به گزارش پارس نیوز، 

«محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی برای انجام یک سفر سه روزه به فرانسه روز یکشنبه 19 فروردین وارد پاریس شد و «ژان ایو لودریان» وزیر امورخارجه فرانسه از ولیعهد عربستان استقبال کرد.
مهمترین بخش این سفر مربوط به گفت‌وگوهای بن سلمان با «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه است که حول محور مسائل منطقه ای مورد توجه رسانه ها قرار گرفته است.
بن سلمان پیش از فرانسه به مصر، انگلیس و آمریکا سفر کرده بود. او ضمن پیگیری سیاست های خصمانه علیه جمهوری اسلامی ایران در آمریکا، قراردادهایی را نیز با شرکت‌های این کشور برای گذار عربستان از اقتصاد نفتی به امضا رساند. این گزارش دربردارنده برجسته ترین تحلیل هایی است که در رسانه های عربی درباره سفر ولیعهد عربستان به پاریس منتشر شده است.

** مخالفت های گسترده با فروش سلاح فرانسوی به عربستان
روزنامه های «القدس العربی» چاپ لندن، «الاخبار» لبنان و تارنمای «البدیل» مصر با اشاره به سفر ولیعهد سعودی به فرانسه، مخالفت شهروندان و نهادهای حقوق بشری با فروش جنگ افزارهای فرانسوی به عربستان را مورد توجه قرار دادند.
در گزارش روزنامه القدس العربی می خوانیم: با وجود اظهارات رسمی مشخص است که سفر بن سلمان به فرانسه دارای رنگ و بوی سیاسی است. اما بادها بر خلاف میل ماکرون و بن سلمان می وزد، به طوری که پرونده جنگ یمن خود را بر دو طرف تحمیل کرده و در فرانسه اعتراض ها درباره فروش سلاح به عربستان بالا گرفته است هر چند که فرانسه تلاش کرده تنش ها را کاهش دهد.
از زمانی که خبر سفر بن سلمان به فرانسه در رسانه ها منتشر شد شماری از نهادهای بین المللی حقوق بشری و در راس آن ها سازمان عفو بین الملل و دیدبان حقوق بشر از ماکرون خواسته اند در دیدار با بن سلمان موضوع یمن را در اولویت قرار دهد. آنان خواستار پایان دادن تهاجم ائتلاف حمله به یمن به سردمداری عربستان و احترام به قوانین بین المللی شده اند. در این زمینه، «راضیه المتوکل» رئیس سازمان غیر دولتی «مواطنه» که مسائل حقوق بشری را در یمن دنبال می کند گفت چگونه شاهزاده جوان اهمیتی به سرنوشت غیرنظامیان یمن نمی دهد. او به ماکرون هم هشدار داد و گفت تاریخ هرگز موضع او را درباره نادیده گرفتن حقوق بشر در یمن فراموش نخواهد کرد. انتقادها به فروش سلاح به عربستان فقط به سازمان های حقوق بشری محدود نشد. بلکه نمایندگان پارلمان و قانونگذاران فرانسه هم در این زمینه انتقاداتی را مطرح ساخته اند.
به نوشته تارنمای البدیل نیز همزمان با سفر بن سلمان به فرانسه، در این کشور قانونگذاران و گروه های حقوق بشری به دلیل فروش سلاح های فرانسوی به ائتلاف حمله به یمن، ماکرون را زیر فشار قرار داده اند، به طوری که درخواستی رسمی به پارلمان برای تحقیق پیرامون فروش سلاح های فرانسوی به ائتلاف حمله به یمن ارایه شده است.
بر اساس نظر سنجی مرکز «یوگاو» (You Gov) ، 75 درصد از مردم فرانسه خواستار تعلیق فروش سلاح به عربستان و اماراتند. همچنین گروه های حقوق بشری هشدار داده اند در صورتی که دولت فرانسه به فروش سلاح به ائتلاف یمن پایان ندهد دست به اقدامات قانونی خواهند زد.
ده ها گروه حقوق بشری نیز از رئیس جمهوری فرانسه خواسته اند با استفاده از فرصت این سفر، ولیعهد عربستان را زیر فشار قرار دهد تا به محاصره یمن پایان دهد و برای حل بحران یمن از راه سیاسی تلاش کند. در این زمینه سخنگوی موسسه «هاندیکاب انترنشنال» گفت بمباران غیرنظامیان در یمن باید پایان یابد و از طرف های درگیری می خواهیم که به زودی به جنگ پایان دهند. او گفت ماکرون باید از بین دو گزینه حمایت از غیر نظامیان یا فروش سلاح یکی را برگزیند.
به نوشته روزنامه الاخبار، سفر بن سلمان به فرانسه در شرایطی صورت می گیرد که ده ها سازمانی که در زمینه انسانی و حقوق بشری فعالیت می کنند از رئیس جمهوری فرانسه خواستند اوضاع یمن را در مذاکره با محمد بن سلمان در اولویت قرار دهد. آنها خواستار پایان دادن به بمباران غیرنظامیان و برداشتن همه موانع در رساندن کمک های انسان دوستانه به یمن شدند. در این زمینه «بنیدیکت جینرود» مدیر شاخه فرانسوی دیدبان حقوق بشر گفت ریاض ائتلاف کشتار را در جنگ یمن مدیریت می کند و شماری از حمله های این ائتلاف، جنایت جنگی به شمار می رود. او بیان داشت فرانسه با ادامه فروش سلاح به عربستان و نادیده گرفتن قوانین بین المللی ممکن است در زمره جنایتکاران جنگی به شمار آید.

