روانکاو، متخصص روانکاوی کیست و چه کاری انجام می دهد؟
روانکاو آنلاین یا دکتر روانکاو حضوری، به عنوان مجموعهای از نظریههای روانشناختی و تکنیکهای درمانی تعریف میشود که منشأ آنها در کار و نظریههای زیگموند فروید است. هستهی روانکاوی این باور است که همه افراد دارای افکار، احساسات، خواستهها و خاطرات ناخودآگاه هستند.
اصول اساسی روانکاوی
روانکاوی نشان می دهد که افراد می توانند کاتارسیس را تجربه کنند و با وارد کردن محتوای ناخودآگاه به آگاهی خودآگاه، بینشی در مورد وضعیت فعلی ذهن خود کسب کنند. از طریق این فرآیند، فرد می تواند از ناراحتی روانی رهایی یابد. روانکاوی همچنین نشان می دهد که:
- رفتار یک فرد تحت تأثیر انگیزه های ناخودآگاه اوست.
- مشکلات عاطفی و روانی مانند افسردگی و اضطراب اغلب ریشه در تعارضات بین ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه دارند.
- رشد شخصیت به شدت تحت تأثیر رویدادهای دوران کودکی است (فروید پیشنهاد کرد که شخصیت تا حد زیادی در سن پنج سالگی تثبیت شده است).
- افراد از مکانیسم های دفاعی برای محافظت از خود در برابر اطلاعات موجود در ناخودآگاه استفاده می کنند.
- تحلیلگران ماهر می توانند با استفاده از راهبردهای روانکاوی مانند تحلیل رویا و تداعی آزاد به فرد کمک کنند تا جنبه های خاصی از ضمیر ناخودآگاه خود را به آگاهی خودآگاه خود بیاورد.
تفاوت روانکاو و روانشناس در چیست؟
اگر می دانید که دکتر روانکاو کیست و چه فرقی بین یک روانکاو و یک روانشناس وجود دارد و روانکاو چه کارهایی را انجام می دهد می توانید از این بخش مقاله عبور کنید و به بخش کاربردهای روانکاوی و معرفی دکتر روانکاو خوب در تهران و مرکز روانکاوی در تهران بروید اما در صورتی که می خواهید درباره روانکاوی و مراکز روانکاوی اطلاعات بیشتری به دست بیاورید این چند پاراگراف را مطالعه کنید.
در ابتدا باید بدانید که روانکاوی یک بخش و یک زیرشاخه از روانشناسی است. پس هر روانکاو یک روانشناس است که دوره های تخصصی در زمینه رویکرد و شیوه درمان روانکاوی را گذرانده است. یک روانشناس برای این که به یک روانکاو خوب تبدیل شود، بایستی به مدت حداقل 4 سال در آموزشگاه های معتبر دوره تخصصی روانکاوی را گذرانده باشد.
رویکرد درمانی در روانکاوی، کاوش، تحلیل و بررسی بخش ناهوشیار فرد برای پیدا کردن ریشه اختلال ایجاد شده و درمان ریشه ای آن است. درواقع روانکاو، در بخش ناهوشیار ذهن فرد نفوذ می کند و ریشه افکار، احساسات، تمایلات و خاطرات ناخوشایند را پیدا کنند و با درمان آن ها، بخش هوشیار فرد را نیز درمان کنند. پس یک مرکز روانکاوی در تهران باید به خوبی از تواناییهای لازمه بهترین روانکاو تهران آگاهی داشته باشد.
روان کاو به نسبت دیگر روانشناسان، عمیق تر و موشکافانه تر به مسائل و مشکلات مراجع می پردازد و در گذشته های دور بررسی می کند تا متوجه شود که مشکل فرد از کجا شکل گرفته است و به همین علت است که درمان هایی که در مرکز مشاوره و مرکز روانکاوی در تهران انجام می شوند عموما طولانی تر از سایر روش های درمانی در روانشناسی است. برای روانکاوی همچنین جنسیت متخصص خیلی مطرح نیست و فرقی ندارد روانشناس خانم در تهران باشند یا روانکاو آقا، چیزی که مهم است تخصص و تجربه کاری و میزان تسلط او بر روانکاوی است.
