گزارشی از معارفهی" مرادخانی" و سخنان سه مدیر
علی جنتی در مراسم تودیع حمید شاهآبادی و معارفهی علی مرادخانی به عنوان معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حاضر شد و در سخنانی مطرح کرد: با توجه به سوابق مدیریتی و اعتماد هنرمندان به نام علی مرادخانی رسیدیم که در سه دهه گذشته همواره در فعالیتهای مدیریتی هنری سرآمد بوده است.
به گزارش پارس ، به نقل ازایسنا، وزیر ارشاد در جدیدترین اظهارنظرش، مهمترین اولویت های خود را تسهیل در صدور مجوز ها، حذف قوانین دست وپاگیر و سرو سامان دادن به فعالیت های آموزشی دانست.
در این مراسم که روز ۱۰ شهریورماه در تالار وحدت برگزار شد، علی جنتی در آغاز سخنانش همنشینی در جمع هنرمندان را افتخاری بزرگ برای خود دانست و اظهار امیدواری کرد که همراه شایسته ای برای هنرمندان کشور باشد.
او با تأکید بر جایگاه مهم هنر ایران در دنیا یادآور شد: به اعتراف همه دوستداران هنر، فرهنگ و تمدن ایرانی با هنر مردم پسند آمیخته است و این چنین است که می گویند هنر نزد ایرانیان است و بس.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: اگر امروز از ایرانی و ایران نامی برجاست و جهانیان را به تعظیم وتکریم وا می دارد، حاصل ممارست هنرمندانی است که شاهکارهای شگفتی آفریده اند و ما به این مفاخر هنری می بالیم و سرافراز هستیم.
جنتی خاطرنشان کرد: سپهر مفاخر ایران همواره شاهد ستارگان پرفروغی بوده، با این حال هنر ایرانی و خالقان آن آنگونه که باید و شاید مورد توجه نبوده اند.
او با تأکید بر ضرورت حل مشکلات معیشتی هنرمندان مختلف یادآور شد: هنرمند ایرانی باید بر تخت عزت و افتخار بنشینند و دغدغه های مالی نباید مانع آفرینش گری او باشد. هنرمند ما هرگز نباید از لحاظ مادی در عذاب باشد و برای حداقل معیشت خود دغدغه داشته باشد.
جنتی اضافه کرد: عیار هنرمند ایرانی چنان است که در صورت فراهم شدن بستر مناسب می تواند آثارش را در دورترین نقاط جهان عرضه کند. این بستر هم در بخش دولتی و هم در بخش خصوصی فراهم است اما به هدایت نیاز دارد.
به گفته ی او تقویت بخش خصوصی و کاهش تصدی گری دولت، ضرورتی اجتناب ناپذیر در این زمینه است.
جنتی وزارت ارشاد را مهمترین متولی اجرای سیاست گذاری های دولت ومعاونت هنری دانست و یادآور شد: حساسیت معاونت هنری و پاسخگویی مطالبات متعدد هنرمندان، کار انتخاب معاون هنری را بسیار دشوار کرده بود. تردیدی نداشتم فردی دردآشنا و البته نام آشنا باید در این سمت قرار بگیرد. فردی که مورد اجماع اهل هنر باشد و بتواند در سایه تجربیات و شناخت دقیق این حوزه کاروان هنر ایرانی را به سر منزل مقصود روانه کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: خدمت به اهل هنر با ظرایف روحی خاص و ظرفیت های بزرگ، افتخاری بزرگ و کاری دشوار است.
او با اشاره به دشواری انتخاب معاون هنری افزود: گزینه های متعددی را بررسی کردیم و در نهایت با توجه به سوابق مدیریتی و اعتماد هنرمندان به نام علی مرادخانی رسیدیم که در سه دهه گذشته همواره در فعالیت های مدیریتی هنری سرآمد بوده و جسارتش بر حمایت از هنرمندان شهرت داشته و ایشان علی رغم میل باطنی خود این سمت را پذیرفت.
وزیر ارشاد بر ضرورت برنامه ریزی و رفع موانع موجود از راه هنرمندان تأکید کرد و در ادامه به بیان مهمترین دغدغه هایش در سه شاخه مختلف موسیقی، تجسمی و تئاتر پرداخت.
