صفر تا 100 چاپ و انواع آن
در دنیای امروزی، نمیتوان نقش مهم صنعت چاپ را در ارتقای فرهنگ و دانش یک جامعه کتمان کرد. این صنعت باعث شد تا بتوانیم از محصولات چاپی همچون کتاب، روزنامه، مجله و ... استفاده نماییم و سطح اطلاعات خود را بالا ببریم. همچنین این صنعت نقش مهمی را در تبلیغات ایفا میکند و با تولید محصولاتی مانند کاتالوگ، بروشور، کارت ویزیت و ... میتواند به مشاغل در جهت معرفی بیشتر نام تجاری و محصولاتشان کمک نماید.
به همین جهت ما در خبرگزاری پارس نیوز به نقل از مجتمع چاپ سانترال که یکی از بزرگترین و قدیمی ترین مجتمع های چاپی در کشور است، قصد داریم شما را با صنعت چاپ و انواع آن بیشتر آشنا کنیم.
چاپ چیست؟
نقل شده است که منشا واژه چاپ از کلمه مغولی چاو میباشد که به معنی فشردن سطحی بر روی سطح دیگر است. همانطور که از معنی این کلمه بر می آید، چاپ به عملی اتلاق میشود که در آن نقش ها و صورت هایی مانند حروف، اعداد، تصاویر، خطوط و ... بر روی موادی همچون کاغذ، پارچه و ... انداخته میشوند و با این کار زمینه تکثیر این نقش و نگارها فراهم میگردد. البته در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی، میتوان عملیات چاپ را بر روی موادی همچون چرم، شیشه و مواد پلاستیکی نیز انجام داد.
تاریخچه چاپ
در گذشته های بسیار دور، نسخه ای از یک اثر مکتوب و کپی برداری از آن، توسط برده هایی که دارای سواد خواندن و نوشتن بودند، صورت میگرفت. این برده ها، میتوانستند تا حداکثر چند هزار نسخه از یک شعر یا اتفاق تاریخی را با دست بر روی پاپیروس یا پوست بنویسند که کاری سخت و بسیار زمانبر بود. به همین دلیل میتوان اولین احساس نیاز بشر به چاپ را در آن دوران جست و جو کرد.
البته گام های اولیه به سمت چاپ، برخلاف بسیاری از هنرها و صنایع دستی دیگر به دلیل وجود برخی آثار برجای مانده از گذشته، توسط باستان شناسان شناسایی شده است. از وجود تصاویر دست آغشته به گل و فشار مستقیم بر روی دیواره غارهای ماقبل تاریخ تا استفاده از مهرهای حک شده برای به وجود آوردن نقش هایی بر روی موم و خاک رس، آثاری هستند که نشان دهنده وجود چاپ حتی پیش از اختراع نوشتار میباشند.
اکثر افراد مخترع چاپ را گوتنبرگ آلمانی میدانند ولی پیدایش چاپ به پیش از او برمیگردد. پیش از گوتنبرگ، چینی ها و کره ای ها به روش هایی برای چاپ کلمات بر روی کاغذ و پارچه رسیده بودند و حتی گفته شده است که ماشین چاپ گوتنبرگ، الهام گرفته از روش های آنان میباشد. درکل چینی ها و کره ای ها به پیدایش چاپ کمک شایانی نموده اند و کار آنان را ماشین چاپ گوتنبرگ تکمیل نموده است.
در سال 1452 میلادی، گوتنبرگ توانست اولین دستگاه چاپ را اختراع نماید. ماشین چاپ گوتنبرگ بدین صورت بود که او برای هر حرف، یک قطعه فلزی درنظر گرفت. این قطعات در کنار هم قرار میگرفتند و با آغشته شدن به مرکب، کلمات را بر روی کاغذ نمایش میدادند. گوتنبرگ با اختراع این ماشین، باعث ایجاد یک اتفاق بزرگ در این صنعت شد. البته به دلیل هزینه های بالای این ماشین، بیشتر افرادی که از آن استفاده میکردند، افراد متمول و ثروتمند بودند.
