جدید ترین شرایط گرفتن ارز دولتی 1403 ؛ مقدار و نحوه ی دریافت
گرفتن ارز دولتی که به نسبت دیگر ارزهای موجود در بازار کمترین قیمت را دارد برای عموم مردم امکان پذیر است.
مدارک لازم برای گرفتن ارز دولتی چیست؟ در چه شرایطی می توانیم ارز دولتی دریافت کنیم؟ مقدار و نحوه ی دریافت این ارز به چه صورت است؟ صفر تا صد گرفتن ارز دولتی و مسافرتی را در پارس نیوز بخوانید.
ارز دولتی چیست ؟
ارز دولتی یا ارز مبادله ای همان ارزی است که به هر فرد ایرانی سالیانه یک مرتبه اختصاص مییابد. نرخ ارز دولتی به نسبت دیگر ارزهای موجود در بازار کمترین قیمت را دارد. این نوع از ارز به تشخیص بانک مرکزی با هدف کنترل نوسانات ارزی تعریف شده است. ارز دولتی در عموم مردم با دلار دولتی با کارت ملی شناخته میشود.
طبق آخرین تغییرات در پرداخت ارز دولتی، به هر فرد 2 هزار یورو پرداخت میشود و روش پرداخت آن به صورت واریز به حساب ارزی است. این حساب ارزی باید 6 ماه باز بماند و 100 دلار در حساب موجود باشد. در ادامه توضیحاتی بیشتری درباره نحوه دریافت ارز دولتی و ثبت نام دلار سهمیه ای خواهیم داد.
سهمیه ارز مسافرتی ۱۴۰۲ برای هر نفر چقدر است ؟
با توجه به اقدامات انجامشده جهت کنترل نوسانات بازار ارز، سهمیه این ارز دولتی برای هر مسافر با ویزای گردشگری یا مسافرتی یک سقف حداکثری دارد و بیش از یک بار در سال اعطا نمیشود. بعد از چندین مرحله کاهش سقف سهمیه ارز مسافرتی طی سالهای گذشته، در سال ۱۴۰۲ این مبلغ برای سفرهای مختلف به شیوه زیر در اختیار مسافران قرار میگیرد:
- برای سفرهای هوایی به کشورهای خارجی با ویزا ۱۰۰۰ یورو است.
- برای سفرهای ریلی و زمینی به کشورهای خارجی ۳۰۰ یورو است.
این در حالی است که تا قبل از فروردینماه ۱۴۰۲، مسافران میتوانستند تا سقف ۵ هزار یورو ارز مسافرتی از صرافیها دریافت کنند، فارغ از اینکه قصد سفر به کدام کشور خارجی را دارند، از چه راهی سفر میکنند و چه هدفی از سفر دارند!
با توجه به اختلاف سهمیه ارز سفر به کشورهای خارجی با ویزا و بدون ویزا و امکان پرداخت این سهمیه تنها یک بار در سال، اگر در یک سال قصد هر دو نوع سفر را دارید، بهتر است این سهمیه را در سفرهای زمینی یا سفر به کشورهای بدون ویزا خرج نکنید و آن را برای سفر به کشورهای نیازمند به دریافت ویزا نگه دارید. همانطور که در بخش بعد میخوانید، قیمت این ارز دولتی و ارز بازار آزاد اختلاف قابلتوجهی دارند!
