یونانی هستند. ارزیابی انرژی کهن الگوها یکی از روش های شخصیت شناسی است. اسطوره شناسی کهن الگوهای یونگ می تواند باعث رمزگشایی شخصیت افراد و یافتن مسیر زندگی آنها شود.
تست شخصیت شناسی یونگ شامل دو قسمت است: تست آرکتایپ مردان و تست آرکی تایپ زنان می تواند علت بسیاری از انتخاب های افراد که خود فرد نسبت به آن آگاهی ندارد را کشف کند. از این جهت آشنایی با ضمیر ناخودآگاه به خودشناسی افراد کمک بسیاری می کند. اغلب مشکلات انسان در تعامل با دیگران ناشی از درک غلط آنها از روان خودشان است. در واقع افراد با شناخت ناخودآگاهشان می توانند کنترل بیشتری بر زندگی و رفتارها و هیجاناتشان داشته باشند. اگر به خودشناسی علاقه مند هستید و دنبال علل بسیاری از رفتارهای خود هستید تست کهن الگوها کمک شایانی به شما خواهد کرد.
تست شخصیت شناسی یونگ شامل دو قسمت است: تست شخصیت شناسی یا تست آرکی تایپ زنان و تست شخصیت شناسی یا تست آرکتایپ مردان
تست کهن الگوی زنان
براساس تست شخصیت شناسی یونگ ، پانزده آرکی تایپ یا تیپ شخصیتی وجود دارد که هفت آرکی تایپ (آتنا، آرتمیس، دیمیتر، هرا، پرسفون، آفرودیت و هستیا) زنانه و هشت آرکی تایپ (آرس، آپولو، زئوس، هادس، دیونوسوس، پوزیدون، هرمس و هفاسیتوس) مردانه هستند. هریک از این آرکتایپها یا تیپهای شخصیتی ویژگیهای رفتاری، توانمندیها، استعدادها، علاقهمندیها و سبک زندگی مختص به خود را دارند.
شناخت این ویژگیها کاربردهای فراوانی در زمینههای مختلف پیدا کرده است. آرکی تایپهای مختلف باعث میشود که افراد توانمندیها و ضعفهای مختلفی داشته باشند: شما میبینید که بعضی از مردان یا زنان مدیران بزرگی هستند ولی بعضی دیگر نیستند یا تمایلی به این کار ندارند. بعضی از زنان و مردان در کار و کسب دانش بسیار موفق هستند، اما بعضی زنان دیگر چندان تمایلی به مسائل علمی ندارند. بعضی ازآنها به مسائل هنری توجه فراوانی دارند، در حالی که بعضی دیگر به مسائل ورزشی یا خانوادگی توجه بیشتری دارند. این استعدادها و علاقهمندیها نتیجه آرکی تایپهایی است که در هر شخصی وجود دارد.
بر اساس تست کهن الگوی زنان، می توانیم شغل، رشته و استعداد خود را کشف کنیم. تست شخصیت شناسی زنان در ازدواج و رابطه عاطفی موفق، تربیت فرزند، جذب و استخدام کارکنان، مدیریت منابع انسانی، مذاکرات کلامی، تقویت مهارت ارتباطات اجتماعی، اصول مدیریت و… به ما کمک میکند.
تست میلون
شخصیت، ویژگی ها و رفتار هایی هست که یک انسان به صورت دائمی انجام می دهد .این رفتار هایی که به صورت مکرر تکرار می شود خصوصیات فردی آن شخص را نشان می دهد که دیگران با این رفتار ها آنها را می شناسند . برای تشخیص اختلالات شخصیتی آزمون های زیادی وجود دارد که یکی از معروف ترین این آزمون ها، تست میلون یا MCMI است.
در هرجامعه الگوهای رفتاری وجود دارد اگر رفتار فرد با این الگوها ناسازگار باشد احتمال دارد که فرد دارای یک نوع اختلال شخصیتی باشد.
