لنگرهموروئید یا بواسیر چیست؟ مقایسه درمان خانگی، سنتی و نوین با لیزر
بواسیر یا هموروئید بافت های ملتهب و رگ های خونی در کانال مقعد است که حداقل 50 درصد افراد بالای سن پنجاه سال به آن دچار می شوند. عروق بواسیری که در ناحیه مقعد هستند به دلایلی مانند یبوست دچار تورم و برآمدگی می شوند که نتیجه آن مشکلاتی مانند خونریزی ، درد، ایجاد زخم و لخته می باشد.هموروئید می تواند هم در داخل مقعد و هم در خارج مقعد و زیر پوست آن ایجاد شود.
شیوع این بیماری در میان زنان و مردان چندان تفاوتی ندارد ولی برخی آمارها حاکی از آن است که آقایان بیشتر برای درمان آن به پزشک مراجعه می کنند، از آنجایی که بسیاری از بیماران به دلیل مسائلی مانند خجالت و شرم و حیا، برای بیان مشکل خود به پزشک مراجعه نمی کنند و خودشان دست به خود درمانی می زنند و یا با روش های خانگی سعی می کنند بیماری خود را درمان کنند، پس آمار شیوع این بیماری صد در صد واقعی نیست و نمی توان آمار دقیق و درستی ارائه نمود.
به طور کلی بواسیر در افرادی که به مدت طولانی یبوست دارند، زنان باردار، افراد ورزشکار، بیشتر شایع است.
علائم
- خونریزی و خارش
- ورم و التهاب اطراف مقعد
- توده و یا برجستگی اطراف مقعد که با لمس کردن احساس شود
- خون در مدفوع
- احساس پری و دفع نشدن کامل مدفوع
بسیاری از افرادی که بواسیر دارند ممکن است علائم حاد و مشخصی نداشته باشند و فقط گاهی اوقات در هنگام اجابت مزاج دچار خونریزی اندک و یا درد خفیفی شوند. اما افرادی که دائماً یبوست دارند بیشتر اذیت خواهند شد و علائم شدیدتری را تجربه می کنند.
علت
در واقع هنوز علت دقیق و مشخصی برای این بیماری کشف نشده است اما برخی موارد زیر می تواند علت بواسیر باشد یا باعث تشدید آن شود:
- ارثی بودن: آمارها نشان دهنده آن است که این بیماری می تواند ارثی هم باشد و افرادی که سابقه خانوادگی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به آن هستند.
- سبک زندگی غلط و رژیم غذایی نادرست: رعایت نکردن اصول تغذیه ای مانند مصرف ناکافی آب، فیبر، غلات، میوه و سبزیجات و در عوض مصرف زیاد فست فود، چربی، تنقلات و نوشیدنی های الکلی
- چاقی و اضافه وزن: وزن زیاد باعث کم تحرکی و در نتیجه کمتر شدن حرکات روده ای و در آخر یبوست خواهد شد.
- رابطه جنسی از راه مقعد: به دلیل اینکه عضلات ناحیه مقعد حالت دریچه ای دارند و در حالت عادی باید بسته بماند، فشاری که در رابطه جنسی مقعدی به آن وارد می شود باعث ضعیف تر شدن عضلات آن و نازک تر و تحریک پذیرتر شدن عروق مقعدی می شود.
- بارداری: یکی از عوارض دوران بارداری برای بانوان بواسیر می باشد که دلیل آن چاقی و اضافه وزن در بارداری و در نتیجه فشار به مقعد و یبوست می باشد.
- ورزش های سنگین و بلند کردن اجسام سنگین: باعث افزایش فشار به عروق این ناحیه و کف لگن می شود.
- نشستن طولانی مدت: باعث کاهش حرکات روده ای و یبوست می شود.
- یبوست و اسهال: از عوارض جدی اسهال مزمن هموروئید می باشد. یبوست نیز باعث سفت تر شدن مدفوع و زور زدن به هنگام دفع می شود که بواسیر را در پی دارد.
اما برای برخی این سوال پیش می آید که آیا یبوست و تحرک نداشتن یا به عبارتی پشت میز نشینی و نشستن های طولانی مدت تنها دلیل ایجاد هموروئید می باشد؟باید بگوییم که این موارد به تنهایی باعث ایجاد هموروئید نمی شوند. به عبارتی دیگر عدم تحرک کافی، نشستن برای مدت طولانی، باعث کندتر شدن حرکات طبیعی روده ها و در نتیجه یبوست می شود و یبوست هم به نوبه خود سایر علائم بواسیر را تشدید خواهد کرد.