او با تأکید بر استعدادیابی و ارتقاء جایگاه بین المللی هنر ایرانی افزود: تلاش برای افزایش کیفیت جشنواره های ملی و بین المللی در حوزه تجسمی، توجه جدی به موسیقی مقامی و نواحی در قالب برنامه های بلندمدت، احیاء ارکستر ملی و حمایت از آن به عنوان نماد موسیقی کلاسیک ایرانی از مهمترین تأکیدات وزارت ارشاد در بخش موسیقی است.
جنتی در ادامه احیاء جشنواره های فجر و آیینی-سنتی، تقویت شورای حمایت و حمایت از آثار نمایشی ارزشمند، تقویت گروه های حرفه ای و ممانعت از اجرای آثار ضعیف در تالارهای مهم نمایشی را از مهمترین الویت های خود در حوزه تئاتر برشمرد.
وی همچنین با تأکید بر استعدادیابی و معرفی افراد نخبه از ضرورت ساماندهی مراکز علمی-کاربردی، تقویت جریان خلاق مد و لباس و… از دیگر اولویت های خود دانست.
جنتی افزود: انجام همه اهداف و تجلی آرمان های ما در گرو قدردانی از مدیرانی است که در این مجموعه کوشیده اند.
او با تقدیر از تلاش های حمید شاه آبادی معاون پیشین امور هنری، خاطرنشان کرد: تغییرات در زیرمجموعه ها کاملا طبیعی است، به هر حال وضعیت ما مانند تیمی است که می خواهد به قله ای دست یابد. وقتی مربی تیم می بیند یکی از بازیکانان خیلی در زمین دویده و خسته شده است او را جابه جا می کند و طبیعی است ما همچنان از خدمات آقای شاه آبادی بهره مند شویم.
علی جنتی در بخش پایانی سخنانش اظهار امیدواری کرد: با همراهی همه هنرمندان بتوانیم هنر ایرانی را به قله های بلند مورد نظرمان در سطح جهانی برسانیم.
وزیر ارشاد گفت: به دلیل طولانی شدن مراسم، بسیاری از نوشته هایم را حذف کرده و سخنم را با این شعر به پایان می رسانم:
غیر از هنر که تاج سر آفرینش است دوران هیچ منزلتی پایدار نیست.
مطالبات مرادخانی از جنتی
علی مرادخانی که از ۱۰ شهریورماه کار خود را به طور رسمی به عنوان معاون امور هنری آغاز کرد، در این مراسم، مطالبات خود را از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح کرد.
این مدیر هنری در مراسم معارفه اش بخشی از مطالب خود را از روی یک یادداشت خواند و بخش دیگری را به طور شفاهی عنوان کرد.
مرادخانی خطاب به هنرمندان حاضر در برنامه گفت: امیدوارم خداوند توفیق دهد و با کمک شما این کار را به طور بایسته انجام بدهیم.
او با تقدیر از حمید شاه آبادی و تلاش هایی که در معاونت هنری انجام داده، یادداشت خود را خواند.
مرادخانی در این یادداشت به سوره ی « نجم» اشاره کرد و گفت: خداوند با هنر آغاز کرد. وقتی انسان برای سجده فروافتاد خداوند او را ستاره دانست. هنرمندان ما هرگز از هوای نفس سخن نمی گویند چرا که هنر ما توحیدی است و خداوند اینگونه هنرمندان را هدایت کرده است.
مدیر موزه موسیقی خطاب به هنرمندان و وزیر ارشاد گفت: استحضار دارید معاونت هنری بزرگترین بخش وزارت ارشاد است و به همین دلیل لازم است چند نکته را یادآور شوم.
وی افزود: آقای جنتی هرگز از حوزه فرهنگ و هنر دور نبوده و خود می داند هنرمندان با چه مشکلاتی روبرو هستند. ایشان به عنوان رفیقی ۳۰ ساله به بنده امر فرمودند و من پذیرفتم.