تاریخچه روانکاوی و دکتر روانکاو
زیگموند فروید بنیانگذار روانکاوی و رویکرد روان پویشی به روانشناسی بود. فروید معتقد بود که ذهن انسان از سه عنصر id، ego و superego تشکیل شده است.
نظریه های فروید در مورد مراحل روانی-جنسی، ناخودآگاه و نمادگرایی رویا هنوز هم در بین روانشناسان و هم در بین مردم عادی محبوب هستند، اما دیگران به کار او با شک و تردید نگاه می کنند.
بسیاری از مشاهدات و نظریه های فروید بر اساس موارد بالینی و مطالعات موردی بود. این امر تعمیم یافته های او به جمعیت بزرگتر را دشوار می کرد. با این حال، نظریات فروید نحوه تفکر ما در مورد ذهن و رفتار انسان را تغییر داد و اثری ماندگار در روانشناسی و فرهنگ بر جای گذاشت.
اریک اریکسون یکی دیگر از نظریه پردازان مرتبط با روانکاوی است. اریکسون نظریه های فروید را گسترش داد و بر اهمیت رشد در طول عمر تاکید کرد. نظریه مرحله روانی اجتماعی شخصیت اریکسون امروزه در درک ما از رشد انسانی تأثیرگذار است.
طبق گفته انجمن روانکاوی آمریکا (APsaA)، روانکاوی می تواند به افراد کمک کند تا با کشف انگیزه های ناشناخته خود که در ناخودآگاه پنهان هستند، خود را درک کنند.
امروزه روانکاوی شامل موارد زیر است:
روانکاوی کاربردی (که اصول روانکاوی را در مطالعه هنر، ادبیات و موقعیت ها و موقعیت های دنیای واقعی به کار می برد)
روانکاوی عصبی (که علوم اعصاب را در موضوعات روانکاوی مانند رویاها و سرکوب به کار می برد)
درمان روانکاوی. بسیاری از انتقادات به رویکردهای روان پویشی مبتنی بر رویکردهای فرویدی قبلی در درمان است. با این حال، اخیراً، تحقیقات نشان داده است که این رویکرد می تواند مزایای زیادی داشته باشد
در حالی که رویکردهای سنتی فرویدی مورد توجه قرار نگرفته اند، رویکردهای مدرن در درمان روانکاوی بر رویکرد غیر قضاوتی و همدلانه تأکید دارند.
در روان درمانی، افراد می توانند با کشف احساسات، خواسته ها، خاطرات و عوامل استرس زا که می توانند منجر به مشکلات روانی شوند، احساس امنیت کنند. تحقیقات نشان داده است که خودآزمایی مورد استفاده در فرآیند روانکاوی می تواند به رشد عاطفی طولانی مدت کمک کند.
قطعا خاطر نشان می شود که روانکاوی و رویکردهای روانپویشی علاوه بر مشکلات بزرگسالان بر روی برخی از مشکلات کودکان هم تاثیرگذار است. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه با روانشناس آنلاین کودک در ارتباط باشید.
نقاط عطف مهم روانکاوی
1856 - زیگموند فروید متولد شد
1882 - یوزف بروئر مورد آنا او را برای فروید شرح داد
1886 - فروید برای اولین بار شروع به ارائه درمان کرد
1895 - آنا فروید متولد شد
1900 - زیگموند فروید کتاب خود را با عنوان تعبیر خواب منتشر کرد
1896 - زیگموند فروید برای اولین بار اصطلاح روانکاوی را ابداع کرد
1908 - انجمن روانکاوی وین تشکیل شد و اولین نشست بین المللی روانکاوان برگزار شد.
