جزییات بومی گزینی کنکور اعلام شد
اعلام نحوه بومی گزینی در رشتههای پرمتقاضی کنکور ۹۲
مشاور عالی سازمان سنجش با تشریح جزییات اعمال طرح بومی گزینی، نحوه گزینش بومی در رشتههای پر متقاضی گروههای آزمایشی مختلف را اعلام کرد.
به گزارش پارس ، حسین توکلی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به طرح بومی گزینی در کنکور ۹۲، گفت: این طرح با توجه به گسترش رشته های تحصیلی و توسعه مراکز آموزش عالی در سطح کشور و به جهت کاهش مشکلات اقامتی و معیشتی دانشجویان، کاهش مهاجرت های درون کشوری و به دلیل اینکه گزینش بومی موجب می شود تا داوطلبان هر ناحیه با امتیازات در نظر گرفته شده از امکان قبولی بیشتر در رشته های بومی بهره مند شوند، اعمال شده است.
وی با اشاره به دسته بندی رشته های تحصیلی بر اساس طرح بومی گزینی، اظهارکرد: رشته های استانی، رشته هایی هستند که در اکثر استان ها گسترش داشته و از نظر کاربردی نیز به متخصصان بومی نیاز دارند، همچنین رشته های ناحیه ای، رشته هایی هستند که در اکثر استان ها وجود نداشته ولی در چند استان مجاور که به عنوان یک ناحیه تلقی می شوند، موجود باشند.
وی با اشاره به تشریح دسته بندی نواحی بومی کشور، گفت: ناحیه یک (البرز، تهران، زنجان، سمنان، قزوین، قم، مرکزی) ، ناحیه دو (آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل) ، ناحیه سه (اصفهان، چهار محال و بختیاری، یزد) ، ناحیه چهار (سیستان و بلوچستان و کرمان) ، ناحیه پنج (بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان) ، ناحیه شش (کردستان، کرمانشاه، همدان) ، ناحیه هفت (ایلام، خوزستان، لرستان) ، ناحیه هشت (خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی) و ناحیه ۹ (گلستان، گیلان، مازندران) را شامل می شود.
توکلی با بیان اینکه رشته های قطبی رشته هایی هستند که در اکثر نواحی وجود نداشته اما در چند ناحیه مجاور که به عنوان یک قطب تلقی می شود، موجود است، اظهارکرد: از مجموع چند ناحیه، یک قطب بومی ایجاد می شود که بر این اساس قطب ها شامل قطب یک (البرز، تهران، زنجان، سمنان، قزوین، قم، گلستان، گیلان، مازندران، مرکزی) ؛ قطب دو (خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، کرمان) ؛ قطب سه (آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، کردستان، کرمانشاه، همدان) ؛ قطب چهار (اصفهان، ایلام، چهارمحال و بختیاری، خوزستان، لرستان، یزد) و قطب پنج (بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان) است.
وی با اشاره به ملاک تعیین استان بومی داوطلبان در کنکور، گفت: در صورتی که محل اخذ مدرک تحصیلی سه سال آخر دوره متوسطه برای داوطلبان نظام قدیم و محل اخذ مدرک پیش دانشگاهی و دو سال آخر دبیرستان برای داوطلبان نظام جدید در یک بخش، شهر و یا استان باشد، داوطلب بومی آن بخش، شهر و استان تلقی می شود.
وی با بیان اینکه در صورتی که محل اخذ مدرک تحصیلی سه سال آخر داوطلبی در یک بخش، شهر و یا استان نباشد، بخش، شهر و یا استان محل تولد داوطلب به عنوان بخش، شهر و استان بومی وی در نظر گرفته می شود، اظهار کرد: داوطلبانی هم که سه سال آخر محل تحصیل را در خارج از کشور گذرانیده اند، استان تولد و استان بومی اینگونه داوطلبان تلقی خواهد شد.
نحوه گزینش بومی در رشته های پرمتقاضی و دوره روزانه
مشاورعالی سازمان سنجش افزود: در دوره روزانه پذیرش بومی در گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی (مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی کامپیوتر، مهندسی عمران، مهندسی معماری و مهندسی صنایع) ، گروه آزمایشی علوم تجربی (رشته های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی) و گروه آزمایشی علوم انسانی (رشته های حقوق، روانشناسی و حسابداری) پس از کسر سهمیه ۴۰ درصدی رزمندگان به صورت ۶۰ درصد گزینش بومی و۴۰ درصد گزینش آزاد صورت می گیرد.
