به گزارش پارس، قربانعلی محمدپور در گفت و گو با ایسنا در همدان، اظهار کرد: براساس آخرین بررسی و گزارش کارشناسان محیط زیست حدود هزار و ۱۳۱ گونه جانوری شامل پستاندار، پرنده، خزنده و دوزیستان در اکوسیستم های خشکی و آبهای ایران زیست می کنند که از این تعداد در مجموع ۲۴۹ گونه در استان همدان براساس مشاهدات در سرشماریهای سالانه شناسایی شده است که حدود ۲۲ درصد تنوع زیستی کشور را شامل می شود.

۱۹ درصد تنوع گونه ای گیاهی کشور در همدان است

وی با بیان اینکه از نظر تنوع گونه های گیاهی نیز در کشور هشت هزار گونه گیاهی شناسایی شده است، افزود: از این تعداد هزار و ۵۴۰ گونه در همدان مشاهده و شناسایی شده است که در مجموع شاهد بیش از ۱۹ درصد تنوع گونه ای در استان هستیم.

محمدپور خاطرنشان کرد: ۲۱ گونه پستاندار معادل ۱۰.۲۸ درصد، ۱۵۱ گونه پرندگان معادل ۲۸.۹۸ درصد، ۳۸ گونه خزندگان معادل ۱۷.۹۲ درصد، ۶ گونه دوزیستان معادل ۳۰ درصد و ۳۳ گونه ماهیها معادل ۱۸.۳۳ درصد از گونه های کشور در استان همدان وجود دارد.

وی در ادامه به پوشش های گیاهی استان اشاره کرد و افزود: هزار و ۵۴۰ گونه گیاهی از ۵۱۱ جنس و ۹۰ خانواده، ۳۵ گونه گیاهان دارویی از ۲۰۹ جنس و ۷۱ خانواده و ۳۳ گونه گیاهان انحصاری (اندمیک و بومی) در استان شناسایی شده است.

مدیرکل محیط زیست استان همدان به بیان با ارزش ترین گونه های منطقه پرداخت و گفت: گونه های جانوری خاص استان قوچ و میش ارمنی و سنجاب زمینی است.

وی ادامه داد: گونه های آسیب پذیر (IUCN) استان شامل افعی زنجانی، لاک پشت مهمیزدار، دلیچه کوچک، میش مرغ، کل و بز، قوچ و میش ارمنی و زرده بر است.

وی با بیان اینکه خفاش نعل اسبی از جمله گونه های در معرض تهدید است، اضافه کرد: عقاب طلایی، بالابان، میش مرغ و کرکس کوچک (مصری) از گونه های در معرض انقراض هستند.

احیای زیستگاه گونه سیاه گوش و گونه پلنگ در منطقه کرفس

به گفته محمدپور، احیای زیستگاه گونه سیاه گوش و گونه پلنگ از خانواده گربه سانان در منطقه کرفس با ارتقاء سطح این زیستگاه به منطقه حفاظت شده در دستور کار قرار دارد.

وی اظهار کرد: قوچ و میش ارمنی، انواع سارگپه، کور کور سیاه، مرغ حق، شاه بوف، جغد جنگلی، جغد کوچک، جغد شاخدار، اگرت بزرگ، اگرت کوچک، گاو چرانک، حواصیل شب، بوتیمار کوچک، حواصیل خاکستری، لک لک سیاه، لک لک سفید، کرکس، قرقی، بوف، کور کور، سارگپه، دلیجه، ترمتای، لیل، لاچین، شاهین، پیغو افعی زنجانی و ماهی قزل آلا از گونه های حمایت شده هستند.