موارد استفاده تست میلون
تست میلون برای تشخیص اختلالات شخصیتی بزرگسالان مورد استفاده قرار می گیرد .فرد شرکت کننده در این آزمون حداقل باید 14 سال سن داشته باشد. از این تست برای تشخیص سایر اختلالات روانپزشکی ( مانند اختلال وسواسی – اجباری ، اختلال افسردگی و اختلال هذیانی ) نیز استفاده می شود.
تئودر میلون ( Todor Milon ) تست میلون MCMI در سال ۱۹۷۷ طرح ریزی نمود .
تست MCMI دارای 175 جمله است دو نوع کلی از مقیاس ها به نامهای مقیاس های روایی و بالینی (Clinical ) را شامل می شود.
تست میلون شامل چه مواردی می شود
مقیاس های بالینی تست MCMI به چهار طبقه ی الگوهای شخصیتی بالینی ، آسیب های شخصیتی شدید ، سندرم های بالینی و سندرم های شدید بالینی در تست میلون تقسیم می شوند و با تفسیر نمرات بدست آمده در مقیاس های بالینی می توان انواع مشکلات و اختلالات مرتبط با چهار طبقه ی فوق را بدست آورد . در بخش مربوط الگوهای شخصیت بالینی مقیاس های اسکیزوئید ، افسرده ، وابسته ، نمایشی ، خود شیفته ، ضد اجتماعی ، پرخاشگر ، وسواسی ، منفی گرا و خود تحقیر کننده (Self- defeating ) قرار گرفته اند .
در بخش مربوط به آسیب های شخصیتی شدید مقیاس های اسگیزوتایپی ، مرزی و پارانوئید قرار دارند . در بخش مربوط به سندرمهای بالینی مقیاس های اضطراب ، جسمانی شکل (Somato from) ، دو قطبی یا مانیا ، افسره خویی ، وابستگی به الکل ، وابستگی به دارو و اختلال استرس بعد از ضربه (PTSD) قرار دارند. در بخش مربوط به سندرم های شدید بالینی مقیاس های اختلال تفکر ، افسردگی اساسی و اختلال هذیانی قرار دارند.
تست mbti
تست شخصیت شناسی MBTI
تست شخصیت شناسی MBTI توسط مایرز و بریگز ساخته شده است. هدف آزمونMBTI این است که دیدگاه یونگ را نسبت به انواع تیپ های شخصیتی قابل فهم کنند. این تست می گوید که رفتارهای مختلفی که ما داریم از الگوهای شخصیتی ما نشات می گیرند و هر انسانی الگوی خاصی برای درک جهان و رفتار با خود و دیگران دارد.
هدف مایرز و بریگز از این تست توصیف 16 طبقه بندی یا 16 تیپ شخصیتی بود که از نظریات یونگ حاصل می شوند.
4طبقه بندی مهم در تست شخصیتی MBTI
در پرسشنامه MBTI افراد از 4 نظر تقسیم بندی می شوند:
1- دنیای مطلوب: آیا شما ترجیح می دهید انرژی خود را از درون بگیرید یا از بیرون: درون گرا یا برون گرا
ویژگی های تیپ شخصیتی درون گرا
اگر شما درون گرا باشید ویژگی های زیر را دارید:
– در محل کار فقط زمانی صحبت می کنید که نیاز باشد
– در کار و ارتباطات سعی می کنید گفتگوهایتان کم باشد
– ترجیح می دهید به تنهایی کار کنید
– بیشتر شنونده هستید
– خیلی از گفتگوهای اجتماعی خوشتان نمی آید
– بیشتر از این که با مردم گفتگو کنید، رفتار آن ها را مشاهده می کنید
– کارهای با ریسک بالا انجام نمی دهید. همچنین میتوانید برای آشنایی با علایق شغلی خود از تست هالند نیز استفاده کنید.
– تلاش می کنید که مهارت های جدیدی یاد بگیرید.