وی ادامه داد: در صورت عدم تکمیل ظرفیت اختصاصی سهمیه رزمندگان، باقیمانده ظرفیت به صورت۵۰ درصد گزینش بومی و۵۰ درصد آزاد به داوطلبان اختصاص خواهد یافت.
وی با بیان اینکه برای سایر رشته های دوره روزانه آزمون سراسری پذیرش بومی پس از کسر سهمیه رزمندگان به صورت ۸۰ درصد بومی و ۲۰ درصد آزاد صورت خواهد پذیرفت، تصریح کرد: در صورتی که ظرفیت اختصاصی به سهمیه رزمندگان تکمیل نشود، باقیمانده ظرفیت به صورت بومی جهت پذیرش داوطلبان اختصاص خواهد یافت.
نحوه گزینش بومی در دوره های مختلف
توکلی در خصوص نحوه گزینش بومی در دوره شبانه، گفت: شیوه گزینش در این دوره به صورت بومی استانی است که بعد از کسر ۴۰ درصد از ظرفیت اختصاصی سهمیه رزمندگان، حدود ۸۰ درصد ظرفیت پذیرش به داوطلبان بومی استان رشته اختصاص دارد، البته ظرفیت خالی مانده سهمیه رزمندگان به داوطلبان بومی آن استان اختصاص دارد.
وی با بیان اینکه نحوه گزینش در دوره های غیرانتفاعی و غیردولتی به شیوه بومی ناحیه ای است، تصریح کرد: بر این اساس پس از کسر ۴۰ درصد ظرفیت اختصاصی و تعلق گرفتن آن به سهمیه رزمندگان، حدود ۸۰ درصد ظرفیت به بومیان نواحی رشته اختصاص دارد.
مشاور عالی سازمان سنجش با اشاره به پذیرش در دوره نیمه حضوری به شیوه بومی استانی، اظهارکرد: پس از کسر ۴۰ درصد ظرفیت اختصاصی سهمیه رزمندگان، حدود ۸۰ درصد ظرفیت به داوطلبان بومی استان رشته اختصاص دارد.
وی با تاکید بر اینکه در دوره های مجازی و بین الملل، گزینش به صورت کشوری است و بومی گزینی انجام نمی شود، خاطرنشان کرد: حدود ۷۰ درصد از ظرفیت پذیرش رشته های مراکز یا واحدهای پیام نور در هر شهرستان به داوطلبان بومی آن شهرستان و حدود ۳۰ درصد ظرفیت به داوطلبان بومی شهرستان های تحت پوشش مرکز یا واحد پذیرنده تخصیص می یابد.
بومی گزینی در رشته هایی که گزینش آنها به صورت کشوری است، انجام نمی شود
وی با تاکید براینکه در رشته هایی که گزینش آنها به صورت کشوری است، بومی گزینی انجام نمی شود، اظهار کرد: همچنین برای گزینش داوطلبان متقاضی سهمیه ایثارگران، بومی گزینی انجام نمی شود.
وی افزود: گزینش برخی از رشته های تحصیلی تعداد معدودی از دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، به صورت خاص است که در این گونه رشته ها و نیز رشته های تحصیلی دارای شرایط خاص (بورسیه ها) گزینش بومی اعمال نمی شود.
توکلی با اشاره به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در زمینه پذیرش دانشجو در مناطق محروم، گفت: به منظور تامین نیروی متخصص استان های ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و هرمزگان در رشته های مورد نیاز، بر حسب نظر استانداری های این استان ها و به تعداد ۵۰۰ نفر، نسبت شانس قبولی هر یک از استان ها در دانشگاه های دیگر پذیرش می شوند.
مشاور عالی سازمان سنجش با تاکید بر اینکه پذیرش در این رشته ها به صورت آزاد و از بین داوطلبان بومی هر یک از استان های مذکور انجام می شود، خاطرنشان کرد: تغییر رشته پذیرفته شدگان این طرح ممنوع است و انتقال محل تحصیل منوط به موافقت استانداری ها و در محدوده دانشگاه های واقع در قطب دانشگاهی است.
ارسال نظر