در سال 1796 فردی به نام آلوئیس زنه فلدر، روش دیگری به نام چاپ سنگی یا لیتوگرافی را اختراع نمود که متون و تصاویر بر روی یک سنگ نقش میبستند و از طریق آن سنگ، این تصاویر بر روی کاغذ و پارچه انداخته میشدند. این روش، صنعت چاپ را با تحول عظیمی روبرو کرد و دیگر کشورها را به استفاده از این روش ترغیب نمود.
در مورد پیدایش صنعت چاپ در ایران، روایت های مختلفی وجود دارد. بیشتر نقل قول ها اشاره به ورود ماشین گوتنبرگ به ایران در زمان قاجار دارد. به دلیل هزینه های بالای این ماشین، میرزا صالح شیرازی اقدام به آوردن دستگاه چاپ سنگی به ایران نمود. او که یکی از افراد منتخب دربار برای آموختن دانش های جدید از اروپا بود، در هنگام بازگشت از اروپا، با خود یک دستگاه چاپ سنگی به ایران آورد و اولین چاپخانه سنگی را در تبریز، تاسیس نمود. این اتفاق باعث آغاز چاپ سنگی در ایران بود و پس از مدت کوتاهی، چاپخانه های سنگی در تهران، اصفهان و دیگر شهر ها دایر شد.
انواع چاپ
پس از آشنایی با تاریخچه صنعت چاپ، وقت آن رسیده است که با انواع چاپ آشنا شوید. بسیاری از افراد، نام چاپ دیجیتال و چاپ افست به گوششان خورده است ولی چاپ تنها به این دو روش محدود نمیشود و انواع مختلفی دارد که هر کدام دارای مزایای خاص خود میباشند.
- چاپ افست
یکی از انواع چاپ، چاپ افست میباشد. چاپ افست در حال حاضر پرکاربردترین و متداول ترین نوع چاپ میباشد که نسبت به دیگر انواع چاپ در کیفیت چاپ و تیراژ بالا برتری دارد. معروف ترین دستگاه های چاپ افست، ماشین های چهار رنگ CMYK است که از چهار رنگ آبی فیروزه ای، رنگ ارغوانی، زرد و مشکی تشکیل شده اند و محصول نهایی را با بالاترین کیفیت در اختیار شما قرار میدهند. البته ماشین های چاپ افست، محدود به همین جهار رنگ نمیشوند و برخی از ماشین های جدید، از توانایی چاپ با 10 رنگ برخوردار هستند.
چاپ افست مزایای مختلفی نسبت به دیگر انواع چاپ دارد. اولین مزیت آن، کیفیت تصاویر و متون در آن با دیگر انواع چاپ قابل مقایسه نیست و با اختلاف از دیگر انواع، کیفیت آن بهتر است. مزیت دیگر این چاپ، مقرون بصرفه بودن آن در تیراژ های بالا است. هرچه تیراژ محصول چاپی بیشتر میشود، هزینه نهایی برای یک محصول کاهش می یابد. از دیگر ویژگی چاپ افست، میتوان به استفاده از رنگ های ساختگی اشاره نمود. برخی از سازمان ها و شرکت ها از رنگ های اختصاصی برای محصولات خود استفاده میکنند که دیگر انواع چاپ، نمیتوانند این رنگ ها را به خوبی به نمایش بگذارند.
همانطور که پیش از این گفته شد، چاپ افست در حال حاضر پرکاربردترین روش چاپی میباشد و از کاربردهای آن میتوان به چاپ کاتالوگ افست، چاپ بروشور افست، چاپ کارت ویزیت، ست اداری، چاپ فولدر و ... اشاره نمود.
- چاپ لترپرس
از لترپرس به عنوان قدیمی ترین نوع چاپ یاد میشود. در این روش، سطحی با حروف برجسته را آغشته به مرکب میکنند و به سطح بستر چاپ فشار میدهند تا عکس به صورت معکوس تولید شود. از این روش به ندرت استفاده میشود ولی کاربرد های اصلی چاپ لترپرس، در چاپ کارت ویزیت، سربرگ، اعلامیه و ... با تیراژ پایین است.