1909 - فروید اولین و تنها سفر خود را به ایالات متحده انجام داد
1910 - انجمن بین المللی روانکاوی تشکیل شد
1913 - یونگ از فروید و روانکاوی جدا شد
1938 - انجمن روانکاوی وین منحل شد
1939 - زیگموند فروید پس از مبارزه طولانی با سرطان دهان در لندن درگذشت
روانشناسان روانکاو مطرح
زیگموند فروید بنیانگذار روانکاوی بود، اما متفکران دیگر – از جمله دخترش آنا فروید – نیز اثر قابل توجهی در این زمینه بر جای گذاشتند. از برجسته ترین نام های روانکاوی می توان به اریک اریکسون، اریش فروم و کارل یونگ اشاره کرد.
کارل آبراهام، اتو رنک، جان بالبی، ملانی کلاین، کارن هورنای و سابینا اسپیلرین نیز از عوامل کلیدی در تکامل نظریه روانکاوی بودند.
مفاهیم اصلی رواندرمانی به سبک روانکاو
مفاهیم کلیدی
روانکاوی همچنین شامل تعدادی اصطلاحات و ایده های مختلف مرتبط با ذهن، شخصیت و درمان است.
مطالعات موردی در روانکاوی
مطالعه موردی به عنوان مطالعه عمیق یک فرد، گروه یا رویداد تعریف می شود. برخی از مشهورترین مطالعات موردی فروید عبارتند از دورا، لیتل هانس و آنا او. در یک مطالعه موردی، محقق تلاش می کند تا به شدت تمام جنبه های زندگی یک فرد را بررسی کند. با مطالعه دقیق یک شخص، یک محقق می تواند بینشی در مورد چگونگی کمک تاریخ یک فرد به رفتار فعلی آنها به دست آورد.
اگرچه امید این است که بینشهای بهدستآمده از یک مطالعه موردی منفرد بتواند در مورد دیگران نیز اعمال شود، اما تعمیم نتایج دشوار است، زیرا مطالعات موردی به شدت ذهنی هستند. در برخی موارد، عوامل دخیل در یک مورد خاص به قدری فردی هستند که ممکن است در مورد دیگران صدق نکنند.
ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه
ضمیر ناخودآگاه شامل همه چیزهایی است که خارج از آگاهی هشیار ما هستند، مانند خاطرات اولیه دوران کودکی، خواسته های پنهانی و انگیزه های پنهان. به گفته فروید، ناخودآگاه حاوی چیزهایی است که ممکن است آنها را ناخوشایند یا حتی از نظر اجتماعی غیرقابل قبول بدانیم. ما این چیزها را در ناخودآگاه خود دفن می کنیم زیرا ممکن است برای ما درد یا درگیری ایجاد کنند.
در حالی که این افکار، خاطرات و اصرارها خارج از آگاهی ما هستند، اما همچنان بر نحوه تفکر و رفتار ما تأثیر می گذارند. در برخی موارد، چیزهایی که خارج از آگاهی ما هستند، می توانند بر رفتار به شیوه های منفی تأثیر بگذارند و منجر به پریشانی روانی شوند.
ضمیر خودآگاه، از سوی دیگر، شامل هر چیزی است که در درون آگاهی ما است. محتویات ذهن خودآگاه چیزهایی هستند که ما از آنها آگاه هستیم یا می توانیم به راحتی آنها را به آگاهی برسانیم.
ذهن ناخودآگاه
افکار، امیال یا احساساتی که ناخوشایند، دشوار یا حتی از نظر اجتماعی غیرقابل قبول هستند.
دفن می شوند زیرا می توانند باعث درد یا درگیری شوند.
گاهی اوقات می توان با استفاده از تکنیک های خاصی به آگاهی رساند.
ذهن هشیار
افکار، احساسات و خواسته هایی که ما از آنها آگاه هستیم یا به راحتی می توانیم آنها را به آگاهی برسانیم.
پنهان یا سرکوب نشده است.
ممکن است تحت تأثیر افکار، احساسات یا خاطرات ناخودآگاه باشد.
شناسه
اولین عنصر کلیدی شخصیت که ظاهر می شود، شناسه شناخته می شود. شناسه شامل تمام تمایلات ناخودآگاه، اساسی و اولیه است.