ویژگی های تیپ شخصیتی برون گرا
اگر شما برون گرا باشید ویژگی های زیر را دارید:
– – برخورد با افراد جدید برای شما جالب است. به هر کسی به عنوان یک دوست بالقوه نگاه می کنید
– دوست دارید با دیگران کار کنید
– انرژی ای که از ارتباط با دیگران می گیرید باعث افزایش کارایی شما می شود
– وقتی با مردم صحبت می کنید انرژی می گیرید
– خیلی سریع دوست پیدا می کنید
– در کار تیمی خوب عمل می کنید
– دوست دارید روز خود را با دیدن مردم شروع کنید
– در مراسمات غیررسمی و رسمی شرکت می کنید
– در جلسات زیاد صحبت می کنید و از برنامه های خود می گویید
– کارهای پرریسک انجام می دهید. همچنین میتوانید برای آشنایی با علایق شغلی خود از تست هالند نیز استفاده کنید.
2- اطلاعات: آیا شما اطلاعات خود را بیشتر از حواس پنج گانه و دیده ها و شنیده ها می گیرید یا از شهود خود و معنا و ارتباطی که بین مسائل پیدا می کنید: حسی یا شهودی
این افراد به واقعیت های فیزیکی ،مثل آن چه می بینند یا می شنوند، بیشتر توجه می کنند. به آن چه در حال حاضر قابل رویت است نسبت به چیزی که در ذهن است بیشتر توجه می کنند. به وقایع و جزئیات توجه بیشتری می کنند. آن چه را می خواهند یاد بگیرند باید تجربه کنند.
ویژگی های تیپ شخصیتی حسی
من وقایع را مثل عکس می بینم
من به واقعیت ها و اسناد نگاه می کنم تا بتوانم مشکلی را حل کنم
من عمل گرا هستم
من ابتدا با واقعیت ها روبرو می شوم تا بتوانم یک تصویر بزرگ بسازم
من باید چیزی را ببینم یا تجربه کنم تا در مورد آن قضاوت کنم
گاهی آن قدر به وقایع و جزئیات توجه می کنم که امکانات جدید را از دست می دهم.
ویژگی های تیپ شخصیتی شهودی
اگر شما شخصیت شهودی دارید، توجه بیشتری به الگوها و معناها می کنید. بیشتر به تصویر کلی مساله نگاه می کنید تا جزئیات آن. بیشتر به تجربیات جدید فکر می کنید تا به جزئیاتی که قبلا برایتان تکرار شده است.
به سوالات زیر توجه کنید. اگر این سئوالات در مورد شما صادق هستند شما شهودی هستید:
من به الگوها و روابط بین مسائل توجه بیشتری می کنم
من برای حل مسائل، از روابط بین آن ها استفاده می کنم
من برای انجام کارها به شهودم تکیه می کنم
3- تصمیم گیری: هنگام تصمیم گیری آیا بیشتر ترجیح می دهید بر اساس منطق و شواهد عقلانی تصمیم بگیرید یا بر اساس احساسی که نسبت به آن موضوع یا مردم دارید: تفکری یا احساسی
فراد دارای تیپ شخصیتی تفکری یا منطقی وقتی می خواهند تصمیم بگیرند به شواهد و قوانین توجه می کنند. عبارات زیر برای افراد منطقی بیشتر به کار می روند:
ویژگی های تیپ شخصیتی منطقی یا تفکری
من به حوزه های علمی و فنی علاقه دارم، چون در این حوزه ها منطق حکمفرماست. همچنین میتوانید برای آشنایی با علایق شغلی خود از تست هالند نیز استفاده کنید.
من برای هر چیزی دنبال یافتن دلیل منطقی آن هستم
من با عقلم تصمیم می گیرم و مهم نیست که این تصمیم دیگران را ناراحت کند
من باور دارم گفتن واقعیت حتی به یمت ناراحت کردن دیگران مهم است
از نظر دیگران من یک شخص خشک و خیلی منطقی هستم.