مرادخانی با اشاره به حضور جنتی به عنوان یکی از اعضای هیأت مدیره ی بنیاد « رودکی» و همچنین فعالیت هایش در سفارت ایران در کویت، یادآور شد: آقای جنتی در دوره فعالیت شان در کویت با غرور از ارکستر ملی به سرپرستی استاد فرهاد فخر الدینی استقبال کردند و زمینه را برای فعالیت شان فراهم آوردند و همواره در این زمینه پیشگام بوده اند. این ها را می گویم تا دوستان هنرمند بدانید فردی جدا از خودتان به وزارت ارشاد نیامده است.
وی در ادامه صحبتش با معذرت خواهی خطاب به دولت گفت: مطالبات هنرمندان از دولت زیاد است. انتظار می رود دولت در برنامه توسعه متوازن بتواند شرایطی فراهم کند که وضعیت فرهنگ و هنر بهتر شود، چون متاسفانه در این سال ها قدری غفلت صورت گرفته و آنچه لازم بوده انجام نشده است و حتی مدیران آن دوره هم از این وضعیت گله مند هستند.
معاون جدید هنری در ادامه با تأکید بر ضرورت رشد جهشی بودجه خطاب به وزیر ارشاد گفت: اگر بتوانیم بودجه ۱۰ درصدی از کل بودجه کشور را به فرهنگ و هنر اختصاص بدهیم، اتفاق خوبی است. خوشبختانه آقای رئیس جمهور به این مطلب توجه ویژه ای داشته اند اما ترجمه سخن ایشان در نظام بودجه باید اتفاق بیافتد که اگر چنین شود، می توانیم منویات ایشان را جامع عمل بپوشانیم.
وی با بیان اینکه ناچاریم وضعیت جهشی در بودجه داشته باشیم، خاطرنشان کرد: هنر یک وظیفه ذاتی دارد و توقع ایجاد می کند و من از آقای جنتی قول گرفته ام با اهالی تئاتر، موسیقی و تجسمی دیدارهای جداگانه ای داشته باشم، چون باید ایشان را با وضعیت معاونت و گستردگی فعالیت های این بخش آشنا کنیم و آقای دکتر را به خودمان بدهکار کنیم.
مرادخانی خطاب به جنتی یادآور شد: ۳۰ سال پیش به عنوان رفیقی شفیق در کنار شما بودم و از شما درس بزرگ، نظم و پاکیزگی را آموختم.
او پایبندی وزیر ارشاد را به زمان، یکی از مهمترین ویژگی های او برشمرد و افزود: رهبران ارکستر می دانند این ویژگی چقدر مهم است.
مرادخانی با اشاره به هنر موسیقی به عنوان هنری چندساحتی یادآور شد: همه این شاخه ها نیازمند کمک های اساسی است. همچنان که در هنرهای تجسمی هم به این حمایت نیاز داریم.
او با اشاره به هنر تئاتر به عنوان هنری مادر خواستار توجه بیشتر از هنرمندان این رشته شد و آنان را افرادی محترم توصیف کرد.
مرادخانی در ادامه یادآور شد: سال ۸۳ که مرکز موسیقی را تحویل دادیم، بودجه معاونت هنری ۱۸ میلیارد بود. سال ۸۱ بودجه من ۶۰۰ میلیون تومان و سال ۸۲،۹۰۰ میلیون تومان بود که سال ۸۳ به آمار جهشی ۳ میلیارد تومان در موسیقی دست یافتیم. حالا هم نیازمند همین جهش هستیم و این موضوع برای من بسیار مهم است.
او خطاب به هنرمندان گفت: ضمن احترام کامل به شما بزرگواران به طور جدی از همه هنرمندان می خواهیم به امور مورد علاقه شان احتمام بورزند.
معاون هنری یکی از مولفه های توسعه را گسترش فضاهای فرهنگی دانست و افزود: این موضوع به طور کامل محقق نشده و دولت در این زمینه مدیون هنرمندان است.
او با تأکید بر ضرورت راه اندازی موزه هنرهای معاصر و تئاترشهر در همه استان ها، ادامه داد: در این زمینه نیازمند حمایت استانداری ها هستیم، چرا که آن ها دست شان باز است و هر چند می گویند همه امکانات در تهران متمرکز شده اما این شهر به اندازه پایتخت یک کشور صاحب تمدن، امکانات ندارد.
مرادخانی سه محور آموزش، پژوهش و آفرینش را از مهمترین امور بخش دولتی برشمرد و در عین حال خواستار گسترش فعالیت بخش خصوصی نیز شد.