خود
دومین جنبه شخصیتی که ظاهر می شود به عنوان ایگو شناخته می شود. این بخشی از شخصیت است که باید با خواسته های واقعیت مقابله کند. این به کنترل اصرارهای id کمک می کند و ما را وادار می کند به شیوه هایی واقع بینانه و قابل قبول رفتار کنیم.
به جای درگیر شدن در رفتارهایی که برای ارضای خواستهها و نیازهای ما طراحی شدهاند، نفس ما را مجبور میکند تا نیازهای خود را به روشهایی که از نظر اجتماعی قابل قبول و واقعبینانه است برآورده کنیم. علاوه بر کنترل خواسته های id، ایگو همچنین به ایجاد تعادل بین تمایلات اساسی، آرمان های ما و واقعیت کمک می کند.
سوپرایگو
سوپرایگو آخرین جنبه شخصیتی است که ظاهر می شود و حاوی آرمان ها و ارزش های ما است. ارزش ها و باورهایی که والدین و جامعه به ما القا می کنند، نیروی هدایت کننده سوپرایگو است و تلاش می کند تا ما را وادار کند که مطابق این اخلاق رفتار کنیم.
مکانیسم های دفاعی ایگو
مکانیسمهای دفاعی استراتژیهایی هستند که خود برای محافظت از خود در برابر اضطراب استفاده میکند. این ابزارهای دفاعی به عنوان محافظی عمل می کنند تا از ورود جنبه های ناخوشایند یا ناراحت کننده ناخودآگاه به آگاهی ما جلوگیری کنند. زمانی که چیزی بهعنوان طاقتفرسا یا حتی نامناسب تجربه میشود، مکانیسمهای دفاعی از ورود اطلاعات به آگاهی ما جلوگیری میکنند، که پریشانی ما را به حداقل میرساند.
نقاط قوت و ضعف روانکاوی و دکتر روانکاو
در طول اوایل قرن بیستم، تأثیر روانکاوی افزایش یافت. اما بدون منتقدانش نبود. روانکاوی علیرغم ایراداتش همچنان نقش کلیدی در روانشناسی داشت. این رویکرد ما را برای درمان اختلالات روانشناختی تحت تأثیر قرار داد و امروزه همچنان بر روانشناسی تأثیر می گذارد.
نقاط قوت روانکاوی
با وجود اینکه بیشتر نظریههای روانپویشی بر تحقیقات تجربی تکیه نمیکنند، روشها و نظریههای تفکر روانکاوی به توسعه روانشناسی تجربی کمک کردند.
بسیاری از نظریههای شخصیتی که توسط متفکران روانپویشی ایجاد شدهاند، مانند نظریه مراحل روانی-اجتماعی اریکسون و نظریه مرحله روانجنسگرایانه فروید، امروزه همچنان بر این حوزه تأثیر میگذارند.
روانکاوی دیدگاه جدیدی را در مورد بیماری روانی باز کرد، به ویژه اینکه صحبت کردن در مورد مشکلات با یک متخصص روانکاوی می تواند به کاهش ناراحتی روانی فرد کمک کند.
نقاط ضعف روانکاوی
نظریات فروید بیش از حد بر ذهن ناخودآگاه، جنسیت، پرخاشگری و تجربیات دوران کودکی تأکید می کرد.
بسیاری از مفاهیم ارائه شده توسط نظریه پردازان روانکاوی، اندازه گیری و کمی سازی دشوار است.
بیشتر ایده های فروید بر اساس مطالعات موردی و مشاهدات بالینی بود تا تحقیقات تجربی و علمی.
بسیاری از مردم به روانکاوی بدبین هستند زیرا شواهدی که از اثربخشی آن حمایت می کنند اغلب ضعیف تلقی می شوند. یکی از بحث های اصلی کسانی که از روانکاوی انتقاد می کنند این است که به اندازه سایر درمان ها مؤثر نیست.
نقد دیگر این است که روانکاوی اغلب مستلزم سرمایه گذاری زمان، پول و تلاش است. روانکاوی نیز عموماً یک پیشنهاد بلندمدت است. در دنیای امروزی که ما در آن زندگی می کنیم، مردم معمولاً به دنبال نتایج سریع و رویکردهایی هستند که در روزها، هفته ها یا ماه ها تأثیر بگذارد. درمان روانکاوی معمولاً شامل یک مشتری و درمانگر است که در طول سالها مسائل را بررسی می کنند.