افراد دارای تیپ احساسی تحت تاثیر محیط اطراف تصمیم می گیرند و ممکن است تصمیماتشان زود عوض شود. عبارات زیر برای افراد احساسی بیشتر به کار می رود:
ویژگی های تیپ شخصیتی احساسی
من به احساسات مردم توجه زیادی می کنم
تصمیمات من بیشتر بر اساس احساسی است که به موضوع مورد نظر یا شخص مورد نظر دارم
من با قلبم تصمیم می گیرم و نسبت به دیگران همدلی دارم
دیگران من را خیلی احساسی می دانند
من معتقدم نیازها و احساسات دیگران خیلی مهم است و نباید آن ها را نادیده گرفت.
گاهی به خاطر این که احساسات دیگران جریحه دار نشود از گفتن حقیقت طفره می روم.
ویژگی های تیپ شخصیتی قضاوتی یا ساخت مدار
من دوست دارم کارهایی را انجام بدهم که از قبل برای آن ها برنامه ریزی کرده باشم
من از فهرست درست کردن برای کارهایم لذت می برم
من قبل از انجام کار، برای آن طرح و برنامه درست می کنم
قبل از این که به مهلت پایانی برسم کارم را انجام می دهم و کار را به دقایق آخر نمی سپارم
من بر هدف تمرکز می کنم و به شرایط جدیدی که ایجاد می شود توجهی ندارم.
جملات زیر برای افراد دریافتی صادق ترند:
ویژگی های تیپ شخصیتی دریافتی یا بی ساخت
من منتظر می مانم تا چه پیش می آید و طبق آن عمل می کنم
من خیلی اهل برنامه ریزی برای کارهایم نیستم
من وقتی به نزدیک مهلت کار می رسم انگیزه پیدا می کنم که آن را به اتمام برسانم
من در مسیر انجام کار ممکن است به راحتی روش انجام را عوض کنم
کارهایم را معمولا به دقیقه نود محول می کنم.
تست mmpi
تست MMPI همانند تست نئو جزو معروف ترین و پر مصرف ترین تست های روانشناسی دنیا می باشد.
در سالیان گذشته گروهی از پژوهشگران دانشگاه مینه سوتا واقع در کشور آمریکا این تست روانشناسی محبوب را ارائه دادند و این امر موجب نام گذاری این تست ، باعنوان مینه سوتا یا به صورت مختصر MMPI شده است .
پرسشنامه MMPI-2 – تست ام ام پی آی
به عنوان یک ابزار عینی و مبتنی بر «خود-گزارش دهی» از مهم ترین و معتبر ترین پرسشنامه هایی است که با روش استفاده از ملاک خارجی تهیه شده، و برای ارزیابی آسیب شناسی روانی و خصوصیات شخصیتی در جمعیت بالینی و غیر بالینی مورد استفاده متخصصان قرار می گیرد.
فرم بلند این پرسشنامه با دارا بودن 565 گویه، در سال 1943 توسط هاتاوی و مک کینلی در دانشگاه مینه سوتا ساخته شده است.
هدف از تهیه نسخه اولیه این سنجه فراهم ساختن امکان ارزیابی روانی فرد و آوردن کلیه ملاکهای تشخیصی دریک آزمون بود. چیزی که تا آن زمان جامعه روانپزشکان، روانشناسان بالینی و مشاوران از آن محروم بوده اند و جهت ارزیابی روانی یک فرد می بایست پرسشنامه های تشخیصی متعددی اجرا می کردند.
در سایت ذهن موفق تست mmpi فرم کوتاه و بلند موجود است.
هدف اولیه از تهیه این آزمون کارکرد بالینی آن بود، اما با گذشت زمان مشخص شد که استفاده از این پرسشنامه در تشخیص های افتراقی بالینی جای بحث دارد.
از سوی دیگر با مشخص کردن دامنه وسیعی از خصوصیات عاطفی، رفتاری و شخصیتی، معلوم شد که این پرسشنامه نه فقط برای تشخیص بالینی، بلکه برای شناخت ویژگی های بهنجار شخصیتی افراد و آگاهی از مثبت یا منفی بودن آگنوزی در ابتلا به اختلالات روانی خاص، می تواند موثر واقع شود. لذا در حال حاضر این آزمون بعنوان یک آزمون نیمه بالینی مطرح است تا یک آزمون بالینی صرف.
