اگر طی چند سال گذشته اضافه وزن شدیدی داشته‌اید، به احتمال زیاد مشکلاتی مثل کبد چرب را تجربه کرده‌اید. البته بروز بیماری‌هایی مانند کبد چرب، صرفاً به دلیل اضافه وزن یا چاقی نیست. عوامل مختلفی از جمله عوامل ژنتیکی، بر بروز این بیماری تاثیرگذار هستند. کبد چرب به وضعیتی گفته می‌شود که در آن، مقدار زیادی چربی در کبد ذخیره می‌شود.

در صورتی که این بیماری را نادیده بگیرید، ممکن است عملکرد کبد شما مختل شود. از نظر بسیاری از متخصصان تغذیه، می‌توان با کمک تغذیه سالم کبد چرب را درمان کرد. به طور کلی، تغذیه تاثیر بسیار زیادی بر پیشرفت این بیماری دارد. در ادامه بیشتر درباره رژیم غذایی برای کبد چرب توضیح می‌دهیم. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

کبد چرب چیست؟

قبل از اینکه درباره رژیم غذایی برای کبد چرب توضیح دهیم، بهتر است اطلاعاتی درباره وظایف کبد داشته باشید. کبد یکی از مهم‌ترین اندام‌های داخلی بدن است که مهم‌ترین وظیفه آن، رفع سموم بدن و دفع مواد زائد است. علاوه بر این تولید فاکتورهای انعقادی خون و ذخیره‌سازی قند و گلیکوژن، از دیگر وظایف کبد می‌باشد.

 بیماری‌های مربوط به کبد، می‌توانند به مرور زمان پیشرفت کنند و به بیماری‌های بسیار خطرناک تبدیل شوند. بیماری کبد چرب، نوعی بیماری التهابی است که منجر به تجمع چربی در کبد می‌شود. یکی از شایع‌ترین دلایل بروز این بیماری، چاقی و اضافه وزن است. کبد چرب به شکل خفیف و شدید بروز می‌کند. کبد چرب شدید، باید به سرعت درمان شود.

برای درمان کبد چرب چه بخوریم؟

مواد غذایی گوناگونی وجود دارد که می‌توانید در برنامه غذایی کبد چرب یا رژیم‌ لاغری مصرف کنید. در ادامه برخی از این مواد غذایی را به شما پیشنهاد می‌کنیم:

·قهوه برای کاهش آنزیم های غیر طبیعی کبد

قهوه یک ماده عالی برای کاهش آنزیم‌های غیرطبیعی کبد است. مصرف منظم این ماده، می‌تواند خطر بروز بیماری کبد چرب را افزایش دهد. یک پژوهش در سال ۲۰۲۱ نشان داد که مصرف مداوم قهوه، احتمال بروز بیماری‌هایی مانند فیبروز کبدی را کاهش می‌دهد.

·مصرف سبزی برای جلوگیری از تجمع چربی

سبزیجاتی مانند اسفناج و سایر سبزیجات برگ‌دار، بهترین گزینه برای رژیم لاغری و کاهش علائم بیماری کبد چرب هستند. اخیراً یک پژوهش در رابطه با همین مسئله انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد، مصرف اسفناج به دلیل وجود ترکیباتی مانند نیترات و پلی فنول خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را کاهش می‌دهد.

·افزایش مصرف ویتامین

 یکی دیگر از مهم‌ترین مواد غذایی در رژیم غذایی برای کبد چرب، ویتامین‌ها هستند. به عنوان مثال ویتامین دی از بروز علائم بیماری جلوگیری می‌کند. این ویتامین معمولاً از طریق محصولات لبنی در برنامه غذایی دریافت می‌شود. لبنیات کم چرب، گزینه بهتری هستند. زیرا چربی اشباع شده کمتری دارند. ویتامین‌هایی مانند پتاسیم را می‌توانید از ماهی مثل ماهی سالمون یا ساردین دریافت کنید. همچنین مصرف نخود فرنگی، سیب زمینی شیرین و میوه‌هایی مثل موز، کیوی و زردآلو را افزایش دهید.