ارز دولتی به چه کسانی تعلق میگیرد ؟
ارز دولتی یا ارز مبادله ای بیشتر با هدف تامین ارز برای کالاها و امور ضروری شکل گرفته است. ارز دولتی به موارد زیر تعلق میگیرد:
- واردات کالاهای دولتی
- واردات برخی از کالاهای اساسی توسط بخش خصوصی
- سفر و مأموریت مأموران و دولتمردان دولتی
- تأمین محصولات کشاورزی
- تأمین ارز از صادرات محصولات پتروشیمی و فولادی
- تحصیل دانشجویی خارج از کشور
- کالاها و اقلام اساسی سبد زندگی مثل برنج، روغن، شکر، گندم و جو
- درمان و معالجه ضروری در خارج از کشور
- هزینه ثبت دفاتر رسمی در خارج از کشور
- هزینه ثبتنام مراکز علمی، آموزشی و نمایشگاهی
قیمت ارز مسافرتی ۱۴۰۲
نرخ ارز مسافرتی ثابت نیست و مانند نرخ ارز بازار آزاد روزانه در حال تغییر است. از این جهت بانک مرکزی ایران سهمیه ارز دولتی مسافران را هر روز بین ساعت ۹:۳۰ صبح تا ۱۲:۳۰ ظهر (پنجشبهها ساعت ۱۱:۳۰) به شعب بانکها اعلام میکند. مسافران میتوانند بهروزترین نرخ ارز را در وبگاه صرافی ملی ایران به نشانی mex.co.ir ببینند و برای دریافت آن، بعد از ساعت ۹:۳۰ صبح، درخواست حواله ارز مسافرتی را اینترنتی یا از طریق بانکهای عامل ثبت کنند.
استعلام و دریافت این سهمیه از طریق مراجعه به شعب ارزی منتخب نیز امکانپذیر است. در این حالت مسافران باید دستکم ۷ روز قبل از سفر نسبت به ثبت درخواست در شعب بانکهای عامل و پرداخت مبلغ ریالی معادل، اقدام کنند تا امکان دریافت این کمکهزینه را داشته باشند.
همان طور که اشاره کردیم، این سهمیه تنها به افرادی تعلق میگیرد که شرایط دریافت ارز مسافرتی را داشته باشند.
مراحل دریافت ارز دولتی/ نحوه ثبت نام ارز دولتی
هر فرد ایرانی در سال میتواند یک بار ارز سهمیهای به معادل 2 هزار یورو دریافت کند. طبق مصوبه دولت، برای خرید دلار دولتی با کارت ملی، هر فرد باید یک حساب در بانک ملی افتتاح کرده و سپس در اپلیکیشن ایوا ثبت نام کند. پس از افتتاح حساب ارزی به شعبه ارزی مراجعه کرده و شماره شبا حساب ارزی دریافت نماید.
پس از دریافت شماره شبا فرد به صرافی مراجعه کرده و هزینه خرید ارز را پرداخت نماید. صرافی پس از دریافت مبلغ معادل ارزی، ارز را به حساب ارزی متقاضی انتقال میدهد.
متقاضیانی که قصد دریافت دلار کاغذی را دارند، 5 روز پس از انتقال ارز به حساب ارزی به صورت حضوری به شعبه ارزی بانک ملی مراجعه کرده و دلار فیزیکی دریافت کنند. در نظر داشته باشید که جهت تحویل ارز سهمیهای با کارت ملی باید 6 درصد کارمزد برداشت پرداخت نمایید.
به زبان ساده تر نحوه دریافت ارز دولتی با کارت ملی و ثبت نام ارز دولتی بانک ملی مراحل زیر را طی کنید:
- افتتاح حساب ارزی در بانک ملی و دریافت شماره شبا حساب ارزی
- ثبت نام در اپلیکیشن ایوا
- افتتاح حساب ارزی در اپلیکیشن ایوا
- مراجعه به صرافی و پرداخت هزینه ارز دولتی
- جهت دریافت فیزیکی ارز به شعب ارزی بانک ملی مراجعه نمایید.
چند نکته بسیار مهم
- فقط چند فرودگاه در کشور (امام خمینی، اصفهان، شیراز، تبریز، ارومیه و اهواز) حواله ارزی را دریافت میکنند و مبلغ ارزی موردنظر را در اختیار مسافران میگذارند. بنابراین انتخاب شهر و فرودگاه مبدأ بسیار مهم است و برای دریافت این ارز، حضور شخص متقاضی و ارائه مدارک شناسایی الزامی است.
