واکنش وزارت بهداشت به لولهبازکنهای مرگبار
«طراحی جذاب و تشابه بستهبندی یک برند مایع چاه بازکن با بطریهای آبمیوه باعث شد تا چند کودک پس از سرکشیدن اشتباه این مایع، راهی بیمارستان شوند… »
به گزارش پارس ، اخباری که بویژه طی چندهفته اخیر در رسانه ها منتشر شد، موجی از نگرانی را در میان خانواده های ایرانی به راه انداخته و چندین نهاد درگیر از جمله وزارت بهداشت را در سیبل انتقادات مردمی قرار داده است.
در همین راستا، چرایی صدور مجوز به این برند و ضعف نظارت ها در سطح عرضه علی رغم آگاهی از بروز صدمات جبران ناپذیر به کودکان قربانی را از مدیرکل نظارت وارزیابی فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو جویا شدیم.
دکتر عبدالعظیم بهفر در گفت وگو با ایسنا ، با بیان اینکه بالغ بر ۹۹ درصد از مسمومیت ها که برای کودکان اتفاق می افتد، تصادفی است، عنوان کرد: همین جاست که جنبه آموزش به خانواده ها بیش از پیش پررنگ می شود. از سوی دیگر باید به قوانین لازم الاجرا از سوی تولیدکننده ها و همچنین مجموعه مقررات نظارتی از سوی سیستم های ذی ربط به منظور حفظ ایمنی و سلامت توجه شود.
وی ادامه داد: فرآورده هایی که مصرف انسانی دارند، زیر نظر وزارت بهداشت قرار دارند و پروانه ساخت خود را از طریق این وزارتخانه دریافت می کنند. پیش از صدور مجوز به یک کارخانه برای تولید، تمام ترکیبات مربوطه از لحاظ ایمنی و سلامت بررسی می شوند و کارخانه ملزم به رعایت نکاتی در خصوص برچسب گذاری خواهد شد.
بهفر با اشاره به اینکه بازرسان وزارت بهداشت در هنگام تولید به کارخانه ها سرکشی کرده و علاوه بر خطوط تولید، کالاهای تولید شده در انبار را نیز بررسی می کنند، گفت: مسئولان فنی کارخانه ها نیز موظف هستند که گزارش های حاصل از بررسی های مرتبط با کالایشان را در سطح عرضه به وزارت بهداشت ارائه کنند.
مدیرکل نظارت بر فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو ادامه داد: مجموعه این اقدامات نظارتی باعث می شود که اگر یک کالا، ایراد و اشکالی پیدا کرد، وزارت بهداشت بتواند در حداقل زمان ممکن عکس العمل مناسب را نشان بدهد.
موازی کاری ها دست وزارت بهداشت را بسته است
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات حال حاضر، موازی کاری هایی است که در دستگاه های مختلف تعریف شده است، گفت: در بحث تولید هم این موازی کاری وجود دارد و علاوه بر وزارت بهداشت، وزارتخانه های دیگر نیز به موضوع ورود پیدا می کنند و گاهی پیش می آید که وزارت بهداشت، تولید کالایی را تایید نمی کند، اما تولید همان کالا از سوی یک سازمان دیگر تایید می شود، در واقع دست وزارت بهداشت در برخی موارد باز نیست.
بهفر اضافه کرد: وزارت بهداشت طبق قانون متولی بسیاری از مسائل تعریف شده در حوزه تولید و عرضه اقلام آرایشی و بهداشتی است و تمام تلاش خود را می کند تا سلامت مردم دچار آسیب نشود.
مدیرکل نظارت بر فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه اگر مشکلات یا خلاء قوانین نظارتی در هر یک از ارگان های نظارتی درگیر دیگر وجود داشته باشد در نهایت هم وزارت بهداشت به نحوی باید ورود پیدا کند و دست آخر مداوای بیماران را برعهده بگیرد، گفت: درخواستم از ارگان های دیگر این است که در مواردی که با سلامت مردم در ارتباط است حتما نظر کارشناسی وزارت بهداشت را بخواهند تا برخورد و کنترل مناسب تری داشته باشیم.
به گفته وی با بیان اینکه معاونت های غذا و داروی دانشگاه های علوم پزشکی بازوهای اجرایی وزارت بهداشت در این خصوص در شهرستان ها هستند.
بهفر درباره نظارت بر بسته بندی مواد شوینده و پاک کننده و حتی حساسیت بر روی رنگ به کار رفته در طراحی این اقلام توضیح داد: وقتی برای محصولات زیر نظر وزارت بهداشت پروانه تولید صادر می کنیم، همه موارد این چنینی را در نظر می گیریم و حتی برندهایی که ترکیبات بسیار خطرناک هستند، به راحتی مجوز صادر نمی شود و پس از صدور مجوز نیز تحت شرایط نظارتی سخت گیرانه قرار می گیرند.
برند مایع لوله بازکنی که مرگ کودکان را به دنبال داشت، از وزارت بهداشت مجوز نگرفته
از ابتدای سال ۹۰ تذکرات خود را به کارخانه تولیدکننده درباره خطرآفرینی این کالا ارائه کرده بودیم
وی افزود: اما درباره این برند بخصوص که ظاهر جذاب وشباهت آن با بطری های شربت و آبمیوه موجود در بازار، مسمومیت و مرگ چند کودک را به دنبال داشته، از وزارت بهداشت پروانه تولید دریافت نکرده است. با این حال ابتدای سال ۹۰، تذکراتی به سازنده دادیم ولی چون از ما پروانه نداشت، فقط نکات توصیه ای برایشان داشتیم.
خطر را حس کرده بودیم
بهفر با بیان اینکه بازرسان ما در سطح عرضه حضور دارند و گزارشات مردمی نیز هشدارهایی را در این زمینه به ما می داد، گفت: اما اگر این تولید کننده از وزارت بهداشت پروانه گرفته بود پروانه اش ابطال می شد. علی رغم اینکه خطر را حس کردیم، دست وزارت بهداشت برای لغو پروانه این تولیدکننده باز نبود. در حالی که اگر مقررات روشن و صریح باشند و از ابتدا تا انتها مسئولیت نهادها برای صدور مجوز و نظارت تعریف شده باشد، می توان در آینده از بروز مسائل این چنینی جلوگیری کرد.
وی بر ضرورت آموزش به خانواده ها تاکید و به آنها توصیه کرد: حتما برچسب نصب شده بر روی کالایی که خریداری می کنید را به دقت مطالعه و طریقه نگه داری و مصرف آن را رعایت کنید.
مدیرکل نظارت بر فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه فرآورده هایی چون شوینده ها خطرناکند و به همین خاطر از کارخانه ها خواسته ایم که از آنزیم ها به جای ترکیبات PH دار استفاده کنند و این کار هم اکنون در حال انجام است، گفت: از سوی دیگر استفاده از این ترکیبات به صورت آزاد در برخی کشورها میسر نیست و تنها از سوی برخی مراکز ارائه خدمات نظافتی مجاز است. نحوه مصرف و میزان مصرف همگی توسط این شرکت لحاظ می شود و این گونه نیست که در اختیار همه خانواده ها قرار بگیرد.
بهفر با بیان اینکه مجوزهای اولیه را برای برخی اقلام وزارت صنعت صادر و مجوزهای بعدی توسط وزارت بهداشت یا سازمان استاندارد صادر می شود، گفت: بنابراین در خصوص موارد این چنینی باید حتما قوانین مدون و مشخصی وجود داشته باشد تا موازی کاری دردسرساز نشود.
ارسال نظر