برخی مواد غذایی دیگری که می‌توانید برای درمان کبد چرب در رژیم لاغری مصرف کنید، شامل موارد زیر هستند:

  • بلغور جو دو سر
  • لوبیا و سویا
  • آجیل
  • زرد چوبه
  • تخمه آفتابگردان

2

نکات مهم و کاربردی رژیم غذایی کبد چرب

علاوه بر مواد غذایی که به شما معرفی شد، باید به برخی نکات مهم توجه داشته باشید. در ادامه برخی از این نکات مهم را برای شما بیان می‌کنیم:

·کاهش کلسترول بد

یکی از مهم‌ترین نکات برای کنترل بیماری کبد چرب و کاهش علائم آن، کاهش مصرف کلسترول بد است. یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ نشان داد افرادی که به صورت افراطی چربی ناسالم مصرف می‌کنند، به سختی می‌توانند کبد چرب را کنترل کنند. کلسترول بد، حتی بر بروز بیماری‌های قلبی و عروقی نیز تاثیرگذار است.

·نحوه پخت غذا

نکته دیگر این است که روش‌های پخت رژیمی را یاد بگیرید. اگر قصد دارید علائم بیماری کبد چرب را کاهش دهید، باید مواد غذایی را با روش‌های جدید و مطابق با برنامه غذایی بپزید. به عنوان مثال یکی از بهترین روش‌ها، بخار پز کردن است. در این حالت، رنگ و بافت سبزیجات بعد از پخته شدن تغییر نخواهد کرد. روش دیگر تفت دادن است. کافی است مقدار کمی روغن درون ظرف بریزید و مواد غذایی مورد نیاز خود مثل مرغ یا سبزیجات را برای بازه زمانی کوتاهی تفت دهید.

·ورزش کردن

یکی دیگر از مهم‌ترین نکات، این است که در کنار برنامه غذایی ورزش کنید. فعالیت‌های ورزشی به شما کمک می‌کنند تا زودتر به نتیجه دلخواه خود برسید. نیازی نیست از همان ابتدا برای انجام فعالیت‌های ورزشی سنگین اقدام کنید. می‌توانید نیم ساعت به صورت روزانه پیاده‌روی کنید. اما پیشنهاد می‌کنیم برای رسیدن به تناسب اندام و درمان بیماری‌های کبدی، از مربیان ورزشی حرفه‌ای برنامه تمرینی و برنامه غذایی دریافت کنید.

·کاهش استرس

یکی دیگر از بهترین نکات که باید در کنار رژیم لاغری یا رژیم غذایی برای کبد چرب مورد توجه قرار گیرد، کاهش استرس است. مطالعات نشان می‌دهد، استرس و اضطراب می‌تواند بر بروز بیماری‌هایی مثل کبد چرب تاثیرگذار باشد. هنگامی که تحت فشار و استرس شدید قرار دارید، هورمونی به نام کورتیزول در بدن شما ترشح می‌شود. این هورمون می‌تواند میزان مقاومت به انسولین و التهاب کبد را افزایش دهد. برای کاهش استرس، از یک رژیم غذایی سالم استفاده کنید و مدیتیشن انجام دهید.

3

از خوردن چه مواد غذایی اجتناب کنیم؟

با توجه به اینکه تغذیه تاثیر بسیار زیادی بر بروز بیماری کبد چرب دارد، بهتر است از مصرف برخی مواد غذایی خاص اجتناب کنید. در ادامه برخی از این مواد غذایی را به شما معرفی می‌کنیم:

·الکل

نوشیدنی‌های الکلی یکی از مهم‌ترین دلایل بروز این بیماری هستند. به همین دلیل، بهتر است مصرف نوشیدنی‌های الکلی را به حداقل برسانید یا به طور کامل متوقف کنید. مطالعات نشان می‌دهد، الکل می‌تواند یکی از عوامل اصلی برای بروز بیماری‌های کبدی باشد.

·شکر

جدایی از قند و شکر برای افرادی که علاقه زیادی به شیرینی دارند، بسیار سخت است! با این حال اگر به این بیماری مبتلا هستید، باید مصرف شکر و قند را تا حد امکان کاهش دهید. از مصرف غذاهای شیرین مثل آبنبات، کلوچه، نوشابه و آبمیوه پرهیز کنید. هر چقدر میزان قند خون افزایش یابد، چربی بیشتری در کبد ذخیره خواهد شد.