بواسیر داخلی و خارجی
بواسیر یا هموروئید به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می شود که بواسیر داخلی خود با توجه به شدت آن به 4 درجه تقسیم میشود.
هموروئید داخلی در اثر تورم رگ های درون مجرای مقعدی ایجاد می شود و بواسیر خارجی یا هموروئید ترومبوزه در بیرون مقعد و اطراف آن ایجاد می شود که ممکن است در برخی موارد ترومبوز شود یعنی حالتی که داخل توده بواسیری پر از لخته خون می شود و به رنگ آبی نزدیک به بنفش در می آید.
درجات بواسیر داخلی
به طور کلی این درجه بندی بر حسب میزان بیرون زدگی از مقعد می باشد و هرچه بواسیر شما بیشتر بیرون زده باشد درجه بالاتری هم دارد. پزشک هم با توجه به نوع و درجه هموروئید شما روش درمان مناسب را انتخاب می نماید.
در بواسیر داخلی درجه یک: به هنگام حرکات روده به داخل مجرای مقعدی صعود می کند.
بواسیر داخلی درجه دو: به هنگام حرکات روده ای از مقعد خارج می شود و سپس خود به خود به داخل برمیگردد.
هموروئید داخلی درجه سه همانند درجه دو می باشد با این تفاوت که خودش به داخل نمی رود و باید با دست و یا انگشت به داخل برگشت داده شود.
هموروئید داخلی درجه چهار نیز در اثر حرکات روده به بیرون مقعد می آید و همیشه بیرون مقعد باقی می ماند و با دست هم داخل نمی رود.
روش های درمان بواسیر
اگر شما یکی از مبتلایان به این بیماری هستید و بخاطر دلایلی مانند ترس و خجالت از بیان آن نزد پزشک خودداری می کنید باید بگوییم که این بیماری آن طور که فکر میکنید نادر نیست و همه ی ما در مقعد خود رگ های هموروئیدی داریم که در صورت تحریک شدن، دچار درد و ورم و خونریزی می شود که این حالت همان بواسیر یا هموروئید است.
بیشتر افراد از این درد رنج می کشند و بدون اینکه به دنبال درمان قطعی برای آن باشند خودشان دست به خود درمانی می زنند. در صورتی که اگر در مراحل اولیه بیماری باشید و تشخیص به موقع انجام شود می توان با روش هایی مانند اصلاح سبک زندگی و درمان های خانگی یا گیاهی که شامل موارد زیر است درد خود را تسکین دهید.
درمان خانگی
- استفاده از وان آب گرم یا حمام سیتز
- گذاشتن کمپرس یخ
- مصرف فیبر و مکمل های مسهل
- کرم ها و پماد های موجود که بدون نسخه هم قابل تهیه هستند مثل پمادهای موضعی که حاوی ماده ضد التهاب و یا هیدروکورتیزون هستند و یا شیاف و پماد آنتی هموروئید
- استفاده از مکمل های گیاهی مانند همارون
- استعمال آلوئه ورا و روغن نارگیل بر روی ناحیه بواسیری
باید توجه داشت که استفاده از این داروها و روش های خانگی برای تسکین موقت درد و رفع التهاب بواسیر درجه یک و دو مفید است، اما اگر هموروئید بسیار پیشرفته باشد این روش ها نتیجه بخش نبوده و کارساز نیست و باید از روش های تهاجمی مثل عمل جراحی بواسیر و یا لیزر هموروئید استفاده شود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
روش پزشکی و جراحی بواسیر
درمان این عارضه جزو موارد حاد و یا اورژانسی نمی باشد اما اگر علائم آن شدت پیدا کند و فرد درد و سختی زیادی را تحمل کند باید با روش های فوری و سریع درمان شود: مانند بستن کش یا رابربند، هموروئید پکسی یا استاپلر، اسکلروتراپی که روشی سرپایی است و پزشک ماده ی اسکلروزان را به عروق هموروئیدی تزریق می کند، و سایر روش های تهاجمی تر مانند جراحی بواسیر و برداشتن آن به روش سنتی یا Hemorrhoidectomy.
