به گزارش پارس به نقل از ایسنا، توانایی انسان ها برای کنترل خود به منظور اجتناب از فریب دادن یا دروغ گفتن به طور قابل توجهی در طول روز کاهش می یابد، به طوری که افراد در بعدازظهر نسبت به صبح صداقت کمتری از خود نشان می دهند.

مریم کوچکی از دانشگاه هاروارد و ایساک اسمیت از دانشگاه اوتا آزمایش های خود را با هدف مطالعه رفتارهای غیراخلاقی مختلف از قبیل دروغ گفتن، سرقت و فریبکاری انجام دادند.

آن ها دریافتند آزمایش های انجام شده در طول صبح به طور نظام مند، موارد پایین تر رفتار غیراخلاقی را گزارش کردند.

این امر محققان را بر آن داشت مطالعه مقاومت کمتر برای دروغ گفتن، تقلب کردن، سرقت و شرکت در رفتار غیراخلاقی در صبح نسبت به بعداز ظهر را در دستور کار خود قرار دهند.

با درنظر گرفتن این نکته که کنترل خود می تواند در اثر عدم استراحت یا اتخاذ تصمیم های تکراری کاهش یابد، کوچکی و اسمیت به دنبال آزمودن این نکته بودند که آیا فعالیت های نرمال در طول روز می تواند برای تخلیه کنترل خود و افزایش رفتار غیرصادقانه کفایت کنند.

در طول آزمایش ها، شرکت کنندگانی که در کالج بودند، الگوهای نقاط متنوعی را بر روی یک رایانه نشان دادند. برای هر الگو، از آن ها سؤال شد که آیا نقاط بیشتری بر روی سمت چپ یا راست صفحه نشان داده شده بودند یا خیر.

در این تحقیق به شرکت کنندگان پولی بابت ارائه پاسخ های درست داده نشد، بلکه بر اساس این که کدام سمت صفحه دارای نقاط بیشتری بود، به آن ها مبالغی پرداخت شد.

به این افراد برای انتخاب سمت راست ۱۰ برابر پول بیشتری داده شد و بنابراین، شرکت کنندگان انگیزه ای مالی برای انتخاب سمت راست داشتند، حتی چنانچه نقاط بیشتری در قسمت چپ می بود، این امر حالت آشکاری از تقلب بود.

بر اساس فرضیه موجود، شرکت کنندگان بین ساعات هشت صبح و ۱۲ ظهر در مقایسه با افراد آزمایش شده بین ۱۲ ظهر و شش بعداز ظهر کمتر احتمال داشت تقلب کنند. دانشمندان این پدیده را" اثر اخلاقی صبح" می خوانند.

محققان همچنین آگاهی اخلاقی شرکت کنندگان را در هر دو نوبت صبح و بعد از ظهر آزمایش کردند.

پس از ارائه قطعاتی مانند" _ _RAL" و" E_ _ _ C_ _" ، شرکت کنندگان در صبح بیشتر واژگان « اخلاقی» (moral و ethical) را از این قطعات شکل دادند، در حالی که بعداز ظهر آن ها تمایل داشتند واژگان « اثرات» و « مرجانی» را شکل دهند که این عمل از اثر اخلاقی صبح پشتیبانی می کند.

محققان دریافتند همان الگوی نتایج زمانی بر نمونه موردی از شرکت کنندگانی از سراسر امریکا حاکم بود.

نتایج نشان داد در بعد از ظهر نسبت به صبح هنگام بیشتر احتمال دارد شرکت کنندگان پیغامی غیرصادقانه را برای شریکی مجازی ارسال کنند یا این که حل یک مسئله عددی غیرقابل حل را به خود نسبت دهند.

کوچکی و همکارش همچنین دریافتند میزانی که افراد بدون احساس گناه یا نگرانی، غیراخلاقی عمل کردند (عملی موسوم به عدم تعهد اخلاقی) ، با شدت اثر اخلاقی در صبح تفاوت داشت.

نتایج این پژوهش نشان می دهد اوقات روز می توانند به ناکامی افراد خوب در عملکرد اخلاقی منجر شود.

کوچکی، دانشجو و محقق پسادکترا در دانشگاه هاروارد است و مطالعات دکتری خود را در دانشگاه اوتا به پایان رسانده است.

به گفته وی و اسمیت، نتایج این مطالعه می تواند دارای مضامینی برای سازمان ها یا تجارت هایی باشند که در تلاش برای کاهش رفتار غیراخلاقی هستند.

جزئیات این مطالعه در Psychological Science منتشر شد.