- چاپ دیجیتال
یکی دیگر از انواع چاپ که کاربرد بسیاری دارد، چاپ دیجیتال است. در فرآیند چاپ دیجیتال، تصاویر به صورت دیجیتالی از رایانه به دستگاه چاپ دیجیتال منتقل میشود و مانند چاپ افست، تصاویر از طریق یک صفحه فلزی به کاغذ منتقل نمیشود. چاپ دیجیتال نیز همچون چاپ افست کیفیت بالایی دارد ولی کیفیت آن به چاپ افست نمیرسد.
چاپ دیجیتال نیز مزایای بسیاری دارد. مزیت مهم این نوع چاپ، سرعت بالای آن است. به دلیل آنکه تمام کارهای چاپ به صورت دیجیتال و از طریق رایانه انجام میشود، فرآیند چاپ بسیار سریع صورت میگرد و این نوع چاپ برای افرادی که تمایل دارند در اسرع وقت محصول چاپی خود را تحویل بگیرند، مناسبترین گزینه است. مزیت دیگر این نوع چاپ، قیمت مناسب آن در تیراژ های پایین و محدود است.
چاپ دیجیتال نیز کاربردهای فراوانی دارد که از جمله این کاربردها میتوان به چاپ بروشور دیجیتال، چاپ کارت ویزیت، تراکت، چاپ فولدر، کارت دعوت و ... اشاره نمود.
- چاپ فلکسو
چاپ فلکسو یا فلکسوگرافی، نسخه مدرنی از چاپ لترپرس است. این روش سنتی چاپ را می توان تقریباً بر روی هر نوع لایه ای از جمله مقوا راه راه، سلفون، پلاستیک، برچسب، پارچه و فیلم فلزی استفاده کرد. در فرآیند چاپ فلکسوگرافی از جوهرهای نیمه مایع که زود خشک میشوند، استفاده میگردد. این روش برای جعبه های بسته بندی کادو و کاغذ دیواری به کار میرود.
- چاپ اسکرین
چاپ اسکرین به فرآیند فشار دادن جوهر از طریق یک صفحه مشبک برای ایجاد یک طرح چاپی گفته میشود. این یک تکنیک محبوب است که در طیف وسیعی از صنایع، مورد استفاده قرار میگیرد. چاپ اسکرین یک روش موثر برای ایجاد بوم های برجسته، پوسترها و کارهای هنری است اما کاربرد آن به موارد گفته شده محدود نمیشود و از این روش برای چاپ پارچه و منسوجات نیز استفاده میگردد. چاپ اسکرین برای ایجاد چاپ روی انواع لباس ها و محصولات سفارشی، گزینه مناسبی به شمار میرود.
چاپخانه مناسب برای سفارش محصولات چاپی
همانطور که در ابتدای این مطلب ذکر شد، بسیاری از صنایع و مشاغل، نیاز به محصولات چاپی دارند و مسلما برای برخورداری از یک محصول چاپی باکیفیت، به دنبال یک چاپخانه مناسب میگردند تا بتواند انتظارات آنان را برآورده سازد. برای انتخاب یک چاپخانه باید به نکات مهمی توجه گردد. یکی از این نکات، برخورداری آن چاپخانه از ماشین آلات پیشرفته و افراد خبره در زمینه چاپ میباشد. نکته مهم دیگر، کیفیت مطلوب در کنار قیمت مناسب است. برخی از چاپخانه ها برای کاهش قیمت، از کیفیت محصول میکاهند و محصول چاپی نهایی به هیچ وجه انتظارات را برآورده نمیسازد. این اتفاق علاوه بر اینکه موجب ایجاد نارضایتی در مشتری میشود، هزینه های وارده بر او را افزایش میدهد.
مجتمع چاپ سانترال با بیش از نیم قرن تجربه در صنعت چاپ و همچنین با بهره گیری از افراد متخصص و ماشین الات پیشرفته، میتواند بهترین محصول چاپی را برای شما به ارمغان آورد. چاپ سانترال خدمات چاپی متنوع خود را در سریعترین زمان ممکن و با پایین ترین قیمت در اختیار مشتریان قرار میدهد. برای دریافت مشاوره رایگان و اطلاع از خدمات این مجتمع چاپی، میتوانید به وبسایت مجتمع چاپ سانترال با نشانی اینترنتی https://centralchap.com مراجعه نمایید.
ارسال نظر