آیا سیارک سرگردان به زمین برخورد میکند؟
اعلام نزدیک شدن سیارک و شهاب سنگ بزرگ به زمین در اوایل اردیبهشتماه ۱۳۹۹، پرسشهایی را درباره رخدادهای احتمالی همچون برخورد با کره زمین و نابودی حیات را مطرح کرده است،
دکتر معین مصلحی رییس رصدخانه ابوریحان بیرونی دانشگاه شیراز در این باره معتقد است: براساس پژوهشهای انجام شده احتمال برخورد این سیارک خطرناک با زمین بسیار کم است و این سیارک بدون دردسر از کنار زمین عبور میکند.
این عضو هیات علمی دانشگاه شیراز اظهار داشت: منظومه شمسی تعداد بسیار زیادی خرده سیارک دارد و میلیاردها سال است که تمام آنها در حال گردش هستند و ابعاد مختلفی دارند.
وی ادامه داد: برخی از آنها دارای ابعاد کوچک و برخی نیز دارای ابعاد بزرگ هستند، اینها سرگردان هستند و مدارهای مختلفی نیز دارند که برخی از آنها در مدار دایرهای به دور خورشید میچرخد و برخی نیز ممکن است تحت تاثیر سیارات دیگر بیضی شکل یا منحرف شوند.
رییس رصدخانه ابوریحان بیرونی گفت: کاری که متخصصان طی سالیان گذشته انجام دادهاند، این است که این سیارکها را پایش میکنند؛ تلسکوپهایی هستند که به طور مرتب آسمان را جستجو میکنند.
مصلحی افزود: نور سیارکها بسیار ضعیف است و معمولا وقتی به زمین نزدیک میشوند احتمال رصد آنان بیشتر است، اما به طور مرتب اینها رصد میشوند و تلاش میشود محاسبات لازم صورت بگیرد که مدار این سیارکها به چه صورت است.
وی ادامه داد: پس از محاسبه، پیشبینی میشود که آیا اینها با زمین برخورد یا از نزدیک زمین عبور میکنند.
احتمال برخورد با زمین، بسیار کم است
استاد فیزیک دانشگاه شیراز گفت: آنهایی که از نزدیک زمین عبور میکند اصطلاحا به آنها neo یعنی اجرام نزدیک به زمین میگویند و وقتی اینها به عنوان اجزام نزدیک به زمین شناخته میشوند وارد یک لیست میشوند که در این لیست به عنوان پتانسیل اینکه ممکن است اینها به زمین برخورد کنند به آنها نگاه میشود.
مصلحی افزود: این کار نیازمند انجام رصدهای متوالی تری است و معمولا تلسکوپهای بزرگتر یا ویژه تری را به این امر اختصاص میدهند تا بتوانند حرکت آن را دقیقتر بررسی کنند و المانهای مداری آنها را به دست بیاورند.
وی ادامه داد: سیارکی که گفته میشود احتمال دارد به زمین برخورد کند، بر اساس مطالعاتی که من انجام دادم، احتمال برخورد آن به زمین بسیار کم است و به صورت راحت و بدون دردسر از کنار زمین عبور میکند.
رییس رصدخانه ابوریحان بیرونی گفت: احتمالا این سیارک در فاصله حدود ۶ میلیون کیلومتری است که این عدد، یک رقم بسیار بزرگی نسبت به فاصله زمین تا ماه است.
وی ادامه داد: محاسبات جدید نشان داده است که احتمال برخورد این سیارک با زمین بسیار کم است.
آیا میتوان سیارک را منفجر یا منحرف کرد؟
این استاد فیزیک دانشگاه شیراز در پاسخ به این سوال که در صورت وجود احتمال برخورد این سیارک با زمین، امکان منفجر یا منحرف کردن آن وجود دارد؟ گفت: در مورد منحرف یا منفجر کردن این سیارک اطلاعات چندانی در دسترس ندارم، اما اگر که قرار بود برخورد کند حدود اوایل اردیبهشت این اتفاق میافتد.
مصلحی افزود: اینکه چقدر بشر فناوری لازم را برای منفجر کردن این سیارک داشته باشد من از این فناوری اطلاع خاصی ندارم، اما اگر اینها سیارک بخواهد برخورد کند یک خطر جدی برای حیات کره زمین است.
وی ادامه داد: البته در گذشته برخی از این سیارکها که بسیار کوچک بودند با زمین برخورد کردند، به عنوان مثال حدود ۱۰ سال پیش یکی از این سیارکها که بسیار کوچک بود به روسیه خورده بود.
ناسا به تازگی خبر داده که یک شهاب سنگ عظیمالجثه چهار کیلومتری در حال نزدیک شدن به زمین است و در اردیبهشت ماه از نزدیکی زمین عبور میکند.
این سیارک که تقریبا ابعادی در حدود ۴ کیلومتر دارد به سمت زمین در حال حرکت است و خوشبختانه انتظار نمیرود با سیاره ما برخورد کند. ۲۲ سال پیش در زمانی که این سیارک کشف شد ناسا گفته بود در صورتی که این سیارک با زمین برخورد کند، به اندازهای بزرگ هست که بتواند اثرات جدی جهانی ایجاد کند.
بنا بر برخی تحلیلها، این سیارک در صورت ورود به اتمسفر زمین، آتش میگیرد و با سرعتی حیرتانگیز به زمین برخورد خواهد کرد و توانایی آن را دارد که نسل بشر را با تهدیدی جدی یا حتی نابودی رو به رو کند.
ارسال نظر