البته با توجه به این که این پرسشنامه برای جمعیت بالینی تهیه شده است، لذا در تفسیر نیمرخ روانی افراد نرمال باید دقت و احتیاط لازم بعمل آید.
و با عنایت به این که در هر پروفایل ممکن است برافراشتگی متفاوتی با افراد دیگر وجود داشته باشد، برای ایجاد وحدت رویه و ساده کردن تفسیر نیمرخ ، نکات خاصی باید مورد توجه قرار گیرد.
تست طرحواره
تست طرحواره یانگ که جفری یانگ برای تشخیص طرحواره ها، تست طرحواره ها را طراحی کرد که در دو فرم کوتاه و بلند موجود است. در مراکز مشاوره بیشتر از فرم کوتاه استفاده می شود.تست طرحواره یانگ در سال 1998 توسط یانگ برای یافتن طرحواره های ناسازگار اولیه شخص پایه گذاری و طراحی شد. نسخه های متعددی از این تست وجود دارد. توجه داشته باشید که این تست تنها وجود مشکل در هریک از طرحواره های 15 گانه را به شما نشان می دهد و تحلیل دقیق تر و واکاوی آن نیاز به بررسی توسط یک متخصص روانشناسی دارد. طرحواره های ناسازگار مورد اندازه گیری عبارت اند از:
محرومیت هیجانی، رهاشدگی، بی ثباتی، بی اعتمادی، بدرفتاری، انزوای اجتماعی، بیگانگی، نقص، شرم، شکست، وابستگی، بی کفایتی، آسیب پذیری در برابر ضرر و بیماری، گرفتار، خود تحول، اطاعت، ایثار، بازداری هیجانی، معیارهای سرسختانه، استحقاق، خویشتنداری، خودانضباطی ناکافی
کاربردهای تست طرحواره های یانگ
تست طروحواره های یانگ در انتخاب و تکیه بر سبکهای مقابلهای شخصی ناکارآمد، انتخاب همسر،انتخاب شغل، تحریفهای شناختی از اطلاعات محیطی، استدلالهای منطقی برای درست بودن شیوه تفکر و سبکها مقابلهای خود مورد استفاده قرار می گیرد.
طرحوارهها به ما میگویند که چگونه خود و دیگران را نگاه کنیم؛ میگویند چگونه با دیگران رفتار کنیم و میگویند چگونه فکر کنیم و یا احساسات خود را چگونه بیان کنیم. بنابراین طرحوارهها تصاویر عمیقی در ناخودآگاه هستند که به صورت رفتار، گفتار، باور و احساس خود را نشان میدهند.
تست انیاگرام
تست انیاگرام یک معیار شخصیت شناسی افراد هست که با استفاده از این میتوانند شخصیت قالب خود را پیدا نموده و برای بهبود شخصیتی خود اقدام کنند.
انیاگرام یکی از سیستم های شخصیت شناسی است که انسانها را براساس خصوصیات افراد به 9 گروه یا نه تیپ شخصیتی تقسیم بندی می کند. انیاگرام enneagram کلمهای یونانی است و از دو بخش ennea به معنای 9 و gra به معنای وجه تشکیل شده است. enneagram در زبان فارسی اناگرام ، انیاگرام ، ایناگرام ، اینیاگرام و حتی آناگرام نیز ترجمه شده است.
اولین بار گورجیف، دانشمند روسی این مکتب را به صورت منظم و هماهنگ گردآوری کرده است و اشخاصی چون “اسکار ایچازو” و “کلودیو نارنجو” روش اناگرام را با علم روانشناسی تلفیق کرده و به وسیله یافته های جدید قرن بیستم، ساختار علمی تری به این روش داده اند.
در این نوع از تیپ شناسی نه تیپ به یک دایره تشبیه شده، از آنجایی که دایره رأس و قاعده ندارد فاصله هر تیپ تا مرکز دایره برابر است، بدین معنا که هیچ تیپی و هیچ موقعیتی از نظر مکانی به تیپ های دیگر برتری ندارد. . طبق نظریه انیاگرام، افراد با یک تیپ شخصیتی غالب متولد میشوند که عوامل محیطی و تجربیات هم در شکلگیری آن تأثیرگذارند، یعنی در حالی که ویژگیهای ذاتی فرد روی واکنشها و تجربیاتش اثر میگذارد، محیط نیز در شکلگیری هویت و شخصیت فرد نقش مهمی دارد.