- طبق مصوبه بانک مرکزی تمام افراد بالای ۱۲ سال واجد شرایط دریافت این سهمیه هستند، اما برخی از بانکهای عامل شرط سنی را برای اعطای این ارز حداقل ۱۸ سال اعلام میکنند. مسافران همراه بالای ۱۸ سال باید جداگانه برای دریافت ارز مسافرتی درخواست دهند.
- افرادی ارز مسافرتی را دریافت میکنند که زمان اخذ ارز حضور داشته باشند. این سهمیه به مسافران همراه که به هر دلیلی در زمان دریافت ارز حضور نداشته باشند، تعلق نخواهد گرفت.
اختلاف قیمت ارز دولتی و آزاد چقدر است ؟
همان طور که میدانیم، ارز آزاد رایجترین نوع ارز در بازار است و مبادلات مالی مردم در بازار بر مبنای این ارز انجام میشود. این ارز را صرافان و دلالان بازار ارزر عرضه میکنند. قیمت این ارز براساس شرایط اقتصادی و سیاسی جامعه و سیاستهای بانک مرکزی در نوسان است.
دولت برای کنترل بازار ارز، تسهیل برخی معاملات و رفاه حال مردم، نوعی ارز با عنوان ارز دولتی یا ارز مبادلهای در نظر میگیرد که برای برخی موارد ازجمله واردات برخی اقلام، تحصیل دانشجویان در خارج از کشور و البته سفر خارجی کاربرد دارد و قیمتش از ارز آزاد بهمراتب پایینتر است.
نرخ ارز مسافرتی همیشه ارزانتر از ارز بازار آزاد است تا بهمعنای واقعی کلمه «کمکهزینه» سفر به یک کشور دیگر باشد. به همین خاطر بیشتر مسافران و گردشگران از این فرصت خوب برای مدیریت هزینههای سفرهای خارجی استفاده میکنند. اختلاف قیمت چند هزار تومانی هر واحد ارز مسافرتی و آزاد، در مبالغ بالا تفاوت قابلاعتنایی در هزینهها به وجود میآورد.
اگر میخواهید به تفاوت قیمت ارز مسافرتی و آزاد در هر روز پِی ببرید، لازم است که بعد از آگاهی از نرخ اعلامشده بانک مرکزی از صرافیهای آنلاین هم قیمت روز ارز را استعلام بگیرید. با تفریقی ساده میان قیمت اعلامی بانک مرکزی و قیمت روز ارز میتوانید، تفاوتشان را ببینید.
خرید ارز دولتی با کارت ملی برای دریافت ارز بیشتر
اگر فکر میکنید مبلغ تعیینشده برای ارز مسافرتی کفاف هزینههای سفر شما را نمیدهد و به همین دلیل، مابقی ارز را باید آزاد بخرید، راه مناسبتری را به شما پیشنهاد میکنیم: خرید ارز دولتی با کارت ملی.
هر شخص ایرانی تحت شرایطی (سفر، تحصیل، درمان و…) میتواند هر ۳۶۵ روز یک بار با کارت ملی خود ۲هزار یورو ارزر سهمیهای دریافت کند. قیمت این ارز از بهای ریالی ارز مسافرتی بیشتر ولی از قیمت ارز در بازار آزاد کمتر است.
با این حال، این نکته دو بسیار مهم را در نظر داشته باشید:
- شما هر ۳۶۵ روز یک بار میتوانید یکی از این دو گزینه را انتخاب کنید یعنی یا ۱۰۰۰ یورو ارز مسافرتی با کمترین هزینه ممکن را بخرید یا ۲هزار یورو ارز دولتی با کارت ملی با هزینهای بیشتر از ارز مسافرتی ولی کمتر از بازار آزاد.
- هر شخص، صرفنظر از اینکه چقدر ارز تا سقف تعیینشده دریافت میکند، فقط یک بار در سال میتواند درخواست ارز دولتی را ثبت کند. مثال میزنیم: سقف درخواست ارز دولتی با کارت ملی ۲هزار یورو است اما اگر شما در یک نوبت، ۱۰۰ یورو هم با این روش بخرید، تا ۳۶۵ روز آینده نمیتوانید حتی یک یورو بیشتر بخرید و سهمیه شما بهاصطلاح، میسوزد!