رصد رفتارشناسی حیات وحش در دستور کار قرار دارد

محمدپور در ادامه گفت: سرشماری و پایش مداوم حیات وحش و زیستگاه ها، توسعه و به کارگیری تکنولوژی های نوین برای مدیریت و حفاظت از گونه های جانوری از جمله پیگیری نصب دوربین های مدار بسته به منظور رصد رفتارشناسی حیات وحش و افزایش امنیت حیات وحش که در برخی استانهای کشور به صورت پایلوت انجام گرفت و این استان هم در برنامه های آتی در دستور کار خود لحاظ می کند، افزایش نیروی یگان حفاظت و فراهم کردن امکانات و تجهیزات مورد نیاز حفاظتی و استقرار پاسگاه های محیط بانی و جلوگیری از بروز آلودگی های زیست محیطی در زیستگاه های حیات وحش از جمله اقدامات لازم برای حفظ گونه های گیاهی و جانوری است.

وی ادامه داد: احیاء زیستگاه های خسارت دیده و نیز گونه های آسیب دیده و بهبود شرایط زیستگاهی، آموزش جامع محلی و بومی به ویژه در حاشیه مناطق تحت مدیریت، تهیه و تدوین مطالعات توجیهی تفصیلی و برنامه های جامع مدیریت در مناطق، تلاش در حفظ یکپارچگی زیستگاه ها و جلوگیری از جزیره ای شدن آنها، اخذ اعتبارات لازم در راستای حفاظت و ایجاد مرکز پایش و استقرار مدیریت زیست بومی، پیشگیری از بروز بیماریهای حیات وحش، تامین و تجهیز وسایل اطفاء حریق، برخورد با متخلفین شکار و صید و اعمال قوانین مربوطه، آبرسانی به ارتفاعات مناطق تحت مدیریت و تلاش در تامین آب وحوش در فصول کم آبی، پیگیری تامین حقابه تالابها، برخورد با برداشت بی رویه گونه های گیاهی و بوته کنی در مناطق تحت مدیریت، شناسایی مسیر کریدور تردد حیات وحش در فصول مهاجرت و ایجاد امنیت در مسیرهای مهاجرتی، مکاتبه با دستگاههای ذیربط به منظور کنترل حضور بی رویه و بیش از ظرفیت دام در زیستگاه ها، تعریف پژوهش های کاربردی و بنیادی به منظور شناخت و مدیریت جمعیت گونه های جانوری و گیاهی، جلوگیری از ورود گونه های غیربومی به زیستگاه های استان و تهیه نمونه های بیولوژیکی و ارسال به دفتر تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی سازمان از دیگر اقدامات لازم برای حفظ گونه های گیاهی و جانوری استان به شمار می آید.

مهاجرت گونه ها از اثرات تغییر اقلیم است

مدیرکل محیط زیست استان همدان در ادامه تصریح کرد: از مهمترین اثرات تغییر اقلیم، تاثیر بر روی تنوع زیستی است چراکه با بروز این پدیده زیستگاه تمام گونه های گیاهی و جانوری اعم از خشکزی و آبزی تغییر کرده و گونه ها ناگزیر به مهاجرت و در صورتی که قادر به مهاجرت نباشند محکوم به فنا هستند.

وی افزود: بر اثر تغییر اقلیم، جنگل و مرتع، تنوع زیستی، منابع آّبی، جوامع انسانی، کشاورزی و… دچار آسیب می شوند که از جمله آن می توان به بروز بیماری، خسارت به گونه های جانوری و جوامع گیاهی، افزایش میزان فرسایش آبی و بادی، کاهش کیفیت خاک، افزایش شدت و تعداد آتش سوزی در جنگل، مراتع و علفزارها، کاهش میزان تولید، افزایش بیابان زدایی، اختلال در زاد آوری و اثر منفی بر تولید مثل گیاهان و جانوران، افزایش مهاجرت پرندگان و حیوانات در اثر تغییر شرایط اکولوژیکی، انقراض بسیاری از گونه های گیاهی و جانوری، اثرات هیدرولوژیک، تغییر رژیم آبی و کیفیت منابع آبی و اثر بر روی کیفیت هوا و کیفیت چشم اندازها اشاره کرد.