به گزارش پارس به نقل از تسنیم، سیزدهمین اجلاس آمبودزمان آسیایی دقایقی پیش با حضور ۲۰ هیئت خارجی آغاز شد.

در این مراسم آیت الله آملی لاریجانی، رئیس قوه قضاییه، حجت الاسلام منتظری رئیس دیوان عدالت اداری، قاضی سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور، حجت الاسلام پورمحمدی وزیر دادگستری و مسئولان دیگر حضور دارند و به ایراد سخنرانی می پردازند.

*آمبودزمان (Ombudsman) چیست؟

واژه « آمبودزمان» (Ombudsman) ریشه ای سوئدی (اسکاندیناوی) دارد و حدود یکصد سال است که در اروپا، آمریکا، آسیا و آفریقا برای بیان مفهوم « مبارزه با فساد» استفاده می شود. معنی کلاسیک و اصلی این واژه، مراجع و نهادهایی که به شکایات مردم از دستگاه های اداری رسیدگی غیرقضایی می کنند، است. ویژگی این نوع رسیدگی غیرقضایی و آمبودزمانی، عدم تشریفات و افزایش سرعت العمل در به نتیجه رسیدن شکایات است. به همین خاطر، آمبودزمان مورد استقبال کشورهای مختلف دنیا قرار گرفته است.

* معرفی انجمن آمبودزمان آسیایی

ایده تشکیل انجمن آمبودزمان آسیایی (Asian Ombudsman Association) در سال ۱۹۹۵ در اجلاس عمومی مؤسسه آمبودزمان بین المللی (IOI) با تأسیس نهادی در آسیا برای توسعه فعالیت های آمبودزمانی مورد تاکید قرار گرفت. با گذشت یک سال از طرح تشکیل انجمن مرتبط با فعالیت های آمبودزمانی در آسیا، انجمن آمبودزمان آسیایی (AOA) در ۱۶آوریل ۱۹۹۶میلادی ۲۸ فروردین ۱۳۷۵ به عنوان یک انجمن غیرحکومتی، غیرسیاسی، مستقل و حرفه ای آمبودزمانی در آسیا بوجود آمد. با تاسیس انجمن، دفتر وفاقی محتسب پاکستان به عنوان اولین رئیس هیأت مدیره انتخاب گردید و دبیرخانه انجمن نیز در پاکستان استقرار یافت.

انجمن آمبودزمان آسیایی، در حال حاضر دارای ۲۷ عضو از ۱۸ کشور آسیایی است. هیأت مدیره انجمن متشکل از ۹ نفر و برای یک دوره چهار ساله انتخاب می شوند. برای انجمن شرایط ورود اعضای جدید به منظور توسعه فعالیت های آمبودزمانی مورد توجه واقع شده است. برای عضویت، نهاد آمبودزمانی کشور متقاضی می بایست تقاضای خود را بصورت مکتوب و به همراه اساسنامه یا قانون تشکیل نهاد، به دبیرخانه ارسال و نوع عضویت خود را مشخص کند. تقاضای عضویت، در جلسه هیأت مدیره مطرح و بر اساس اتفاق آرا، عضویت تأیید می گردد.

*اعضا: AOA
۱. جمهوری اسلامی پاکستان ۲. ژاپن ۳. جمهوری یمن ۴. منطقه اداری ویژه ماکائو ۵. مالزی ۶. جمهوری اسلامی ایران ۷. جمهوری خلق چین ۸. جمهوری کره ۹. منطقه اداری ویژه هنگ کنگ ۱۰. جامو و کشمیرهند ۱۱. جمهوری اندونزی ۱۲. پادشاهی تایلند ۱۳. جمهوری هندوستان ۱۴. جمهوری ازبکستان ۱۵. جمهوری سوسیالیستی ویتنام ۱۶. جمهوری آذربایجان ۱۷. جمهوری قرقیزستان ۱۸. جمهوری تاتارستان روسیه

رئیس قوه قضاییه با اشاره به اهمیت نظارت گفت: در قانون اساسی ایران به موضوع نظارت بر کار دستگاه های مختلف توجه ویژه ای شده است.

  آیت الله آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه در سیزدهمین اجلاس آمبودزمان آسیایی که صبح امروز در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد، اظهارداشت: آمبودزمان در کشورهای مختلف به شیوه های مختلفی اعمال می شود، حیطه امور آبودزمانی در هر کشور متفاوت است ضمن اینکه در هر کشوری آمبودزمان ها از سوی نهادهای مختلف اعتبار پیدا می کنند.

وی افزود: برای مثال در برخی کشورها مجلس به آمبودزمان اعتبار می دهد و در برخی کشورهای دیگر آمبودزمان ها از سوی دستگاه های اجرایی اعتبار پیدا می کنند.

رئیس قوه قضائیه در ادامه گفت: همچنین در برخی از کشورها آمبودزمان جنبه پیشنهادی دارد اما در برخی کشورهای دیگر رسیدگی های آمبودزمانی الزام آور است.

وی در تعریف آمبودزمان گفت: آمبودزمان به شخص یا نهادی اطلاق می شود که نماینده دولت یا قوه قضاییه جهت رسیدگی به شکایات است.

وی در ادامه گفت: آنچه مهم است واقعیت نظارت بر دستگاه ها است، ما در ایران براساس قانون اساسی توجه ویژه ای را به بحث نظارت در ابعاد مختلف داشته ایم.

آملی لاریجانی تصریح کرد: نظارت از آن جهت صورت می گیرد که هم دستگاه ها مطابق قانون عمل کنند و هم در حق شهروندان ظلمی صورت نگیرد و حقوق بشر به خوبی رعایت شود.

رئیس قوه قضاییه با اشاره به اصل ۱۷۳ قانون اساسی، گفت: براساس این امر دیوان عدالت اداری در ایران مرجع رسیدگی به شکایات مردم از مأموران دولتی و یا آئین نامه ها است.

وی افزود: اگر آئین نامه یا دستورالعملی خلاف قانون باشد، دیوان عدالت اداری این حق را دارد که آن آئین نامه را ابطال کند و در این میان سازمان بازرسی کل کشور هم روند کار سازمان ها و دستگاه های اجرایی را رصد می کند.

آیت الله آملی لاریجانی در ادامه تاکید کرد: سازمان بازرسی کل کشور تلاش می کند تا به هر نحوی از فساد جلوگیری کند و بر همین اساس هم این سازمان زیر نظر قوه قضاییه تشکیل شد و قانون حدود و اختیارات این سازمان را تعیین می کند.

وی استقلال دستگاه های نظارتی را یکی از خصوصیات بارز دستگاه های نظارتی در ایران عنوان کرد و گفت: دستگاه های نظارتی همچون قوه قضاییه از استقلال کامل برخوردار هستند چرا که با استقلال بیشتر می توان اقدامات بهتری را در بحث نظارتی انجام داد.

رئیس قوه قضاییه با اشاره به بحث حقوق بشر، گفت: همچنین ستاد حقوق بشر که متشکل از عالی ترین مسئولان قضایی است تاسیس شد تا از حقوق شهروندان دفاع کند.

آملی لاریجانی تاکید کرد: نهادهای مهم مقتدری در ایران برای رسیدگی به شکایات مردمی تاسیس شده و این از افتخارات جمهوری اسلامی ایران است.

ادامه دارد. .