حالا ببینیم روش جدید دریافت ارز دولتی با کارت ملی چیست.
روش دریافت ارز دولتی با کارت ملی
در گذشته، افراد با مراجعه به سایت مدیریت بازار متشکل ارز ایران میتوانستند ثبتنام کنند و سپس با مراجعه به صرافیها ارز موردنیازشان تا سقف تعیینشده را دریافت کنند اما در حال حاضر، ثبتنام در این سامانه غیرفعال شده و روش جدیدی ایجاد شده است:
طبق دستور بانک مرکزی، فقط شعب ارزی و منتخب پنج بانک ملی، تجارت، صادرات، سپه و ملت میتوانند به متقاضیان واجدشرایط ارز دولتی با کارت ملی ارائه کنند. شما میتوانید با مراجعه به وبسایت هریک از این بانک ها، شرایط خرید این ارز بهصورت حضوری و آنلاین را مشاهده کنید. گفتنی است شرط اصلی برای دریافت این ارز، افتتاح حساب ارزی بهصورت حضوری یا آنلاین است.
ارز مسافرتی چیست ؟
سهمیه ارز مسافرتی سالانه به تمام افراد بالای 12 سال که قصد سفر به کشورهای خارجی دارند، اختصاص مییابد. مدارک سفر همانند بلیط و زمان خروج از کشور برای دریافت ارز مسافرتی الزامی میباشد.
مسافران پس از خرید بلیط میتوانند از طریق سامانه بر خط متشکل ارزی (سامانه آنلاین خرید ارز مسافرتی) به نشانی ice.ir یا یکی از شعب ارزی، درخواست گرفتن ارز دولتی برای سفر خود را ثبت کنند. میزان اختصاص ارز مسافرتی با توجه به سفر هوایی یا زمینی و با ویزا یا بدون ویزا بودن، متفاوت است.
متقاضیان دریافت ارز مسافرتی حداقل 7 تا 10 روز قبل از سفر باید درخواست خود را در سامانه بر خط متشکل ارزی به صورت غیرحضوری یا مراجعه به شعب بانکهای عامل (بانک ملی، سامان، تجارت، پارسیان و ملت) ثبت کنند. دو بانک پارسیان و تجارت ارز مسافرتی زیارتی کربلا و مکه را عرضه میکنند.
کسانی که از دو بانک ملی و ملت ارز مسافرتی دریافت کرده باشند، امکان برداشت وجه ارزی از دستگاه های خودپرداز فرودگاه امام وجود دارد. اگر مسافران قصد خروج از فرودگاه امام و یا فرودگاه های اصفهان، ارومیه، اهواز، تبریز و شیراز داشته باشند، ارز مسافرتی دریافت میکنند. احتمال دارد برایتان سوال پیش آید که قیمت ارز مسافرتی در فرودگاه چقدر است؟، باید بگوییم که شما 500 یورو دریافت خواهید کرد. معادل ریالی این مبلغ پیش از این در بانک یا صرافی پرداخت میشود.
ارز مسافرتی 1402 به ازای هر فرد در صورتی که سفر هوایی با ویزا داشته باشد، 500 یورو و برای کسانی که به صورت زمینی، دریایی و یا ریلی سفر میکنند 300 یورو، تعلق میگیرد. قابل ذکر است که حواله های ارزی در بانکها بین ساعت 9:30 الی 12:30 به متقاضیان واگذار میشود.
بانک مرکزی به صورت روزانه نرخ ارز مسافرتی امروز (روز جاری) را از شنبه تا چهارشنبه بین ساعت 9:30 الی 12:30 ظهر و در روزهای پنج شنبه از 9:30 الی 11:30 به شعب بانکها اعلام میکند. مسافران جهت مشاهده قیمت ارز مسافران امروز بانک ملی به سایت صرافی ملی ایران به نشانی mex.co.ir مراجعه نمایند.