او جهانی شدن را یکی از مهمترین رویکرد های وزارت ارشاد دانست و توضیح داد: برای رسیدن به این هدف، اول باید با دنیا آشنا شویم. جوانان ما مشغول فعالیت هستند. کار جهانی لزوما پرهزینه نیست بلکه مهمترین مساله پیدا کردن، ایده است. امیدوارم با توجه به غنای هنری که داریم بحث دیپلماسی هنر را بر مبنای هنر جهانی پی بگیریم.
معاون هنری در پایان صحبت هایش گفت: اگر صحبتم کوتاه بود به این دلیل است که بعدا نشست های جداگانه ای با هنرمندان همه ی رشته های خواهیم داشت، چرا که شما مشکلات زیادی دارید و باید آن ها را مطرح کنید.
شاه آبادی: مرا عفو کنند اگر…
اما حمید شاه آبادی معاون پیشین امور هنری که بعد از سه سال این سمت را ترک می کند در مراسم تکریم و تودیع خود گفت: خدارا شاکرم که فرصتی داد در شکل گیری برگی از هنر کشور سهیم باشم و در کنار هنرمندان، پیشکسوتان و مدیران خدمتی هر چند کوچک انجام دهم.
او از وزیر پیشین ارشاد تشکر کرد که با حمایت های خود راه را برایش باز گذاشته است.
شاه آبادی گفت: اگر اقدامی صورت گرفته محصول کار دسته جمعی از همه کارکنان بوده است و خوشحالم امروز در نقطه ای هستیم که بخش زیادی از کارها انجام شده است، هر چند بخش زیادی هم باقی مانده است که امیدوارم برادرم جناب آقای مرادخانی این توفیق را بیابند و هنر را در جایی که شأن و جایگاهش است برساند.
وی اضافه کرد: بنای گزارش دادن ندارم و ترجیح می دهم به سخنان وزیر، گوش جان بسپارم.
شاه آبادی که به تازگی حکم مشاور هنری وزیر ارشاد را دریافت کرده است، در عین حال به تشریح آمار کمی فعالیت هایش پرداخت و گفت: می توانیم به رشد کمی افتخار کنیم. در دوره ما بیش از ۵۳ طرح جدید شروع شد اما بر کیفیت بیش از کمیت توجه داشتیم. کوشیدیم هیچ یک از طرح هایمان در خلاء، جشنواره زدگی و بی برنامگی رخ ندهد.
وی ادامه داد: هیچ یک از مأموریت های دوره اخیر بدون مطالعه نبود. رشد آلبوم های موسیقی در جهت رشد موسیقی متعالی بود. رشد تعداد اجرای نمایش ها در جهت توجه به هنر ملی و بومی بود. همچنان که طرح استقرار گروه های نمایشی منبعث از نگرش توجه به تئاتر استان ها بود.
معاون پیشین امور هنری یادآور شد: از آنجا که هنر عرصه دست اندازی دشمن است، امروزه هنر ما فقط عرصه ای برای پرکردن اوقات فراغت نیست بلکه می تواند معرف کشور و دین ما باشد و امیدوارم با تغییراتی که شکل می گیرد توجه به این مباحث کلان هم بشود.
وی تأکید کرد: با تغییر دولت ها نگاه کلان به اسناد بالادستی از بین نمی رود. نیروی انسانی به عنوان والاترین سرمایه همیشه وجود دارد. مدیران می آیند و می روند و من خوشحالم به عنوان خادم هنرمندان چند صباحی توفیق خدمت گذاری داشتم و عذرخواه کمبودها هستم. اگر حقی به سبب تصمیمات ناشیانه من از بین رفته، مرا عفو کنند. همچنان می کوشم در عرصه فرهنگ و هنر وظیفه ام را به درستی انجام دهم.
در این مراسم هنرمندانی چون داوود رشیدی، حسن ریاحی، قاسم افشار، اسماعیل خلج، پری ملکی، هوشنگ کامکار، ایرج راد، اصغر همت، هادی مرزبان، علی ترابی، شاهین فرهت، امیرتاجیک، علی قمصری و… حضور دارند.
ارسال نظر