اما خبر خوب برای شما اینکه نگران نباشید و با خواندن این روش ها فکر نکنید که برای درمان هموروئید باید یکی از این روش های دردناک و تیغ جراحی را انتخاب نمایید. با پیشرفت علم پزشکی دیگر نباید نگران درمان درد خود باشید. روش های جدید برای درمان بیماری ها روز به روز راحت تر و بی دردسر تر و قطعی تر می شوند و به طور خلاصه باید بگوییم لیزر درمانی به خدمت بشر آمده است و با توجه به مزایای منحصر به فردی که دارد، به عنوان محبوب ترین روش درمان برای بیماران شناخته شده است. به همین جهت در ادامه این مقاله به صحبت درباره این روش موثر و قطعی برای درمان بواسیر یا هموروئید خواهیم پرداخت.
درمان با لیزر
درمان بواسیر یا هموروئید با لیزر جدیدترین متد برای درمان این بیماری می باشد و به عنوان بهترین روش درمان، جایگزین روش های قدیمی و سنتی مانند جراحی شده است.
در روش جراحی بیمار باید قبل از عمل بیهوش می شد و بعد از آن هم نیاز به بستری و ماندن در بیمارستان بود. درد جای چاقو و تیغ جراحی هم به معایب روش جراحی اضافه شد و مهم تر از همه که شکایت بسیاری از بیمارانی که با این روش درمان شده بودند را در پی داشت این بود که بیمار پس از گذراندن دوره سخت جراحی و بیهوش شدن و زیر تیغ جراحی رفتن، باز هم به طور کامل درمان موفقی نداشتند و پس از مدتی دوباره بواسیرشان عود می کرد.
اما به لطف لیزر هیچ یک از این مشکلات برای بیمار پیش نخواهد آمد و بیماران رضایت کامل از نحوه درمان خود دارند.
نحوه درمان بواسیر با لیزر
برای انجام این روش پزشک معمولاً دو انتخاب دارد که با توجه به درجه هموروئید و نوع آن و میزان بیرون زدگی یکی از روش ها را انتخاب می نماید:
- برای درمان بواسیر داخلی درجه یک و دو از روش IRC و یا اشعه درمانی استفاده می شود که به این صورت است: در این روش بالشتک های هموروئیدی بدون اینکه برش داده شوند فقط با نور و اشعه لیزر از بین می روند که بدون درد و خونریزی می باشد.
- اما اگر بواسیر بیرون زده باشد و یا درجه سه یا چهار باشد با استفاده از لیزر CO2 بافت های بواسیر برش داده می شوند و چون این برش با لیزر است پس سایر بافت ها آسیبی نمی بینند و عفونت و خونریزی هم ایجاد نمی شود. همچنین بعد از اتمام این روش نیازی به پانسمان کردن ناحیه لیزر شده نمی باشد.
در آخر اینکه درمان بواسیر یا هموروئید با لیزر نسبت به سایر روش ها دارای مزایایی است که باعث شده به عنوان موفقیت آمیزترین روش درمان برای این بیماری معرفی شود. برخی از مزایای لیزر درمانی به این شرح می باشد:
- بدون نیاز به بیهوشی و بستری شدن در بیمارستان
- بدون درد و خونریزی
- بافت های اطراف مقعد آسیبی نمی بینند و اثری از زخم باقی نمی ماند.
- همانند روش جراحی باعث به وجود آوردن بی اختیاری در دفع مدفوع برای بیمار نخواهد شد.
- بدون نیاز به پانسمان بعد از عمل و گذراندن دوره سخت نقاهت
- لیزر هموروئید به صورت سرپایی و در کمتر از نیم ساعت قابل انجام است.
- روشی قطعی و غیر قابل بازگشت است، برخلاف جراحی سنتی که امکان عود بواسیر بعد از عمل بسیار بود در این روش امکان بازگشت بیماری تقریباً صفر است به جز در مواردی مانند رعایت نکردن رژیم غذایی و اصول تغذیه توسط بیمار.
- علاوه بر صرفه جویی در زمان در هزینه ها هم صرفه جویی می شود، چون نیازی به بستری شدن و یا درمان دوباره ندارد.
ارسال نظر