مدارک لازم برای دریافت ارز مسافرتی
ارز مسافرتی سالانه یک بار به هر فرد ایرانی جهت کاهش هزینههای مسافرت اختصاص مییابد. فرد متقاضی شخصا باید مدارک زیر را برای دریافت ارز دولتی مسافرتی به بانک ارائه دهد:
- ویزا
- اصل و کپی بلیط هواپیما
- اصل و کپی پاسپورت (با داشتن حداقل 6 ماه اعتبار)
- تکمیل فرم های مربوطه در بانک
- افتتاح حساب ارزی
- رسید پرداخت عوارض خروج از کشور
- در صورت تعویض گذرنامه، همراه داشتن گذرنامه قبلی الزامی است.
نحوه ثبت نام در سامانه متشکل ارزی
برای ثبت درخواست ارز مسافرتی اینترنتی مراحل زیر را طی کنید:
1- وارد سامانه ice.ir شوید. کد ملی و شماره تماس خود را وارد کنید.
2- کد تایید ارسال شده را وارد نمایید.
3- اطلاعات شخصی خود را در فرم مربوطه ثبت کنید.
4- پس از ثبت مشخصات هویتی، صرافی های در دسترس معرفی میشود. صرافی مدنظر خود را انتخاب نمایید.
5- پس از بررسی مدارک از سوی صرافی، پیامی حاوی تاریخ و ساعت مراجعه ارسال میگردد.
ارز مسافرتی زیارتی
جهت کاهش هزینه های سفر حجاج، دولت سالانه بودجهای را برای ارز مسافرتی حجاج در نظر میگیرد. قیمت ارز مسافرتی زیارتی نسبت به قیمت ارز بازار آزاد، ارزانتر است.
ارز مسافرتی حجاج سال 1402، 500 دلار است که توسط بانک ملی اختصاص مییابد. ارز دولتی مسافرتی حجاج برخلاف ارز مسافرتی محدودیت سنی ندارد.
نرخ ارز مسافرتی کربلا به دلار نبوده و 200 هزار دینار عراق است. زائرین برای دریافت ارز کربلا باید در سامانه سماح به نشانی samah.haj.ir مراجعه کنند. سپس پیش از سفر، ارز خود را از بانک های عامل دریافت نمایند.
ارز دانشجویی
در راستای رفاه حال دانشجویان خارج از کشور، ارز دانشجوی به متقاضیان واگذار میشود. این ارز مختص دانشجویان مقاطع تحصیلی تکمیلی در خارج از کشور است. این دانشجویان نباید بورسیه تحصیلی داشته باشند.
در صورتی که دانشجو دارای شرایطی همچون دارای معافیت سربازی یا کارت پایان خدمت، داشتن گواهی اشتغال به تحصیل در دانشگاه، دارای پذیرش قطعی از یک دانشگاه خارجی مورد تایید وزارت علوم و دریافت حد نصاب نمره زبان باشد، ارز دانشجویی اختصاص مییابد.
شرایط دریافت ارز مسافرتی از طریق اپلیکیشن بله
به منظور سهولت دریافت ارز مسافرتی برای مسافران، این امکان فراهم شده است که از طریق اپلیکیشن بله و بدون نیاز به مراجعه حضوری و اتلاف وقت، بهراحتی برای ارز دولتی دریافت کنند. شرایط خرید ارز دولتی از اپلیکیشن بله بسیار راحت است. ابتدا باید این اپلیکیشن را دانلود کنید و در آن حساب کاربری برای خود بسازید.
سپس، به قسمت بانک من مراجعه کرده و روی ارز مسافرتی کلیک کنید. در ادامه، باید اطلاعات فردی خود (نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، کد ملی، شماره گذرنامه، تاریخ تولد و کد پستی) را وارد کنید تا پس از تایید تعهدنامه، به بخش صفحه پروازی هدایت شوید. درنهایت، باید تاریخ پرواز، کشور مقصد، اسم فرودگاه، نوع و مقدار ارز را مشخص کنید تا به مرحله پرداخت هدایت شوید.