اثربخشی روانکاوی
روانکاوی حمایت هایی نیز به همراه داشته است. یک بررسی سیستماتیک از مطالعات قبلی به این نتیجه رسید که درمان روانکاوی یک درمان موثر است که منجر به کاهش علائم و تغییرات طولانی مدتی می شود که سال ها پس از پایان درمان ادامه داشت.
یک بررسی در سال 2015 نشان داد که درمان روان پویشی می تواند در درمان تعدادی از اختلالات موثر باشد که عبارتند از:
- افسردگی
- اختلالات اشتها
- اختلالات جسمی
- برخی از اختلالات اضطرابی
با استفاده از معیارهای تعیین شده برای درمان های مبتنی بر شواهد، روانکاوی سنتی به تنهایی به عنوان یک روش درمانی برای اکثریت بزرگ اختلالات روانشناختی عمل نمی کند. اما، نادیده گرفتن مشارکت های فروید به عنوان بی ربط به روانشناسی… ساده سازی بیش از حد است.
– سوزان کراوس وایتبورن، دکترا
گذشته و حال روانکاوی
بسیاری از ایده های فروید در روانشناسی مورد توجه قرار نگرفته اند، اما قطعاً این بدان معنا نیست که کار او خالی از لطف نیست. تحقیقات همچنین حداقل برخی از ایده های اصلی فروید را پشتیبانی می کنند.
رویکرد او به درمان (به طور خاص، این پیشنهاد که بیماری روانی قابل درمان است و صحبت در مورد مشکلات می تواند باعث تسکین شود) یک مفهوم انقلابی بود که نحوه رویکرد ما به درمان بیماری روانی را تغییر داد.
پیتر فوناگی در مقاله ای که در World Psychiatry منتشر شده است، توضیح داد: «بررسی کارهای علوم اعصاب تأیید می کند که بسیاری از مشاهدات اولیه فروید، از جمله تأثیر فراگیر فرآیندهای ناخودآگاه و عملکرد سازماندهی احساسات برای تفکر، در مطالعات آزمایشگاهی تأیید شده است.
سهم فروید در روانشناسی
زیگموند فروید نیز بسیار محصول زمان خود بود. در حالی که او به دلیل تئوری های جسورانه اش (که به ویژه در دوره ویکتوریا تکان دهنده تلقی می شد) شهرت داشت، دیدگاه او نسبت به جهان با زمانی که در آن زندگی می کرد رنگ آمیزی داشت. اگر فروید امروز زنده بود، ممکن بود ایدههای او به گونهای متفاوت در نظر گرفته شود – و احتمالاً کار او مسیر دیگری را در پیش میگرفت.
برخی معتقدند که اگر فروید امروز زنده بود، احتمالاً به موضوعات مرتبط با عملکرد مغز علاقه مند می شد. قبل از توسعه روانکاوی، علایق فروید بر توسعه یک مدل عصبی رفتار متمرکز بود.
روانکاوی همانطور که فروید تصور می کرد ممکن است رو به افول باشد، اما این بدان معنا نیست که دیدگاه روان پویشی ناپدید شده است یا به زودی به جایی خواهد رسید.
روانکاوی امروز
اگر از کسی بپرسید که وقتی به روانشناسی فکر می کند چه چیزی به ذهنش می رسد، احتمالاً زیگموند فروید و روانکاوی پاسخ های رایجی هستند. تردیدی وجود ندارد که روانکاوی – هم به عنوان یک رویکرد درمانی و هم به عنوان دیدگاه نظری – اثر خود را در روانشناسی بر جای گذاشته است.
اکثر روانشناسان امروزه از رویکرد التقاطی تری در زمینه روانشناسی استفاده می کنند، اگرچه برخی از متخصصان نیز وجود دارند که هنوز دیدگاهی کاملاً روانکاوانه در مورد رفتار انسان دارند.
ارسال نظر