·غذاهای سرخ شده

غذاهای سرخ شده حاوی مقدار زیادی چربی و کالری هستند. این غذاها نه تنها می‌توانند باعث افزایش وزن شوند، بلکه خطر بروز بیماری کبد چرب را نیز افزایش می‌دهند. افرادی که به مصرف مواد غذایی ناسالم مثل فست فودها و غذاهای فرآوری شده علاقه دارند، بیشتر در معرض بروز بیماری‌های کبدی قرار می‌گیرند.

·نمک

نمک یک ماده ضروری برای بدن است و مواد مورد نیاز بدن را تامین می‌کند. اما توجه داشته باشید که این ماده باید به اندازه مصرف شود. مصرف بیش از حد نمک، خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش می‌دهد. افرادی که فشار خون بالایی دارند باید مصرف سدیم را به حداقل برسانند.

·نان سفید، برنج و پاستا

محصولاتی مانند نان سفید، برنج و پاستا، باعث افزایش قند خون می‌شوند و یکی از مهم‌ترین دلایل اضافه وزن و چاقی هستند. بنابراین بهتر است مصرف این مواد غذایی به خصوص پاستا را به حداقل برسانید.

·گوشت قرمز

گوشت قرمز نیز می‌تواند بر بروز بیماری‌های کبدی موثر باشد. مطالعات نشان می‌دهد درون گوشت گاو، مقدار زیادی چربی اشباع شده وجود دارد. علاوه بر این مصرف مواد غذایی فرآوری شده حاوی گوشت قرمز مثل سوسیس، پپرونی، بیکن و مواردی مانند این، باید به حداقل برسد. این مواد غذایی فرآوری شده، حاوی مقدار زیادی چربی اشباع و سدیم هستند.

4

نمونه رژیم غذایی کبد چرب

قبل از هر چیزی پیشنهاد می‌کنیم جهت دریافت رژیم غذایی برای کبد چرب، به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید. متخصص تغذیه ابتدا باید دلیل و منشاء بروز این بیماری را شناسایی کند. سپس می‌تواند بهترین رژیم غذایی را در اختیار شما قرار دهد. بهتر است از رژیم‌های غذایی رایگانی که در اینترنت وجود دارند، استفاده نکنید. این رژیم‌های غذایی با شرایط بدن شما سازگار نیستند و ممکن است باعث تشدید بیماری شوند.

بهتر است برای تجزیه چربی‌های اضافی بدن و کاهش وزن، تحت نظر مربیان ورزشی حرفه‌ای و متخصصان تغذیه قرار بگیرید. کاهش وزن بدون برنامه تمرینات ورزشی یا رژیم غذایی، نتایج طولانی مدتی ندارد و ممکن است بر درمان بیماری تاثیرگذار نباشد. متخصصان تغذیه و مربیان ورزشی مجموعه فیت کلاب، بهترین برنامه غذایی را برای کاهش علائم بیماری کبد چرب در اختیار شما قرار می‌دهند. همچنین برنامه تمرینات ورزشی، برای کمک به افزایش متابولیسم و سوخت و ساز بدن به شما ارائه خواهد شد. علاوه بر این می‌توانید تا رسیدن به تناسب اندام و نتیجه دلخواه، از کارشناسان مجموعه فیت کلاب مشاوره دریافت کنید.

بررسی کلی

در این مطلب به طور کامل درباره رژیم غذایی برای کبد چرب توضیح داده شد. کبد چرب نوعی بیماری التهابی است که به علت تجمع بیش از حد چربی در کبد بروز پیدا می‌کند. می‌توان با کمک تغذیه مناسب، علائم خطرناک این بیماری مثل درد شدید کبد، بروز لک و تیرگی صورت و تغییرات خلق و خو را کاهش داد. مهم‌ترین مسئله، پرهیز از مصرف بیش از حد الکل و غذاهای چرب و فراوری شده است. اگر به رژیم غذایی برای کبد چرب نیاز دارید، پیشنهاد می‌کنیم سایر مطالب وبسایت فیت کلاب را مطالعه کنید.