هر آنچه که باید درباره ارتودنسی دندان و قیمت ارتودنسی بدانید
یکی از خدمات دندانپزشکی برای اصلاح دندان های کج و نامرتب و مشکلات بایت؛ درمان ارتودنسی است که توسط متخصص ارتودنسی انجام می شود.
یکی از خدمات دندانپزشکی برای اصلاح دندان های کج و نامرتب و مشکلات بایت؛ درمان ارتودنسی است که توسط متخصص ارتودنسی انجام می شود.
در درمان ارتودنسی از دستگاه ارتودنسی که بر روی دندان ها نصب می شود به منظور اصلاح موقعیت دندان ها استفاده می شود. یکی از قدیمی ترین یا شناخته ترین روش های ارتودنسی؛ ارتودنسی ثابت است که دستگاه آن دارای براکت ها یا سیم های فلزی یا سرامیکی است، اما این فقط یکی از انواع ارتودنسی است و یکی دیگر از جدیدترین روش های ارتودنسی؛ ارتودنسی نامرئی است که در این مقاله به طور مفصل درباره آن صحبت خواهیم کرد.
انواع روش های ارتودنسی
انواع روش های درمان ارتودنسی به منظور صاف کردن و مرتب کردن دندان ها عبارتند از:
ارتودنسی ثابت یا معمولی
ارتودنسی ثابت شامل ارتودنسی با براکت های فلزی و براکت های سرامیکی است که ابتدا در این بخش درباره براکت های فلزی صحبت خواهیم کرد.
دستگاه ارتودنسی ثابت متشکل از نگین های براکت به تعداد دندان ها، سیم ارتودنسی، حلقه فلزی و حلقه کشی یا سیمی است. بر روی تک تک دندان ها یک براکت چسبیده می شود و سپس سیم ارتودنسی به این نگین ها متصل می شوند و به این ترتیب این سیم از سطح جلوی همه دندان ها عبور می کند. این کار هم برای فک بالا و هم برای فک پایین انجام می شود.
مزایای ارتودنسی ثابت
- بریس های فلزی بسیار مستحکم و مقاوم هستند و در مقایسه با سایر انواع دستگاه ارتودنسی کمتر دچار آسیب یا شکستگی می شوند.
- از ارتودنسی های ثابت به منظور درمان مشکلات ارتودنسی پیچیده استفاده می شود.
- قیمت ارتودنسی با براکت های فلزی کمتر از سایر روش های ارتودنسی است.
معایب ارتودنسی ثابت
- براکت های فلزی تاثیر منفی روی زیبایی چهره و لبخند فرد می گذارد.
- دستگاه ارتودنسی ثابت به هیچ عنوان نباید در طول درمان از دهان بیمار خارج شود.
- توجه به اصول بهداشت دهان و دندان در هنگام درمان ارتودنسی با براکت های فلزی بیش از پیش اهمیت دارد.
براکت سرامیکی
براکت سرامیکی هم در واقع نوعی ارتودنسی ثابت است تنها با این تفاوت که به جای نگین های فلزی از نگین های سرامیکی یا پلاستیکی استفاده می شود. بنابراین براکت های سرامیکی به نسبت براکت های فلزی جلوه و ظاهر ناخوشایندی ندارند. همچنین در این روش به جای استفاده از سیم نقره ای رنگ از سیم سفید رنگ استفاده می شود.
مزایای براکت های سرامیکی
براکت های سرامیکی به دلیل رنگ سفید و شفافی که دارند به نسبت نوع فلزی تاثیر کمتری در زیبایی ظاهر دندان ها و لبخند دارند.
معایب براکت های سرامیکی
- براکت های سرامیکی از براکت های فلزی شکننده تر هستند.
- قیمت ارتودنسی با براکت های سرامیکی بیشتر از براکت های فلزی است.
- چنانچه به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت ندهید امکان دارد براکت ها تغییر رنگ دهند.
براکت پشت دندانی
براکت های پشت دندانی در واقع همان براکت های فلزی هستند تنها با این تفاوت که به جای اینکه به سطح جلویی دندان ها متصل شوند به سطح پشتی دندان ها چسبیده می شوند. البته در حال حاضر از این روش درمان ارتودنسی بسیار کم در کشور ما استفاده می شود.
مزایای براکت های پشت دندانی
از آنجا که این دستگاه در پشت دندان ها قرار می گیرد بنابراین در هنگام صحبت کردن و خندیدن اطرافیان شما متوجه درمان ارتودنسی شما نمی شوند.
معایب براکت های پشت دندانی
- نصب براکت به دلیل دسترسی سخت متخصص ارتودنسی کمی دشوار است، به همین دلیل قیمت ارتودنسی با براکت های پشت دندانی نیز بیشتر از دو روش قبلی است.
- از آنجا که زبان با این براکت تماس زیادی دارد ممکن است فرد در هنگام صحبت کردن و تلفظ حروف دچار مشکل شود که البته این مشکل پس از مدتی رفع می شود.
- مسواک زدن دندان ها ممکن است کمی سخت تر باشد.
ارتودنسی نامرئی
در ارتودنسی نامرئی دیگر خبری از براکت ها و سیم های ارتودنسی نیست. الاینرهای شفاف در این روش یک پلاک کامل هستند که کل دندان ها را پوشش می دهد و توسط نیرویی که وارد می کند باعث اصلاح کجی و نامرتبی دندان ها می شود.
مزایای ارتودنسی نامرئی
- مهم ترین مزیت ارتودنسی نامرئی؛ در بی رنگ بودن و شفاف بودن این دستگاه ارتودنسی است. بنابراین در طول درمان ارتودنسی کسی متوجه الاینر در دهان شما نخواهد شد و نگرانی شما بابت زشت شدن زیبایی لبخند و دندانتان برطرف خواهد شد.
- امکان خارج کردن ارتودنسی نامرئی متحرک از دندان وجود دارد و شما می توانید در هنگام خوردن، آشامیدن و مسواک زدن این دستگاه را از دهانتان خارج کنید.
- مسواک زدن و بهداشت دندان ها با این روش ارتودنسی بسیار راحت تر از سایر روش هاست.
معایب ارتودنسی نامرئی
- در صورت خارج کردن دستگاه ارتودنسی نامرئی امکان گم شدن آن وجود دارد.
- هزینه ارتودنسی نامرئی به نسبت سایر روش ها بالاتر است.
- این روش قادر به درمان ناهنجاری های دندانی پیچیده نیست.
متخصص ارتودنسی کیست؟
تخصص دندانپزشکی خود زیرشاخه های متعددی دارد که یکی از این زیرشاخه های آن تخصص ارتودنسی است. متخصص ارتودنسی پس از گذراندن دوره دندانپزشکی عمومی دوره های تخصصی ارتودنسی را به مدت سه سال پشت سر می گذارد؛ بنابراین در این زمینه تخصص و مهارت کافی را دارد.
با این تفاسیر ارتودنتیست علاوه بر اینکه در زمینه درمان ارتودنسی تخصص و مهارت کافی دارد بلکه می تواند درمان های مربوط به دندانپزشکی عمومی را نیز انجام دهد، اما اکثر این متخصصین ترجیح می دهند که بیشتر در زمینه تخصص خود فعالیت داشته باشند.
ارسال نظر