هر یک از انواع شخصیت های ۹ گانه دارای خصوصیات منحصر به خود و نقاط ضعف و قوت مختص خود و شامل دوبال (عدد قبل و بعد هر تیپ) و دوکانال (خطوط داخل دایره که از هر تیپ به دو تیپ دیگر وصل شده است) می باشد.
انیاگرام را می توان برای خودشناسی و شناخت دیگران؛ کمک به ارتقای توانایی های افراد در سازمان و یا آزمون های استخدامی بکار برد. در ادامه به بررسی هر یک از تیپ های شخصیتی می پردازیم.
تست هوش گاردنر
هوارد گاردنر ،روانشناس و استاد دانشگاه هاروارد، در سال 1943 در آمریکا متولد شد. او دارای 13 مدرک دکترای افتخاری از دانشگاه ها و موسسات معتبر علمی، از سراسر جهان می باشد. مهم ترین عامل در شهرت جهانی این روانشناس بزرگ، نظریه هوش های چندگانه و انتشار تست هوش گاردنر می باشد. این نظریه در سال 1983 و در کتاب ”چارچوب های ذهنی، نظریه هوش چندگانه“ توسط وی مطرح گردید. تئوری انواع هوش گاردنر بر این باور است که تمامی انسانها 8 نوع هوش دارند و نمایه ی هوشیِ هر کدام از ما با دیگری متفاوت است. این نمایه یا پروفایل بر اساس ژنتیک و تجربه شکل گرفته است و ما را از دیگران مجزا میکند. این هوشها به شرح زیر هستند:
هوش چندگانه هوارد گاردنر
هوش کلامی- زبانی هوش کلامی
هوش تصویری- فضایی
هوش جنبشی- حرکتی
هوش برون فردی
هوش درون فردی
هوش موسیقیایی
هوش منطقی- ریاضی
نظریه هوش طبیعت گرا
تست هوش هیجانی
هوش هیجانی نخستین بار توسط «ثراندیک» (۱۹۲۰) مطرح شد. به عقیده ثراندیک، هوش هیجانی توانایی مهم مدیریت انسانها برای عمل به شیوهای خردمندانه در روابط انسانی است. «سالووی و مایر» نخستین افرادی بودند که هوش هیجانی را زیرمجموعهای از هوش اجتماعی تعریف کردند که شامل توانایی کنترل احساسها و هیجانهای خویش و دیگران، تشخیص احساسها و هیجانها در خود و دیگران و استفاده از این اطلاعات برای هدایت، تفکر و اقدامهای خود فرد است .
افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند در اجتماع عملکرد بهتری را دارند ؛ زیرا آنها میتوانند راحت تر احساسات دیگران را درک کنند و نقطه نظرات آنها را بفهمند .
اینگونه افراد ارتباط اجتماعی خیلی خوبی با دیگران دارند و راحت تر میتوانند رفتار خودشان را مدیریت کنند.
معرفی تست هوش هیجانی بار- آن (EQ-i)
پرسشنامه هوش هیجانی بار-آن (Bar-on Emotional Quotient Inventory) توسط روون بار-آن تهیه شد و این تست جزو یکی از بهترین و پرکاربردترین ابزارهای روانشناسی شناخته شده ست .درواقع برای سنجش مجموعه قابلیتها، صلاحیتها و مهارتهای غیر شناختی در تست هوش هیجانی در نظر گرفته شده است که بر توانایی شخص برای موفقیت در مقابله با نیازها و فشارهای محیطی تأثیر دارند. عوامل کلیدی که این پرسشنامه ارزیابی میکند کارکردهای عاطفی، هیجانی و اجتماعی هستند که منجر به بهزیستی روانشناختی میگردند.
ارسال نظر