پس از انجام موفقیتآمیز این مراحل، یک شناسه فروش ۱۵ رقمی به شما داده خواهد شد. در تاریخ پرواز، باید به باجه بانک ملی ایران در فرودگاه یا دستگاه دریافت ارز مراجعه کرده و با این شناسه ۱۵ رقمی، ارز مورد نظر خود را دریافت کنید.
نحوه دریافت ارز مسافرتی در فرودگاه امام خمینی
همانطور که پیش از این گفتیم برای گرفتن ارز مسافرتی در فرودگاه امام میتوانید پس از دریافت کارت پرواز اقدام کنید.
مراحل دریافت ارز مسافرتی در فرودگاه امام به شرح زیر است:
- پس از ورود به فرودگاه و تحویل چمدان، کارت پرواز خود را دریافت کنید.
- با دریافت کارت پرواز و عبور از گیت میتوانید با استفاده از دستگاههای خودپرداز بانک ملی (در طبقه پایین فرودگاه) ارز خود را دریافت کنید.
- برای دریافت ارز کافی است پاسپورت خود را اسکن کرده و کد پیگیری که هنگام واریز مبلغ ارز دولتی در سایت یا اپلیکیشن بله دریافت کردید، را وارد و ارز خود را به راحتی دریافت کنید.
مبنای تعیین قیمت ارز دولتی چیست ؟
ارز دولتی یا ارز مبادله ای بیشتر از محل کسب درآمد ارزی از صادرات محصولات نفتی، پتروشیمی و فولادی حاصل میشود. معیار و میزان نرخ ارز دولتی بر مبنای سیاستهای بانک مرکزی و بر اساس عرضه و تقاضا مشخص میشود.
توجه داشته باشید که بانک مرکزی روزانه با توجه به شرایط بازار و نوسانات آن، میزان مبادلات و میزان تقاضای متقاضیان، نرخ ارز دولتی را تعیین مینماید و معمولاً سعی بر این است که نرخ به صورت ثابت نگه داشته شود.
تفاوت ارز دولتی و آزاد چیست ؟
بازار ارز ایران دارای ارز چند نرخی میباشد بنابراین قیمت ارزها به شکل متفاوتی در بازار عرضه میشوند. اصلیترین تفاوت بین ارز دولتی و ارز بازار آزاد، در نرخ تعیین شده آن است.
تفاوت دیگر میان ارز دولتی و ارز بازار آزاد، در نحوه دستیابی به آن است. در ارز آزاد شما بهراحتی از صرافیهای معتبر و یا دلالان بازار میتوانید ارز آزاد را دریافت کنید اما در ارز دولتی هر فرد حقیقی و یا هر شرکت حقوقی نمیتواند بهراحتی آن را دریافت کند و دارای دستورالعمل و شرایط ویژهای است.
تفاوت ارز نیمایی با ارز دولتی چیست ؟
ارز نیمایی برای کنترل بیشتر بر نوسانات ارز، تأمین میشود و در سامانه مخصوصی به نام سامانه نیما درخواستها ثبت و تعیین نرخ میگردد. سپس متقاضیان و واجدین شرایط برای دریافت ارز نیمایی باید از سامانه نیما اقدام کنند.
ارز نیما بهمنظور واردات و صادرات کالا توسط بازرگانان و نهادهای تجاری و بازرگانی راهاندازی شده است که تفاوت اصلی آن با ارز دولتی در گستردگی کالاهای مجاز وارداتی و صادراتی میباشد. در حالی که ارز دولتی شامل اولویتهای خاصی از کالاها و مصارف است که توسط دولت تعیین میشود. اغلب صادرات دولتی و یا بخش خصوصی توسط ارز نیمایی صورت میگیرد و در سامانه نیما ثبت میشود.
چه کسانی نمیتوانند ارز دولتی۱۴۰۲ دریافت کنند ؟
همانطور که اشاره شد، افراد دارای گذرنامه خدماتی یا سیاسی و همچنین افراد مقیم خارج از کشور، نمیتوانند ارز مسافرتی دریافت کنند.
ارسال نظر