روند رشد قیمت سیمان از اواسط تابستان با شیبی تند رو به افزایش بوده، اما این روند تا کجا ادامه خواهد داشت و می‌توان امیدوار بود که با پایان تابستان نرخ سیمان هم کاهش پیدا کند یا خیر؟

صنعت تولید سیمان ۱۴ درصد مصرف انرژی صنایع و ۳ درصد مصرف انرژی کل کشور را به خود اختصاص داده است. انرژی مصرفی در صنعت سیمان به دو صورت نیروی الکتریکی و حرارتی است. در این میان، حدود ۲۰ درصد از مصرف انرژی صنعت سیمان مربوط به انرژی الکتریکی، و حدود ۸۰ درصد آن مربوط به انرژی حاصل از سوخت‌های فسیلی نظیر مازوت و گاز است. 

تکرار قطعی برق و افزایش قیمت سیمان

داستان قطعی و جیره‌بندی برق کارخانه‌ها در فصل تابستان موضوع جدیدی نیست. کارخانجات سیمان نیز به عنوان یکی از مصرف‌کنندگان عمده‌ی انرژی، از این امر مستثنی نیستند و چندین سال است که در فصل تابستان شاهد این بوده‌ایم که قطعی برق یا سهمیه‌بندی آن، باعث شده که تولید سیمان با اختلال مواجه شود. اختلال و کاهش در تولیدی که از آن طرف با افزایش تقاضا روبه‌رو و رشد قیمت سیمان را به دنبال داشته است.

2

تابستان سال 1400، اولین تابستانی بود که سیمان در بورس کالا عرضه می‌شد و کارخانه‌ها مشکل قطعی برق داشتند. تجربه‌ی این معضل باعث شد که دولت در تابستان 1401 با تمهیداتی که چیده بود بتواند تا حد خوبی کمبود برق را مدیریت کند و کارخانجات سیمان بتوانند تقریبا به همان میزان قبل، سیمان خود را تولید کنند. 

اما امسال نیز از حدود سه هفته گذشته مجددا شاهد بودیم که برق صنایع سیمان سهمیه‌بندی شده و ناچارا میزان تولید آن‌ها کاهش پیدا کرده است. بسیاری از افراد که انتظار این موضوع را می‌کشیده‌اند، در تیرماه برای خرید سیمان مورد نیاز خود صف کشیدند و قیمت که متاثر از حجم تقاضا است، در این ماه به یکباره افزایش داشت. با این که قطعی برق هنوز هم ادامه دارد و هنوز هم حجم تقاضا بالاتر از عرضه است، اما افزایش قیمت سیمان از آن تب و تابی که در نیمه اول تابستان داشت افتاده (البته نه به این معنا که به بازه‌ی نرمال پیشین خود برگشته باشد). امید است که از 15 شهریور به بعد، با برداشتن محدودیت‌های مصرف برق برای کارخانه‌ها، قیمت سیمان دوباره به همان مقدار قبل خود نزدیک شود.

شرایط در زمستان چطور خواهد بود؟

البته این به شرطی است که با ورود به زمستان با مشکل کمبود گاز یا افزایش قیمت آن مواجه نباشیم. چون همان‌طور که در بالا اشاره کرده بودیم، انرژی صنایع تولید سیمان هم از برق تشکیل شده و هم از گاز. مشکل کمبود گاز در زمستان به طور معمول گریبان‌گیر کوره‌های آجرپزی می‌شود و باعث می‌شود قیمت آجر در فصل زمستان افزایش داشته باشد. اما قبلا این مشکل برای کارخانه‌های تولید سیمان هم به وجود آمده و آن‌ها را نیز بی‌نصیب نگذاشته است.

3

آینده قیمت مصالح ساختمانی چه خواهد بود؟

به طور کلی قیمت مصالح ساختمانی در ایران متاثر از عوامل متعددی است و نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی برای چگونگی قیمت آن‌ها در آینده انجام داد. با این حال به نظر می‌آید برخی از شرایط به یک چرخه تبدیل شده‌اند و هرساله این چرخه تکرار می‌شود، تابستان‌ها قطعی برق و افزایش قیمت سیمان، زمستان‌ها قطعی گاز و افزایش قیمت آجر، افزایش تقاضای سیمان در ابتدای بهار و افزایش قیمت آن و …  .

همه‌ی این‌ها در حالی است که همانند چیزی که در ابتدای امسال شاهد آن بوده‌ایم، برخی از صنایع تولید مصالح ساختمانی هم به طور خودسرانه قیمت‌های خود را افزایش می‌دهند. برای مثال قیمت شن و ماسه از فروردین امسال در بسیاری از استان‌ها افزایش داشته، به نحوی که در طی دو فصل گذشته قیمت آن‌ها در استان فارس حدود 130% بیشتر شده است. و علیرغم اعلام این‌که با کسانی که به طور غیرقانونی قیمت‌های خود را افزایش داده‌اند برخورد خواهد شد، به نظر نمی‌آید که اقدام خاصی برای جلوگیری از این روند انجام شده باشد.  

با توجه به این که برخی از این مشکلات به یک روند تکراری تبدیل شده‌اند، با اتخاذ تصمیمات مدیریتی صحیح می‌توان امید به بهبود این وضعیت داشت. در این میان سیوان لند، بازار آنلاین صنعت ساختمان، بستری را فراهم کرده که تولیدکنندگان و عرضه‌کنندگان مصالح ساختمانی بتوانند محصولات خود را در آن به صورت آنلاین به فروش برسانند. و با کوتاه کردن دست واسطه‌های متعدد، به تنظیم قیمت در بازار کمک کرده است. در سیوانلند تمامی مصالح مورد نیاز از سفت‌کاری تا نازک‌کاری را می‌توان پیدا کرد و قیمت مصالحی هم‌چون بتن، سیمان، شن و ماسه، بلوک سیمانی و هبلکس، آجر، فوم سقفی، تیرچه بلوک و … در این وبسایت همیشه مناسب‌ترین قیمت بازار است. تیم پشتیبانی قوی و کارشناسان فروش آن نیز همواره آماده راهنمایی و پاسخگویی به سوالات خریداران هستند.