** پیدا و پنهان اختلافات پاریس و ریاض
صفحه عربی تارنمای «فرانس 24» و روزنامه «الغد» اردن با اشاره به مسائلی که احتمالا قرار است در دیدار رئیس جمهوری فرانسه و ولیعهد عربستان مطرح شود، به اختلافات ریاض و پاریس درباره موضوع هسته ای ایران، بحران سوریه و امنیت لبنان پرداختند.
تارنمای فرانس 24 در گزارش خود نوشت: با وجود اختلافاتی که فضای روابط دو کشور را تیره کرده بن سلمان تمایل خود به اصلاحات سیاسی و اقتصادی را مطرح خواهد کرد و برای همکاری راهبردی با فرانسه تلاش می کند. افزون بر این، در این سفر جنگ یمن، اوضاع سوریه و دیگر مسائل منطقه از جمله پرونده هسته ای ایران و عادی سازی روابط با اسرائیل بررسی خواهد شد. او پیش از این به آمریکا سفر کرد و به مدت سه هفته تلاش کرد تصویری مثبت و تعاملگرا از عربستان ارائه کند. او در این کشور با «دونالد ترامپ»، شماری از مقامات سیاسی و اقتصادی بلندپایه، مدیران شرکت های بزرگ و روسای دانشگاه های این کشور دیدار کرد.
این رسانه فرانسوی افزود: پیش از این هم رئیس جمهوری فرانسه برای حل بحران میان لبنان و عربستان که در نتیجه کناره گیری «سعد الحریری» نخست وزیر لبنان در ریاض به وجود آمد، با بن سلمان دیدار کرده بود اما دیدار کنونی در شرایطی برگزار می شود که نهادهای جامعه مدنی فرانسه خواستار پایان دادن به صادرات سلاح های فرانسوی به ریاض شده اند. موضوع هسته ای ایران هم یکی از مسائل مورد اختلاف پاریس و ریاض است. در شرایطی که عربستان همه توان خود را برای بر هم زدن این توافق بین المللی به کار بسته، فرانسه این توافق را متوازن و برای حفظ صلح و امنیت بین المللی مهم می داند. به نظر می رسد با وجود مخالفت آمریکا و عربستان با توافق هسته ای، باز هم پاریس برای حفظ آن تلاش می کند. در این سفر افزون بر موضوع سوریه، موضوع لبنان هم مورد بررسی قرار خواهد گرفت. امنیت سیاسی و اقتصادی لبنان برای پاریس مهم است این در شرایطی است که عربستان به سعد الحریری فشار وارد می کند تا همه توافق های میان دولت و حزب الله را لغو کند.
به نوشته روزنامه الغد، به احتمال زیاد در پاریس توافق نامه های بزرگی میان عربستان و فرانسه منعقد نشود. کاخ الیزه گفته است ماکرون پیش از هرچیزی خواهان برقراری همکاری تازه ای با کشوری نفت خیز است که انتظار می رود با قدرت یابی بن سلمان مرحله اجتماعی و اقتصادی تازه ای در آن آغاز شود. «دونی بوشار» کارشناس مسائل خاورمیانه در مرکز روابط بین الملل فرانسه در همین ارتباط اظهار داشته روابط میان فرانسه و عربستان خوب نیست و محمد بن سلمان برای رایزنی با سختی هایی روبرو است. او به شدت هوادار آمریکایی ها است اما به فرانسوی ها با تردید می نگرد.

پژوهشم **9278**9279
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و پژوهش های خبری ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.